Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To trzeba od razu pytać o malakser, a nie o kuter, aby nie mylić pojęć i prawidłowego nazewnictwa. To co pytasz jest nieco większym i mocniejszym malakserem stworzonym do tzw. "małej gastronomi" i na pewno zdaje egzamin tak samo dobrze jak każdy malakser, bo firma porządna, i to tyle :D .

Dzięki, nie rzecz w nazewnictwie bo to oczywiste, natomiast mnie interesuje opinia czy ten sprzęt można zastosować do produkcji parówek w ilościach domowych i taka była intencja pytania. Kuter to  profesjonalna maszyna i raczej nie do zastosowań domowych.      Z lektury forum, które czytam od dawna wiem, że do przygotowania masy na parówki w warunkach amatorskich używane są różne techniki i sprzęty, wiec również szukam jakiejś alternatywy dla kutra.

Maszyna o którą pytam występuje w podaży jako "Beeketal Küchenkutter Kutter Küchenmaschine BKK03" również do "kutter fleisch" stąd moje nią zainteresowanie do takiego zastosowania przy wyrobie parówek czy mortadeli, i szukam opinii w tym kontekście od kogoś kto możę miał kontakt z takową. Jeżeli mój poprzedni wpis zabrzmiał nieempatycznie co sugeruje Maciekzbrzegu to wielkie sorrki.

Na domowe wyroby z tzw. "braku laku", malakser jak najbardziej nadaje się, tym bardziej prezentowany przez Ciebie model ze względu na swą 3 litrową pojemność, ale tylko przy zastosowaniu odpowiedniej techniki obróbki mięska oczywiście, jest o tym sporo na forum. Wiele osób o tym pisało włącznie ze mną, ale ostatnimi czasy dosyć precyzyjnie pisał chyba o tym Dyzio, więc sobie odszukaj i poczytaj :D 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8466-dyzia-ciecia-ma%C5%82e-conieco/page-22

Edytowane przez sverige2

Nie pytałem co sprzedaje Pis i co przedstawiana forum, o róznicach pomiędzy kutrem i malakserem tez mogę sobie poczytać bez pomocy kolegów z forum, natomiast chciałem dowiedzieć się coś na temat tego konkretnego sprzętu i jego przydatności np. do produkcji parówek, filozofów ci u nas dostatek,

To zanim zadasz pytanie, wpierw poczytaj bo widać, że nie rozróżniasz tego sprzętu.

Kol. @sverige2 był uprzejmy wkleić dla Ciebie zdjęcie kutra a ty mu odpłacasz  "filozofami"

Jeżeli mój poprzedni wpis zabrzmiał nieempatycznie co sugeruje Maciekzbrzegu

"Nieempatycznie"??? to za łagodne określenie na wydźwięk Twojego wpisu.

Ja bym to inaczej nazwała. Ani Maciek, ani ja niczego nie sugerujemy; my to stwierdzamy.

To "widać, słychać i cuć"

Aż się dziwię @sverige2, że kontynuował swą pomoc dla Ciebie.

Mnie szkoda byłoby każdej minuty.

EOT

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ale co ty stwierdzasz? szkoda ci czasu a na "dogryz" masz go sporo jak widać,nie zrobisz dobrej wędlinki z taką dawką agresji, nie da się, mięsko to czuje i się psuje. Poprosiłem o radę, forum to przecież miejsce wymiany doświadczeń i przepływu informacji, od tych co je mają do tych którzy ich potrzebują. Czasem tylko zabierają głos ludzie nie mający wiele do powiedzenia poza uszczypliwościami. Szkoda, bo dla mnie poruszanie się, i czytanie forum to przyjemność a nie miejsce na dowartościowywanie się. Amen.

Nie ma we mnie agresji, absolutnie spoko podchodzę do tematu, kiełbaski udają się różnie, amatorem jestem i hobbystą wiec szukam wiedzy, no bo gdzie jak nie na forum, zdecydowanie najlepsze  w necie, naprawdę kopalnia doświadczenia i wiedzy, często już skondensowanej.  Chcę rozbudować swój park sprzętowy to i zainteresowałem się zestawem wilk-kutter. Sama prezentacja maszynek w necie to jedno, a doświadczenia kogoś kto tego używał  to drugie. Np. co do tego malaksera wyczytałem na forum niemieckim że jest OK poza problematycznym czyszczeniem komory, a dla mnie to ważne bo lubię mieć :sterylnie"

A z dobrą dyspozycję to prawda, nie tylko w przypadku mięska. Nigdy nie robię wyrobów w stresie, tak samo jak w środę i sobotę.

Nie chcę zajmować miejsca na forum, ale rozważam zakup sprzętu j/n. i byłbym już zdecydowany, ale mam wątpliwość co do mieszarki, jest ona przeznaczona do ciasta również ciężkiego, więc z farszem powinna sobie poradzić. Powinna, ale czy na pewno. Chleba nie mam zamiaru piec i gdyby jako mieszałka farszu nie zdała egzaminu to został bym z w sumie dobrą ale drogą maszynką do mięsa, ca 2500,00zł. Wędlinki to ma być przyjemność a do mieszania ręcznego sił nie starcza już więc tak sobie kombinuję. Wiem że dla mnie taki sprzęt to trochę na wyrost i tak naprawdę nie wykorzystam jego możliwości ale co tam, hobby to hobby, i nie będą psuł sprzętu małżonce, sporo tego już i czas na samodzielność. jak jest wasza opinia Panie i Panowie? Misa ma 10 l pojemności, to wsad 3 - 6 kg powinna dać radę.

post-76235-0-57458900-1520188560.jpg

post-76235-0-86812900-1520188567.jpg

Jsa kupowalem tu . 

http://www.sitka.com.pl/

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester

Dzięki wielkie. Ostatnio kupilem w jednym ze sklepów internetowych i wydaje mi sie ze sa one zrobione z kiepskiego materialu. Raz ze farsz sie cofa przy nowym nozu i sitku a dwa to to ze jak zaczynam mielic to sitko "brudzi" mięso co nie powinno mieć miejsca!
  • 2 tygodnie później...

Zastanawiam sie nad zakupem nowej,sensownej maszynki do mięsa w cenie do 600 - 700  pln .

Moje potrzeby : raz w miesiącu/góra dwa razy w miesiącu sprawne zmielenie partii 6-8 kg mięsa .Chciałbym aby to był sprzęt dobrej jakości i abym był z niego zadowolony.

Wilki dobrych firm z wyposażeniem odpadły ze względu na budżet . Po długich namysłach i przeczesaniu wielu stron internetowych najbliżej mi do nowego modelu Zelmera :http://www.zelmer.pl/dla-kuchni/maszynki-do-mielenia/zmm5688x

Czy ktoś ma taką maszynkę ? Widział ją podczas pracy ,ewentualnie może się podzielić jakimiś przemyśleniami ...Czy iść w stronę innej firmy i innego modelu ? Za wszelkie opinie będę wdzięczny i z góry dziękuję .

KUPIŁEM w końcu i kilka razy już ją  użytkowałem ,więc kilka subiektywnych  uwag :

maszynka do użytku domowego-nieprofesjonalnego sprawdza się rewelacyjnie, solidne materiały i montaż , dość mocny silnik , łatwość dostepu do sitek i innych części (zaleta Zelmera )  , cicha praca ,bieg wsteczny - to jako zalety.

Teraz wady : dość wysoka cena zakupu ( 399 pln ) , tylko 3-y sitka w zestawie fabrycznym - musiałem dokupić 13-tkę i szarpak .

Ogółem dla tych co nie przekaczają 10 kg mięsa na jedno mielenie - polecam , po prostu  dobra relacja jakości/ceny.

Choć profesjonalny wilk to na pewno nie jest .

Choć profesjonalny wilk to na pewno nie jest

Wytnij dwa naprzeciwległe skrzydełka nożyka. 

Tego typu maszynki mają za wysokie obroty w stosunku do posuwu ślimaka.

W efekcie z otworów sitka wychodzą płaskie krążki o średnicy otworu - cienkie plasterki.

Jest to główną wadą tych maszynek w zastosowaniu wędliniarskim. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Czy komora mielenia jest stalowa, czy nadal alu? 

Z tego co pamietam ( jestem teraz poza domem )  to ALU . Ale maszynka naprawdę OK za te pieniądze , dodam ,że naprawdę 10 kg ( tyle mieliłem najwięcej ) zmieliła w góra 5 minut i to bez wysiłku silnika -nic sie specjalnie nie grzało i mogła pracować jeszcze nadal .

Ja swoim zelmerkim 8 mielę nawet 100 kg za jednym podejściem. Nie oszczędzam go od ponad sześciu lat i służy mi wiernie , choć nie powiem jest ciepły i to nawet bardzo po takiej akcji

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

100 kg za jednym podejściem

100 kg mięsa jeszcze na raz zelmerkiem 8 nie mieliłem, ale nie powiem, parędziesiąt kilogramów już przemielił i też się nic nie dzieje. Mój ma 4 sitka, dokupiłem tylko szarpak.  :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

• 2 miesiące temu...

Witam Was serdecznie,

Mam na imię Jacek , mieszkam w Koszalinie i jestem tu "nowy". Co prawda zarejestrowałem się tu kiedyś i zaglądałem tu sporadycznie.Obecnie z uwagi na to iż "dorosłem" do tego aby nauczyć sie wyrobu własnych produktów staram się dużo czytać tu ze zrozumieniem.Planuje w czasie urlopu w Polsce (pracuje poza granicami kraju) uwędzić swoje pierwsze kiełbasy.

Zabrałem się za drobne zakupy brakujących "narzedzi" :) i stąd moje pytanie o maszynke Edel Hoff EH-7204.

Co sądzicie o niej, czy nadaje się do użytku więcej niż jeden raz , czy lepiej poszukać coś innego ? Z góry dziekuję za wszelkie komentarz.

P.S.

Czytałem o spotkaniu w Chłapowie.. dlatego życzę Wam fajnej zabawy...

Pozdrawiam

Jacek

Edytowane przez Bee Gees

Jeżeli chcesz robić kiełbasy okazjonalnie , to nie kupuj maszynki 32. Nie potrzebna taka duża celuj w 10  max 22.   32 to jest naprawdę duża maszynka. Ta co podałeś w tytule to kiepski  chinol . Jak chcesz zwykłą ręczną to szukaj jakąś polską Alfę - nawet używkę - a będziesz zadowolony

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Ok , rozumiem..a co sadzisz czy użycie zelmera elektrycznego bardzo zmasakruje mieso, lepei jest ręczną maszynką użyć ?

celuj w 10

:) Zdecydowanie dobry wskaz, "trzydziestka dwójka" sporawa, "dziesiąkta" tnie nie miażdży, różnicę widziałem na własnych.... mieleniach :yes::thumbsup:

Robiłem zelmerkiem   ( miałem 5kę) powiem tak - kiełbasa wyszała , ale dopiero jak wsiadłem na wilka to  widzę jak bardzo zelmerek "urabiał" mięso. Do sitka 6 max 8 jest w miarę - czym większe tym gorzej - jednak mały ślimaczek robi swoje. No ale jak się nie ma innej to i zelmerkiem można robić - po prostu wszystko będzie zmielone/zmiażdżone drobniej niż sobie zakładasz

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)