Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tez bym wełny nie stosował masz dobrze żebys nie porzedobrzył takie moje zdanie
Lepszy stary wędzasz bez wykształcenia niż magister bez wiedzy !!
Więc wełna też odpada. Drzwiczki mają mi służyć jedynie do dokładania drzewa. Rozpalanie + czyszczenie planuję robić z góry. Świetny pomysł żeby płytę zrobić w prowadnicach.

Rozpalanie + czyszczenie planuję robić z góry

To chyba będzie bardzo niepraktyczne.

Otwór / trzeba nazwać to szczeliną/, który zostawiłeś, to mniej niż wymiar cegły - co to za drzwiczki masz?

Podczas wędzenia zachodzi konieczność rozsuwania i nagarniania żaru, manipulowania grubymi polanami... to trzeba zrobić przez drzwiczki.

Wielu pali w wędzarniach wyposażonych w takie drzwiczki, więc powinno się dać palić. Pewnie wygodniej by było z szerszymi, ale te mają tę przewagę, że już są.
luukas, ja też uważam ,że te drzwiczki do paleniska to za małe - moje https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=265489#265489 mają wymiary 42cm X 28cm i mogły by byc wieksze

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Podczas wędzenia zachodzi konieczność rozsuwania i nagarniania żaru, manipulowania grubymi polanami... to trzeba

Tak jest.Drzwiczki które pokazałeś Luukas nie gwarantują poprawnego wykonania tych czynności,chociaż są dosyć popularne w wędzarniach pokazanych na forum :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

więc nic nie tracę jak je wymienię na inne.

luukas nasze rady mają na celu oszczedzić Ci kłopotów podczas procesu osuszania i wędzenia .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

luukas, na allegro takie drzwiczki to koszt jakieś 50 zł więc możesz poszukać i zamówić
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.

Zamówiłem drzwiczki z wcześniej zasugerowanego linku http://allegro.pl/zeliwne-drzwiczki-wedzarni-chlebowe-piecowe-duze-i2817197628.html

Największe tego typu na allegro więc powinny być w sam raz.

z czasem luukas (ale to już Ci pokaże życie) możesz się zastanowić nad regulacją dopływu powietrza...

tutaj masz przykład jak z tym-w identycznych drzwiczkach-poradził sobie beiot

http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/beiot/wedzarnia1/vsig_images/IMG_4745_585_780_90.jpg

Drzwiczki są super i nadają się znakomicie. Też takie posiadam w swojej wędzarni zbudowanej w Ciechocinku. Nieomal identyczna jak Bejota. Te otwory nie są konieczne. Absolutnie wystarczająca jest regulacja przy pomocy uchylania samych drzwiczek.

Doskonały wybór i niesamowita wygoda obsługi paleniska.

Jeśli chodzi o dopływ powietrza do paleniska to mam inny pomysł. Zrobię nawierty w cegle + coś do regulacji (szybciej i prościej jak dla mnie), tylko się jeszcze zastanawiam czy lepiej nad drzwiczkami czy pod nimi. Doczytałem się na forum że jest to bez znaczenia bo i tak się robią zawirowania powietrza w palenisku.
Jest jak napisałem. Nic nie potrzeba robić, całkowicie wystarczająca jest regulacja uchylaniem drzwi. Jeżeli Ci się jednak nudzi i szukasz dodatkowego zajęcia to rób, tylko to jest to nic innego jak robienie tzw. "drzwi do lasu".

Jeśli chodzi o dopływ powietrza do paleniska to mam inny pomysł. Zrobię nawierty w cegle + coś do regulacji (szybciej i prościej jak dla mnie), tylko się jeszcze zastanawiam czy lepiej nad drzwiczkami czy pod nimi. Doczytałem się na forum że jest to bez znaczenia bo i tak się robią zawirowania powietrza w palenisku.

Drzwiczki najlepiej jak są na szerokość komory paleniska. Otwory najlepiej jak są umieszczone na dole paleniska ( tzn 1 cm wyżej) Umieszczanie otworów na środku lub u góry drzwiczek to nie porozumienie . Regulowanie dopływu powietrza do paleniska przez otwieranie drzwiczek to nie to samo co przez otwory w drzwiczkach - te drugie o wiele lepsze.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Więc rozsądnie będzie zrobić wloty powietrza pod drzwiczkami, pod którymi mam jedną wartwę cegły tak więc jest miejsce na wloty powietrza.
Przy ledwie domkniętych drzwiczkach, bez żadnego najmniejszego problemu utrzymuję stałą i stabilną temp. 30-35 stopni C. przy której wędzę np. łososia. Nad paleniskiem wylana jest zbrojona płyta betonowa o grubości 8 cm. Płyta pokryta jest grubą terakotą taką jakiej używa się na schody zewnętrzne, w niej centralnie umieszczony kwadratowy otwór 22 x 22 cm. a w otworze znajduje się wpasowany i wmontowany kwadratowy szyber obrotowy wykonany z blachy o grubości 3mm. Nie widzę wiec w związku z tym żadnej potrzeby, z dodatkową kombinacja w postaci jakichkolwiek dodatkowych otworów, na górze na dole, czy też jeszcze gdzie indziej, ale można oczywiście wszystko jak się ma na to ochotę.
rum że jest to bez znaczenia bo i tak się robią zawirowania powietrza w palenisku.

Drzwiczki najlepiej jak są na szerokość komory paleniska. Otwory najlepiej jak są umieszczone na dole paleniska ( tzn 1 cm wyżej) Umieszczanie otworów na środku lub u góry drzwiczek to nie porozumienie . Regulowanie dopływu powietrza do paleniska przez otwieranie drzwiczek to nie to samo co przez otwory w drzwiczkach - te drugie o wiele lepsze.

Czy możesz uzasadnić dlaczego drzwiczki mają być takie wielkie?

Z tym dopływem powietrza, a właściwie regulowaniem, też mnie to nurtuje. Ja wędziłem dopiero 3x (kilka razy paliłem przed wędzeniem testowo i dla nauki) i już potrafię palić tak, by drzwiczki były całkiem otwarte, a temperatura jak trzeba. Co wydaje się być idealnym rozwiązaniem.

Nie zrozum mnie źle, pytam z ciekawości, broń boże nie chce żadnej pyskówki rozpoczynać. :wink:

Wędzarnicza gastro-faza.

Adam.

Masz całkowitą rację. Obsługa tego typu wędzarni jest tak banalnie łatwa i prosta, (wiem bo też taką mam) czego można się w błyskawicznym tempie nauczyć tak że pozwala ona w swym najprostszym wyposażeniu (tylko drzwiczki i szyber) na różnorakie warianty ustawień, beż jakichkolwiek dodatkowych gadżetów.Kanały doloty, bajery, to tylko taka sztuka dla sztuki, podnosząca "rangę" i prestiż obiektu. Do prawidłowego stabilnego prowadzenia procesu, z dowolnie wybraną temperaturą są absolutnie merytorycznie nie uzasadnione i całkowicie zbędne.

już potrafię palić tak, by drzwiczki były całkiem otwarte, a temperatura jak trzeba. Co wydaje się być idealnym rozwiązaniem.

Ot i cała sztuka :clap: :clap: :clap:

Otwory najlepiej jak są umieszczone na dole paleniska ( tzn 1 cm wyżej) Umieszczanie otworów na środku lub u góry drzwiczek to nie porozumienie . Regulowanie dopływu powietrza do paleniska przez otwieranie drzwiczek to nie to samo co przez otwory w drzwiczkach - te drugie o wiele lepsze.

Ja w swojej wędzarni regulacji dokonuję na wylocie ( dławienie przepływu w kominie ).

Palenisko i kanał są otwarte na całą szerokość.

Jedynie gdy zachodzi potrzeba dopieczenia wsadu , wtedy nakładam zasuwę od góry, zostawiając na dole otworu wejściowego do paleniska szczelinę, którą reguluję max. ciąg potrzebny do uzyskania żądanej temp.

Wylot z komory wędzarni w tym przypadku otwieram na max.

Palenisko zamykam po zakończonym wędzeniu aby wiatr nie napędzał popiołu i niedogaszonych drew do komory, a jak wystygnie , zamieniam zasuwę metalową na płytę z pilśni .

Takie rozwiązanie pozwala mi uniezależnić się od "meneli" którzy notorycznie dokonują przeglądu rejonu ,"konfiskując" każdy kawałek metalu na złom.

Źle czyni , Kto nic nie czyni