Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak sitko z nierdzewki to i nóż z nierdzewki ... te dwa materiały nie powinny mic ze sobą kontaktu bo następuje zjawisko korozji miedzykrystslicznej ... stal nierdzewną mozna odrabiać narzędziami ze stali czarnej ale wtedy stosujemy je tylko do nierdzewki a po obróbce trawimy i pasywujemy ... tyle o podstawach takiej obróbki ... dochodzą kąty skrawania, chłodzenie, prędkości obrotowe etc ... temat na długi elaborat bo każdy materiał ma swoją specyfikę obróbki ;)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Dokładnie Roger. O to mi chodziło. I nawet używając stali maszynowej tylko do tzw KO potrafi się ona przebarwić z czasem od rdzy..
Dobre, bo Polskie.

Nie wiem skąd posidasz taką wiedzę, ale mam większość urządzeń masarniczych i nie tylko z nierdzewki i możesz wierzyć lub nie. U mnie nic nie rdzewieje

Na basenie również bywam i rdzy się nie dopatrzyłem.

Edytowane przez zibi187

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Zibi187  spróbuj taką nierdzewkę podrapać zwykłym rysikiem traserskim i polać wodą. Po paru dniach zobaczysz jak ładnie się zarumieni.

Zajmuję się stalami i badaniami technologii łączenia metali.

Z stalami KO też mam dużo do czynienia. Roger dobrze mówi na temat reakcji stal węglowa i stal KO doktoraty ludzie piszą.

Kwasiaki wymagają odpowiednich zabiegów po obróbce.

Nie wiem czy gafy nie popełnię, ale maszynka mieli tylko jednym kompletem noża i sitka, a na wilku można mielić dwoma kompletami.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Tak- szarpak+móż+siatka+móż +siatka. Zakłada się dystans.

Używa się tego składu do mielenia np. wołowiny ścięgnistej do ostatniej siatki 2mm.

Edytowane przez Andrzej16

Jak sitko z nierdzewki to i nóż z nierdzewki ... te dwa materiały nie powinny mic ze sobą kontaktu bo następuje zjawisko korozji miedzykrystslicznej ... stal nierdzewną mozna odrabiać narzędziami ze stali czarnej ale wtedy stosujemy je tylko do nierdzewki a po obróbce trawimy i pasywujemy ... tyle o podstawach takiej obróbki ... dochodzą kąty skrawania, chłodzenie, prędkości obrotowe etc ... temat na długi elaborat bo każdy materiał ma swoją specyfikę obróbki ;)

Tapniete z GT-I9500

Używając szlifierki kątowej wpierw do czarnej, a potem do KO stwierdziłem po pewnym czasie rdzawe rysy na KO .....myślałem wtedy że pasywowanie jest niepotrzebne.

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

No więc właśnie, też gdzieś czytałem że wilk to tak jak Andrzej pisze, a maszynka do mielenia mięsa tak jak Miro.

Dziś błędnie wilkiem określa się maszynki profesjonalne dla większej gastronomii ale to tylko niezrozumiały i dziwny chwyt marketingowy, bo np moja 8 może być o wiele lepsza od 22, bo jest zrobiona z dobrej jakości materiałów a nie chińskich pseudo materiałów.

Więc skoro tu taką wagę przywiązuje się do tradycji i norm,nazywajcie zgodnie z tradycją a nie biedronkowa reklama.

Jaka jest roznica miedzy wilkiem a maszynką do mielenia mięsa?

Wilki z napędem pracują z przekładnią olejową. Mają małe obroty, które nadają im cechy ręcznych, dużych maszynek, czyli tradycyjnych wilków.

Zbyt wysokie obroty i mała gardziel małych maszynek z napędem el. poważnie wpływa na jakość mielenia.

M. in. nie można uzyskać kawałków mięsa adekwatnych do otworów stosowanej siatki.

Mięso jest zgniatane a wchodzące do sitka kawałki są zbyt krótko cięte przez szybko obracające się noże.

Wszystkie maszynki dla gastronomii zwane wilkami pracują z przekładnią.

Przy stosunkowo niewielkich mocach pobieranych z sieci dają mocny, pewny ruch wałka po stronie roboczej urządzenia.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Zbyt wysokie obroty i mała gardziel małych maszynek z napędem el. poważnie wpływa na jakość mielenia. M. in. nie można uzyskać kawałków mięsa adekwatnych do otworów stosowanej siatki. Mięso jest zgniatane a wchodzące do sitka kawałki są zbyt krótko cięte przez szybko obracające się noże. Wszystkie maszynki dla gastronomii zwane wilkami pracują z przekładnią.
To mnie przekonuje do 22 :)dzieki

Muskie - to ryba 🙃

hm to teraz firma z ktorej kupilem maszynke robi je on nr 5 do 32 ja z racji ze robie po kilka kilo wzialem nr 8 , Wyglad budowa , identyczna w calej tej lini , z tym ze oczywiscie gabaryty kazda ma inne i moc , moja ma 0.35hp i moc przerobowa 3 kg miesa na minute , wiec czy moge jak nazwac wilkiem a raczej wilczkiem czy maszynka do mieleniq miesa?

mam cos takiego:

http://www.lemproducts.com/product/improved-big-bite-grinder-8/butcher-meat-grinders

Edytowane przez agn

...werewolf...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

czy moge jak nazwac wilkiem a raczej wilczkiem czy maszynka do mieleniq miesa?

Po otwarciu karty instrukcji w .pdf można co nieco zobaczyć i poczytać.

Schemat Grinder features pokazuje dwie zębatki: główną (main) i step gear co tworzy przekładnię.

Z tabeli wynika, że moc to 0,35 konie angielskie ( :rolleyes: ) zaś moment obrotowy to 7 funtów/min.

Teraz zadanie dla Ciebie: proszę obliczyć prędkość obrotową roboczą Twojego wilczka.

Czekamy z zainteresowaniem :D 

P.S. W opisie wyczytałam, że zapewnione jest ciągłe smarowanie w celu wyciszenia pracy silnika.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Hi

No spisuje sie bardzo dobrze, jest w miare cicha, w promocji mozna ja kupic za 279$, Przekladnie sa pernamentnie smarowane ,I wszystko na lozyskach, 100kg na godzine mieli, wierze choc nigdy tyle nie mielilem, ale 10kg zajmuje doslownie chwilke. Co do obrotow, musi miec mniejsze skoro ma Przekladnie, ale czy obroty swiadcza ze jest wielkiem?

Mysle Ze nie bo tradycyjnym wilku w masarni mozna gardzieli zainstalowac Co najmniej 2 nozyki i 2 siatki a takze taki wilk sluzy jako mieszankach, tak wiec hendi czy inne firmy sprowadzajace z chin maszynki do miesa troche wiekszych rozmiarow I zrobionych z tanich metali , nazwali je wilk po to by opchnac to chinszczyzne klientowi ktory jak przeczyta na opakowaniu wilk to bedzie myslal ze to profesjonalny sprzet jaki uzywa sie w masarniach.

Takze lepiej patrzyc czy maszynka zostala wykonana najlepiej w kraju i czy ma zaplecze gwarancyjne,czesci jest wykonana z pozadnych elementow bo okaże się że maszynka nr 8 do mielenia mięsa jest sto razy lepsza i wytrzymalsza niż wilk nr 22 prosto z Chin.

Może off topik ale będąc w PL widzę ile trefnego towaru z Chin trafia na nasz rynek i co potrafi zrobić z niego odpowiednia reklama, więc czasem się lepiej nią nie kierować

Od ponad dwudziestu lat używam maszynki zelmer ósemki i daję rade.A siatki myję osuszam i przecieram olejem.

Siatek nie ostrzę tylko kupuję nowe- ostrzenie na magnesówce kosztuje więcej niż nowa siatka.

Wybaczcie, ale co Wy chcecie od Chin? Ich technika jest na o wiele wyższym poziomie niż nasza. Mają bombę atomową, latają w kosmos na swoich rakietach, nawet chcą polecieć na księżyc. Potrafią dostosować się do klienta, chcesz maszynkę za 100zł to zrobią, zrobią też i za 1000zł. Ta za stówkę jest warta stówki i tylko od klienta zależy co chce. Nasi by się szybko dorobić wciskają "chiński" produkt po jak najniższych cenach i taka jest wartość tych wyrobów a potem mówi się, że to "chińczyk"

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Wybaczcie, ale co Wy chcecie od Chin? Ich technika jest na o wiele wyższym poziomie niż nasza. Mają bombę atomową, latają w kosmos na swoich rakietach, nawet chcą polecieć na księżyc. Potrafią dostosować się do klienta, chcesz maszynkę za 100zł to zrobią, zrobią też i za 1000zł. Ta za stówkę jest warta stówki i tylko od klienta zależy co chce. Nasi by się szybko dorobić wciskają "chiński" produkt po jak najniższych cenach i taka jest wartość tych wyrobów a potem mówi się, że to "chińczyk"
Absolutnie masz racje -natomiast kupując po taniości--takie sa opinie-co chińskie to szmelc-może suuuper cena wynika z niejakości, albo bylejakości.  stare przysłowie mówi - "nie mam pieniędzy to nie stać mnie na tanie buty ;) ​" tanie =pucho- dobre= heyho ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Warto przy tym pomyslec, co znaczy w swiecie tzw. "marka  polska", jesli takie pojecie w czyjejkolwiek swiadomosci i gdziekolwiek poza Polska istnieje.

Apes debemus imitari

Bez polityki, proszę.

Temat jest jasno określony.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Bez polityki, proszę.
Słusznie - ale to nie polityka a biznes, a to nie jest zabronione regulaminem  - na całym świecie  są produkty lepsze jakościowo -czytaj - też droższe i te tańsze  , (marka i jej promowanie - też biznes) - ( ze 100 razy na forum przeczytałem -że by otrzymać lepszy wyrób trzeba kupić  lepsze mięso  ( ale też zwykle droższe) -tyle w temacie.

Z przeczytania 62 stron - dowiedziałem się : 1.  Są maszynki mniejsze i większe - najlepsze ręczne kupione na OLX  - z samodzielnie dorobionym napędem . 2.Zakup  maszynki należy zacząć od zakupu sitek ( słusznie - jak się ma bata- to o konia prędzej).3. Wieksza jest o niebo lepsza od mniejszej - i nie męczy mięsa podczas mielenia - to ważne.4 Ważne - duży moment obrotowy i smarowanie olejowe ( ma prawie każdy)   5. Wilk ma podwójne noże, a inne to chwyt marketingowy - może tak ale- nie wiem - czy na tym wilku z podwójnymi nożami można założyć pojedyncze sitko? i pojedynczy nóż - by nie mieć miazgi?  6 . Czy jakiś produkt jest niespecjalnie dobry..  producent ? ( ale może to polityka?) . 7 . Około 60  stron tak naprawdę można by było skorygować ( wykasować bez szkody dla tematu i bez urazy - bo wszystkie uwagi są mniejszej wagi). Może ktoś odważnie napisze - mam taki a taki model działa niezawodnie - albo mam taki a taki model -nie polecam - dzięki

Muskie - to ryba 🙃