Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wnuczek! zalewa na koniec jest czysta, nie jest mętna. Przypraw używam z umiarem, a soli jest tak jak lubię czyli tak jak szynki za dawnych czasów. Robię dokładny nastrzyk uzyskując smak soli odpowiedni. Solona woda nie pozbawia walorów smakowych i zapachowych więc są też soczyste. Mięso świeże do peklowania nie myję i nie obawiam się że przy mniejszym zasoleniu będzie się psuć. Jednak należy zachować sterylność w pomieszczeniu i przygotowaniu pojemników. Pojemniki ługuję silną zasadą przed użyciem i jak do tej pory nie posiadam lepszego rozwiązania, a gorącą wodą i parą detergentami nie wszystko da się usunąć tylko umyć. Smak i wygląd szynek bardzo zależy od czystości zalewy i ilości bakterii. Pewniej się też przechowuje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-41867
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 85
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

a soli jest tak jak lubię czyli tak jak szynki za dawnych czasów.

Nie bardzo zgadzam się z takim porównaniem.Dawne czasy to

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=180.i nie takie szynki jakie robimy dzisiaj.

Nie jestem przeciwnikiem inowacji które niosą zadowolenie wprowadzającemu je. Popieram wypowiedzi Wnuczka . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-41870
Udostępnij na innych stronach

Dziadek ! mając na myśli "szynki z dawnych lat " to szynki nie napakowane dodatkami wypełniaczami itd, a więc tylko sól i wędzenie dymem. Czyli tak jak robimy nasze wyroby. Miałem to porównanie do dzisiejszych wyrobów, które można kupić w sklepie. Przynajmniej tak mam oceniane moje wyroby. Mała ilość soli bo tak sobie życzą i tak robię, na granicy solenia.

Ps. Papla soli jeszcze mniej, to jest nas małosolnych dwóch.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-41874
Udostępnij na innych stronach

  • 9 lat później...

Na początek zapekluj, przygotowując forumowa solankę, tzw. "Szunajówkę". 

Stężenie: bierzesz 0,80 kg peklosoli (nie kombinuj z solą) na 10 l wody. Tej solanki powinno być ok. 40-50% w stosunku wagowym do ilości peklowanego mięsa. Większe kawałki mięsa nastrzyknij ta solanką (po kilka nastrzyków na element). naczynie do peklowania o odpowiedniej wielkości, należy dokładnie umyć przed operacją. Mięso umieść w solance tak, by nie wystawało ponad jej powierzchnię. Wszystko przenieś do pomieszczenia o temp. 4-6 st.C i pilnuj by przez cały czas taka temperatura się utrzymywała. 

Gdyby solanki było zbyt mało do przykrycia mięsa, włóż do naczynia butelkę z wodą lub zakręcony słoik  z wodą. Przykryj wszystko szmatką i co dwa dni przekładaj mięso - z dołu do góry i odwrotnie. 

Jeśli nic nie będzie działo się z solanka i mięsem (może się zaczerwienić), zgłoś się za jakieś 9-10 dni. 

Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588255
Udostępnij na innych stronach

Jak widać są dwie szkoły  :D .Ja bym do solanki łapek nie pchał w czasie peklowania i tego mięsa nie przekładał bo można zakazić solankę i będzie kłopot.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588259
Udostępnij na innych stronach

Bez dokładnego mycia rąk nie może się przecież obyć.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588261
Udostępnij na innych stronach

 

 

witam czy mogłbym kogoś z tu obecnych poprosic o przepis na solanke i sposob wedzenia szynki i schabu pozdrawiam
Masz dużą okazję  lada chwila KURS w Łazach -  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1545-soczyste-szynki/page/4/#findComment-588266
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.