Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Od dzisiaj jestem zarejestrowanych uzytkownikiem forum. Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zbudowania wędzarni... początkowo myślałem o kibelku, ale ostatecznie wybór padł na wędzarnię wykonaną z drewna z zasilaniem elektrycznym. Wiem, że jeszcze dużo lektury przede mną, ale do wiosny też jeszczę trochę czasu zostało. W związku z powyższym chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników czy kierunek, który obrałem jest właściwy:

Wędzarnia będzie służyć na własne potrzeby.

Podejrzewam, że wędzone będzie raz w tygodniu, a jednorazowy wsad nie powinien przekraczać 10kg.

Zastanawiam się jaka powinna być optymalna wielkość takiej wędzarni oraz jaką zastosować moc grzałki?

• 2 tygodnie później...

Witam,

Moi drodzy zadymiacze...zadymę  to mam już w głowie  od  ilości  przyswojonych informacji z zakresu budowy własnego jak to  często określacie -kibelka :D . Chcę i ja podzielić się z  wami  swoimi przemyśleniami. Jako świeżak, aczkolwiek oczytany przedstawię szybciutko zarys pomysłu i szybkie pytanka

Założenie:

1. wędzarnia elektryczna

2. wymiary 130h , 85 szer, 70 głęboka

3. moc grzałki wymontowanej z grilla 2100 wat (  grzałka umiejscowiona  w centralnych środkowym miejscu  na dole wędzarni)

4, struktura - patrzac od zewnątrz , deska sosnowa pióro wpust 25mm,  wszystko na stelażu 5x5cm dalej ocieplenie wełną skalną roockwool 5 cmm, na to  izolacja z blachy aluminiowej 0,1mm i od wewnątrz wszędzie  deska olchowa 24 mm . Wszystko w sumie daje 5 cm drewna plus ocieplenie. Dołem i bokami (w środku )do  h+ 20 cm  czarna  blacha.

5. sterowanie regulator temperatury rs10 z czujnikiem temp,

6. dymbox duży z  allegro z pompką( gotowe  komplety)

7. wentylator z piekarnika z regulacją obrotów

Dodatkowy jeden  lub dwa  termometry  na różnych wysokościach monitujące  rozpływ ciepła w środku

Pudło w zasadzie  już  pozbijane  pozostało  zabudować  blachę i osprzęt.

Planuję drzwi dwuczęściowe , dach otwierany  do  góry  skośny 45 stopni.

Pytania zasadniczo dwa:

1. Wentylacja - czy  sprawdzi się umieszczony centralnie pod grzałką wentylator który będzie  zaciągać powietrze spod  wędzarki i pchać  ciepło poprzez grzałkę i deflektor  dalej do góry.

Wentylator wł lub wył  w zależności od potrzeb  a w przypadku wyłączonego możliwość  sterowania zasunięciem otworu od wentylatora jak szybrem. Teraz ujście... duzo  naczytałem się  o kominkach  za i przeciw i zgłupiałem. Robić?  nie  robić? Czy zarobić zamiast kominka na  obu bocznych ścianach suwnice  z 4-5 otworami o  średnicy 6-8 cm zamiast komina? Jakieś inne umiejscowienie   wentylatora?

2. wysokość  umieszczenia  grzałki nad  poziomem zero czyli  czarną blachą dna  wędzarki?

3. i może  głupie a nurtujące... deflektor rozumiem ze ma   przykrywać  cała grzałkę ale  czy  robić w nim samym tez otwory aby  ciepło i bezpośrednio do góry szło  czy ma tylko   go opływać?

Przepraszam, naprawdę czytałem już tyle  opcji, ze kibelek to  w  głowie  mam dlatego  też chylę czoła  ku  wiedzy i doświadczeniu waszym  szanowni koledzy :) Pomóżcie a  dołożycie  cegiełkę   do  wedlin które chce popełnić na Wielkanoc :clap:

Pozdrawiam

1.Co do dymboxa to się zastanów - gdyby był ok to by  nikt nie przerabiał , a się przerabia (czemu?)

2.Deflektor ma osłonić grzałkę przed kapiącym tłuszczem i robić za barierę dla promieniowania cieplnego owej grzałki (dzięki temu nie przypieka wiszących najniżej kawałków mięsa i wyrównuje temperaturę w całej komorze) . Dajesz blachę na całości (jak będzie grzało bardziej bokami niż środkiem to  wycinasz otwory prostokątne , lub okrągłe tam gdzie nie ma pręta grzejnego i temp. się wyrównuje - tak było w moim przypadku)

3.Wentylator zbędny - lepiej wywal kasę na dodatkowe termometry , żeby był obraz sytuacji jaki rozkład temp. w komorze.

4.Grzałka jak najniżej , ale pod grzałką musi być blacha po całości - dajesz ją jakieś 1-2 cm nad podłogą i nad nią grzałkę.

5.Co do komina - jak robisz uchylany dach , to ani komin , ani otwory wylotowe dymu nie są potrzebne - uchylasz daszek na 2-4cm i no problem. Jeżeli chcesz robić - to zrób boczne otwory - mniejsze problemy z cugiem.

6. Doprowadzenie powietrza najlepiej centralnie na spodzie z możliwością regulacji.

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Binio1111 bardzo  dziękuję  za  trafne uwagi i chylę czoła nad  wiedzą w tym zakresie.

1.Co do dymboxa, zakupiony więc  kobyłka u płota. Odrobiłem lekcje, odrazu przerobię  go na  wzór tego jaki Ty poczyniłeś z miedzi. Lewych rąk nie mam  sama przyjemność modyfikacji drania będzie Twoim udziałem;-) 

2.zrezygnuję z tego wentylatora choc powiem szczerze chciałem aby  pomagał w osuszaniu wędlin i dystrybuował gorące powietrze od grzałki. ( Jeśli zamiast  wentylatora zrobię  ze cztery regulowane otwory 60 mm w podłodze  wystarczy do skutecznego osuszania i wędzenia?)

3. kominek będzie- ale  ślepy i  tylko dekoracyjny:-) A pomocniczo , przecież nie zaszkodzi na  bocznych ścianach suwnice  z 4-5 otworami . Żonie ... ja  to ona  powiedziała... te dziurki sie podobają;-)

P.S. przypadkowo zahaczyłem  Twój temat o śmigłowcach....tak sie składa że możemy pogadać;-) 49Blot i Mi-24 jeśli znasz temat będziesz wiedział. Ja osobiście kilka osób z Leznicy znam z misji;-)

Wygodniej zrobić jeden duży  otwór zasuwany np.blachą  niż 4 mniejsze. Poza tym przy osuszaniu rozszczelniam komorę przez uchylenie na 2-3mm drzwi. (przy wędzeniu też pozostawiam szczelinę na 1-2mm. Przy dopiekaniu zamykam szczelnie)

PS. 37-my  pozdrawia Pruszcz :thumbsup::)

No wiedziałem, że w tym ogromie wiedzy mogłem coś przeoczyć i tak się też stało. na większość pytań po przeczytaniu tego kompendium: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9908-artyku%C5%82-budowa-w%C4%99dzarni-a-ma%C5%82a-architektura-podstawy-w%C4%99dzenia/?p=355060 znalazłem odpowiedź. Właściwie, to pozostały mi tylko 2 pytania:

1) Na jakich wysokościach zamontować półki pod kije wędzarnicze. W artykule jest napisane: "Na bocznych ściankach komory mocujemy listwy które będą podporą dla kijów wędzarniczych, przy takiej wysokości komory możemy zrobić dwa a nawet trzy poziomy. Ważne, aby najniższy poziom dla kijów wędzarniczych był tak umieszczony, by produkty na nim wieszane znajdowały się co najmniej 150mm nad maksymalnie uniesioną blachą deflektora

- Ale tak z życia i doświadczenia jaka jest odległość górnej krawędzi półki od deflektora? 

- Jaka powinna być odległość pomiędzy 2 górnymi krawędziami półek? 

- Oraz górna półka ile poniżej stropu komory wędzarniczej?

2) Czy kije wędzarnicze mogą być od miotły? 

3) Czy lepiej zrobić drzwi podwójne czy pojedyncze? Są jakieś za i przeciw, czy tylko gust?

Dodam, że moja komora wędzarnicza ma wymiary wewnętrzne 60cmx120cm. 

Bardzo proszę o konkretne odpowiedzi. Pozdrawiam, Tadek

Edytowane przez amati80

Górne kije najwyżej jak to możliwe (jeżeli masz strop płaski na górze , to podpórkę pod kije(jej wierzch)   daj z 5cm niżej - pod stropem, dolny zrób jakieś 40-45cm niżej . (ja mam 40 i czasami muszę używać krótszych haków jak wieszam długą polędwicę czy karkówkę) Zawsze kombinuj tak , aby kije wieszać najwyżej jak możesz. Chodzi o to , żeby "uciekać" do góry od deflektora - czym szyneczka wisi niżej , tym bardziej jest narażona na niechciane podpiekanie. Kije z trzonków do szczotek - lub lepiej od grabi (są grubsze ).

Przy szerokości 60 wystarczy , że zrobisz drzwi jednoskrzydłowe (wybór dowolny - kwestia gustu - ja przy komorze 65 w środku mam pojedyncze)  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-w%C4%99dzarnia-binio1111-uko%C5%84czona/page-15możeszzerknąć tutaj :

Dzięki za odpowiedź!

Widziałem Twoje dzieło jest piękne! :) Szczerze zazdraszczam :) Teraz sam się zastanawiam, czy jest sens iść w "tradycyjne" palenisko, czy nie lepiej w elektrykę. Możesz mi napisać:

1) Jakie masz zabudowane grzałki typ, model itp. - najlepiej namiar na producenta albo link do aukcji

2) Jak masz zrealizowaną regulację temperatury?

3) Ile to ciągnie KWh?

4) Mam uchylny dach ale planowałem zrobić płaski strop. Może lepiej iść do skosa? 

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie, Tadek

P.S.

Tak wygląda moja konstrukcja:

post-91494-0-95970800-1520789763_thumb.jpg

Edytowane przez amati80

W moim temacie opisałem wszystko - grzałki , sterowanie  itd.

Wędzarnię mam dwufunkcyjną - elektryczną i z paleniskiem pod komorą (chyba nie przejrzałeś całego wątku) - używam jednej lub drugiej opcji

Grzałki z piekarnika amica (2000W+900W - podwójna  - niedawno dołożyłem jeszcze 1300W też od amica - więc łącznie mam 3 grzałki)

Regulacja - sterownik ESCO - niestety bez PID

Stropu płaskiego bym nie robił (ewentualnie pod skosem) na płaskim istnieje ryzyko , że jakaś skroplina się zrobi i kapnie na szyneczki.

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź i przepraszam, że nie doczytałem. Szukałem daleko a było na 1 stronie  :facepalm: Wybacz! 

No to teraz mi dałeś orzech do zgryzienia jak ocieplić i uszczelnić skosy :) No dobrze będę kombinował. 

No i chyba z elektryka nici, bo moja instalacja może tego nie uciągnąć (mam jeszcze aluminiowe przewody :()

Dziękuję jeszcze raz za odpowiedzi i pomoc. 

Mam bardzo podobną konstrukcję stelaża. Skosy dociepliłem jak i ściany (wełny nie mam ) obite deskami z obu stron. Trzeba trochę pokombinować /podocinać i będzie szczelnie. Powodzenia dasz sobie radę :thumbsup::)

Dzięki Binio!!! Dzisiaj kupiłem podbitkę oraz wełnę z folią aluminiową 30mm (do kominków) Idę zaraz rzeźbić :) No i skłaniam się coraz bardziej do elektryka.Nawet myślałem o termostacie, bo skoro optymalna temp wędzenia na zimno to 15-22st. C a na ciepło (3 fazy) z najwyższą temp 90 st., to przecież grzałka od piekarnika powinna wystarczyć. A wtedy moja instalacja to wytrzyma :) Ale to jeszcze przede mną. Możesz mi tylko jeszcze podesłać zdjęcia Twojego dołu komory? Jakie masz rozwiązanie i czy jest też 2 warstwowy? pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję za pomoc, Tadek 

Spód mam z jednej warstwy desek .  Jak stawiałem na palenisku wyciąłem otwór w deskach (w podłodze) większy po kilka cm z każdej strony niż rura wchodząca z  paleniska (żeby się deski nie zajarały)  Następnie blachę wyciąłem dokładnie , żeby pasowała do rury i położyłem na deskach. Rura wychodzi jakieś 2cm wyżej niż poziom podłogi. Ot i tyle.Komora stoi na prowizorycznym palenisku - po rogach podłożyłem kostki brukowe. (Qrcze -piszę prowizoryczne , bo miało stanąć na kilka miesięcy :facepalm: , sami wiecie jak jest ;)  - jak już się coś ma to zawsze są ważniejsze sprawy. No ale prowizorka ma się nieźle i już nie mało kg przerobiła  :) )  Po jutrze jadę z kabanosami na dymogeneratorze i zrębkach z czereśni i buku , a w sobotę będę dymił szyneczki tradycyjnie  na olszynie i jabłoni  :) 

Binio kolejny raz dziękuję za informację i pomoc! Wybacz, że Cię tak męczę ale nie chciałbym narobić jakichś byków, więc lepiej wyjść na głupka pytając, niż wyjść na głupka tworząc zamiast wędzarni jakąś "smolarnię" :) Nie ukrywam, że skomplikowałeś mi mocno konstrukcję pisząc, że lepiej ocieplić skosy :) ale zgodnie z Twoją sugestią tak robię! Teraz do wszystkich: Jestem teraz na etapie kupna dymogeneratora...i mam zagwozdkę co wybrać? 

1) https://www.olx.pl/oferta/generator-dymu-6-litrow-tylko-190-zl-11-sztuk-CID628-IDsFOXT.html#23bc06f424

2) https://www.olx.pl/oferta/generator-dymu-CID628-IDiBH3J.html#23bc06f424

3)https://www.olx.pl/oferta/duzy-generator-dymu-dymogenerator-do-wedzarni-dymbox-CID628-IDeoDdP.html#23bc06f424

Możecie mi pomóc? Pozdrawiam, Tadek

Wykonaj sam lub zleć wykonanie dymogeneratora by Roger - nie będziesz żałował , lub spytaj Mira , czy obecnie ma jakieś godne DG. Ja  mam większego dymboxa (no ale mocno go przerobiłem) :  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15049-dymbox-modyfikacja/

W sumie to mogę wykonać sam ale musiałbym znać wymiary charakterystyczne. Wysłałem wiadomości jednak do Rogera i Mira. Zobaczymy, co odpiszą :) No cholera jak na razie, to jestem na samym początku drogi, a tu im dalej w las, tym więcej drzew :) Ale dziękuję Wam (a szczególnie Tobie Binio) za pomoc i cierpliwość do mnie :) pozdrawiam serdecznie, Tadek 

Witam. moje plany budowy muszę niestety odłożyć w czasie :( Doznałem kontuzji kolana i teraz czeka mnie operacja. Ale do tematu wrócę jak tylko pozwoli mi na to stan zdrowia! Pozdrawiam serdecznie, Tadek

• 3 tygodnie później...

Witam,

Od dawna nosze sie sie z budową wedzarni. Czytam wiele postow m.in. na tym forum. Chcialbym stworzyc wedzarnie złożona z komory, rury dymnej i paleniska (jak bedzie wyglądało jeszcze nie wiem). W zasadzie wiekszosc mam obmyslana. Zakupilem deski bukowe 100x60x29 (29 mm grube). One stworza komore o wymuarach 800x600x600. Teraz główne pytanie. Deski sa ladne strugane ale uwazam ze polaczenia nie beda idealnie szczelne. Nie chce dawac ich do dalszej obróbki w celu stworzenia frezow łączących dlatego srodek chce obić blacha 0,6 mm i czy to jest cos co moze zle wplynac na samą wędzarnie czy bardziej zadzialac pozytywnie?

Deski sa ladne strugane ale uwazam ze polaczenia nie beda idealnie szczelne

Paweł, a czy masz możliwość zrobienia fazy na ściankach desek, które będą przylegały do siebie?

Fazami zakryjesz nieszczelności, a po czasie i tak się trochę rozejdą jak dobrze wyschną.

Ja dałem 2 warstwy desek w komorze wędzarniczej co jest zarazem ociepleniem, jedną w pionie , a drugą w poziomie i nie mam prześwitów.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Otóż myslalem o tym by dac je do stolarza i wtedy wpadlem na pomysl ze pewnie koszt frezowania tych desek bedzie taki sam jak obicia, a w koncu blacha to dodatkowy materiał no właśnie chyba na korzyść...

A może coś takiego dokupić: http://allegro.pl/deska-elewacyjna-skosna-boazeria-darmowa-dostawa-i7263317220.html

I przykręcić jako nakładka na łączeniu desek. Zawsze można np. deski pomalować jednym kolorem a tą deskę innym itp ;) .

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Otóż myslalem o tym by dac je do stolarza i wtedy wpadlem na pomysl ze pewnie koszt frezowania tych desek bedzie taki sam jak obicia, a w koncu blacha to dodatkowy materiał no właśnie chyba na korzyść...

[Dodano: 03 kwi 2018 - 19:25]

Chodzi o to ze : nie chcialbym zadnych dodatkowych desek, specjalnie szukalem desek z drewna lisciastego bo nie chcialem sosny, swierku itp. odpowiedniej grubosci. Rozkminka polega na tym czy obicie blacha od srodka (nieocynkowana a moze i ocynkowana ?) nie zaszkodzi czy wrecz przeciwnie. Sprawniej mi to tez pojdzie jak oddanie do stolarza.

Do środka zwykła blacha czarna 0,8 - 1mm.(żaden ocynk)  Trzeba było pytać wcześniej zanim zamówiłeś deski , to i komorę byś zrobił większą , bo 60x60x80 to szczuplutko. Tylko nie mów , że będziesz mało robił , bo nie w tym rzecz ( w skrócie - większa lepsza) w takiej  co robisz , to tylko jeden poziom kijów powiesisz , jak zrobisz 2 to wędzonki z dolnego po dnie będą szurać ;).

Zanim poczynisz dalsze prace polecam zapoznać się z tematem :https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/

Jak poczytasz i zrozumiesz temat będzie Ci łatwiej podjąć decyzje o budowie - Jak czegoś nie wiesz , to pytaj - są tu osoby - które na pewno pomogą  :thumbsup: