Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej przebrnąłęm przez Twój wątek.
Niestety kilku zdjęć mi brakuje.
Interesuje mnie spód wędzarki (materiały i wykonanie) i jak wygląda w przypadku wędzenia tradycyjnego, a jak w przypadku używania dymogeneratora.

Hej przebrnąłęm przez Twój wątek.

Niestety kilku zdjęć mi brakuje.

Interesuje mnie spód wędzarki (materiały i wykonanie) i jak wygląda w przypadku wędzenia tradycyjnego, a jak w przypadku używania dymogeneratora.

Ja aktualnie montuje dg w tradycyjnym kibelku. Zapoznaj się z tematem.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14835-komfort-wędzenia-czyli-kibelek-pod-wiatą/

Widziałem już Twój projekt. Bardzo ładny.

Grzałkę już mam i szukam zdjęć i informacji jak ją zamontować (bezpiecznie). Jakie odległości od ścian i podłogi (konstrukcja drrewniana).
Czym grzałkę podpierać ? Czy duży problem jeśli ze względu na jej wymiary i konieczność podłączenia elektrycznego na zewnątrz grzałka będzie bliżej jednej ze ścian ?

A że jeden obraz to 1000 słów to proszę również o Wasze rozwiązania.

Witam

Jestem właśnie na etapie kończenia budowy z klinkiery komory spalania i spodu wędzarni. Zalałem strop z deflekatorem i pociągnę jeszcze 3 warstwy cegły i planuję zrobić część drewnianą. Nie moglem nigdzie znaleźć rozwiązania jak połączyć podstawę z klinkieru z drewnianą górą wędzarni (kibelek). Może napiszecie o swoich rozwiązaniach

Ja zrobiłem tak. Szpilki jak pamiętam to koledzy używają CX5 

[Dodano: 10 lis 2018 - 00:27]

Mój kibelek wygląda tak

Widzę że nikt nie strofuje ani nie chwali mojego kibelka. W tym roku nie zdążyłem zrobić pierwszego zadymienia. Na jakiej wysokości powinien być deflektor ? Planuję na 20 cm przy czym powieszenie haków ok 66 cm

Co myślicie o tym

Edytowane przez EAnna

Deflektor trzeba dostroić do komory - (średnicę wysokość) nie ma tak , że jeden standard . Jaka wysokość komory?

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

wys z przodu ok.140 cm z tyłu ok.120 cm szer. otworu ok.33 cm. Z tyłu zrobione 7 otw. x 40 mm. Deflektor wykonany z blachy nierdzewki 51x58 cm tak mniej więcej bo powiem szczerze nie pamiętam.

Drugie pytanie na jakiej wysokości umieszcza się termometr?

Na wysokości wędzonek (najlepiej nie jeden termometr - wówczas dasz np. z przodu i z tyłu   - żebyś mógł sprawdzić jaki jest rozkład temperatury w czasie wędzenia)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Witam ponownie wszystkich:)

po dłuuuugiej budowie udało mi się ukończyć pierwsze palenisko z kibelkiem (fotki prześlę jak dopieszczę szczegóły)- zależało mi żeby powędzić na święta i się udało. Mam jednak pytanie, jak długo beton musi postać przed rozpaleniem paleniska? Palenisko skończyłem murować 11.11 czyli minęło dopiero 10 dni. Maksymalną twardość zyskuje po 28 dniach, ale jak to wygląda w praktyce? Czy jak rozpalę powiedzmy po 3 tygodnia to będzie to miało jakiś bardzo negatywny wpływ na trwałość paleniska? 

a teraz czekając na odpowiedz kogoś dobrej woli, zabieram się za czytanie podstaw wędzania szynki i robienia pastrami:P

pozdrawiam

Dwa aspekty

1. Wytrzymallosc - Odpowiedziales sobie sam

Maksymalną twardość zyskuje po 28 dniach,

2. Wysychanie -

Minimalny czas wysychania betonowej wylewki wynosi jeden tydzień na 1 cm warstwy betonu, do 4 cm włącznie. Na każdy centymetr powyżej 4 cm należy przewidzieć dwa razy więcej czasu. Oznacza to, że minimalny czas schnięcia wylewki o grubości 6 cm wynosi 8 tygodni. W przypadku wylewek, których grubość przekracza 6 cm, należy przewidzieć 4 tygodnie na wyschnięcie każdego dodatkowego centymetra betonu.

Warto pamiętać, że świeży beton należy chronić przed szkodliwym wpływem czynników atmosferycznych.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Witam ponownie wszystkich:)

po dłuuuugiej budowie udało mi się ukończyć pierwsze palenisko z kibelkiem (fotki prześlę jak dopieszczę szczegóły)- zależało mi żeby powędzić na święta i się udało. Mam jednak pytanie, jak długo beton musi postać przed rozpaleniem paleniska? Palenisko skończyłem murować 11.11 czyli minęło dopiero 10 dni. Maksymalną twardość zyskuje po 28 dniach, ale jak to wygląda w praktyce? Czy jak rozpalę powiedzmy po 3 tygodnia to będzie to miało jakiś bardzo negatywny wpływ na trwałość paleniska? 

a teraz czekając na odpowiedz kogoś dobrej woli, zabieram się za czytanie podstaw wędzania szynki i robienia pastrami:P

pozdrawiam

Rozumiem że betonowy jest strop a ściany murowane. Trzy tygodnie to wystarczająco długo i dla ścian i dla stropu. Pierwszy raz rozpalasz delikatnie na sucho (bez mięsa). Drugi raz możesz śmiało wędzić.

jeśli chodzi o wylewkę to ma ona już około 3 miesięcy wiec jest wystarczająco mocna. Chodziło o ściany paleniska

Ściany są murowane a ze stropem to chwilowo trochę prowizorka bo będą to zazębione 4 płyty betonowe (obrzeża betonowe) w taki sposób że po środku kwadratowy otwór wielkości 20x20cm a płyty będą licować się w jednej płaszczyźnie. zastanawiałem się nad wylewką ale z powodu braku czasu muszę wypróbować takie rozwiązanie. Robił może ktoś coś podobnego wcześniej?

dzięki za podpowiedzi - w takim czasie po 3 tygodniach przepalę wędzarnie na sucho i przygotuję do zasadniczego wędzenia. 

a poniżej foto tego co udało mi się zrobić. Dach do dokończenia; do wycięcia wentylacja; w sobotę impregnacja pokostem. Otwór w ścianie wykonany pod kanał do drugiego paleniska które niestety powstanie dopiero na wiosnę.

post-90899-0-63465800-1542835638_thumb.jpg

Edytowane przez ollo1985

Witam. Czytałem i czytałem ale nastał nowy projekt na 2019 lecz muszę zdobyć dużo informacji j je zanotować żeby nie było gafy... mianowicie mam kuchnie letnia w budynku gospodarczym (4x4m okno, i prąd) i w tym pomieszczeniu mam komin wystający nad budynek gospodarczy (od dołu 7-8m) i mam plan wybudować ja w rogu tylko pytanie czy palenisko bezpośrednie z stropem i tymi blachami na gorze i skrzynkę drewniana? Czy boczna ściana i tylna może być normalna otynkowana ściana z pustaka a tylko jedna z suporexa ? Drzwi do wędzarni metalowe i ocieplone ? I w palenisku drzwiczki szczelne oczywiście. Szyber w stropie dawać czy tylko w kominie ? Ściana do samego sufitu? Dzięki za info. Wieczorem postaram się dodać foto jak to jest w planie ...

Edit: dla mnie najlepsze by było to żeby dół był z szamotowej cegły i na tym jedna ścianka z suporeksu i drzwiczki...

Edytowane przez Felek1990

Witam mam pytanie co do otworów wentylacyjnych na gorze wędzarni . Są tam dwie warstwy desek a między nimi pustka. Czy wystarczy tylko przewiercić dwie deski na wylot czy trzeba jakoś wypełnić pustą przestrzeń między nimi i dopiero wiercić.

Edytowane przez adusul

mam jeszcze pytanie co do deflektora. Może być wykonany z nierdzewki czy jednak powinna to być kwasówka?

Nie ma znaczenia.

[Dodano: 28 lis 2018 - 22:05]

Witam mam pytanie co do otworów wentylacyjnych na gorze wędzarni . Są tam dwie warstwy desek a między nimi pustka. Czy wystarczy tylko przewiercić dwie deski na wylot czy trzeba jakoś wypełnić pustą przestrzeń między nimi i dopiero wiercić.

Pustka ma być zamknięta w tym przypadku. Rozwiązać to można na kilka sposobów.

Można jakieś rozwiązania u mnie jest to 4 cm. Jakie średnice otworów

Jedną warstwę desek wycinasz w kształcie prostokąta, przestrzeń między deskami wypełniasz np. Łatą 4 cm a otwory robisz w drugiej warstwie desek.

Lub w obrębie otworów wypełniasz pustkę deskami i wiercisz otwory na całej grubości ściany. 5 otworów po każdej stronie o średnicy 60 mm będzie dobrze.

• 2 tygodnie później...

Pozdrawiam

Wędzarnia praktycznie gotowa. Mam pytanie jak z waszego doświadczenia ile przyjąć rozstawy między kijami w jednym rzędzie do wieszania kiełbasy w komorze wędzarniczej 

Pozdrawiam

Wędzarnia praktycznie gotowa. Mam pytanie jak z waszego doświadczenia ile przyjąć rozstawy między kijami w jednym rzędzie do wieszania kiełbasy w komorze wędzarniczej

Nie bardzo zrozumiałem pytanie. Nie rób czasem żadnych nacięć lub otworów na kije które zdeterminują na stałe rozstaw między kijami.