Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kryz, patrzac na wedzarnie z filmiku dziala ,sfilmowano po kilku lub jednym wedzieniu , niczym sie nie różni od wedzarni zrobionej z beczki. kanal tez ma srednicy okolo 150 mm .Wracając do kolegi wedzarni , jesli drzwiczki z boku otwierane , to wedzarnia powinna byc wyniesiona w góre by łatwiej było operowac , a drzwiczki powinny sie otwierac na cała szerokość. jesli rura doprowadzajaca dym ma być ponad ziemia tez nie jest to problem , mozna obłożyc ja welna lub obsypac szlaką , ziemia w szalunku z bloczków lud desek , by prowizorycznie ocieplic , z posiadanego materialu mozna zbudować komorę z desek, ale zrobiłbym wiekszą (np.80 x 80 x 100 ) miejsce wprowadzenia rury dymowej najlepiej centralnie od spodu , z deflektorem , mysle ze ma kolega jakies bloczki z ktorych dalo by sie zbudowac fundament pod komore. Jesli nie chcesz inwestowac w ocieplenie wełna i blache ściany komory zbudowane z podwójnej grubości desek, powinny wystarczyć , do wewnątrz dałbym deski z drzewa , ktore ma mniej żywicy .

Spód dolem mozna wyłozyc warstwa blachy niekoniecznie nierdzewnej. ( pamietam ze mieszkajac na Slowacji wedzilismy w starej szafce ubraniowej metalowej z dobrym skutkiem golonki za palenisko mieliśmy miske z dziurami a w niej tlące się trociny-wedzenie na zimno ) otwor w dachu wystarczy byleby dalo sie go przysłaniać . kanał powinien miec okolo 2 mb dlugości , Myśle ze powinieneś sobie naszkicować projekt mozemy go przedyskutowac ,moj mail jest dostepny mozesz pisac takze na pw ,sluże pomoca .Nie wiem jak dlugo mieszkasz na Slowacji ale " zabijaczki " w moim okresie były słynne i robiły wrażenie , do jedzenia przyzwyczaiłem sie dopiero po roku, a potem juz poszło, wędliny sa inne pewnie teraz w nowym porzadku jeszcze bardziej komercyjne i z wypełniaczami .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Kryz. Myślę że warto przeczytać dzisiejszy post kol. Henia, bo to kompetentny facet, mający pojęcie o tym co pisze i warto skorzystać z uwag tego doświadczonego i kompetentnego forumowicza.

 

Henio

Weteran

 

 

 

Wiek: 56

Dołączył: 19 Lip 2009

Posty: 2217

Skąd: Gdańsk Nowy Port

 

Wysłany: Dzisiaj 16:58

 

najlepsze rozwiązanie

to bez kanału z bezpośrednim paleniskem pod beczką . Wystarczy ustawić cegły tak by można było beczkę na nich postawić . Rozpalasz , a jak się wypalą pierwsze szczapy to wieszasz wędliny i osuszasz bez przykrycia . Dokładasz tyle drewna by tylko się tlił , a jak pojawia się ogień to rozsuwasz szczapki od siebie , lub ja wyjmujesz .

gdy wędlinki podeschły to przykrywasz tkaniną beczkę ale nie zbyt szczelnie , pilnujesz by delikatnie się tliło .

Nic bardziej prostego nie wymyślono .

Ja też kiedyś uległem modzie na długie kanały i mam to za sobą . Ale wtedy jeszcze nie było tego Forum .

_________________

Umysł jest jak spadochron; pracuje lepiej kiedy jest otwarty.

Oj dawno mnie tutaj nie było, ale ostatnio jakoś krucho z czasem. Mam nadzieję , że już nie długo będe mógł pochwaliś się swoim nowym projektem, który małymi kroczkami zbliżą się do końca. Ale aby to było możliwe muszę jeszcze zasięgnąć waszej porady. Powiedzcie mi moi drodzy czy komora wędzarnicza musi mieś uchylny dach, czy jest to aż tak ważne ? Przy okazji zapytam o odprowadzenie dymu, jeśli zdecyduje się na komin drewnainy to czy spełni on swoje zadanie i z czasem nie zacznie przepuszczać dymu nie koniecznie na zewnątrz, można zastosować jakiś wkład do środka np. spiro rurę ? Tylko jak wyeliminować efekt skraplania, licze na Wasze rady :)
Ja na ten przykład mam jedno i drugie popatrz sobie na moją wędzarkę. Niski dosyć szeroki komin, na połaci płaskiego dachu, uchylanego dowolnie wg. potrzeby na wszystkie 4 strony świata.
Krakus89, na pierewsze pytanie odpowiedział Ci kolega svergie , da sie obie formy pogodzić , na skraplanie niestety nie masz wpływu , ono się pojawi w zależnośći od warunków : wilgotnosci powietrza , cisnienia , temperatury zewnetrznej, Jesli sie boisz ze drewniany komin bedzie dymił w różnych miejscach na swojej powierzchni , to zrób metalowy , dość szeroki , z szybrem. Komin dobierzesz jesłi bedziesz miał juz konstrukcje komory o której na razie nie piszesz.Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Krakus89 .Jeżeli komora będzie drewniana, tak jak u mnie a grubość desek np. 1 cal, wylot spalin w niskim szerokim kominku, to o żadnych skroplinach i zbierającym się i kapiącym kondensacie, mowy nie ma. Po prostu zjawisko takie w tak skonstruowanej komorze nie występuje. Rozgrzewanie komory trwa ok 15 min. Sucho,stabilnie i ciepło na żądanym poziomie, wędzenie staje się przyjemnością. Zjawiska kondensowania się skroplin zachodzą w wędzarniach metalowych, murowanych, czy betonowych lub kamiennych. Wygrzewanie ich trwa bardzo, bardzo długo, a co za tym idzie, wiąże się z wysokim kosztem zużytego opału. Komora drewniana to najlepsza rzecz jaka może być do naszego hobby. Poczytaj bardziej dokładnie forum, to zauważysz że komory murowane, czy kamienne, doświadczeni koledzy zalecają izolować wełną mineralną i wykładać drewnem. Wykluczone też są kominy metalowe (skropliny), jak też dosyć wysoki, bo w metalowych właśnie wytwarza się ów nieszczęsny kondensat, a wysokie natomiast powodują tzw. ciąg kominowy (cug) co jest zjawiskiem absolutnie niekorzystnym i destabilizującym cały proces wędzenia. Wędzenie ma odbywać się na zasadzie żarzenia się drzewa, a nie palenia się go żywym ogniem. Ogień potrzebny jest tylko i wyłącznie w trakcie wygrzewania komory, czy podpiekania wędzonki. Wszelki konstrukcje z wysokimi kominami, takie właśnie zjawisko wywołują. Stąd bierze się np. przykrywanie prostych komór wędzarniczych czy beczek w trakcie procesu, workami ,czy też luźne nakrywanie ich różnymi deskami itd.

Dziękuje za tak szybką odpowiedz, teraz wypada to wpasować w zamysł mojej wędzarni. Panie Wojtku przepraszam, faktycznie nie pisałem nic o komorze wędzarniczej. Postaram się krótko opisać co już udało mi się zrobić. Na dzień dzisiejszy mam już gotowe palenisko wymurowane z klinkieru o rozmiarach 3 x 3 cegły co daje nam razem z fugą bok 78x78 cm, a wysokość 53 cm. Cegła była murowana na zaprawie do klinkieru pozmur firmy KREISEL. Palenisko od środka otynkowałem sobie mieszanką cement-piach-szamot-plastyfikator (tutaj ukłon w stronę Pana Wojtka). Strop paleniska ma krubość 80 mm i wewnętrzny otwór dymowy średnicy 190 mm. Drzwi do paleniska zostaną wykonane z blachy wg. mojego projektu :grin: (czekam właśnie na cięcie laserem). Na tym została zakończona praca z paleniskiem. Co do samej wędzarni będzie ona składała się z 2 części, osobno dach a osobno sama komora która została wykonana z konstrukcji drewnianej, krawędziak 50x40. Wysokość samej komory wynosi 120 cm a szerokość 82 cm. Z zewnątrz obicie jest wykonane z boazeri 18 mm, a od wewnątrz będzie troszke cieńsza z dodatkiem blachy kwasoodpornej. Przestrzeń między obiciem zew/wew zostawilem pustą (tzw bufor). Teraz właśnie został mi do wykonania ostatni etap budowy czyli dach i komin który będzie miał długość ok 60 cm i średnicę 150 mm. Tutaj postanowiłem zastosować zarówno blachę jak i drewno. Wlot do komina będzie okuty blachą ocynkowaną, są dostępne takie maskownice w castoramie, więc to powinno być dobrym rozwiążaniem. Maskownica będzie wpuszczona do komina drewnianego na wysokość ok 15 cm, a wniej będzie zamontowany szyber. Pod negocjację wchodzi jeszcze kwadratowa rura metalowa wewnątrz komina drewnianego, narazie to tylko zamysł. Na samym kominie będzie zamontowany niewielki metalowy daszek z wewnętrzną kratką chroniący przed deszczem z niechcianymi gościami. Obicie dachu raczej z gontu bitumicznego. Acha dach na wzór góralski więc będzie stromy :grin:

Mam nadzieję, że już niedługo będe mógł zamieścić zdjęcia, gdy tylko prace zostaną ukończone, a ponieważ trwają tylko w soboty to moze to jeszcze potrwać w czasie.

Krakus89 .Komin może być zdecydowanie niższy. Chyba że masz na myśli wys. komina wewnątrz dachu. Nie stosuj żadnej blachy ani rury w kominie, bo kwaśne skropliny będziesz miał jak w banku, daszek metalowy to również skropliny. Wszystko to, jeżeli nie życzysz sobie kłopotu z kwaśnym kondensem, powinno być wykonane z drewna.

Popatrz jak wygląda to u mnie. Przeczytaj i obejrzyj sobie w dziale "Moja pierwsza wędzarnia"

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10659

Troche mnie zmartwiłeś tymi kwaśnymi skroplinami, ciekawe czy to samo zjawisko zachodzi u posiadaczy wędzarni wybitych od środka blachą.
Przecież jeżeli się skropli cokolwiek na ściankach, to ścieka na podłoże i nie ma kontaktu z wędzonkami. z komina zaś kapie na wędzonki, i trzeba ew. tak jak to kiedyś pokazywał Abratek, robić specjalne miseczki pod kominem zbierające skropliny. Nie wiem do czego Ci potrzebna blacha w kominie ??? Wystarczy że blachą częściowo obijesz dół wędzarni, aby się ew. ścianka nie zapaliła.

Zbrojenie fundamentu powala na kolana  :) Co do reszty nie wypowiadam się ponieważ mam "mleko pod nosem" jeszcze.Nie zmienia to jednak faktu, że bardzo mi się podoba.

DZiała to dobrze gratulacje , co  do stylu , kazdy ma swój , najbardziej podoba mi sie zadaszenie  i miejsce do biesiadowania .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Witam! Ja też chciałbym sie pochwalić swoją nową wędzarnia. Po przeczytaniu któregoś z wątków forum miałem obiekcje co do zamieszczenia zdjęć, (znowu ktoś odwalił kombinat i zniknął z forum)  ale co tam. Budowałem ją trzy całe miesiące. Co do szczegółów myślę, ze jeśli byłyby pytania odpowiem, wyrobami też .



Dodano: 03 październik 2013 - 20:47

Witam! Ja też chciałbym sie pochwalić swoją nową wędzarnia. Po przeczytaniu któregoś z wątków forum miałem obiekcje co do zamieszczenia zdjęć, (znowu ktoś odwalił kombinat i zniknął z forum)  ale co tam. Budowałem ją trzy całe miesiące. Co do szczegółów myślę, ze jeśli byłyby pytania odpowiem, wyrobami też .post-56487-0-83460300-1380826242_thumb.jpg

Ladna i pomysłowa wedzarnia kanałowa  :clap: , jest gdzie przygotować  i przeczytac książkę , pilnując wedzarni .Pozdrawiam 

Wojciech Pacan

Mam tylko jedno zastrzeżenie.

Czy te pięknie ułożone kamienie nie popękają jak się wędzarnię wygrzeje.

 

Poza tym  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Wędzarnia jest wybudowana z cegły tzw dziurawki 11,5 i dopiero obłożona kamieniem norweskim. Kanał dymny fi 200 zaizolowany wełną mineralną, palenisko z cegły szamotowej obłożone dodatkowo specjalną gotową zaprawą szamotową używaną w pobliskim zakładzie przetopu żeliwa. Blaty dębowe od spodu zabezpieczone blachą i żeby się nie wypaczały skręcone kątownikiem. Po miesiącu intensywnego przepalania i wędzenia nie stwierdziłem żadnych pęknięć.

Trochę wiecej. Tak wyglądała altanka pół roku temu , atak teraz. Zdjęcia kanału i paleniska z zabezpieczeniami by kamiań nie pękał. Pierwsze moje wędzonki.

post-56487-0-99657800-1380887060_thumb.jpg

post-56487-0-96060100-1380887081_thumb.jpg

post-56487-0-45950600-1380887179_thumb.jpg

post-56487-0-47084300-1380887207_thumb.jpg

post-56487-0-01117500-1380887242_thumb.jpg

post-56487-0-54334500-1380887274_thumb.jpg

post-56487-0-76333000-1380887367_thumb.jpg

post-56487-0-32635200-1380887387_thumb.jpg

post-56487-0-24433800-1380887406_thumb.jpg

post-56487-0-98060400-1380887628_thumb.jpg

post-56487-0-83787500-1380887654_thumb.jpg

Witam! Ja też chciałbym sie pochwalić swoją nową wędzarnia.

 

 

 

Pierwsze moje wędzonki.

 

 

Przyszedł gość do domu, przywitał się i dostał w pysk !

 

:clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Palenisko nie jest małe! Dom mam ogrzewany kominkiem. Drewno do kominka jest cięte na 45cm, żeby nie ciąć na mniejsze zrobiłem komorę o wymiarach 50 cm długie 40 cm szerokie 40 wys, zużywam mniej drewna niż mój kolega który wędzi w beczce. To jest małe?  Spodziewałem się takich reakcji czytając wcześniejsze komentarze o wybudowanych bunkrach. Na stronie głównej forum pojawiają się zdjęcia wedzarni znanych forumowiczów na których projektach oparłem swój i jakoś wcześniej nikt ich nie krytykował, że klinkier pęknie, że palenisko za małe, że bunkry. Gdybym zrobił wędzarnię z beczki połowa forum by była pewnie zachwycona. Zdjecie wędzonek było robione na początku wędzenia telefonem komórkowym stąd może taki wygląd,choć widziałem gorsze! Tak więc reasumując chyba nie dziwię się, że twórcy "bunkrów" znikają z forum i dalej się nie angażują i nie wypowiadają.   



Dodano: 04 październik 2013 - 16:35

Ach zapomniałem dodać. Sąsiedzie za miedzy, mieszkam w lesie i naprawdę nie martwię się o drewno, poprostu jadę taczką i przywożę, jesli trzeba nawet do parowozu bunkra. Pozdrawiam ciepło!

że klinkier pęknie

 

 

Dla jasności.

Z mojej strony, to nie była krytyka tylko ciekawość.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Jasna sprawa. Tak na marginesie mimo, że mieszkam obok Gdańska to mam wielki sentyment do Bielska- Białej. Moi rodzice mieszkali obok lotniska i strasznie podoba mi się nazwa "straconka".

W straconce to ja mieszkałem za młodego :)

 

Sorki OFF- TOPIC zrobiłem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.