Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witta i nie tylko......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#181 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7368 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 lut 2020 - 19:36

Zebrało mi się znowu po pierwszych niepowodzeniach na ser a´la koryciński. Musi jeszcze przez kilka dni w lodówce dojrzewać.

 

I tak trzymaj Witku, grunt się nie poddawać  :clap:



#182 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 24 lut 2020 - 20:44

grunt się nie poddawać

Dziękuję , i tak też robię. :)


Użytkownik witt edytował ten post 24 lut 2020 - 20:45


#183 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 11051 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 lut 2020 - 23:16

W lodówce bakterie odpoczywają. Taki efekt powinieneś otrzymać leżakując ser przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej....

To jest podstawa dla tego typu sera. On powinien nieco spuchnąć od gazów.

Poza tym fermentacja zmienia strukturę kazeiny na lżej strawną.

Dodatkowo następuje redukcja cukru mlekowego, co jest zbawienne dla trzustki i okrągłego brzusia   :laugh:



#184 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 25 lut 2020 - 12:55

To jest podstawa dla tego typu sera.

Trzymałem tym razem serek 48 godz. w temperaturze pokojowej i poszedł dopiero do lodówki.



#185 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 13 mar 2020 - 19:29

Trochę odmiany. Tym razem szynkowar,  wieprzowo- drobiowy z zielonym pieprzem marynowanym.

Przepis:

https://wedlinydomow...rzowo-drobiowa/
 

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 14 mar 2020 - 09:23


#186 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 mar 2020 - 20:21

Trochę odmiany.

 

 

Nie przepadam za drobiem typu cycki kurzęce ale zestawik  super się  prezentuje . :thumbsup: :clap:

 

Pozdrawiam i smacznego :)



#187 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 13 mar 2020 - 21:48

zestawik super się prezentuje

Dziękuje Andrzejku, miałem chwilowo dość wędzonego i dlatego ten szynkowar. Jest naprawdę smaczny.  :thumbsup:



#188 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 19 mar 2020 - 07:48

SMARÓWKA Z BOCZKU I SŁONINY
 
1 kg tłustego boczku świeżego
(jeżeli boczek jest chudy można dodać 200 g słoniny)
3 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
szczypta majeranku
inne zioła w/g uznania
1/4 szklanki wody
Boczek i (słoninę) mielimy na sitku 4 mm. Wszystko wkładamy do garnka, cebulę kroimy w piórka,
zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu do czasu aż cebula się rozgotuje (ok. 1 godz.)
Po 30 min. dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jeszcze gorącą smarówkę wkładamy do słoiczków, zostawiamy do wystudzenia.
Następnie wkładamy do lodówki i na drugi dzień jest gotowa do spożycia.
Do smarówki można dodawać różne zioła w/g uznania smakowego.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 23 mar 2020 - 19:21


#189 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 25 kwi 2020 - 05:32

Mnie również naszło na paprykarza a'la szczecińskiego.

Posiłkowałem się tym przepisem:

https://wedlinydomow...-30#entry662824
 

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 25 kwi 2020 - 05:32


#190 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 kwi 2020 - 08:00

Witku.. na wygląd gitara... :D

#191 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 25 kwi 2020 - 13:45

na wygląd gitara

Smakuje również dobrze :thumbsup: , następnym razem jednak dodam więcej chili, bo dodałem tylko 0,5 g/kg.

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 25 kwi 2020 - 13:47


#192 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8807 postów

Napisano 25 kwi 2020 - 16:49

następnym razem jednak dodam więcej chili, bo dodałem tylko 0,5 g/kg
:thumbsup: proponuję 2g/kg 

#193 Zbój Madej

Zbój Madej
  • ***SUPER VIP***
  • 7659 postów

Napisano 25 kwi 2020 - 18:47

Smakuje również dobrze :thumbsup:

I to najważniejsze :D

odałem tylko 0,5 g/kg.

Ja tyle daję, ale mi ta ilość wystarcza. Jadłem z dodatkiem 1g/kg, ale za pikantne jak dla mnie. Oczywiście każdy robi na swój smak, i o to chodzi :D

proponuję 2g/kg

Waldziu, po takiej ilości to na drugi dzień "oko" mocno piecze qrcze :D



#194 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 kwi 2020 - 19:02

:thumbsup: proponuję 2g/kg

 

 

 

Waldziu, po takiej ilości to na drugi dzień "oko" mocno piecze qrcze

 

 

I bez kremu ani rusz :frantics: :D 

 

 

Ja daję 1g /kg farszu .


Użytkownik andrzej k edytował ten post 25 kwi 2020 - 19:03


#195 Zbój Madej

Zbój Madej
  • ***SUPER VIP***
  • 7659 postów

Napisano 25 kwi 2020 - 20:14

I bez kremu ani rusz :frantics: :D

:laugh: :laugh:

 

Poza tym, po mojemu, większa ilość ostrej papryki przytłumi ogólny smak paprykarzu.



#196 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8807 postów

Napisano 25 kwi 2020 - 20:16

po takiej ilości
Ok ostatnio dawałem 2,9 g/kg => Grzewlod - po testowaniu może sie sam wypowiedzieć  :D

#197 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 26 kwi 2020 - 05:35

proponuję 2g/kg

Waldziu, wydaje mi się, że jak dla mnie chyba byłoby ciut za dużo, ale smaki są różne.  :thumbsup:

 

większa ilość ostrej papryki przytłumi ogólny smak paprykarzu

Użytkownik witt edytował ten post 26 kwi 2020 - 05:36


#198 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 27 kwi 2020 - 09:04

Trochę kiełbaski sąsiedzkiej, tak ją nazwałem, bo była dla sąsiada.

Przepis:

https://wedlinydomow...basa-sąsiedzka/
 

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 30 kwi 2020 - 06:05


#199 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7368 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 28 kwi 2020 - 11:46

Trochę kiełbaski sąsiedzkiej, tak ją nazwałem, bo była dla sąsiada.

 

He he he, nazwa bardzo mi się podoba :D , a wędlina wygląda smacznie.  :clap:



#200 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2146 postów

Napisano 28 kwi 2020 - 11:56

He he he

Sąsiad zadowolony, a to najważniejsze.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych