Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Apis67 - przepalić to pojęcie szerokie ;). Nie ma tu żadnej "sztywnej" reguły.  Rozpal parę szczapek , potem dołóż więcej itd (nie ładuj do pełna od razu) . Popal z 2-3 godz. W miedzy czasie możesz wypróbować jaki jest rozkład temperatury w komorze  , jak się reguluję ową temperaturę , postarać się utrzymać stabilnie 50-60º (najczęstsza temp. wędzenia ciepłego), później podciągnij do 90-100 (tak jakbyś dopiekał wyroby) - ogólnie przepala się po to , aby pozbyć się zapachów "pobudowlanych"  odymiając  świeże elementy  i przy okazji nauczyć się współpracy z wędzarnią. (to jak pierwsza przejażdżka niedotartym autem)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Przede wszystkim aby wysuszyć .Zbyt intensywne palenie powoduje powstanie pary wodnej i "rozsadzenie" pekanie   .Kolega pokazał  już na forum kiedyś zdjęcia , Pierwsze palenie to gazetka kilka szczapek , na drugi dzień trochę więcej i tak dalej . Po kilku dopiero oswajanie i wypalanie i tez nie od razu na maksa tylko spokojnie zagrzać - to spokojne zagrzanie to właściwie zawsze  jak będziesz odpalał

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Ja z innej beczki.Rozpoczynam budowę wędzarni po niedzieli. mam pytanie czy komora wędzenia może być wymurowana ze silki?

Przede wszystkim aby wysuszyć .Zbyt intensywne palenie powoduje powstanie pary wodnej i "rozsadzenie" pekanie   .Kolega pokazał  już na forum kiedyś zdjęcia , Pierwsze palenie to gazetka kilka szczapek , na drugi dzień trochę więcej i tak dalej . Po kilku dopiero oswajanie i wypalanie i tez nie od razu na maksa tylko spokojnie zagrzać - to spokojne zagrzanie to właściwie zawsze  jak będziesz odpalał

Nie pokazałem jeszcze swojej wędzarni. Namówiła mnie zona i ją wreszcie w tym  roku skończę.Zeszło mi z 2 lata ale problemy były ,działka daleko a budowałem z palet. Jestem nowicjuszem i nie wiem za bardzo czy tutaj wkleić zdjęcia czy jest inny dział. Jutro własnie pojadę zrobić otwory a ze nie mam innej koronki więc będą 40mm nie wiem jeszcze ile ale wyjdzie w praniu.

[Dodano: 11 paź 2018 - 23:19]

Ja z innej beczki.Rozpoczynam budowę wędzarni po niedzieli. mam pytanie czy komora wędzenia może być wymurowana ze silki?

nie wiem czy to dobry pomysł będzie chłonęło wilgoć mocno. Myślę ze powinien wypowiedzieć się ktoś z większym doświadczeniem:)

Cegła czerwona ma jeszcze większą nasiąkliwość , a komory z niej są często budowane ( w konkurencji nasiąkliwość najlepiej wypada klinkier maszynowy).  Jak już musisz mieć komorę  murowaną , to pamiętaj tak ją "powiększyć" abyś mógł docieplić ją od środka drewnem .(zastanów się , czy nie lepiej od razu zrobić drewnianą komorę)

PS . duże elementy są "upierdliwe" przy murowaniu małych konstrukcji  (mały domek małe klocki - duże domek duże klocki ;) )

Edytowane przez binio1111

Wełna jest doskonałym izolatorem - pod warunkiem , że jest sucha - wilgotna wełna przynosi efekt odwrotny od oczekiwanego. Jesteś przekonany , że wełna  nie złapie wilgoci? Jeżeli spełnisz ten warunek to jak najbardziej.  Żeby się nie martwić czy zawilgnie , czy nie  ,  lepiej dać grubsze deski felcowane na listwach  , żeby była przestrzeń między ścianą a deską i już.  Poczytaj na forum jeszcze zanim decyzję podejmiesz. Wiele osób chwali wełnę (bo ma ;)

• 2 tygodnie później...

Siemanko. 

Stoję przed budową swojej pierwszej wędzarni.

Mam do dyspozycji pozostałe deski z nadbitki dachowej (niestety całość już obustronnie zaimpregnowana). Jak myślicie mogę zbudować z niej wędzarnie ? czy lepiej będzie od wewnątrz użyć suchych desek sosnowych(leżą od paru lat u mnie) i na to od zewnątrz nabić nadbitkę dla lepszego wyglądu ? Wędzarnia o wymiarach ok. 80*50 i wysoka na ok. 100cm na ramie z kantówek :D 

Wędzarnia o wymiarach ok. 80*50 i wysoka na ok. 100cm na ramie z kantówek
jak oczywiście możesz to wyższą. od wewnątrz daj te sosnowe z małą pustka powietrzną jako izolatora 

Muskie - to ryba 🙃

• 2 tygodnie później...

Witam

Chcąc się sprawdzić postanowiłem coś uwędzić. I aby nie wdawać się w koszty, zrobiłem prostą wędzarnię z beczki. I tak oto wykonałem już z 5-6 wędzeń. I nie dość, że wychodzi smacznie (rodzina chwali), to jeszcze spodobało mi się to :).

Dlatego też postanowiłem pójść krok dalej, i trochę w to zainwestować. Lecz nie wiem w którą stronę, tzn, czy kupić wędzarnię np. Borniak, czy też zbudować własną - tradycyjną, gdzie będę wędził drewnem. Dlatego też prosiłbym o opinie fachowców, czy wyroby z takiej wędzarni "automatycznej" typu borniak, gdzie wędzi się zrębkami, a ciepło pochodzi od grzałki elektrycznej, a nie żaru (tak jakby to miało miejsce w wędzarni tradycyjnej.) różnią się czymś jakościowo między sobą? Czy też wychodzi na to sam. Wygoda obsługi na razie mnie nie interesuje (podejrzewam, że przy takim Borniaku jest mniej pracy), interesuje tylko i wyłącznie końcowa jakość produktu.

Jak połapałeś beczkę , to idź w tradycję -  nie myśl , że wędzarnia typu Borniak jest bezobsługowa - poczytaj na forum różnie to bywa i się ludzie denerwują. 

Wygoda obsługi na razie mnie nie interesuje (podejrzewam, że przy takim Borniaku jest mniej pracy), interesuje tylko i wyłącznie końcowa jakość produktu.
Tak wygoda duża -jakość produktów  zależy od operatora  :D  Jak nie osuszysz - to też spieprzysz ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Witam

Jestem właśnie na etapie kończenia budowy z klinkiery komory spalania i spodu wędzarni. Zalałem strop z deflekatorem i pociągnę jeszcze 3 warstwy cegły i planuję zrobić część drewnianą. Nie moglem nigdzie znaleźć rozwiązania jak połączyć podstawę z klinkieru z drewnianą górą wędzarni (kibelek). Może napiszecie o swoich rozwiązaniach

Edytowane przez adusul

Bedzie jeszcze z boku grill i musi tak być ale to przecież nie ma znaczenia. Musze się dołączyć do ostatniej warstwy klinkieru. Nie wiem jak przymocować drewniany legar.  

To ma znaczenie. Komorę powinieneś wykonać całą z drewna. Jest kilka sposobów mocowania. Można wkleić pręty gwintowane w ścianę i przykręceć łatę - podwalinę komory drewnianej.

Hej,
Jestem w trakcie sprzedaży mojej pierwszej wędzarni typu kibello.
Planuję zrobić coś ciut większego (60x60 vs.80x80) i mam pytania.
Wędzarka nie jest na stałe połączona z podłożem. Palenisko jest wykonane z blachy stalowej 3mm, ale raczej trochę za małe. Przynajniej wg mnie - wymiary to max po 40-45cm
Zakładając wymiary komory wew. jak wyżej jakie wymiary powinno mieć palenisko ? Czy 60x60 wystarczy ? 

Chciałbym również wyposażyć komorę w możliwość grzania prądem+dymogenerator (w trakcie produkcji).
Czy ktoś używa takiej hybrydy ? Wiem, że binio1111, ale może ktoś jeszcze.
Jak rozwiązaliście zmianę sposobu dymienia ?

Albo palę drewno, albo dymìę DG,palenisko jest nawet większe niž komora.

Jaka komora takie palenisko.

Witam

Jestem właśnie na etapie kończenia budowy z klinkiery komory spalania i spodu wędzarni. Zalałem strop z deflekatorem i pociągnę jeszcze 3 warstwy cegły i planuję zrobić część drewnianą. Nie moglem nigdzie znaleźć rozwiązania jak połączyć podstawę z klinkieru z drewnianą górą wędzarni (kibelek). Może napiszecie o swoich rozwiązaniach

Ja zrobiłem tak. Szpilki jak pamiętam to koledzy używają CX5 

[Dodano: 10 lis 2018 - 00:27]

Mój kibelek wygląda tak

post-87733-0-20224000-1541805316_thumb.jpg

post-87733-0-62639400-1541805640_thumb.jpg

post-87733-0-59822400-1541805651_thumb.jpg

post-87733-0-37365100-1541805748_thumb.jpg

post-87733-0-11663700-1541805764_thumb.jpg

post-87733-0-36765600-1541805779_thumb.jpg

post-87733-0-55095400-1541805789_thumb.jpg

post-87733-0-61450100-1541805796_thumb.jpg

post-87733-0-17759900-1541805807_thumb.jpg

post-87733-0-01870900-1541805959_thumb.jpg

post-87733-0-77391200-1541805968.jpg

post-87733-0-37798600-1541805989_thumb.jpg

post-87733-0-12411500-1541806006_thumb.jpg

post-87733-0-97309200-1541806015_thumb.jpg

Albo palę drewno, albo dymìę DG,palenisko jest nawet większe niž komora.

Jaka komora takie palenisko.

Ale jak na szybko policzyłem to używając blachy 3 palenisko ważyłoby w okolicach 100kg. Trochę sporo jak na wędzarnie powiedzmy że przenośną.

Warto też dodać, że budując z cegły odpada nam jakieś 20-24cm w objętości paleniska

A gdzie wcześniej napisałeś że ma być przenośna?

Jak komora 60×60 w środku to palenisko najlepiej też.Zrobisz trochę mniejsze to świat się nie zawali.No ale nie 40x40

A gdzie wcześniej napisałeś że ma być przenośna?

Jak komora 60×60 w środku to palenisko najlepiej też.Zrobisz trochę mniejsze to świat się nie zawali.No ale nie 40x40

No w sumie racja.

Założyłem, że zwrot nie jest na stałe związana z podłożem coś ukierunkuje. Mea culpa.

Jak pisałem - komora ok. 80x80, a palenisko w okolicach 55-60 po kwadracie podstawa i z 40 wysokie.

Paleciak wejdzie - mobilność większa niż dotychczas.

Nie mogę powiedzieć żebym narzekał na jakość wędzonek. Z pewnością do "Wczesnego Zbója Madeja" mi daleko :D

Ale do doskonałości dążyć trzeba.

Binio1111 pokaż jak możesz swoją konstrukcję w szczegółach tj palenisko, kanał dymny i pogodzenie tego z grzaniem prądem.

Chcę podpatrzeć i zweryfikować,

Nie mam kanału (na szczęście ;) - kiedyś miałem  :facepalm:

Tu znajdziesz - powrzucałem różne fotki.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-w%C4%99dzarnia-binio1111-uko%C5%84czona/

Co do wielkości paleniska to zrobisz jak uważasz  ale na pewno za niskie 55 jest już ok.