Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I na tym się zatrzymałem

Jeśli mnie wzrok nie myli to w tym palenisku jest ruszt ?
tak jest ruszt ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby palić na dole a górne drzwiczki dobrze zamknąć.

Czytałem tutaj co nieco i nie wyczytałem że kategorycznie jest to niedopuszczalne ale wy pewnie znacie się lepiej :)

 

pozdrawiam

mirek

 

[ Dodano: Wto 21 Sie, 2012 22:40 ]

jak wysoką robić komorę do wędzenia (to ta po prawej, to po lewej to będzie grill)

Jeśli mnie wzrok nie myli to w tym palenisku jest ruszt ?

Zależy jak stojąc jest ta prawa strona :wink: bo jeśli przodem do wędzarni to chyba nie ma :wink:
Palenisko będzie po lewej stronie patrząc na wędzarnie i jest tam ruszt

 

pozdrawiam

mirek

Mirek , gratuluje wykonania , musisz miec cos z technika wspolnego bo wykonales murowanie na niepelna spoine przy pomocy listew, cegla jest dobrego gatunku i w tej sytuacji decyzja trafna co do sposobu murowania . co do wysokosci wedzarni , teraz masz wysokosc do koncz scianki w grilu okolo 153-160 cm , czyli gril gdybys go teraz przesklepil gora mialby komore okolo 70-75 cm wysoka ,uwazam , ze lepij by bylo gdyby komorwa wedzarni byla troche wyzsza np. 100 cm , bedziesz mila dobry dostep do komory , latosc wkladania kiji i ich wyciagania , paleniskuem sie nie przejmuj moze byc dzielone w kocu ruszt zawsze mozna wyjac lub zamknac ktores z drzwiczek na glucho , kwestia treningu przypaleniu , co do srednicy rury moim zdaniem powinna miec wymiar od 150 mm- 200 mm. Z reszta sobie poradzisz ,pozdrawiam jeszcze raz gratuluje wykonani i pomyslu.
Wojciech Pacan

Witam wszystkich ponownie. Przesyłam dalsze swoje fotki, oraz obiecane zdjęcie wędzarni z drugiej strony, od wody. Co do przekroju rury dymnej, ja dałem 250mm, komin planuję kwadratowy w rozmiarze 200 x 200mm. W komorze wędzarni planuję też grilla. Napiszcie czy to dobry pomysł. Drzwiczki drewniane ściągane przy grillowaniu. Wkładałbym do środka palenisko z blachy oraz kratkę.

 

aartii po co te cztery rury pod komora wedzenia :question:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Czytałem że niektórzy chwalą palenisko bezpośrednio pod wędzarnią, i zrobiłem tam dodatkowe palenisko, a przy okazji piec chlebowy wyłożony szamotem ze sklepieniem łukowym. Rury są włożone aby zostały 4 otwory w sklepieniu, będą one później usunięte.

palenisko bezpośrednio pod wędzarnią

Nie bez powodu! :cool:

 

Tradycyjna wędzarnia to właśnie taka

do której SWOBODNIE wchodzisz! :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

tak jest ruszt ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby palić na dole a górne drzwiczki dobrze zamknąć.

To w jakim celu podzieliłeś to palenisko i wsadziłeś ruszt?.Moim zdaniem będą kłopoty z rozgrzaniem tej wędzarni szczególnie zimą i dużym zużyciem drewna.O skroplinach nie wspomnę.Ja ten ruszt bym wyrzucił i zrobił jedno duże palenisko z zasuwą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Mirku zgadzam sie z arkadiuszem , ze beda klopoty z rozgrzaniem wedzarni , material z ktrego jest zbudowana ma duza pojemnosc cieplana ,scianka jest cienka wiec bedzie sie wychladzac,

a co za tym idzie wystapia skropliny.moja wedzarnia zrobina jest z YTONGA ,beton komorkowy

scianka grubosci 25 cm , wiec dobrze sie rozgrzewa , a nie traci ciepla , proponuje bys wylozyl wnetrze komry wedzarniczej drzewem - szalowanie scian deskami lisciastymi wewnatrz , lub tez przykleil plytki gazobetonowe o grubosci np.5- 8 cm , znakomicie poprawia sie warunki rozgrzewania wedzarni.Pozdrawiam :grin:

Wojciech Pacan

Mirku zgadzam sie z arkadiuszem

:shock: :shock: Bracie Pacan!!! :tongue: :grin:

 

Arkadiusz to jednak potrafi trafic! :grin:

 

A co myślicie Bracia o rygipsach ognioodpornych? :tongue:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

A co myślicie Bracia o rygipsach ognioodpornych?

Jak będziesz kiedyś budował swoją wędzarnię to możesz to sprawdzić. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

marek301 napisał/a:

A co myślicie Bracia o rygipsach ognioodpornych?

 

Uwaga na wilgoć, regipsy na dworze to po roku, dwóch będą jak trociny się sypać. Nawet te niebieskie, wodoodporne (łazienkowe).

Warunki są skrajne, raz ciepło (nawet koło setki), a potem zimno i tak na okrągło.

No chyba, żeby je wsadzić w środek między dechy - ale to bez sensu. Tańszy jest np. styropian (o grubości 1 cm wystarczy) włożony w środek pomiędzy deski (te zewnętrzne i wenętrzne).

A co myślicie Bracia o rygipsach ognioodpornych?

.

Wiecie czym nasącza się takie płyty gipsowe aby były ognioodporne ? Wydaje mi się , że taka chemia nie była by zbyt apetyczna w połączeniu z naszymi wędzonkami . :wink:
Delikatnie mówiąc dajecie się wkręcać mareczkowi. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Wiecie czym nasącza się takie płyty gipsowe aby były ognioodporne ? Wydaje mi się , że taka chemia nie była by zbyt apetyczna w połączeniu z naszymi wędzonkami .

 

Gips sam w sobie jest nie palny (no powiedzmy siarczan wapnia), chodzi o bardziej o to by był w płycie bardziej związany no i papier, który jest nasączony solami (może być i zwykłą solą kuchenną - znakomicie się sprawdza) oraz większym ciśieniem prasowania tych płyt. Są to substancje, które pozwalają się im bardziej "trzymać kupy" (lepsza twardzość, spoistość etc) ale praktycznie są nie szkodliwe (substancje mineralne). Większość komików domowych górne obudowy są wykonane z regipsów a temperatury są z nad kominka o wiele wyższe niż w wędzarni.

Z tego co się orientuje nie ma czegoś takiego jak ognioodporne czy niepalne.

Większość z produktów t.z.w przeciw pożarowych się pali tylko musi być podsycane temperaturą i ogniem.

Wszystko się pali lub zmienia stan skupienia pod wpływem temperatury.

Dyskusja o tym czy coś się pali czy nie jest bez sensu.

Bardziej chodzi o to w jakiej temperaturze uwalniane są związki chemiczne.

Jacek G, Jarku o Boski w swej wiedzy wyjaw prawdę o kulisach pyty ognioodpornej i jej produkcji. Jak nie zamierzasz tego zrobić, to się nie odzywaj i nie naginaj wiedzy :wink:

Ps. Płyty gipsowe nie nadają się do budowy trwałych komór wędzarniczych.

tak jest ruszt ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby palić na dole a górne drzwiczki dobrze zamknąć.

To w jakim celu podzieliłeś to palenisko i wsadziłeś ruszt?.Moim zdaniem będą kłopoty z rozgrzaniem tej wędzarni szczególnie zimą i dużym zużyciem drewna.O skroplinach nie wspomnę.Ja ten ruszt bym wyrzucił i zrobił jedno duże palenisko z zasuwą.
Podzieliłem bo takie miałem drzwiczki do paleniska(podwójne ), w trakcie budowy koncepcja sie zmieniła i musiałem rozciąć te drzwiczki i zrobić dwa oddzielne.

Pewnie wyjdę na niedouczonego ale nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc palenisko z zasówą

 

[ Dodano: Sro 22 Sie, 2012 23:11 ]

Mirku zgadzam sie z arkadiuszem , ze beda klopoty z rozgrzaniem wedzarni , material z ktrego jest zbudowana ma duza pojemnosc cieplana ,scianka jest cienka wiec bedzie sie wychladzac,

a co za tym idzie wystapia skropliny.moja wedzarnia zrobina jest z YTONGA ,beton komorkowy

scianka grubosci 25 cm , wiec dobrze sie rozgrzewa , a nie traci ciepla , proponuje bys wylozyl wnetrze komry wedzarniczej drzewem - szalowanie scian deskami lisciastymi wewnatrz , lub tez przykleil plytki gazobetonowe o grubosci np.5- 8 cm , znakomicie poprawia sie warunki rozgrzewania wedzarni.Pozdrawiam :grin:

Nad wyłożeniem drewnem już myślałem ale to chyba dopiero na wiosne

 

pozdrawiam

Mirek

Wiecie czym nasącza się takie płyty gipsowe aby były ognioodporne ? Wydaje mi się , że taka chemia nie była by zbyt apetyczna w połączeniu z naszymi wędzonkami .

 

Gips sam w sobie jest nie palny (no powiedzmy siarczan wapnia), chodzi o bardziej o to by był w płycie bardziej związany no i papier, który jest nasączony solami (może być i zwykłą solą kuchenną - znakomicie się sprawdza) oraz większym ciśieniem prasowania tych płyt. Są to substancje, które pozwalają się im bardziej "trzymać kupy" (lepsza twardzość, spoistość etc) ale praktycznie są nie szkodliwe (substancje mineralne). Większość komików domowych górne obudowy są wykonane z regipsów a temperatury są z nad kominka o wiele wyższe niż w wędzarni.

Bracie Jacku, faktycznie jest problem!

 

Kolega wcześniej wspominał o innych "chemikaliach"! :rolleyes:

 

Kto ma racje? :shock:

 

Jeśli faktycznie w tych płytach jest tylko siarczan wapnia,

chlorek sodu i papier to chyba może być? :cool:

 

Oczywiście od strony kiełbasy może być na przykład

cienka folia ze stali nierdzewnej? A od strony "zielonej wyspy"

to już np. korek i coś jeszcze?

No i jakiś płaszczyk przeciwdeszczowy jeszcze,

zupełnie od strony "amber gold"? :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Widzę, że "pan" Marek znowu zaczyna swoje "opowieści z drzewa sandałowego"... już spokój za długo był.... :devil: :tongue: :shock: :cool:

Ps. i to nie tylko w tym temacie.... oczywiście nie wygaszam ....

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Witam...

 

Koledzy, po krótkiej przerwie zwracam się do was fachowców ponownie z prośbą i zapytaniem - czym ( jaką zaprawą ) otynkować wewnętrzną część paleniska aby funkcjonowało poprawnie i spełniało swoje zadanie i było na wieki, chciałbym uniknąć wykładania go cegłą szamotową aby nie zmniejszać jego wymiarów, czy sama zaprawa szamotowa ( 1cm ) zda egzamin czy może wystarczy jakaś zaprawa cementowa o podobnej grubości

 

Grubość ścian paleniska to około 10-12cm łączenia 1 cm. ( materiał kostka granitowa 8/11 )

 

Pytanie 2

 

Czy do zamknięcia górnej części paleniska mogę użyć blachy i na tym zrobić wylewkę cementową... ( wysokość palenisko to około 60 cm )

 

Sorry za moją niewiedzę

 

POZDRAWIAM - liczę na wasze rady

Sama gotowa zaprawa szamotowa nie będzie się dobrze trzymać. Przerabiałem to. Kolega zdun zrobił mi po swojemu dodając do zaprawy odpowiednio przygotowaną glinę, która jak mówi nie może być za tłusta. Tylko, że ja mam wnętrze paleniska wyłożone szamotem i potrzeba było wykonać tylko kosmetyczne wypełnienia, obróbka drzwi etc.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Lolek11uwazam ze nie ma potrzeby bys tynkowal palenisko , tynk wcale nie wplynie na jego zywotnosc , tynk na bazie wody nie bedzie sie trzymal scianki paleniska bo jest ona z kostek granitowych a te nie chlona wody wiec nie nastapi wiazanie pomiedzy materialem a tynkiem , kostki granitowe powinno sie laczyc klejem do plytek dobrej jakosci , wystepujace tam dodatki powoduja wiazanie przyleganie kleju do granitu. Po rozpaleniu tynk odpadnie sam pod wplywem temperatury , kostki obecnie sie nie wysypia bo trzyma je konstrukcja z zaprawy ktora tworzy pewenie siatke , a do tego dochodzi nacisk gornej czesci konstrukcji .

Pytanie 2 . do zamkniecia gornej czesci paleniska nie mozna uzyc blachy jesli chcesz to obciazyc betonem ( chyba ze blacha bedzie miala 20 mm grubosci nie znam wymiaru paleniska mzoesz je wtedy nie udzwignac , bezdzie tez zabierala cieplo z paleniska ), wysokosc tego paleniska nie decyduje o tym , decyduje jego wymiar w plaszczyznie poziomej, proponuje by ze sklejki grubosci 22 mm zrobic szalunek pod plyte sklejka powinan miec o 1 cm niejsze wymiary na dlugosci i szerokosci , sklejke podstemplowac od spodu , z gory zrobic siatke z pretow zebrowanych fi 8 mm o oczku 75 mm x 75 mm , siatka musi byc wieksza od sklejki i zachodzic na scianke paleniska co najmniej 7 cm . zrobic beton ulozyc 2 mc warstwe , an to polozyc upleciona siatke , a na siatke warstwe betonu okolo 8 cm , siatk musi byc w dolnej czesci utworzonej plyty , polewac plyte po wyschnieci prze tydzien usunac stemplowanie i po problemie . pozdrawiam :grin:

Wojciech Pacan
Zapytam i ja o sklepienie komory wędzarniczej, czy zrobić je płaskie? Czy może kopertowe ze wzniosem w kierunku komina, które będzie lepsze?

Koledzy dzięki bardzo za szybką odpowiedź, Panie Wojtku zastosuję się do Pana rady z wylewką nad paleniskiem, a co do wytynkowania paleniska ( czymkolwiek ) mam rozumieć że mogę sobie to odpuścić z racji na materiał z którego zostało wykonane, i posłuży mi w tej formie i wykonaniu na dłuższy czas, chciałbym uniknąć przegrzania i uszkodzenia konstrukcji i wiążącego się z tym demontażu ( paleniska ) wędzarni.

 

Podkreślę że wędzenie w moim przypadku będzie tylko okazjonalne a nie na większą skalę. Wędzarkę buduję z materiału który mam dostępny ( wiadomo koszta ), a moje wydatki to tylko zaprawa i moja praca. Nie jestem pewien czy materiał który zastosowałem spełni swoją rolę i zaczynam mieć małe wątpliwości. A nie ukrywam, chciałbym aby to funkcjonowało jak należy, a co z tego wyjdzie czas pokaże.

 

Pozdrawiam

Kolego Lolek, nie obawiaj się o materiał jakiego użyłeś, jest on bardzo dobry. Kiedyś miałem murowanego grilla z granitu. Stał ładnych kilka lat, i gdyby nie trzeba było zmienić miejsca stałby jeszcze zapewne długo, trzeb było użyć sporo siły aby go zburzyć. Teraz budując wędzarnię też myślałem o granicie, tylko ze względu na pracochłonność przegrał z cegłą.... :wink:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.