Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Alfę 10 ... Alfę 22 bez napędów  i działają niezawodnie od wielu lat do 15kg nawet nie wyjmuję 22-i powyżej zaczynam myśleć ale w sumie wyjąłem ją może z 5-6 razy

jednym słowem ręczne Alfy rewelacja ... A do pasztetów i mielonych mam starego Zelmera 8-ę też mnie nie zawiódł dobre 12 lat ale do kiełbas mimo jej popularności nie polecam, ja widzę dużą różnicę jakości rozdrobnienia nawet w porównaniu z ręczną Alfą 10-ą a winne są moim zdaniem zbyt wysokie obroty ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Mam Famę 12 z kompletem sit i jestem super zadowolony. zasilana jest 3x400V. Do tego dwie mieszałki, kuter i nadziewarkę.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Potwierdzam słowa Rogera, mam Alfę 32 z napędem (obroty ~65/min) i jakość zmielonego mięsa jest zupełnie inna (lepsza) niż na małym Zelmerze -pomimo stosowania sitek o takich samych otworach.

Ostatnio robiłem małą ilość kiełbasy białej i nie chciało mi się dużej Alfy rozkładać. Mięso w kiełbasie było wg. mnie zmemłane, a nie zmielone ewidentnie wyczuwalna różnica podczas konsumpcji.

W Tesco pojawiła się maszynka 32 za 160 zeta.Oglądał ją już ktoś?Jakie jest wykonanie?.

Edytowane przez Bee Gees
lit.

Chińskie... czyli złom.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Mam Alfę 10 ... Alfę 22 bez napędów i działają niezawodnie od wielu lat

Jak już wspominałem , mam Alfę 22 z napędem ręcznym :D  , działa super .  Myślę jednak pomału ( wiem jak to długo będzie trwało :D )  o motoreduktorze coby zrobić taki komplecik - maszynka - mieszałka . Dochodzę do wniosku że lepiej mi smakuje kiełbasa wymieszana mieszałką . :D  . Mieszałkę posiadam od kilku lat zapakowaną jeszcze w kartonie :D

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Mieszałkę posiadam od kilku lat zapakowaną jeszcze w kartonie
Pełen SZACUN dla Ciebie, ja zrobiłem 2x kiełbasę mieszając "tymi ręcoma"w misce i powiedziałem sobie "nigdy więcej" -trafiła się okazja, nabyłem mieszałkę -na razie mieszam przy użyciu korby, ale napęd już czeka na dopasowanie i montaż. Praca przy użyciu mieszałki (nawet ręcznej) to prawdziwy komfort -przynajmniej dla mnie.

Praca przy użyciu mieszałki (nawet ręcznej) to prawdziwy komfort

Nie przeczę . :D  Czyli po nowym roku mam już robotę . :D

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Czas nagli .... czy ktoś z Szacownego grona SIB ów - wie czy na wilku co ma dwa noże i tzw wstępne rozdrobnienie i końcowe można mielić mięso tylko na jednym sitku bez dodatkowego rozdrobnienia - bo to chyba tylko do mięsa 3 klasy, ( w opisie jest że rownież do gorszej jakości mięsa - czego nie przewiduję :) ) a może to zwykły przerost formy nad treścią ? - mam nadzieję, że z grona 40000 forumowiczów  na pewno wiele osób takie ma.............. ale czy potrzeba ???

Muskie - to ryba 🙃

Powinna być w komplecie tuleja lub nawet dwie i wtedy mielisz na jednym zestawie sitko nóż. Dla mnie na potrzeby domowe,taki wilk to zabytek łaski.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

bo to chyba tylko do mięsa 3 klasy, 

Waldku na moim wilku jak zmielę dwa razy na sitku 2 mm to "siwy dym".  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Waldku na moim wilku jak zmielę dwa razy na sitku 2 mm to "siwy dym".
  i to chciałem usłyszeć - bo to ważne .

Muskie - to ryba 🙃

• 4 tygodnie później...

Witam, 

Wpadla mi w oko taka oto maszynka do mielenia: 

http://www.bosch-home.com/de/produkte/küchengeräte/fleischwölfe/MFW68660.html#tab2.

Prosze o wydanie waszego zadania na jej temat, moze ktos posiada ja lub wczesniejszyy model MFW 67660. Zamierzam ja kupic, ma co trzeba , zona tez skorzysta z roznych dodatkow jakie sa w zestawie  ;) . Ja moge do niej dokupic wszystkie sitka jakie sa mozliwe do "8", Jako , ze wkraczam na dymna "dluga" droge chcialbym sie wyposazyc sprzet na poczatek, tak mi sie wydaje, sredniej klasy i miec na dluzej niz na poczatku byle co  a pozniej wymieniac bo zle sie pracuje na takim byle co sprzecie. Mam juz taka maszynke do miesa w domu -byle co- nigdy wiecej!.

Witam z wieczora:)

Dzięki Kamilowi i Grzegorzowi udało mi się wybrać nadziewarke i przyszedł teraz czas pomyśleć o nowej maszynce do mielenia koszt do 300 zł:)

Co możecie polecić?

przyszedł teraz czas pomyśleć o nowej maszynce do mielenia koszt do 300 zł
Szukaj na olx starej Alfy 12 lub 22ki (zależy ile przerabiasz), a później dorobisz sobie napęd i jak "naprawdę" i "bez pośpiechu" będziesz szukał to w 300zł się zmieścisz za maszynkę i napęd (w tym oczywiście trochę swojej pracy -poskładanie tego do całości) 

Witam z wieczora:)

Dzięki Kamilowi i Grzegorzowi udało mi się wybrać nadziewarke i przyszedł teraz czas pomyśleć o nowej maszynce do mielenia koszt do 300 zł:)

Co możecie polecić?

Darek, cieszę się, że mogłem Ci pomóc w wyborze nadziewarki :)

Jaki przewidujesz "cykl produkcyjny" jeśli chodzi o maszynkę? ;) jakie ilości? ;)

Jak w temacie ktoś widział słyszał Alfa 12?. Z chęcią bym przytulił za nie wygórowana cenę :grin:.

Jak to mówią poważne propozycje proszę na PW :grin: :grin:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

też wiem, ale nie mam.:'(. Mam 10 to wykorzystał bym sitka itp a taką na 4 nóżkach to przykrecił bym do podstawy jak należy, a tak to ściski stolarskie itp :grin:

Sorry za błędy piszę z telefonu

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Jak masz 10kę to ją przrób. Obcinasz stopkę (tą część z śrubą mocującą) na wysokości tej pładkiej części co się stawia na blacie i w tym momencie masz 3 punkty podparcia w jednej płaszczyźnie. Wiercisz 3 otwory i masz już mocowanie do stojaka na którym jest silnik z przekładnią. Na pewno jest to gorsze rozwiązanie niż prawdziwa 12ka (4 stopki) ale na pewno lepsze niż mocowanie oryginalne typu ścisk stolarski.

Nie wiem jak po odcięciu z 10-i stopki chcesz tam zrobić trzecią śrubę mocująca :( 

Alfa 12-a to deficytowy towar tego nie było za dużo na rynku - takie "białe kruki" niechcacy natknąłem się na ładną 10-ę praktycznie za darmo :

http://sprzedajemy.pl/maszynka-do-mielenia-miesa-alfa1-nr-10-nr46422572

Może się komuś przyda ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Witam.

Mam pytanie odnośnie maszynki do mielenia Kenwood MG700. Moja rodzinka sprezentowała mi ostatnio tą maszynkę - z możliwością zwrotu.

Dlatego moje pytanie: jak wygląda sprawa z zakupem do tej maszynki sitek i ostrzy, czy pasują do niej jakieś standardowe akcesoria np z alfy10.

Przeszukałem forum oraz sklepy internetowe i nigdzie nie ma jednoznacznej informacji na ten temat.

Proszę o informację bo nie wiem czy zatrzymać tą maszynkę czy zwrócić i kupić coś innego.

Pozdrawiam,     

NIe wiem jakie ilosci miesa bedziesz robil, ale jak dla mnie ta maszynka okazala sie za slaba.Kupilam druga porzadna, ta mam do malych prac domowych, nie do robienia kielbas. Jesli mozesz zwrocic to polecam inne mocniejsze maszynki,jakie macie ( ja nie mam pojecia jakie to sa u was  :facepalm: ).

Ja mam takie powiedzenie, ze jesli juz kupic to porzadna rzecz, czasem boli ze tyle kosztuje, ale tylko przy placeniu. ;)  Pozniej o cenie sie zapomina a zadowolony czlowiek jest z zakupu. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Nie wiem jak po odcięciu z 10-i stopki chcesz tam zrobić trzecią śrubę mocująca :( 

przepraszam miało być, że wierci się 2 otwory , a ma się 3 punkty podparcia w jednej płaszczyźnie, niestety blisko siebie.