Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam pytanie odnośnie budowy paleniska do wędzarni. Wędzarnia jest stanem zastanym po jednym z poprzednich właścicieli z opisów znalezionych na stronie sama wędzarnia wygląda ok. Jest to murowana wędzarnia z paleniskiem obok. Komora jest ocieplona 2 warstwami boazerii z pustką powietrzną. I problem mam z paleniskiem otóż palenisko zostało przez poprzedniego właściciela zabrane do ogrzewania garażu. 

I teraz pytanie komora ma mniej więcej wymiar 1mx1m i takie duże będzie palenisko ale co z wysokością paleniska też robić wysokie na 1m?

Kolego , a gdzie masz trzeci wymiar , jesli ta komora miała palenisko ,a masz dostęp do garażu który ogrzewała ,to  zrób podobne palenisko lub wykorzystaj ponownie ,trzeci wymiar jest potrzebny , na razie mamy powierzchnie , a nie objetość , Najlepiej zrób zdjęcie tej komory  ,czy ma ona podejście z boku dla przewodu dymowego , czy od spodu ? Spokojnie przyjrzyj sie " wynalazkowi " i opisz jak najdokładniej lub w staw zdjęcie .

Wojciech Pacan

Dostępu do garażu nie mam. Podejście do komory jest z dołu, na jakiś 70cm. Nie ma możliwości aby palenisko było pod spodem musi być obok wędzarni (tak jest zrobione przyłacze do kanału dymnego). Wysokość komory to ok150cm.

Teraz ok. jak rozumiem , komora od podłoża ma podłogę  na wysokosci 70 cm , a podejscie z boku na kanał dymny . zrób zdjęc9ia  zmierz srdenice kanału z boko , to poradze jak zrobic palenisko . 

Wojciech Pacan

Witam.

Szybkie pytanko. Wędzarnia typu kibelek wysokość komory 140cm podwójna deska 15mm.

Obijać to w środku blacha czy dać sobie spokój?

Jak obijać to na jaka wysokość? 

Blacha tylko nierdzewna czy może być aluminium?

Zwykła czarna blacha do 50cm wysokości (zabezpieczenie p-poż. przed ew.iskrą).

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry :)

Z jakiego drewna najlepiej wykonać wędzarnię? (głównie chodzi mi o wewnętrzną komorę iglaste, czy koniecznie liściaste)

Czytam różne opinie i nie mogę się zdecydować..., bardzo proszę o informację jak to jest z drewnem iglastym do wewnątrz komory? daje radę?

Ja mam z odpadów świerk i jodła.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Kupuj podbitkę i buduj komorę :)

Drzewo z którego wykonana jest wędzarnia nie ma wpływu na wędzonki.

Warunkiem jest tylko aby było "żywe drzewo" bez jakichś farb, lakierów, bejc itd (dym je sam zakonserwuje ;))

Dół komory warto obłożyć blachą, aby żadna iskra nie spowodowała tragedii (tak z 0,5m)

M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

dziękuję za odpowiedzi. Składam elektryka z DG o wym. wewnętrznych komory 110x70x65 cm więc wychodzi 500 l. czy grzałka 2,7 kW wystarczy? z resztą wydaje mi się, że sobie poradzę. Jakiś czas studiuję wpisy i ciągle pomysł czeka na realizację...

Jeśli macie jakieś sprawdzone wymiary komory (wędzenie tylko na własne potrzeby 4-6 osób) to podrzućcie proszę :)

Tu se podpatruj :D file:///C:/Documents%20and%20Settings/Finans-Bud/Pulpit/jagra/anNq8CVF.htm

Jeśli pod grzałkami będzie deska, to tam dołóż wełny. Gdzieś tu na forum były fotki jak potrafiła się deska przypalać nawet pod blachą.

[Dodano: 15 wrz 2022 - 13:09]

Jak masz możliwość, to dołóż jeszcze z jedną grzałkę aby się nie denerwować zimą (np. przy podpiekaniu).

Zrobić na osobnych obwodach i włączasz kiedy chcesz/jest taka potrzeba.

Lepiej mieć jedną za dużo niż potem tracić zdrowie.

M.Rej

Warunkiem jest tylko aby było "żywe drzewo" bez jakichś farb, lakierów, bejc itd

Żadnych płyt,sklejek itp!!!

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Finans-Bud/Pulpit/jagra/anNq8CVF.htm

M.Rej

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Finans-Bud/Pulpit/jagra/anNq8CVF.htm

nie działa ten link, z tego co widzę, to wklejasz skrót do Swoich zbiorów na kompie...

Kurcze coś się dzieje że nie uruchamia się po zaznaczeniu.

Użyj metody kopiuj-wklej jak ten nie zadziała

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17327-moja-nowa-w%C4%99dzarnia/

[Dodano: 15 wrz 2022 - 13:39]

Teraz powinno być ok

M.Rej

teraz jest ok, dzięki :) zastanawiam się nad wymiarami mojej komory. U JaGra widzę, że jest tylko jeden poziom, czy przy wys. 110 cm wejdą mi 2 poziomy nad deflektorem?

Ciężko będzie.

Ja co prawda mam z paleniskiem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14680-nadejsz%C5%82a-wiekopomna-chwila/ale miałbym problem wstawić swobodnie grzałkę w samą komorę (170cm wys.)

Gdy się trochę "bawiłem w elektryka" to grzałka była w części paleniska.

Trzeba by było liczyć z 50cm na poziom.

M.Rej

ciekawy projekt z hybrydą :clap: , ja się skupiam tylko na elektryku. Jak będą problemy, to będę pisał. Teraz przygotować materiał i do roboty!  :)

• 5 tygodni później...

Witam,

Chcialem kupowac gotowca, ale biorac pod uwage ceny oraz to, ze mam mozliwosci, aby w garazu cos samemu zbic, postanowilem rozeznac temat budowy wedzarni samemu.

Jako, ze mialem stycznosc z borniakiem uwd-150, bedzie on stanowil jakis punkt odniesienia do budowy, przynajmniej w kwestii wymiarow i sterowania.

Plan jest taki, aby uzyc "gotowych" elementow, bo nie mam doswiadczenia w tego typu konstrukcjach, a jednak chce projekt doprowadzic do finalu, a nie zeby gdzies lezal niedokonczony.

Bede wdzieczny za uwagi i modyfikacje moich zalozen przez doswiadocznych userow.

Rozmiar (wzorowany mniej wiecej na borniaku UWD-150), 50/50/70 (szer/gl/wys) - borniak mi odpowiadal, nawet moglby byc minimalnie nizszy, stad obcialem 5cm i dogralem do pelnych dlugosci boczne.

sterowanie gotowym rozwiazaniem z dymboxa, tj. ZESTAW - DEFLEKTOR Z GRZAŁKĄ 2 kW ORAZ TERMOREGULATOR 4,5 kW - i tu pytanie, czy to bedzie OK? plus dla mnie taki, ze jest to na gotowo, minus, ze pewnie kompletujac samemu wyszlo by taniej, ale kwestie polaczen, elektryki itp. wolalbym zostawic fachowcom.

Dymogenerator - tutaj mam dylemat, ale raczej chcialbym isc w ten od borniaka, bo sprawdzil sie wysmienicie, ale widze, ze sa tez inne, tansze rozwiazania.

Obudowa drewniana, naturalne drewno, musze rozeznac co obecnie w ogole mozna kupic. Srodek chcialbym wylozyc blacha.

Witam wszystkich. Jestem na etapie robienia drzwi do komory i mam pytanie jaki klej polecacie do sklejenia ze sobą desek i czym to pomalować żeby zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi? Drzwi będą zrobione z olchy.

drzwi do komory i mam pytanie jaki klej polecacie do sklejenia ze sobą desek

W tej sytuacji najlepszym łącznikiem są wkręty lub gwoździe ;)

Każdy klej pod wpływem temperatury wydziela toksyny.

czym to pomalować żeby zabezpieczyć przed warunkami atmosferycznymi

Każdym impregnatem do drewna ( ja mam chyba Sadolin)

I znowu jedna uwaga - impregnujemy tylko z zewnątrz! (środek sam się zakonserwuje ;) )

M.Rej

Znalazłem klej, który nadaje się do spożywki nazywa się......(reklama)............polecił mi go gość który robi różne rzeczy z drewna do wewnątrz i na zewnątrz, co Wy na to? Do impregnacji z kolei polecił olej kokosowy, bo naturalny.

Edytowane przez EAnna

co Wy na to?

najlepszym łącznikiem są wkręty lub gwoździe Każdy klej pod wpływem temperatury wydziela toksyny.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles