Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

pandarus , przyjrzałem się Twoje wedzarni -fotografie z czasu budowy , nic nie stoi na  przeszkodzie takiej konstrukcji , wszystkie elementy  gorace masz zaizolowane i nie wplywaja bezposrednio na konstrukcje z cegły szczelinowej ( wyglada na to ze sa to bloczki na scianki dzialowe 11,5 wienebergera lub porotermu ) bardzo ladnie oblozyłeś kamieniem , blaty zabepieczone ,Na zdjeciach wedzonek tez nie widze okopcen, sadzy , a porównanie konstrucji do parowozu ma sie nijak do tak zacnej maszyny jakim jest , niema zadnych cech wspolnych w tych konstrukcjach .Uważam ,ze masz czym sie pochwalic , masz wiedze ktora z powodzeniem wykorzystałes .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Dziękuje! Wszelkie zastosowane technologie znalazłem na tym forum studiując je ponad rok. Czytałem wszystko nawet te najstarsze i najdłuższe.Śledziłem polemiki i zacięte dyskusje dotyczące wielkości paleniska w stosunku do komory wędzarniczej i zbierałem materiał. Czasami dyskusja przpominała mi wykłady z mniemanologji stosowanej prezentowane przez prof. Jana Stanisławskiego w w radiowej trójce "O wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocnymi". (starsi pamiętają, młodszym polecam archiwum Trójki) Jedynej rzeczy której nie zrobiłem, głównie z braku czasu i odpowiedniego kawałka blachy to drugi a właściwie pierwszy szyber ten przed komorą wędzarniczą.( jest w planach wiosennych). Jedyną innowacją jaką zastosowałem to wysuwana konstrukcja z prętów fi 10 na której zawieszam haki (trudno by było wieszać kije w głębokiej na metr komorze wędzarniczej i zamieniać je miejscami i nie być totalnie owędzonym). Jeszcze raz powtórzę, jak się chce to wszystkie problemy mozna rowiązać dzięki Waszym poradom a nawet kłótniom, niekoniecznie konstruktywnym. Pozdrawiam.

Witam wszystkich jak napisałem we wrześniu rozpocząłem budowę wędzarni na działce na istniejącym wcześniej fundamencie tylko go powiększyłem i w tym tygodniu mam finał już po pierwszym nagrzaniu ,jestem zadowolony z prób utrzymania temperatury w komorze ,ale zobaczę w przyszłym tygodniu z pierwszego wędzenia. Pragnę jeszcze raz podziękować za pomoc Kolegom z Forum  Andyandy i Beiot, którzy pomogli mi sfinalizować mój zamysł swoimi rysunkami i radami. Muszę uporządkować fotki i opisy i poddam się ocenie Kolegom z Forum, ponieważ to forum  ma mieć takie zadanie tak myślę. Pozdrawiam

"Czy jeśli ludożerca je widelcem i nożem - to postęp?" S.J.Lec

Pragnę jeszcze raz podziękować za pomoc Kolegom z Forum Andyandy i Beiot,

A mi nie chce pomóc ani jeden, ani drugi.

ale trzeci chyba coś tam pomógł , co.......

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

A mi nie chce pomóc ani jeden, ani drugi.

Pisz co Ci leży na sercu ... jestem do Twojej dyspozycji. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

kurcze , odpisałem zobacz pocztę :facepalm:

Dodano: 12 październik 2013 - 22:40

rzeczywiście zawieszona i nie przeszła - sorki

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

okeramo na odpowiedz trzeba poczekac czasem ,przeciez nie wszyscy codziennie sledza forum.Pozdrawiam

"Czy jeśli ludożerca je widelcem i nożem - to postęp?" S.J.Lec
  • 2 miesiące temu...

@rocker,

co to deflektor? :)

Wpisz w  szukaj      "deflektor"  i będziesz miał odpowiedź    :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Nazwa "wymyślona" na potrzeby forum - taka sama jak szynkowarka :)

Poprawnie powinno być - rozpraszacz dymu.  :)

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

Nazwa "wymyślona" na potrzeby forum
nieprawda Papciu... słowo deflektor jak najbardziej pasuje tutaj z technicznego punktu widzenia
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

Nazwa "wymyślona" na potrzeby forum - taka sama jak szynkowarka :)

Poprawnie powinno być - rozpraszacz dymu.  :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Deflektor

Witam serdecznie jestem nowy w brańży wędzenia zbudowałem sobie taki po naszemu wyndzok

http://img534.imageshack.us/img534/3774/6tnv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

i miałem pierwsze wędzenie ,coś nie wyszło szynka łososiowa nie dowędona a utrzymywałem temperaturę

w granicach 40stopni do 50,czas wędzenia to 7 godzin czy w beczce musi być większa temperatura aby się uwędziło.

• 3 tygodnie później...

witam wszystkich,

na wiosne stawiam swoją pierwszą wędzarnie, przebieg budowy opiszę na forum. Moje pierwsze pytanie czy pod murowaną wędzarnie należy wylać fundament ?

Wiem że większość robi płytę zbrojoną jednak z czego to wynika ?

kotecek poczytaj tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9129-nowa-w%C4%99dzarnia/  i masz wszystko co może Cię interesować, a tu reszta w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

Edytowane przez Artur Dor

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

@Artur

czytałem jedno i drugi i nadal nie jestem przekonany czy wylewać fundament czy tylko płytę zbrojoną ? Grunt jest ciężki gliniasty i mam obawy czy płyta zbrojona się sprawdzi.

Edytowane przez kotecek

Chodzi o "pływanie"  terenu po zmianach klimatycznych - zima - lato - płyta zbrojona chodzi równo  z postawioną na niej konstrukcją

Co masz na myśli pisząc fundament ??

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Chodzi mi o tzw. efekt wysadzania gruntu, jesteś z Trzebnicy (czyli koło mnie) strefa przymarzania u nas wynosi 0,8 m. Dlatego budynki stawia się na fundamencie poniżej strefy przymarzania. Nawet ogrodzenia klinkierowe (słupki) wylewa się z fundamentami stąd moje pytanie czy robić tak głęboki fundament czy wystarczy płyta zbrojona (jak u większości forumowiczów).

Co do konstrukcji Wędzarki sie nie wypowiem bo są tutaj fachowcy z ogromną wiedzą i doświadczeniem i oni pomogą:):):) natomiast z racji tego że jestem budowlańcem co do wylania płyty pomogę:)

Z technicznego punktu widzenia powinieneś wykopać dość głęboki fundament, ale w dzisiejszych czasach mamy dostępną całą masę "wspomagaczy" dzięki którym tak głębokie kopanie nie jest konieczne. Wykop sobie na 30- 40 centów i spód wysyp piaskiem cienko, na piasek daj tłucznia i dobrze go ubij. Zrób dość mocną zaprawę z dodatkiem betonszela, zrób zbrojenie z pręta fi 10 wyrównaj poziomy i będzie ok. po odbiciu szalunków wysmaruj część która bedzie w ziemi masą dyspersyjną do betonu i dla bezpieczeństwa możesz położyć papę (nie jest to konieczne)  zasyp do poziomu zero i bedzie super. Górę płyty też dysperbitem możesz wysmarować przynajmniej 2 razy ale nie wiem jak ze smarowaniem miejsca w którym bedzie palenisko:) - tutaj niech wypowiedzą się fachowcy.

kotecek na 2 tyg jadę na szkolenie - jeżeli możesz poczekać to pogadamy za 2 tyg. jeżeli nie............ to pomogoą  Ci  koledzy z forum a na pewno kolega  severige  (to pomocny gość tyle, że ja nie zawszę się znim zgadzam --- ale wiedze ma bardzo obszerną).

Jak by coś to pisz   na PW -- odbiorę jak będe

Pozdrawiam cieplutko

Ja życzę jak najlepiej