Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry pomysł z tym szybrem, mogę zrobić taki i na dole i na górze.  To co, palenisko na około 0,5m wysokie już ze stropem? Potem już komora?

Pisałeś wcześniej o tym żeby zrobić na suficie deski pod skosem. W miejscu otworu na komin zrobić dziurę średnicy wkładu ceramicznego czy może jakieś kilku centymetrowe szpary w tym miejscu miedzy deskami? Chyba raczej dziura, bo strop nie będzie na tyle gruby żeby szyber nie haczył o te deski.

Powoli zbliżam się do końca ???? poświęcone popołudnie i projekt paleniska wraz z przestrzenią na składowanie drewna zrealizowany, jutro tylko wyszruje cegiełkę ????

post-92317-0-73917300-1532716656_thumb.jpeg

post-92317-0-64692200-1532716691_thumb.jpeg

Niepotrzebnie dałeś deflektor na sztywno. Najlepiej zrobić wkładany - wygoda w obsłudze i sprzątaniu - Poza tym deflektor (jego wielkość i wysokość) trzeba dostroić w czasie wędzenia (nawet wstępnego przepalania) , żeby poznać jaki robi się rozkład temperatury w komorze. Każda wędzarnia "gra" inaczej dlatego napisałem "dostroić" ;):)

Ps. Palenisko trochę szczupłe

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Deflektor jest na sztywno ale jego wysokość oczywiście da się zmienić. Palenisko jest szerokości wędzarni pomniejszając o grubość cegły mysle ze będzie ok zwłaszcza że jest wysokie. Jak to mówisz wszystko się dostroi

Witam wszystkich

Jestem żółtodziowem jeśli chodzi o wędzenie . Ale najwyższy czas zacząć. Przymierzam się do budowy wędzarni ogrodowej. Przeczytałem  i oglądałem Wasze dzieła. Niestety nie znalazłem kanonu jakiego trzeba się trzymać przy budowie, jak również grzechów głównych których nie popełniać. 

Proszę o poradę czy lepsza drewniana czy murowana, a jak murowana to z jakiego materiału palenisko  i komora. Jakie najlepsze wymiary. Zapewne macie różne doświadczenia, proszę podzielcie się

Cześć wszystkim.

Ostatnio zastanawiam się nad budową wędzarni z drewnianą budą. Palenisko nie może być jednak murowane. Stąd taki pomysł na palenisko.

ffb6db8128e0880fd09080ef5662405e.jpg

Ogółem buda będzie rozmiarów wewnątrz 80 cm szeroka 60 cm głęboka i 80 (100) cm wysoka.

Teraz pytanie czy takie palenisko będzie dobre? Czy może zrobić to w inny sposób?

Na palenisko planuję zastosować blachę 6 mm.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

...…… :facepalm:   jak to palenisko zrobisz z blachy 6-tki bedzie ci potrzebny widlak do jego przestawiania  :D

Dno 3mm,a reszta 2mm wystarczy.Mozesz tak sprubowac "ciekawe ", albo inaczej jak nie bedzie dzialac;twoja decyzja.

pozdrowienia Olek.P
Jak nie można bo brak miejsca itp. to osobiście nie robiłbym jakiegoś ułomnego kibelka. Wędziłbym sposobem @electry, @paweljack lub elektryczna z dymogeneratorem. Oczywiście to mój punkt widzenia Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

...…… :facepalm: jak to palenisko zrobisz z blachy 6-tki bedzie ci potrzebny widlak do jego przestawiania :D

Dno 3mm,a reszta 2mm wystarczy.Mozesz tak sprubowac "ciekawe ", albo inaczej jak nie bedzie dzialac;twoja decyzja.

Spoko. Już zrobiłem grillo-wędzarnie z blachy 6 mm i nie ma tragedii. Waży jakieś 120-140 kg. Też jest mobilna.

21adef1300816c241d593bd5959a36ef.jpg

Ale co do nowego projektu to już wziąłem poprawkę i zrobiłem korektę. Tylko prosiłbym o poradę co do rozmiarów wyjścia dymu z paleniska i rozmiaru deflektora. Kibel z założenia będzie 60x60 cm w środku i ok 80-100 cm wysokości.

6cb7bc68c1174f1e97530e0db8fcd230.jpg

Daj większą wysokość- dołóż 10-15cm. Po pierwsze palenisko będzie większe czyli +.  Dodatkowo zrobisz wówczas nadproże nad  drzwiczkami dzięki temu dym nie będzie uciekał z paleniska omijając komorę wędzarni czyli  znowu +.  Ja osobiście na wierzch dałbym większą płytę stalową (strop) żeby wystawał poza obrys paleniska po 5-10cm  , dzięki temu można by postawić na palenisku większą komorę (tak  , żeby po odliczeniu grubości ścian zostało w środku min.65cm - możesz wówczas na kiju powiesić 4 szynki , Druga sprawa jak zrobisz komorę 120cm wysoką to możesz już pokusić się o wędzenie na dwóch poziomach, jeżeli nie zależy Ci na tym , to zrób komorę nie mniej niż 100cm wysokości . Z komorą jest tak , że czym większa tym lepsza - lepsza stabilność temp. i wygodniej/szybciej osuszać mięso.)

PS. Grilek super - Ładna ozdoba ogrodu :thumbsup::clap:

No i otwór zrób 20x20cm i będzie ok

Edytowane przez binio1111

Daj większą wysokość- dołóż 10-15cm. Po pierwsze palenisko będzie większe czyli +. Dodatkowo zrobisz wówczas nadproże nad drzwiczkami dzięki temu dym nie będzie uciekał z paleniska omijając komorę wędzarni czyli znowu +. Ja osobiście na wierzch dałbym większą płytę stalową (strop) żeby wystawał poza obrys paleniska po 5-10cm , dzięki temu można by postawić na palenisku większą komorę (tak , żeby po odliczeniu grubości ścian zostało w środku min.65cm - możesz wówczas na kiju powiesić 4 szynki , Druga sprawa jak zrobisz komorę 120cm wysoką to możesz już pokusić się o wędzenie na dwóch poziomach, jeżeli nie zależy Ci na tym , to zrób komorę nie mniej niż 100cm wysokości . Z komorą jest tak , że czym większa tym lepsza - lepsza stabilność temp. i wygodniej/szybciej osuszać mięso.)

PS. Grilek super - Ładna ozdoba ogrodu :thumbsup::clap:

No i otwór zrób 20x20cm i będzie ok

Dzięki za podpowiedz. Zastosuje się do wskazówek ale dopiero w sezonie jesień - zima będę coś montował. Na razie będę jeszcze wędził w grillo-wędzarni.

Pozdrawiam

Temperatura nie sprzyjała ale powiedziałem sobie, że do niedzieli wędzarnia ma być gotowa. Oto i jest

Piękna wędzarnia.

PawelC  Proponuję abyś zrobił pod składzik z drewnem podstawę drewnianą aby nie stało bezpośrednio na ziemi. Nie będziesz miał syfu na dole.

Edytowane przez Sabtom
  • 4 tygodnie później...

Witam, mam pytanie ustawiam deflektor nad grzałką na biegu wychodzi mi 2 cm czy nie za mało?.Jakie doświadczenia macie w tym temacie, podzielcie się proszę ze mną.  :rolleyes:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Na jakim biegu?

Nie rozumiem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Na biegu = na szybko ;) .  2-3cm nad grzałką będzie ok , ale trzeba jeszcze jedną blachę dać nad nią (3-4cm wyżej) , bo jak coś kapnie to będzie się smażyć.

No nie będzie ok.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Na biegu = na szybko .  2-3cm nad grzałką będzie ok ,

No nie będzie ok.

Racja to taki skrót na szybko bez kombinacji dzięki.

Mirek a dlaczego nie przybliż uzasadnij bo nie bo nie do mnie nie trafia

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup: