Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Awaryjna sytuacja. Potrzebna pomoc


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#1 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 02 wrz 2016 - 19:01

Witam Wszystkich

 

Od jakiegoś czasu śledzę forum i próbuję swoich sił w zadymianiu .

Domowi testerzy twierdzą że jest coraz lepiej .

Ale dzisiaj mam kryzysową sytuację mam zapeklowane mięso ale zmieniły się plany i muszę wędzić po 6 dniach peklowania na mokro .

Co można zrobić by wyszło wszystko dobrze.



#2 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 02 wrz 2016 - 19:07

Wędzić po 6 dniach to nic złego, a może dopiero za 6...? ;)



#3 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6671 postów

Napisano 02 wrz 2016 - 19:10

No wlasnie pytanie troche nie sprecyzowane.

#4 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 02 wrz 2016 - 19:11

Musisz wędzić, bo wędzonki będą wcześniej potrzebne, czy musisz gdzieś "wybyć" i chcesz wcześniej to zrobić? Bo ,jeżeli musisz "wybyć" to możesz to przełożyć na późniejszy termin, tylko trzeba dość mocno temperaturę peklowania obniżyć, prawie zatrzymać.



#5 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3324 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 02 wrz 2016 - 19:19

Żeby zatrzymać proces peklowania t o wystarczy zamrozić mięso , a jak masz wysoki stopień solanki to dodać  wody i przedłużyć czas peklowania . . Tematury peklowania i  tabele pewnie znasz , a jak nie to są na tym forum .



#6 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 02 wrz 2016 - 19:31

To może trochę doprecyzuję

9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dni

Ale pomyliłem daty imprezy rodzinnej i wędzonki potrzebne są wcześniej



#7 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 02 wrz 2016 - 19:45

To może trochę doprecyzuję 9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dni Ale pomyliłem daty imprezy rodzinnej i wędzonki potrzebne są wcześniej

 

Możesz wędzić. Nastrzyk robiłeś ? Ja na 6 dni robię solankę 8%, Ty masz 10% , więc możesz wędzić po 6 dniach.



#8 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 02 wrz 2016 - 19:48

Bez nastrzyku robiłem , jak na razie  nie czuję się na siłach by tą metodą robić .

Może po kursie spróbuję .



#9 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 wrz 2016 - 20:17

Kup w aptece wielką strzykawę, ja mam taką na 60 ml i do niej igłę (koszt około 1,5 zł), naciąg solanki do strzykawki i wstrzyknij jej zawartość w mięsiwo, kilka nakłuć w głąb, po czym odstaw z powrotem do lodówki pojemnik z mięsem :) Ot i cała filozofia :) Bez nastrzyku możliwe, że będziesz miał szare oczko w wędzonce :) Zabić Cię to nie zabije, bo i tak zapewne będziesz parzył, ale nie każdemu się to podoba :)



#10 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 02 wrz 2016 - 20:19

....jak grube masz kawałki miesa?



#11 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 02 wrz 2016 - 20:23

Raczej nie duże kawałki , mała szynka , cienki schab , paski boczku jedynie karkówka trochę grubsza



#12 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 02 wrz 2016 - 20:31

....można awaryjnie dopeklować nastrzykiem - powinno być ok po 12 godzinach - zrób 200ml 8% zalewy i gęsto nastrzyknij najgrubsze miejsca....ale TERAZ

A jak pytam jak grube , to powiedz szynka ok 0,6 kg w najgrubszym miejscu 10cm, boczek gr 3cm paski 30x10cm....itd

Dla mnie mała szynka wcale nie jest mała... :facepalm: :angel: :D


Użytkownik jumbo edytował ten post 02 wrz 2016 - 20:31


#13 misiek73

misiek73

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćJabłonna

Napisano 02 wrz 2016 - 20:45

Dzięki za cenne uwagi ,ale widzę że na każdym kroku wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania :facepalm:

Ale mam nadzieję że będzie lepiej :)



#14 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 02 wrz 2016 - 20:54

 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania  :facepalm:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

........"Doświadczenie ,to coś, co zdobywasz po chwili, w której go potrzebowałeś" ........... :thumbsup:



#15 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 wrz 2016 - 07:43

 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania  :facepalm:

 

...a do kogo to....?



#16 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 03 wrz 2016 - 07:46

 

 wychodzi brak doświadczenia nawet w wydawało by się odpowiedziach na proste pytania  :facepalm:

 

...a do kogo to....?

 

 

 

Do Miśka73 :)



#17 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 03 wrz 2016 - 07:52

...bo jakoś to Twoje zdanie niespójne jest semantycznie i stylistycznie...

A misiek nie wie to pyta - i bardzo dobrze.

 

Ciekawe, co zrobił i czy zrobił cokolwiek.....z posta wynikało, że dzisiaj będzie wędził....



#18 szaja

szaja

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 434 postów
  • MiejscowośćE-g

Napisano 03 wrz 2016 - 07:56

...bo jakoś to Twoje zdanie niespójne jest semantycznie i stylistycznie...

A misiek nie wie to pyta - i bardzo dobrze.

 

Ciekawe, co zrobił i czy zrobił cokolwiek.....z posta wynikało, że dzisiaj będzie wędził....

 

Jest niespójne, bo mogłem wcisnąć cytuj, ale to zdanie z jego posta. Jak nastrzyknie, to będzie ok, ale najpewniej szuka strzykawki ;)



#19 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1122 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 03 wrz 2016 - 09:51

Przy takiej solance i niewielkich kawałkach mięsa wedzilabym spokojnie bez nastrzyku. Tak robiłam i było ok.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 03 wrz 2016 - 10:18

9 kg. mięsa 3,5 litra solanki 35 dkg. peklosoli , planowałem peklować 8 dni

Bez nastrzyku robiłem , jak na razie nie czuję się na siłach by tą metodą robić .

A co to za siły trzeba mieć, żeby nastrzyknąć mięso strzykawką?

Gdybyś chociaż ponakłówał mięso byle pierwszym lepszym szpikulcem, byłoby poprawniej.

Przy większych kawałkach mięsa nawet 8 dni może okazać się za krótkim okresem do poprawnego zapeklowania.

 

Produkcja żywności nie może opierać się na zasadzie uda się albo się nie uda.....tu musi być pewność, że końcowy wyrób będzie dobry i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu.

Tu nie ma wybacz!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych