Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Waro58, masz rację z tym brakiem logiki w oznaczeniach. Moja maszynka ma oznaczenie 987.80 co by miało oznaczać że nie ma dodatkowego wyposażenia, a jest odwrotnie, ma wszystko co tylko możliwe, plus wsteczny bieg. 

na 9

A jaki to jest?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Powinno być widać końcówkę ślimaka w sitku. Trudno ocenić ze zdjęcia czy ma luzy na ślimaku nożu, jaki jest stan powłoki w gardzieli i ile trzeba zebrać z noża i sitek aby je wyprowadzić. To udana konstrukcja  tak do 10 kg w sam raz jak dla mnie.Jak będzie więcej też dasz radę   (trochę gorzej z nabijaniem jelit jak robisz jako solista -taki urok maszynek ręcznych brak trzeciej ręki w dwie osoby spoko). W sieci dokupisz tulejkę teflonową do mocowania ślimaka jak masz wytartą -to w nowszej produkcji z lat 80 w starych nie było )  .Sitek trochę mało brakuje szarpaka i 2-3 mm, i grubych, ale kupisz w sieci i na koniec ile chcą (porównaj +/- na alledrogo).

Ja mam taką, ma luz na ślimaku kombinuje z uszczelką teflonową jako podkładka kasująca to.Na razie nie mam doświadczenia z tym  to nie powiem czy się udało.

na zdjęciu nie widać noża i śruby do przykręcenia korby

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
i na koniec ile chcą

45zł plus 15 przesyłka, a co do luzów to sami pewnie nie wiedza  oco z nimi chodzi?wiec przez telefon nic ciekawego sie nie dowiem...wiadomo nie jest to nowe...ale cena chyba ok?

Albo  taka za 40zł i może tu już coś lepiej widać? ;)

post-77632-0-14190800-1458513259_thumb.jpg

Edytowane przez misiek-sw

Sitka u Mira są po 18 PLN  je już trudno zepsuć tu są 4 więc tak patrząc (pewnie trzeba je ostrzyć . Jak sam na  papierze to koszt tak 12 PLN, kupowałem ostatnio ) - to masz odpowiedź. Rreszta jest też coś warta i nie wygląda źle :). Może inni coś jeszcze podpowiedzą.

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

W tej pierwszej są cztery sitka, ale nadają się chyba tylko do kosza.

Jak bym miał już kupić maszynkę, to wolałbym używaną elektryczną 8-kę, lub 10-tkę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A co im jest ? znaczy sitką. Masz większe doświadczenie  to podpowiedz na co zwracać uwagę .

Porównaj choćby rączki maszynek.

W pierwszej widać, że dawno nie była używana, a sitka pokryte są rdzą.

W drugiej jest chyba spawana nakrętka, ale chyba bo zdjęcie jest za małe.

Dasz za maszynkę 60 zł., sitka trzeba dokupić, nie wiadomo jak z resztą sprzętu.

Przy mieleniu się umordujesz, nadziewanie ręczną maszynką to też nie przyjemność.

Wolałbym dołożyć choćby 100 zł i mieć już elektryczną.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Całkowicie zgadzam się z oceną stanu technicznego  maszynek . Jak również wyższością  elektrycznej nad ręczną w przypadku nabijania (przynajmniej tak mi się wydaję, już gorzej niż nabijać samemu ręczną być nie może), przy mieleniu to kwestia skali. Więc jak ręczna to prosi się o nadziewarka , przy elektrycznej zresztą też (ale to wybór ekonomiczny) . Ale dlaczego dyskwalifikujesz sitka , jest to o tyle ważne że problem weryfikacji sitek wystąpi również w maszynce elektrycznej.

P.S

Pytanie jest tylko i wyłącznie  w kategoriach techniczny . Po prostu chciałbym wiedzieć na co zwracać uwagę w używanych sitkach .

W tej pierwszej są cztery sitka, ale nadają się chyba tylko do kosza

Proszę rozwIń temat ! po czym poznać? że sitka są do kosza? 

W pierwszej maszynce po jej wyglądzie widać, że nie była dawno używana.

Zdjęcia nie są najlepsze, ale wyglądają na zardzewiałe.

Rdza to wżery i takie sitko nie nadaje się już do ostrzenia.

W przypadku sitek używanych, zawsze jest loteria czy jeszcze nadają się do mielenia, czy trzeba już je ostrzyć, albo niestety kupić nowe.

Ocenić je można dopiero mając je w rękach.

Przy maszynkach bardziej zwracam uwagę na stan maszynki, nakrętki i ślimaka niż na sitka.

Sitka to część wymienna, a z uszkodzoną maszynką nikt już nie chce się bawić.

Przy elektrycznej maszynce, ważne aby sprawny był silnik, obudowa nie była pęknięta, a gardziel maszynki nie uszkodzona.

Nawet jak padły koła zębate, to w przypadku Zelmera są to znikome koszty naprawy i możemy to zrobić sami.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Więc kupiłem ta 10tke wyglą tak...

Zobaczcie i oceńcie? czy warta 10zł :) bo tyle dałem.

Tylko chyba cos nie jest tak, bo jak dokręcę to ciężko się kręci korbą! i kreci sie razem z korbą ta plastikowa tuleja z tyłu....

post-77632-0-66527300-1458579491_thumb.jpg

post-77632-0-62056400-1458579498_thumb.jpg

post-77632-0-53945800-1458579505_thumb.jpg

post-77632-0-77358500-1458579517_thumb.jpg

czy warta 10zł :) bo tyle dałem.

No widzisz jak się postarasz  to potrafisz :D

Tylko dokupię z dwa sitka ,szarpaka i lejek i ma działać!

tylko coś nią nie teges

Miro wypowiedz się proszę

Edytowane przez misiek-sw

Tylko chyba cos nie jest tak, bo jak dokręcę to ciężko się kręci korbą! i kreci sie razem z korbą ta plastikowa tuleja z tyłu....

To znaczy,że ma małe luzy.Spróbuj z mięsem to ją sprawdzisz.Tulejkę zawsze można wymienić, ale jak nie ma luzów poprzecznych to jest ok.  :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Za mocno dokręciłeś nakrętkę i temu idzie ci ciężko.

Podkładka wytarła się z użytkowania, ale skoro nie masz luzu między sitkiem a nożem, to na razie bym jej nie wymieniał.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Zakupiłem za 70zł starą Alfe22 z trzema sitkami (13;6;3), lejkiem plastikowym na flak i dużą szajbą zakładaną bezpośrednio na wał alfy. Widać na niej odciśnięty ząb czas. Tym bardziej że ostatnie 10-15lat przeleżała na niezbyt suchym strychu. Brakuje w kilku miejscach cyny (zwłaszcza na ślimaku i nakrętce od sitek). Sitka posiadają delikatne wżery. Mam kilka pytań:

Czy warto ją odnowić poprzez cynowanie? Na forum wyczytałem że wystarczy usunąć rdzę do żeliwa, zakonserwować uszkodzenia (olejem jadalnym) i w takim stanie można ją bezproblemowo używać.

Sitka spróbuje uratować poprzez ręczne szlifowanie na papierze ściernym.

Jakie sitka dodatkowo dokupić?

Szajba od Alfy ma średnicę około 38cm. Posiadam silnik 1-faz około 1kW po betoniarce. Po przeliczeniu średnicy szajb i obrotów silnika wychodzi że uzyskam około 100 obrotów na ślimaku.

Maszynkę i silnik chce połączyć konstrukcją przypominającą taboret.

Mam problem z czego wykonać wałek i jakich łożysk użyć (patrz rysunek, zielone ''koła''). Połączenie to powinno być w miarę szybko rozbieralne w celu umycia maszynki. Najlepiej jak odbyło by się to bez wizyty u tokarza.

Pozdrawiam.

post-45148-0-75072300-1458595800_thumb.jpg

Za cynowanie z oczyszczeniem chemicznym dasz około 50-100 zł za całą maszynkę.

Do tego ewentualnie nowa tuleja pod ślimak, o ile w tej maszynce jest.

Razem masz koszt maszynki w granicach 170 zł.

Do tego dokupić sitka i masz prawie full wypas.

Prawie full bo brakuje napędu, ale w to co pokazujesz bym się nie bawił.

Pomyśl, że trzeba gdzieś trzymać, a do mielenia przenieść.

Lepiej jakbyś mimo wszystko zainstalował silnik za maszynką w osi ślimaka.

Obroty powinny być w okolicy 80/min.

Dobry komplet sitek to:

- 2

- 4

- 6

- 8

-10

- 13

- 16

- szarpak.

Oczywiście nie trzeba od razu mieć wszystkich.

A ja mam pytanie początkującego , co to jest szarpak i do czego służy?

Szarpak używamy do wyrobów typu szynkowa, kminkowa itp. czyli tam gdzie potrzebujemy mięso pokrojone/zmielone w grubszym kawałku.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Szajba od Alfy ma średnicę około 38cm.

?? koło pasowe ?

co to jest szarpak i do czego służy?

Jest to rodzaj sitka o maksymalnie dużych, nerkowatych otworach.

post-40040-0-53644300-1458624811.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles