Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O ile cegieł powinienem zmniejszyć komin?

 

Praktycznie powinno zostać coś koło 1/4 obecnej wysokości.

Komin ma służyć do swobodnego wypływu dymu, nie powinien dawać efektu ciągu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Frelka na początku robiłem projekt żeby właśnie był grill ale w końcu nie chcemy mieć grilla razem z wędzarnią bo może być jakiś zapach od niej nie ciekawy. Chociaż może to jakaś bujda. Żeby zrobić grill wystarczy wywalić te podparcie daszku z lewej strony zmniejszyć jego kąt nachylenia i wesprzeć daszek oddzielnymi belkami nie połączonymi z wędzarnią. Dodatkowo można ten daszek wysunąć daszek do przodu żeby powstała altanka. Ja to z żonką chcemy zrobić bez grilla a tam mam zamiar trzymać suche drewno do wędzenia.

 

 

Chociaż może to jakaś bujda.
:thumbsup:  :clap:  

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Miro tak się coś domyślałem pewnie gość nie czyścił komory i potem gada że mu jedzie jak z "pogorzeliska". Nie łatwo znaleść ten post także nie bedę szukał kto to taki.

 

Frelka wizualka bardzo dobra moim zdaniem:) nawet perspektywa wyszła odpowiednia. Ja siedzę w tym na codzień także mam wprawę. Dodatkowo robiłem po to projekt żeby wiedzieć ile cegieł potrzebuje:) 470! tylko niektóre to połówki. troszkę kasy wyjdzie jak klinkier koło 3zł:/  

Edytowane przez OloDVG

Też nie czyszczę wędzarni, ale nie mogę powiedzieć, ze z niej jedzie jak obok siedzę.

Czuć zapach wędzonego, ale żeby śmierdziało ?

Podobnie jest jak wędzę.

Moje ubranie przechodzi zapachem wędzenia, ponieważ sobie zaglądam i popatrzę ...... lubię.

 

Ale ..... mi to pachnie, a mojej żonie wyczulonej na zapachy, śmierdzi .... jednak wędzonki wcina aż miło.. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Miro mi też nie przeszkadza dym i zapachy z wędzenia czy grilowania. Już nie mogę się doczekać pierwszych wrażeń. Rodzinka mnie wesprze w budowie bo już się ślinią na samą myśl o wędzonkach:)Jak mi się luźniej z pracą zrobi to mam zamiar zacząć budowę. Założe wtedy temat z budową. To może na etapie budowy jak coś jeszcze będzie nie tak to może ktoś poprawi:)

 

Dziękuję wszystkim za pomoc na etapie planowania!

Pozdrawiam,

Olo.

Edytowane przez OloDVG

@OloDVG

Na razie nie mam swojej wędzarni murowanej (na razie tylko beczka), ale też się przymierzam do budowy. Przeczytałem od groma tematów z tym związanych i szukam na razie rozwiązań pod swój gust. Przeszedłem drogę "od lokomotywy do wędzarni z paleniskiem bezpośrednim" i staram się wyłapywać od innych co ciekawsze rozwiązania :)

 

Jeśli chodzi o piec chlebowy i drugi komin - pomyśl nad rozwiązaniem jakie zastosował Bogdan b:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5472-w%C4%99dzarnia-bogdana/page-11

Pozbywasz się w ten sposób komina w wędzarni, a zaoszczędzone cegły możesz wykorzystać na piec chlebowy i zrobić tylko jeden komin. Tak w ogóle warto przeczytać cały temat Bogdana b, możesz tam znaleźć dużo ciekawych informacji, co prawda jest to wędzarnia z kanałem, ale rozwiązania w samej komorze - myślę że z powodzeniem można je wykorzystać przy budowie wędzarni z paleniskiem bezpośrednim. Poza tym jest tam naprawdę ciekawa i szczegółowa fotorelacja, z której można bardzo dużo informacji czerpać na własne potrzeby :)

 

@kainabru1

co do skroplin - moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest tu drewno jak pisał sverige2

 

Pozdrawiam

 

Krzysiek

Edytowane przez kk82
  • 1 miesiąc temu...

mam pytanie odnośnie wyrapowania cementem paleniska właśnie dotarłem do tego etapu przy budowie swej wędzarni  z tego co widzę  to rozchodzi się o otynkowanie cegieł od środka ale samym cementem z woda czy dobrze to interpretuję?? 

Pozwolę się podpiąć i zapytać o docieplenie tego cuda :D

 

 

http://vpx.pl/i/2014/04/21/kana1.jpg

 

kanał ma około 1 metra, dół wylałem "betonem" na górę chcę położyć krawężnik (taki jak boki 8 cm), czy mam to obsypać po bokach keramzytem, czy po prostu ziemią??? Wcześniej miałem ułożony kanał z cegieł i przysypany ziemią i było dobrze. Ale w związku z tym, że zawsze muszę coś poprawić użyłem krawężników, tylko zastanawiam się czy nie pękną :cry:

 

 

frelka

 

Bardzo fajna wizualizacja i mam w planach zrobić coś kubek w kubek takiego jak na Twojej wizualizacji ( inspirowanej projektem Tomasa_Gosport jak sadzę) Tylko u mnie nie przewiduję daszku ,który moim zdaniem trochę komplikuje konstrukcję a dużo nie wnosi, ale to tylko moje zdanie :) Bo projekt naprawdę SUPER!!

W związku z bardzo licznymi zapytaniami w komentarzach, na forum, stronce i poczcie, prosze wszystkich, którzy budują lub budowali wedzarnie czy grillo-wedzarnie, o nadesłanie i nadsyłanie zdjęć z budowy, zdjęc materiałów budowlanych uzytych podczas budowy, szkiców, rysunków, planów i opisów swoich urządzeń.

W okresie wiosennym bardzo dużo ludzi chce sobie wybudowac ładne "dymiarki", ale nie bardzo wie jak, o czym świadczy cała masa pytan i próśb w tym zakresie.

Jeszcze raz prosze o dzielenie się swymi tajemnicami.

Na stronie założę osobny temat poświęcony planom budowlanym wedzarni i grillo-wędzarni. Możecie na planach umieszczać swoje zabezpieczenia i znaki wodne, ale w taki sposób, by nie zamazywały szczegółów obrazu.

witam po wybudowaniu wędzarki z grilem czas się zabrać do wędzenia .Jestem nowiciuszem w wędzeniu i w budowie ale całość zrobiłem sam - z pomocą synów, bez fachowców .Całość kosztowała około 6tys zł

post-64999-0-54358100-1398500460_thumb.jpg

post-64999-0-25127100-1398500512_thumb.jpg

Edytowane przez abratek

Witam,

szukam pomocy w opracowaniu wędzarni do której można by było wiecheć wózkiem (koszem?).

Coś ala  "przemysłowa" tylko naturalnie opalana drewnem lub zrębkami.

Wsad maksymalny do 150kg jednorazowo.

Miejsce na budowle już mam, wymiary płyty betonowej jaka jest w planie to 60~80cm na 120cm.

Jakiś zarys w głowie mam tylko nie wiem które rozwiązanie będzie leprze,

czy palenisko bezpośrednie czy pośrednie?.

Przy pośrednim wózek musiał by być 2 częściowy, natomiast z bezpośrednim

nie wiem jak osłonic koła żeby się nie zapaliły.

Czy przy takich gabarytach da się poprawnie osuszać wędzonki?

Jak zapanować nad rozkładem temperatur?

 

Ktoś by zapytał a po co to?

Mam już ładną "lokomotywe" z grillem tyle że zrobiła się za mała...

Teraz chce czegoś przyszłościowego.

Hmmm... Ciekawe pytanie :D

Ja bym zrobił z paleniskiem bezpośrednim, wózek 2-częściowy (podwozie + stelaż z kijami), górna część "zsuwana" z podwozia i wjeżdżająca do komory na zasadzie szuflady, czy drzwi przesuwanych - u góry ślizg, a na dole w komorze kilka łożysk (powinny wytrzymać temperaturę i można je zabezpieczyć. Tylko wymiary płyty chyba trochę małe, bo na 150 kg to musiałby być niezły wieżowiec...

 

Pozdrawiam

 

Krzysiek

@yaco26,

Odwiedź Szkołę Domowego Masarstwa u kol. Bagno i sprawdź na miejscu jak taka wedzarnia wygląda i działa.

 

P.S. Na pewno mieszkasz blisko skoro w Okolicach Zalewu :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Jednak bliżej mam do kol. Bagno ;)

Na razie zrobię wylewkę 80x120 cm i tak się będzie musiała pare

dni odstać.

Może przez ten czas będzie okazja ze cos tam pooglądać :rolleyes:;)

Jednak bliżej mam do kol. Bagno ;)

Na razie zrobię wylewkę 80x120 cm i tak się będzie musiała pare

dni odstać.

Może przez ten czas będzie okazja ze cos tam pooglądać :rolleyes:;)

proponuję się trzymać tych rozmiarów http://www.wykop.pl/ramka/999181/gotuj-z-wykopem-od-projektu-do-wedzonek-budowa-domowej-wedzarni/

 

 

proponuję się trzymać tych rozmiarów http://www.wykop.pl/...mowej-wedzarni/

O ile się nie mylę, do komory wędzarniczej powinien wjechać wózek z wędlinami.

Jak to chcesz pogodzić z typem i wymiarami proponowanej wędzarni? 

Zanim coś poradzisz to dobrze przeczytaj czego dotyczy pytanie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

O jakości wędzarni decydują parametry, które charakteryzują się następującymi właściwościami.

 

1 Spalanie jak najmniejszej ilości drewna w najniższej temperaturze.

2 Uzyskanie jak najwyższej temperatury komory wędzarniczej spełniając pkt. 1

 

To tak mało i zarazem tak dużo do spełnienia. :)

Każdy może porównując te parametry ocenić własną konstrukcję. ;) 

 Można użyć 3 kg drewna do uwędzenia 30 kg wsadu, oraz  trzech taczek drewna do uwędzenia 3 kg wsadu.

Oceńcie sami czym dysponujecie. Całość przekłada się na jakość wędzonek.

Witam,

 

Mam takie pytanko początkującego - czy można wykonać grillo-wędzarnię z kamienia wapiennego? Planowałem wykonać palenisko z kanałem dymowym, ale z tego, co widzę na forum, to nie ma to zbytniego sensu. Zmieniłem więc nieco koncepcję i myślę, że zrobię osobno:

- po jednej stronie grill'a (w całości odmurowany z kamienia)

- po drugiej stronie wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim (komora wędzarni z drewna, palenisko odmurowane z kamienia)

- pomiędzy grillem i wędzarnią blat roboczy (podstawa odmurowana z kamienia, blat z marmurowego parapetru - w spadku po remoncie)

 

I teraz chodzi głównie o zastosowanie materiałów:

1. Czy można użyć kamienia wapiennego - czy będzie trwały, nie popęka itp?

2. Jaką zaprawę wykorzystać do murowania kamienia wapiennego?

3. Jak wyczytałem na forum - palenisko lepiej zrobić murowane i otynkowane, zamiast wyłożone szamotem. Wobec tego jaką zaprawą tynkować kamień wapienny?

 

 

Nie ukrywam, że obawiam się nieco kosztów inwestycji, ale jak dobrze pójdzie, to kamień pozyskam za darmo. Prace planuję realizować etapowo - wpierw grill, potem, do końca roku, wędzarnię. Staram się korzystać ze wszystkich wskazówek z tematu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

 

PS. Murarz ze mnie żaden, na budowlance też się raczej nie znam - bardziej na elektryce. Ale bądź co bądź jestem inżynierem, człowiekiem technicznym i mam zacięcie. "Coś" z tego może wyjdzie.

Edytowane przez ThoriN

Wybuduj palenisko ze  zwykłej czerwonej cegły, a na zewnątrz możesz obmurować kamieniem wapiennym ( marglem )

W środku paleniska nic nie musisz robić żadnego tynku nie potrzeba.

Zaprawa zwykła betonowa z cementu portlandzkiego 1 cześć cementu 3 części piachu.  

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.