Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy ta maszynka jest coś warta

Miałem kiedyś taką zamówić. Na szczęście wcześniej zobaczyłem ją na targu i ... cd. nie nadaje się do druku. Jak masz kupić to polecam tylko Alfę.

IMHO 10-ka to rozsądny kompromis dla małej skali produkcji. Używam ją prawie zawsze, rzadko 8-kę ręczną i nigdy zelmerka 8. Jednorazowo robię ok. 5 kg.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Polecicie coś do domowego użytku, pierogi, farsze itd. itp. na wiosnę ruszam z wędzarnią, także myślę, że i kiełbaski, kabanosy będą w użyciu ;).

[ Dodano: Sro 27 Lut, 2013 14:21 ]

Polecicie coś do domowego użytku, pierogi, farsze itd. itp. na wiosnę ruszam z wędzarnią, także myślę, że i kiełbaski, kabanosy będą w użyciu ;).

"Ale to już było" :lol: Leniuszek poczytać się nie chce :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

... jeszcze pytanie jeśli teraz mam 8 a kupił bym 10 to czy odczuję różnicę w jakości, łatwości itp?

Mowa oczywiście o oryginalnej alfie..

W jakości nie, w wydajności może niewielka ale różnica jest.

Mam obydwie, używam głównie 10-ki, chyba że potrzebuje innego sitka a które mam do 8-ki.

Podobnie jak kol. @frapio robię jednorazowo ok. 5 kg i praktycznie już całkowicie zrezygnowałem z używania Zelmera 8. Moim zdaniem mając 8-ke powinieneś się wstrzymać z zakupem 10-ki i śledzić aukcje na allegro. Czasem trafia się używana alfa-22 za rozsądną cenę. Popytaj też wśród rodziny, ja obydwie alfy przywróciłem do życia z piwnicznych zasobów, ku obopólnemu zadowoleniu.

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Tu kupiłem "10" - już parę lat i śmiga

 

http://sklep-masarski.pl/product_info.php?cPath=21_9&products_id=27

 

Jak dla mnie i rodzinki (na domowe kiełbasy) - wystarczy

 

http://sklep-masarski.pl/index.php?cPath=21_9&osCsid=9e476d40a6a12aa817c35ab351a8aa4d

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

  • 3 tygodnie później...

A co powiecie na taką, bo się zastanawiam czy nie kupić :

a co chcesz nią robić, jakie plany na produkcje?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

bendetto, ja początkujący jestem, ale zamierzam kiełbaską się zająć, tzn po kilka kg raz na miesiąc.

 

[ Dodano: Pon 18 Mar, 2013 15:24 ]

Albo może taka, jest nieco mocniejsza?

 

http://www.oleole.pl/maszynki-do-mielenia/zelmer-mm1000-88.bhtml#opinie

Pozdrawiam, Dawid.

kilka kg raz na miesiąc.

mam 886 550W i mi wystarcza jak na kilka kilogramów raz na miesiąc gorzej idzie nią nadziewanie

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

A 5" czy 8" ma to jakieś znaczenie? I jak się szarpak spisuje w takiej maszynce?

Oczywiście,8 ma większą gardziel,co do szarpaka to i tak nie będzie to jak w większych maszynkach,kawałki mięsa będą mniejsze.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Czy to 5 czy 8 to mięso jest strasznie masakrowane już na ślimaku......

przy tych średnicach to normalne, ale sprawy dopełnia prędkość obrotowa ślimaka......

 

Jeśli ktoś ma mozliwość regulacji obrotów niech "zjedzie" co najmniej o połowę i zmieli coś np na sitku 8-10 i zobaczy różnicę :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

abratek, ale w tych tańszych sprzętach raczej nie ma możliwości zmiany obrotów.... :(

 

kostek61, czyli to tak samo jakbym pokroił mięso nożem na małe kawałki?

Pozdrawiam, Dawid.

abratek, ale w tych tańszych sprzętach raczej nie ma możliwości zmiany obrotów.... :(

 

miałem na myśli zewnętrzny regulator :rolleyes:

np kiedyś gdy jeszcze myślałem o nadziewaniu zelmerem :blush: :blush: :blush: :blush: :blush: "spłodziłem" sobie coś takiego: http://wedlinydomowe.pl/zrob-to-sam/zrob-to-sam/1231-montaz-elektronicznego-regulatora-obrotow-silnika-elektrycznego

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

"spłodziłem" sobie coś takiego:

Na jakiej zasadzie działa taki regulator i jak się spisywał?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

mam Alfy 8 i 10 a także zelmerka 8.Powiem krótko generalnie używam alf a zelmerek do innych robót [przeważnie lp].Jeżeli chodzi o nadziewanie jelit tylko alfa jakoś strach o palce mnie paraliżuje :grin: być może staroświecki jestem a szarpaki można dokupić i różnica jest widoczna.Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Na jakiej zasadzie działa taki regulator i jak się spisywał?

oj.... może od razu odeślę do strony producenta - jest tam opis tego układu :blush: http://sklep.avt.pl/p/pl/40016/regulator+obrotow+silnika+elektrycznego+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

 

a spisywał się doskonale do czasu aż regulowałem nim obroty "kątówki" - zapomniałem :blush: że do obciążeń powyżej 300W musi być zamontowany radiator na triaku....

 

regulator najczęściej pracował z zelmerkiem gdyż wykorzystywałem go jako napęd do śrutownika :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Regulatory do nabycia w sklepach z elektroniką lub choćby TU :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Witam mam pytanie do znawców bo kompletuje sobie sprzęcik- mam dość mielenia ręcznego na 10 co sadzicie:

 

http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-22-32-prof-naped-idealny-zestaw-i3105897340.html

 

zainteresowany jestem

 

ZESTAWY NR.1 (ZDJĘCIE 1) Z MASZYNKA 32 (SILNIK JEDNOFAZOWY) CENA 1199 ZŁ może lepiej

ZESTAW NR.2 (ZDJĘCIE 2) MASZYNKA 32 (SILNIK TRÓJFAZOWY) CENA 1050 ZŁ

na co zwrócić konkretnie uwagę?????

Informacje proszę kierować na dl100@o2.pl z góry dziękuje...

  • 2 tygodnie później...

Grupo wszechwiedząco, czytam, rozpytuję po znajomych i już sam nie wiem, czy "ten typ tak ma", czy ja może coś źle robię.

Sytuacja - ręczna maszynka "została wydana" przez moją mamę, żona za bardzo nie może też kręcić np. mielonego ze względu na chorą rękę. Ja powoli przymierzam się do kiełbas, póki co tylko białą robiłem. Kupiliśmy Zelmera MM1000, w zestawie są sitka 8, 4 i 2,7mm i teraz...

W przepisach są polecenia typu zmiel na oczkach 8mm (...) drugą porcję na 3 mm. Dokupiłem (tzn. czekam aż przyjdzie...) jeszcze jedno sitko o większych otworach, ale kurcze... O ile na 8mm idzie ok, to próba przepuszczenia przez ciut mniejsze czegokolwiek innego niż czysta wołowina czy inne "czyste" czerwone mięso kończy się natychmiastowym zatkanie sitka przez różnego rodzaju błonki. Sitka i nóż - nówki z kartonu. Łącznie zmieliłem tym od zakupu nie więcej jak 8 kg mięsa, więc chyba aż tak szybko się nie stępiły? Może za słabo dokręcam, ale jak dokręcę mocniej, do boje się, że mi tego silnik nie uciągnie (po dokręceniu, jak odepnę od korpusu to ręką nie jestem w stanie przekręcić ślimaka - tak ma być?).

A może to trzeba jakoś "dotrzeć" na początku? Już sam nie wiem. Nie będę przerabiał jakiś kosmicznych ilości mięsa, ale jak mam po każdym pół kilograma odytkiwać sitko wykałaczką to mi się odechciewa...

McLeo, dokręć nakrętkę co dociska sitko do noża na maksa ale rękami nie tam żadnymi narzędziami bo nie odkręcisz .

Piksiak

No wiadomo, tylko jak mówiłem, boje się, że to po prostu nie ruszy z miejsca. W starej maszynce (ręcznej) to jakoś było spasowane tak, że sitko wchodziło niemalże na styk. W zelmerze sitko trochę wystaje, jakby było za wysokie. Ale może to tylko moja psycha... No nic, wrócę do domu, docisnę i zobaczę, czy w ogóle ruszy. Może oliwką to trzeba przejechać zanim dotrze mięso i samo "nasmaruje"?
Z racji tego, że mój chińczyk ręczny się skończył, poszukuję maszynki elektrycznej. Zastanawiam się nad tym modelem Zelmer , czy ktoś taki model posiada i od jakiej wielkości maszynki będą pasowały sitka, może od 10 (choć to mało realne) ? Takowe właśnie posiadam. Ewentualnie jaką byście polecali tak aby sitek nie zmieniać.

W zelmerze sitko trochę wystaje

Tak właśnie ma być. Dzięki temu możesz dokręcić (docisnąć) sitko nakrętką do nożyka. Na tym to polega. Gdyby sitko nie wystawało, to potrzebny byłby docisk w postaci sprężynki, umieszczony z tyłu nożyka na osi ślimaka. Tak ma jedna z moich maszynek, przy robocie kuchennym Bosch. To są dwie różne metody docisku.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.