Andyandy Opublikowano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 30 Września 2008 Wnuczek! zalewa na koniec jest czysta, nie jest mętna. Przypraw używam z umiarem, a soli jest tak jak lubię czyli tak jak szynki za dawnych czasów. Robię dokładny nastrzyk uzyskując smak soli odpowiedni. Solona woda nie pozbawia walorów smakowych i zapachowych więc są też soczyste. Mięso świeże do peklowania nie myję i nie obawiam się że przy mniejszym zasoleniu będzie się psuć. Jednak należy zachować sterylność w pomieszczeniu i przygotowaniu pojemników. Pojemniki ługuję silną zasadą przed użyciem i jak do tej pory nie posiadam lepszego rozwiązania, a gorącą wodą i parą detergentami nie wszystko da się usunąć tylko umyć. Smak i wygląd szynek bardzo zależy od czystości zalewy i ilości bakterii. Pewniej się też przechowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-41867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 30 Września 2008 a soli jest tak jak lubię czyli tak jak szynki za dawnych czasów. Nie bardzo zgadzam się z takim porównaniem.Dawne czasy to http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=180.i nie takie szynki jakie robimy dzisiaj. Nie jestem przeciwnikiem inowacji które niosą zadowolenie wprowadzającemu je. Popieram wypowiedzi Wnuczka . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-41870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 30 Września 2008 Dziadek ! mając na myśli "szynki z dawnych lat " to szynki nie napakowane dodatkami wypełniaczami itd, a więc tylko sól i wędzenie dymem. Czyli tak jak robimy nasze wyroby. Miałem to porównanie do dzisiejszych wyrobów, które można kupić w sklepie. Przynajmniej tak mam oceniane moje wyroby. Mała ilość soli bo tak sobie życzą i tak robię, na granicy solenia.Ps. Papla soli jeszcze mniej, to jest nas małosolnych dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-41874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutek277 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 9 Lutego 2018 witam czy mogłbym kogoś z tu obecnych poprosic o przepis na solanke i sposob wedzenia szynki i schabu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 9 Lutego 2018 Milion tematów poświęconych na Forum peklowaniu i wędzeniu . Trochę zaangażowania. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 9 Lutego 2018 Na początek zapekluj, przygotowując forumowa solankę, tzw. "Szunajówkę". Stężenie: bierzesz 0,80 kg peklosoli (nie kombinuj z solą) na 10 l wody. Tej solanki powinno być ok. 40-50% w stosunku wagowym do ilości peklowanego mięsa. Większe kawałki mięsa nastrzyknij ta solanką (po kilka nastrzyków na element). naczynie do peklowania o odpowiedniej wielkości, należy dokładnie umyć przed operacją. Mięso umieść w solance tak, by nie wystawało ponad jej powierzchnię. Wszystko przenieś do pomieszczenia o temp. 4-6 st.C i pilnuj by przez cały czas taka temperatura się utrzymywała. Gdyby solanki było zbyt mało do przykrycia mięsa, włóż do naczynia butelkę z wodą lub zakręcony słoik z wodą. Przykryj wszystko szmatką i co dwa dni przekładaj mięso - z dołu do góry i odwrotnie. Jeśli nic nie będzie działo się z solanka i mięsem (może się zaczerwienić), zgłoś się za jakieś 9-10 dni. Powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutek277 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 9 Lutego 2018 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 9 Lutego 2018 Jak widać są dwie szkoły .Ja bym do solanki łapek nie pchał w czasie peklowania i tego mięsa nie przekładał bo można zakazić solankę i będzie kłopot. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Lutego 2018 Bez dokładnego mycia rąk nie może się przecież obyć. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 9 Lutego 2018 witam czy mogłbym kogoś z tu obecnych poprosic o przepis na solanke i sposob wedzenia szynki i schabu pozdrawiam Masz dużą okazję lada chwila KURS w Łazach - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Lutego 2018 Masz dużą okazję lada chwila KURS w Łazach https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14970-kurs-podstawowy-0118-w-%C5%82azach-w-dniach-23-25-lutego-2018-r/ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.