Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To samo co Royal a cena niższa

Firma Polska (30 lat) miedzy innymi zameldowana w Pruszkowie >Import Export :laugh:

To jest ta sama maszyna ale inna naklejka

A do mycia tak jak i w Royal'u wyciagasz cylinder

Unbenannt6.pdf

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

To , że cylinder ze środka to wiem (domyśliłem się  ;) ) ale rura załadowcza (Komin) ? Też chyba trzeba wyczyścić? :)

Co do yato to znalazłem jeszcze tańszy :thumbsup: 

https://dodatkimasarskiezwm.pl/maszynka-do-mielenia-miesa-220-unger-yato

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

ale rura załadowcza (Komin) ? Też chyba trzeba wyczyścić?

Wszystkie te wilki, które mają duże pokrętło z boku korpusu posiadają wyciąganą ze środka gardziel, w której pracuje ślimak.

Niestety,  korpus wraz z rurą załadowczą są na stałe zespolone z napędem.

Pod bieżącą wodą myjesz gardziel, ślimaka i sitka/noże + nakrętkę. Reszta musi być jakoś wyczyszczona bez bieżącej wody.

Jest to niestety największy mankament tej grupy wilków.

Rura jest zawsze zabrudzona mięsem natomiast korpus tylko fragmentarycznie.

Należy zatem czyszczenie rozpocząć niezwłocznie po zakończeniu pracy, oczyścić ile się da ręcznikami kuchennymi a potem wilgotnymi, wygotowanymi ściereczkami.

Najważniejsze, aby nie dopuścić co zaschnięcia resztek.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

No właśnie - czyszczenie straszecznie upierdliwe.   Gdybym w przyszłości zdecydował się na przesiadkę z 12 na 22 to zmienię na taką z odkręcanym całym zespołem mielącym. (nie chcę stać się niewolnikiem maszyny ;):)

Jest to niestety największy mankament tej grupy wilków.

No trudno 30 lub wiece kilo wilczek do zlewu targac :D

Podklada sie miske i myje od gory

Gardziel i drobiazgi to juz standartowo

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Reszta musi być jakoś wyczyszczona bez bieżącej wody.
Tak - mam takie czyszczenie - zaraz po pracy przeciągam zasyp ;)  mokrą, nie lejącą gąbką z płynem - gardziel wewnątrz -zaraz potem ręcznikiem papierowym  - trwa to 1-2 minuty tak naprawdę 

Muskie - to ryba 🙃

nie chcę stać się niewolnikiem maszyny ;):)

Nie jest tak zle, idzie sie przyzwyczaic

Albert Einstein

自製煙熏肉

Firma Polska (30 lat) miedzy innymi zameldowana w Pruszkowie

Jeśli to ten Pruszków koło Warszawy to mam rzut beretem.

Szkoda tylko że nie mają nic na moje potrzeby :D 

bo podjechała bym i zobaczyła na miejscu 

ale jak robie z 4-5 kg mięska IIIna klej ;) od razu na sitku 2 mm to szybko się grzeje :facepalm:

Waldku musisz niestety zadbać trochę o Twoją maszynkę i mielić kilka razy dobierając sitka od największego do zamierzonego .

Praktycznie na żadnym nawet wilku się tego nie robi  .. Mieli się systemowo używając noży dwustronnych w kombinacji np : szarpak sitko fi8  .. sitko 2 mm

Każda maszynka zwana wilkiem która nie posiada systemu opartego na nożach dwustronnych to tylko trabant .....  do mercedesa daleka droga .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Waldku musisz
Mistrzu - ze schyloną głową :facepalm: i rumieńcem zawstydzenia :blush:  -przyznaję Ci rację :thumbsup:  

Muskie - to ryba 🙃

Andrzeju , a jak chcę w wilku 3stopniowym zmielić tylko na szarpaku? Wywalam  drobne sita i zostawiam tylko szarpak i muszę jakąś tuleję , żeby to skręcić?

muszę jakąś tuleję , żeby to skręcić?

Zakłada się tuleje dystansowe  i  nie jest to  żadne przestępstwo . :)

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Tak myślałem . Niestety w opisie Yato brak jest dystansów , więc domniemam , że ich nie ma. Wówczas trzeba by założyć 3xszrpak , albo dorobić tuleje

Eanna ma rację nie wyobrażam sobie myć,gardzieli kominka po rozdrabnianiu skórek wp. chusteczkami.

Jest polska firma mesko co robi sprzęt dla niemców pod nazwą Krefft i na polskę takze,sprzęt mały,

wydajny,system unger mankament to czas pracy s2,koszt ok.dwójki za wilka 10.

Obecnie pozostała mi sama przystawka do mięsa nowa wersja chromowana stal,gdyż napęd poszedł z szatkownica,

a ja pozostaje przy obecnej.

Jak w tych Mesko rozwiązano regulację prędkości obrotowej? Z chęcią bym dołożył regulator obr. do swojego sprzętu , ale raczej zwykłym regulatorem mocy tego nie ogarnę. Nie wiem jakiego typu silniki siedzą w chińczykach.

Binio mesko ma silniki prądu stałego,zastosowane do tego dobre przekładnie,stare dwu pozycyjne grzały się,jest to krajowy produkt nie chińczyk,gdzie uzwojenia są wykonane po taniosci,no ale ludzie chcą tanio i jeszcze taniej,a na to nie ma rady.

ale ludzie chcą tanio i jeszcze taniej
Marku 100% racji - Albo dobre albo tanie - lata temu jak miałem okazję rozmawiać z Chińczykami  to na pytanie:

czemu ten wasz towar takiej słabej jakości ? usłyszałem - BO zamawiacie najtańszy  :facepalm:  a nie dobry 

Muskie - to ryba 🙃

Tak z ciekawości przejrzałem obecne wilki 22 dostępne w necie w cenie do 2000zł - wszystkie maja otwór załadunkowy ok 50mm czyli w sumie tak jak moja tc-12l (nawet mniej )

Z ciekawych wilków z systemem potrójnego mielenia UNGER jest ten Yato 22

https://allegro.pl/maszynka-do-mielenia-miesa-220-kg-h-unger-yg-03232-i7410231637.html?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=ZWVmNzdiMjktYjYzYS00Zjk2LWFjOTgtOTcxOWQ4ZjZhNGJkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=76598b2a-8b9e-4762-993d-00a8c6ec843b

2018-07::1533032025-pol-pl-maszynka-do-m

To samo co Royal a cena niższa

Mam jeszcze pytanie do Grehor1 :

Jaka jest średnica wlotu i jak się myje zespół mielący (część się demontuje a jak reszta?) ?

Witaj binio 111

Z tego co pamiętam otwór zasypowy jest 58mm natomiast jeśli idzie o demontaż do mycia to jest bajka A mianowicie przekrecam wajchę tą na korpusie i wychodzi cały układ mielący razem z korpusem i slimakiem rozkręcam na zewnątrz i do mycia w sumie jakieś 20cm rury.

Jak będę w mojej jaskini samca to rozbiorę ją na części i o fotografuję jak to komuś może pomóc.

Powiem tak mielenie bajka ile nie wpcham tyle przerobi bez zajakniecia ale fakt kawał grzmota bo wagowo to 35kg masy własnej.

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez grehor1

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Czyli musisz wyczyścić  komin :):thumbsup:

Nadążasz podawać mięso jak robisz szarpakiem ? Ja jak mielę 12ką i zasyp mam też tej średnicy co Ty  to muszę ostro zasuwać , żeby nadążyć (może moja ma wyższe obroty :hmm:)

Edytowane przez binio1111