miro Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Próbowałaś na świeżo, zaraz po parzeniu?Jeśli tak, to może się wydawać że jest słona. Daj jej wystygnąć a potem spróbuj ponownie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Próbowałaś na świeżo, zaraz po parzeniu?Jeśli tak, to może się wydawać że jest słona. Daj jej wystygnąć a potem spróbuj ponownie.Wyprzedziłeś mnie Zostaw do jutra lub po jutra w chłodnym miejscu mięso jeszcze wchłonie sól ,chyba że poszalałeś z solanką ile dałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bozena1299 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dałam jej czas i nadal jest słona [Dodano: 21 gru 2017 - 21:55]A jeśli poszalałam ;p to co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dałam jej czas i nadal jest słona [Dodano: 21 gru 2017 - 21:55]A jeśli poszalałam ;p to co teraz? Napisz ile to ci powiem ,jaka zalewa ile soli ile wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czorny27 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Potrzebuje pilnej pomocy właśnie zacząłem wedzic nagrzewac beczke zaczęło lać beczka w środku cala mokra co robić proszę o pilną pomoc Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Beczkę musisz wygrzać tak długo aż będzie ciepła i sucha .Na czas wędzenia też ją zabezpiecz przed deszczem np parasol ogrodowy ,etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Cztery paliki kawałek blachy i już masz nakrycie beczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czorny27 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Ciepła jest temp 55 stopni tylko ścianki lekko wilgotne właśnie bo zaczęło padać Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 22 gru 2017 - 07:41]Wygrzewam już ok godzinki i deszcz mi plany pokrzyzowal kurde z parasolem problem Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Czymkolwiek zakryj beczkę, żeby deszcz na nią nie padał. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czorny27 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Ogarnąłem temat na szybko prowizoryczna wiata wędzonki siedzą 1g15m.Nie liczac podsuszania jupiiii Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelo0o Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Witam , jestem nowy na forum , nie wiem czy w dobrym dziale , ale potrzebuję szybko jakąś podpowiedź. Moje 3 wędzenie , wcześniej wszystko było ok , na szynce jest szarawego koloru pasek, w dodatku na składaniu zrobiła się szczelina . Po przekrojeniu na pół cała szynka pachnie ładnie , tylko z tej szczeliny I to przebarwienie ma intensywniejszy zapach , lekko jakby nawet przygnity albo mi się wydaje. Peklowane bylo 3 tygodnie , wędzenie 9h , parzenie 3h w 85 stopniach , szynka w środku miala 75. Czy coś jest z tym nie tak ? Nie wiem czy mogę to podać na święta :p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 24 Grudnia 2017 tylko z tej szczeliny I to przebarwienie ma intensywniejszy zapach , lekko jakby nawet przygnity albo mi się wydaje. Daj szybko zdjęcia tej szynki z widocznym przekrojem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelo0o Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) https://zapodaj.net/752c8758bd7f1.jpg.htmlZ tej szczeliny jest intensywniejszy zapach I obok jest minimalnie szarawy kawałek , po lewej stronie Edytowane 24 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Na przekroju wygląda dobrze. Nawet środek jest zapeklowany.Jednak ta szarość wokół szczeliny może wskazywać na działanie bakterii.Sama szczelina (brak sklejenia) mogła powstać jako ujście dla gazów.Rozstrzygający będzie tu zapach.Jeżeli w Twoim odczuciu ma on związek z zepsutym mięsem to na pewno należy wyciąć głębiej zmienioną tkankę aż do wyeliminowania obcego zapachu.Dla bezpieczeństwa przeznaczyłabym mięso na bigos.Dodatkowa obróbka termiczna w kwaśnym środowisku powinna całkowicie wyeliminować ew. patogeny.Ja bym rozłupała mięso wzdłuż tej szczeliny bo być może, że w środku jest niespodzianka. Edytowane 24 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Peklowane bylo 3 tygodnie Jaka zalewa peklująca? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zalewa ważna rzecz , ale jeszcze temperatura miała znaczenie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Warto by dowiedzieć się jak szczegółowo mięso było peklowane.Jeśli gdzieś popełnił błąd, a w pęknięciu rozpoczął się proces gnilny, to takie mięso nie nadaje się do spożycia.Lepiej je wyrzucić i nie ryzykować zatrucia pokarmowego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Warto by dowiedzieć się jak szczegółowo mięso było peklowane. tym bardziej ,że peklowane 3 tygodnie - jakie stężenie - czy peklosól czy jakaś mieszanka jaka temperatura peklowania , nastrzyki? peklowane z przyprawami? - jakie przyprawy czy czyste- wszystko jest potrzebne Ale jak Ci zalatuje smrodem-Utylizacja - tylko Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelo0o Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Peklowanie 0,4kg peklosoli na litr wody , z wywarem z przypraw przecedzonym przez sitko, bez nastrzykiwania obracane co 3 dni, jedynie obawiam sie o temperature , bo stalo w ganku , a na dworze nie bylo zbyt zimno wiec napewno bylo czasem ponad 10 stopni. Edytowane 24 Grudnia 2017 przez Gelo0o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) To temperatura załatwiła sprawę. Przy 21 dniach to tylko w lodówce 3-4 stopnie. 21 dni to długo wystarczy "chwilą nie uwagi" i problem gotowy. Ważne jest zachowanie całego reżimu technologiczne-higienicznego od zakupu do parzenia. Opisał to kiedyś Bagno. Jak nie masz lodówki do peklowania to stosuj krótkie peklowanie 7-8 dni z nastrzykiem zimową porą i patrz na prognozę pogody, a do lata skołuj lodówkę ;-) Edytowane 24 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 24 Grudnia 2017 ec napewno bylo czasem ponad 10 stopni. i masz odpowiedź - zapewne przed wędzeniem capiła Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelo0o Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Eh , to wszystko jasne , poczatki sa trudne . Reszta miesa jest ok , myslicie zeby ta szynke wyrzucic czy wyciac ta czesc tylko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 24 Grudnia 2017 (edytowane) Szkoda zdrowia to nie są wielkie pieniądze. To tak na dwoje babka wróżyła. Prawdopodobnie nic się nie stanie jak tak zrobisz ale jak się stanie to Ty lub ktoś z rodziny będzie miał załatwione Święta Nowy Rok. Może po ostatniej jelitówce przewrazliwiony jestem, ale nie życzę nikomu ;-) Edytowane 24 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gelo0o Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Tzn. Ono nie smierdzi ze mozna odrazu powiedziec ze zgnite ;p, ciezko jednoznacznie stwierdzic bo polowa rodzinki mowi ze ok, a polowa ze cos zalatuje. Ale nie bede chyba ryzykowal bo mi osobiscie zalatuje. Dzieki za porady , zdrowych I wesolych swiat . Nastepne bedzie w lodowce lezec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 24 Grudnia 2017 Peklowanie 0,4kg peklosoli na litr wody Skąd taka dawka?Ale pomijając ten fakt, nie ryzykowałbym spożycia mięsa, nawet pieskowi bym tego nie dał.....po prostu do kosza. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.