Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm. W zasadzie deski sa dlugosci 100 cm ale chcialem je przyciąć na 80 zeby komora nie miała kształtu glizdy. Moge też dołożyć po dwie dechy po bokach bo wziąłem kilka wiecej. Wtedy wyjdzie jakieś 70x70x100. Bedzie korzystniej ? Do tej pory wedzilem w beczce 200 litrow i taka wielkość "zaladunku" wystarczała stąd taki kierunek co do wielkośći.
Bedzie korzystniej ?

Na pewno. Nie będziesz żałował. Nie będziesz tak kisił wędzonek. Musi być swobodny przepływ pomiędzy. :)

Edytowane przez JaGra

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Wtedy wyjdzie jakieś 70x70x100. Bedzie korzystniej ?

:yes: zdecydowanie :yes: lepsza by była wyższa - ale może nie trafią Ci się węgorze  ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Ok, jest to do zrobienia. Jak pisalem chcę palenisko umieścić obok komory i połączyć rura. Czy ktos potrafi powiedzieć jaka wielkość paleniska powinna być oraz rury dymnej biorac pod uwagę wymiary komory 70x70x100??

chcę palenisko umieścić obok komory i połączyć rura. Czy ktos potrafi powiedzieć jaka wielkość paleniska powinna być oraz rury dymnej
czytaj budowę wędzarni na Forum - już wszystko jest napisane ...... i czy koniecznie palenisko obok a jak obok to czy koniecznie z rurą .....tylko w tym temacie masz ponad 1300 pytań i odpowiedzi. SZCZERA rada - poczytaj - wiem to kilka godzin -ale zła konstrukcja wędzarni -to niesmak, koszt, zdrowie , nerwy . nie wspominając o  wielu innych...

Muskie - to ryba 🙃

Po co czytać? Lepiej pytać ;)

Na poważnie - tu już są odpowiedzi na Twoje pytania . Przeczytałeś temat z linku co Ci podałem ? Ech  :yawn: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Oczywiscie z samego rana ???? i wiem ze odpowiedzi 0-1 nie otrzymam.

Pytania zapewne stworzyły to forum jak i potrzeba zwrocenia sie o porade.

Ech...

No forum po to jest.  Ale skoro przeczytałeś , to chyba nie zrozumiałeś , bo dalej pytasz o rurę. Poza tym jak ktoś poczyta i liźnie podstawy , to łatwiej dyskutować. W dobrej wierze proszę , abyś poczytał parę tematów , bo na wiele tematów sam sobie odpowiesz. A tak ,każdemu po kolei trzeba tłumaczyć to samo. Nie to , że mi czy komuś innemu z forum się nie che. Nasuwa się tylko pytanie po co pisać to samo po raz nasty.

Oczywiscie z samego rana i wiem ze odpowiedzi 0-1 nie otrzymam

Nie otrzymasz odpowiedzi 0-1. Możesz otrzymać podpowiedzi. Sam wybierzesz - każda wędzarnia jest inna. Jak chcesz kopiuj -wklej  to proszę - Zapoznaj się z moim tematem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-w%C4%99dzarnia-binio1111-uko%C5%84czona/

i zrób taką samą . No ale ja mam deski felcowane

Spróbuję, tyle ile juz doczytalem zastosuje, pewnie i zaryzykuje bo nie bylbym sobą???? ale to uczy najbardziej. Zobaczymy jakie beda efekty ????

Sam kiedyś miałem rozrysowany "wspaniały plan" na murowaną wędzarnię, w której miały być kanały, szybry, szamot, komin i wszystko to, czego w wędzarni być nie powinno. Całe szczęście trafiłem na opracowanie autorstwa kolegi Andyandy (ukłony dla autora  :thumbsup:  :clap:  :flowers: ), dzięki któremu moje spojrzenie na kwestię wędzenia i budowy wędzarni uległo diametralnej zmianie. Zbudowałem wędzarnię polegającą na wykorzystaniu praw fizyki, bez naginania ich pod wcześniejsze, błędne wyobrażenie, a korzystając z okazji, dobudowałem obok grill. Całość zadaszyłem dwuspadowym daszkiem i mam moje sanktuarium ;) Kolega binio1111 zamieścił link, jednak niektórym wygodniej jest czytać pierwotny temat ;) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14880-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Relację z budowy mojego kombinatu grillowo-wędzarniczego, znajdziecie w stopce pod moimi postami :) Pozdrowionka SiB-y :) 

• 2 tygodnie później...
Działania poczynione. Komora ma ostatecznie wymiary 73z73x1000. Deska bukowa gruba 30 mm jesnak bez frezow dlatego od srodka obilem blachą 0.8mm. Mimo weszystko calkiem ładnie sie "spasowały". Pozostały drzwi i dach no i z tym drugim póki co mam problem a bardziej brak koncepcji. Ale cos sie wymysli ????

post-92317-0-24332100-1523783180_thumb.jpg

post-92317-0-84453200-1523783223_thumb.jpg

post-92317-0-05667500-1523783277_thumb.jpg

Popełniłeś błąd. Większość osób, które robią na wygląd a nie funkcjonalność, robi podobnie. Jenak jeszcze możesz poszerzyć drzwi, przez obcięcie desek po obu ich stronach.

Da się z tym żyć , ale  upierdliwe jest (też robiłem na "ładnie" i nieraz szyneczka spadła jak wkładałem , czy wyciągałem po skosie kijek - trzeba uważać ) Coś za coś . Następną komorę jaką zrobię będzie miała otwór równy wewnętrznej szerokości .

qba-69 ten blad jest popelniony swiadomie i z pełnym przekonaniem ???? na poważnie, to nie chciałem mieć skrzyni z wrotami jak stodoła. Zapewne chodzi Tobie o utrudnienia przy wkladaniu/wyjmowaniu. Nie nastawiam sie na wedzenie masowe, raczej okazjonalne dla wlasnwj satysfakcji a i ilosci nie mies nie beda duze. W zupelnosci sobie poradze. Owszem moge je wykrecic czy wyciąć lecz nie mam zamiaru tego robić.
Owszem moge je wykrecic czy wyciąć lecz nie mam zamiaru tego robić.

PawelC- oczywiście nie musisz nic - wolna wola i wolny kraj puki co  ;) ​ALE  ta rada QBY- naprawdę jest cenna - szkoda Twojej pracy teraz a później jest jej więcej i trudniej - NAPRAWDĘ nikt nie chce Ci źle podpowiedzieć -drzwiczki - jak by ci obrazowo podpowiedzieć - podejdź do piekarnika i zobacz dlaczego masz drzwiczki tak skonstruowane ,że po otwarciu masz dostęp do całej komory  ;) ​postaw z boków po deseczce i spróbuj coś przy nim we wnetrzu pomanewrować wszak blachę też możesz włożyć pod kątem :facepalm: -  a na gorąco i z zawartością :facepalm: a jak będziesz wędził  np  serki na ruszcie?  Ale to twoja wola - tak się rozpisałem co byś nie miał za złe ,że Ci nikt nie podpowiedział ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

nie wszysko co ładne musi być praktyczne.
zrób tak by było praktyczne i ładne - drzwiczki  na całą komorę - wg mnie są ładniejsze - masz jednolitą ściankę a przyozdobisz  tym co lubisz np. jakaś podkowa lub coś innego - dojdzie też termometr - ewentualnie ozdobne zawiasy - i cacucha

Muskie - to ryba 🙃

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów , buduję swoja drugą wędzarnie , tym razem z paleniskiem pośrednim oraz bezpośrednim . całosć wykonana z zewnatrz z bloczków betonowych natomiast paleniska będą wyłożeone na podłodze i na scianach pełną czerwoną cegłą. Komore wedzarni planuje z pełnej cegły klinkierowej wraz z wełną i deskami w srodku . 

Mam takie pytanko a mianowicie fundament wylałem z betonu wodoszczelnego , na to idzie bloczek betonowy na mocnej zaprawie cementowej ,czym moge zaizolować podłogi palenisk zanim wymuruje na nich pokrycie podłogi oraz sciany z cegły czerwonej . Chodzi o to jaki izolator nie bedzie miał wpływu na wędzonki ?

Adbud

Temat izolacji poziomej fundamentu był już poruszany na forum. Większość SiBów nie daje żadnej izolacji. Kilka projektów było z papą na fundamencie i wówczas paleniska były wyłożone cegłami na zaprawie , lub miały wylewkę na papie ,  (obawiam się raczej takiego rozwiązania) Jest też pomysł , żeby izolację poziomą fundamentu zrobić z grubej folii aluminiowej ( w następnej wędzarni zastosuję takie rozwiązanie)

Pod bloczkami betonowymi nie mam zadnej izolacji, sam fundament jest wodoszczelny, profilaktycznie pod ceglami na podlodze wyłożę folią aluminiową :)

Adbud

Ogólnie to nie musisz wykładać paleniska cegłami , możesz palić na samym betonie(fundamencie) - No chyba , że tak wolisz , bo Ci lepiej wysokości podejdą

• 2 tygodnie później...

Witam

Mam kilka pytań dotyczących mojego pomysłu na wędzarnie, proszę o wskazówki i ewentualnie wybicie pomysłu z głowy;)

Otóż wędzarnia miała by być z paleniskiem bezpośrednim, murowana z pełnej cegły. Nad paleniskiem byłby strop betonowy na wysokość jednej cegły z otworem około 25cm średnicy. Cały problem co do którego ma wątpliwości jest na górze, ponieważ wędzarnia będzie w środku w takiej szopie, wiacie i musiałbym wyprowadzić komin,  na dach. Ogólnie mam takie założenie, że nad komorą do wędzarnia robię drugi strop z dziurą na wkład ceramiczny taki jak stosuje się w kominach sr. 180-200mm i nad wylanym stropem robię komin z takich pustaków kominowych około 50cm nad dachem szopy, w środku komina jest oczywiście wkład ceramiczny izolowany wełną (tak jak w dzisiejszych kominach) W środku nad stropem robię szyber w środku wkładu ceramicznego, który będzie regulował ilość dymu w komorze.  Nad kominem robię daszek który zapobiegnie wpadaniu wody do środka

Czy taka koncepcja będzie spełniała swoje zadanie i ma szanse powodzenia? Z tego co oglądałem na forum to większość wędzarni jest w otwartym terenie gdzie regulacja jest  z boków albo z tyłu. Robiąc ją w środku mam tylko możliwość regulacji szybrem w kominie. Boję się, że powietrze będzie się skraplać i kapać na wędzonki, ale temu mógłbym zaradzić montując jakiś okapnik pod wylotem i miedzianą rurkę która to odprowadzi.

Proszę o rady i wskazówki.

Edytowane przez 3pokolenie

Do przemyślenia jeszcze jedno (może droższe :hmm: ) rozwiązanie : Postawić obok wędzarni komin systemowy o dużej średnicy z wyczystką na dole  i nim przejść przez dach. Wędzarnie postawić obok i "podłączyć" komorę do komina prawie poziomo . Co zyskamy? Mniejszy problem ze skroplinami , deszcz nam nie straszny  i możemy w pewnym stopniu wyeliminować niechciany cug poprzez uchylenie lub otwarcie wyczystki w kominie. Powinno to spowodować mniejsze "ssanie" z komory i ograniczenie cugu .

Może ktoś już ma takie rozwiązanie i coś powie.  (powiem szczerze, że sam jestem  ciekaw jak by to chodziło w realu ;) bo teoretycznie powinno być ok )

Edytowane przez binio1111

Jak to wiosną zawsze jest coś do zrobienia więc prace przy wędzarni przebiegają powoli ale do przodu ???? pojawił sie "sufit", stelaż do daszku, drzwiczki (do zamontowania) oraz otwory dymne. Teraz w planach obłożenie daszku, zamontowanie drzwiczek głównych oraz mniejszych na otwory dymne. Dalej malowanie impregnatem...

post-92317-0-38354300-1526202239_thumb.jpg

post-92317-0-09108100-1526202306_thumb.jpg

post-92317-0-80870600-1526202369_thumb.jpg

post-92317-0-11632500-1526202482_thumb.jpg