misiek73 Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2016 Witam Wszystkich Od jakiegoś czasu śledzę forum i próbuję swoich sił w zadymianiu .Domowi testerzy twierdzą że jest coraz lepiej .Ale dzisiaj mam kryzysową sytuację mam zapeklowane mięso ale zmieniły się plany i muszę wędzić po 6 dniach peklowania na mokro .Co można zrobić by wyszło wszystko dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2016 Wędzić po 6 dniach to nic złego, a może dopiero za 6...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2016 No wlasnie pytanie troche nie sprecyzowane. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2016 Musisz wędzić, bo wędzonki będą wcześniej potrzebne, czy musisz gdzieś "wybyć" i chcesz wcześniej to zrobić? Bo ,jeżeli musisz "wybyć" to możesz to przełożyć na późniejszy termin, tylko trzeba dość mocno temperaturę peklowania obniżyć, prawie zatrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2016 Żeby zatrzymać proces peklowania t o wystarczy zamrozić mięso , a jak masz wysoki stopień solanki to dodać wody i przedłużyć czas peklowania . . Tematury peklowania i tabele pewnie znasz , a jak nie to są na tym forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 2 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Września 2016 To może trochę doprecyzuję9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dniAle pomyliłem daty imprezy rodzinnej i wędzonki potrzebne są wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Września 2016 To może trochę doprecyzuję 9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dni Ale pomyliłem daty imprezy rodzinnej i wędzonki potrzebne są wcześniej Możesz wędzić. Nastrzyk robiłeś ? Ja na 6 dni robię solankę 8%, Ty masz 10% , więc możesz wędzić po 6 dniach. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 2 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2016 Bez nastrzyku robiłem , jak na razie nie czuję się na siłach by tą metodą robić .Może po kursie spróbuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2016 Kup w aptece wielką strzykawę, ja mam taką na 60 ml i do niej igłę (koszt około 1,5 zł), naciąg solanki do strzykawki i wstrzyknij jej zawartość w mięsiwo, kilka nakłuć w głąb, po czym odstaw z powrotem do lodówki pojemnik z mięsem Ot i cała filozofia Bez nastrzyku możliwe, że będziesz miał szare oczko w wędzonce Zabić Cię to nie zabije, bo i tak zapewne będziesz parzył, ale nie każdemu się to podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Września 2016 ....jak grube masz kawałki miesa? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 2 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2016 Raczej nie duże kawałki , mała szynka , cienki schab , paski boczku jedynie karkówka trochę grubsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) ....można awaryjnie dopeklować nastrzykiem - powinno być ok po 12 godzinach - zrób 200ml 8% zalewy i gęsto nastrzyknij najgrubsze miejsca....ale TERAZA jak pytam jak grube , to powiedz szynka ok 0,6 kg w najgrubszym miejscu 10cm, boczek gr 3cm paski 30x10cm....itdDla mnie mała szynka wcale nie jest mała... Edytowane 2 Września 2016 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 2 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Września 2016 Dzięki za cenne uwagi ,ale widzę że na każdym kroku wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania Ale mam nadzieję że będzie lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Września 2016 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ........"Doświadczenie ,to coś, co zdobywasz po chwili, w której go potrzebowałeś" ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Września 2016 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania ...a do kogo to....? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Września 2016 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania ...a do kogo to....? Do Miśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2016 ...bo jakoś to Twoje zdanie niespójne jest semantycznie i stylistycznie...A misiek nie wie to pyta - i bardzo dobrze. Ciekawe, co zrobił i czy zrobił cokolwiek.....z posta wynikało, że dzisiaj będzie wędził.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Września 2016 ...bo jakoś to Twoje zdanie niespójne jest semantycznie i stylistycznie...A misiek nie wie to pyta - i bardzo dobrze. Ciekawe, co zrobił i czy zrobił cokolwiek.....z posta wynikało, że dzisiaj będzie wędził.... Jest niespójne, bo mogłem wcisnąć cytuj, ale to zdanie z jego posta. Jak nastrzyknie, to będzie ok, ale najpewniej szuka strzykawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Września 2016 Przy takiej solance i niewielkich kawałkach mięsa wedzilabym spokojnie bez nastrzyku. Tak robiłam i było ok. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Września 2016 9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dni Bez nastrzyku robiłem , jak na razie nie czuję się na siłach by tą metodą robić . A co to za siły trzeba mieć, żeby nastrzyknąć mięso strzykawką?Gdybyś chociaż ponakłówał mięso byle pierwszym lepszym szpikulcem, byłoby poprawniej.Przy większych kawałkach mięsa nawet 8 dni może okazać się za krótkim okresem do poprawnego zapeklowania. Produkcja żywności nie może opierać się na zasadzie uda się albo się nie uda.....tu musi być pewność, że końcowy wyrób będzie dobry i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.Tu nie ma wybacz! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2016 Gdybyś chociaż ponakłówał mięso byle pierwszym lepszym szpikulcem, byłoby poprawniej. Co Ty Miro piszesz? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 3 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2016 MIROJak dla takiego nowicjusz jak ja to tajników udanych i zdrowych wyrobów jest mnóstwo.Staram się je zgłębiać i dla tego między innymi zapisałem się na wrześniowy kurs ( mam nadzieję że się odbędzie)Nie chciałem eksperymentować gdy wyroby na kolacje rodzinną są potrzebne, spróbuję peklowania z nastrzykiem następnym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2016 Gdybyś chociaż ponakłówał mięso byle pierwszym lepszym szpikulcem, byłoby poprawniej.Co Ty Miro piszesz? Co ci nie pasuje? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2016 To co piszesz... Od kiedy nakłuwamy mięso podczas peklowania? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 3 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Września 2016 Bo Ty Maxell nakłuwasz mięso, a Miro nakłówa, ot i cała magia ... ,ale nie spinajcie się hehe Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.