witt Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Wizualnie wyglądają fajnieI również smakują .Najpierw myślałem, że z łopatki nie wyjdzie.Łopatka przecież ma klasę I i II i nawet III. A potrzebowałem tylko dwie klasy mięsa, podzieliłem na klasy i zrobiłem.Wyszły miękkie, o delikatnym smaku pieprzu i kminku. Byłem zaskoczony.....Wnuk nie je kabanosów, bo mówi, że nie lubi. Jak spróbował, powiedział,że teraz mu smakują, bo inne jak ze sklepu. Edytowane 6 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) Kapusta degustowana na różnych zlotach naszej Wędzarniczej Braci i zawsze są chętni do wypróbowania przepisu.Ostatnio była na zlocie Pomorzanka 2021.Podaję ten przepis w moim kąciku kuchennym, aby był łatwo do znalenienia. Przepis na kapustę witta 1,5 do 2 kg kapusty białej surowej2 duże cebuleSól, pieprz do smaku1 szklanka cukru1 szklanka octu 7 ziół1/2 szklanki oleju bezsmakowegoW/g uznania można dodać suchej bazylii, zioła prowansalskie lub inne. Wykonanie:Kapustę szatkujemy, dodajemy soli i gnieciemy aż puści pierwszy sok, nie za długo, aby nie była za mokra.Przygotowujemy garnek na zalewę.Wlewamy do niego 1 szklankę octu 7 ziół, 1/2 szklanki oleju bezsmakowego, wsypujemy 1 szklankę cukru białego i dodajemy pokrojoną cebulę w talarki również sól i pieprz do smaku. Zagotowujemy, gotujemy przez 2 minuty i zalewamy gorącą zalewą poszatkowaną, zmacerowaną kapustę. Teraz można w/g uznania dodać suszonej bazylii.Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Po tym czasie jest kapusta gotowa do spożycia. Kapustę można bardzo długo przechowywać w lodówce, im starsza tym lepsza.P.S. Aby kapusta miała smak jak kapusta witta, musi być użyty ocet SUROL 7 ziół firmy KÜHNE.Z innym nie uzyskamy odpowiedniego smaku. Życzę smacznegoZałączone miniatury Edytowane 7 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) Kiełbasę zrobiłem na zlot Pomorzanka 2021, który odbył się 2-5. 09.2021 w Miejscowości ZBLEWO w dworku tucholskim,do degustacji uczestników i dlatego taką nazwę jej nadałem. Kiełbasa zblewska (przepis własny) Skład:Wp. I 60% ( mięso ze schabów i szynki) sitko 13 mmWp. II 30% (ścinki z szynki i łopatki) sitko 6 mmWp.III 10% ( warkocz ze schabów ) sitko 2 mm Peklowanie na sucho, 48 godzin, w temp. 4-8 °C.Przyprawy na 1 kg:18g peklosoli1,5 g cukru białego Przyprawy dodane podczas produkcji na 1 kg farszu:Pieprz naturalny 3gCzosnek świeży 6gMajeranek suszony 3gGorczyca biała cała 2g400 ml zimnej wody na całość farszu Wykonanie:Zakupione zostały (nazwa handlowa) schaby bez kości i szynka wieprzowa.Mięso podzielone na klasy i pokrojone w kawałki, aby weszły lepiej do gardzieli wilka.Peklowanie suche, dodana peklosól i cukier, każda klasa z osobna.Peklowane 48 godzin w lodówce przy 6°C. Zmielone na podanych średnicach sitek, dodane przyprawy i zimna woda, dobrze wymieszane.Nadziane w jelita wieprzowe 26/28, osadzone przez 2 godziny.Osuszone w wędzarni przez 45 minut, wędzone olcha-buk w temp. 55°C do odpowiadającego koloru.Następnie parzone w wodzie w temp. 75°C do 72°C w środku batonu.Schłodzone w zimnej wodzie przez 15 minut i rozwieszone do osuszenia na kijach. Edytowane 7 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 6 Września 2021 Ostatnio była na zlocie Pomorzanka 2021 Świetna , tak stwierdziła Małgo po degustacji - popieram [Dodano: 06 wrz 2021 - 10:22] Kiełbasa zblewska (przepis własny) Smaczna Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 6 Września 2021 1/2 szklanki oleju bezsmakowego Jaki to olej? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 6 Września 2021 Jaki to olej? Np. ryżowy... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 6 Września 2021 Np. ryżowy... Bede wachac Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) Jaki to olej? Tak jak już Waldek odpowiedział, lub olej z winogron, lub z ostu, możesz również wypróbować z rzepaku jak będzie Ci odpowiadać.A masz nie wąchać tylko smakować Pozdrowienia Edytowane 6 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 6 Września 2021 Od dosyć dawna do wszelkich sałatek, potraw czy wyrobów potrzebujących takiego typu oleju, używam wspaniałego oleju z pestek winogron, i jestem z niego bardzo zadowolony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 6 Września 2021 Tak jak już Waldek odpowiedział, lub olej z winogron, lub z ostu, możesz również wypróbować z rzepaku jak będzie Ci odpowiadać. A masz nie wąchać tylko smakować Pozdrowienia MA to dla mnie sens. Oleje jakie wymieniles, satypowymi do smazenia do potraw ,gdzie nie zmienia sie nim smaku.Tylko rzepakowy dla mnie jest smakowy. Ten bym tutaj nie dawala. Przepis ciekawy na kapuste. wpisac sobie musze na pozniejsze probowanie.[Dodano: 06 wrz 2021 - 10:43]Tylko tego octu nie bede mogla dodac. Jak mozesz, opisz jego smak. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) używam wspaniałego oleju z pestek winogron Każdy ma swojego faworyta. Ja natomiast używam tego oleju na co dzień i również do kapusty witta, bo jest bezsmakowy. Edytowane 6 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 6 Września 2021 A jeżeli można szanownego Witta zapytać, to gdzie Witt kupuje, oraz ile płaci za ten cymesik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) gdzie Witt kupuje, oraz ile płaci za ten cymesik Jarku, kupuję jak jestem w Niemczech i kosztuje 1,99 Euro.Jest w Realu, Marktkaufie. Kupuję zaraz większą ilość. Edytowane 6 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 6 Września 2021 Hmmm, poniał, ale w Szwecji tego nigdzie nie spotkałem powiem szczerze Witku, a cena bardzo obiecująca, ok. 2 jurasy kosztuje u nas rzepakowy, dzięki za info, będę trzymał rękę na pulsie, a nuż gdzieś trafię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) w Realu, Marktkaufie Są te markety Jarku u Ciebie, które wymieniłem?Bo to w każdym markecie ma inną etykietę, tylko tą samą nazwę. Edytowane 6 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 6 Września 2021 Przykro mi, ale niestety nie mamy wymienionych, mamy tylko LIDL-a . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) Kapusta degustowana na różnych zlotach naszej Wędzarniczej Braci i zawsze są chętni do wypróbowania przepisu. Kapusta V Zlotu w Zakopanem -znam jej smak, jest naprawdę pyszna i teraz już mam ocet SUROL 7 ziół - grzech nie wypróbować przepisu . Edytowane 6 Września 2021 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 6 Września 2021 Kiełbasa zblewska (przepis własny) Szlachetny skład, szlachetny wygląd przekroju, chudziutka... Dobrze przyprawiona kiełbasa typu polędwicowego.Widziałabym tę kiełbaskę w osłonkach wiankowych wołowych Świetna , tak stwierdziła Małgo po degustacji Małgo - ostatnia instancja, opinia nie do podważenia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 6 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 6 Września 2021 (edytowane) w osłonkach wiankowych wołowychAniu, następnym razem. Małgo - ostatnia instancja Edytowane 6 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Tylko tego octu nie bede mogla dodac. Jak mozesz, opisz jego smak.Aniu, jest to delikatny, 5% ocet spirytusowy (brandy) z dodatkiem ziół i ekstraktów przypraw.Jakie to są zioła i przyprawy nie jest podane, bo napewno tajemnica firmy.Ocet ten jest bez chemii i wyprodukowany ekologicznie. Oryginalny tekst na etykiecie:Feiner Kräuteressig aus Branntwein5% Säure, biologisch gewonnen.Zutaten:Branntweinessig, Kräuter- und Gewürzextrakte Tłumaczenie:Delikatny ocet ziołowy wytwarzany z brandy.Kwasowość 5%, produkcja ekologiczna.Składniki:Ocet spirytusowy, ekstrakty ziół i przypraw. Edytowane 7 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Lubię robić ocet ( lepiej mi wychodzi niż wino ) może się pobawię. Edytowane 14 Września 2021 przez witt Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 1 Lutego 2023 (edytowane) KIEŁBASA WIEJSKA, WĘDZONA, PARZONA WITTA Składniki4 kg wieprzowiny klasy II (ścinki mięsa z łopatki, szynki, boczku)1 kg wołowiny ścięgnistej (np. pręga) Przyprawy na 1 kg farszu:18 g peklosoli 70/30 t.z. 70% soli warzonej i 30% soli peklowej3,5 g pieprzu naturalnego1 g majeranku3 g czosnku świeżego1,5 g gorczycy białej nie mielonej ( cała do kiełbasy)8 % wody na całość farszu Przygotowanie1. Mieso myjemy i przygotowujemy do peklowania suchego ( kroimy w odpowiednie kawałki i mieszamy mieszanką peklosoli) przez 72 godziny w lodówce w temperaturze 4-8 °C. Z wołowiną postępujemy podobnie, bo mięsa bedą osobno peklowane. 2. Po tym czasie mięso wieprzowe mielimy na sitku 10 mm, a mieso wołowe na sitku 3 mm. Do mięsa wołowego dodajemy wodę i mieszamy, aby dobrze ją wchłonęło. Mieszamy mięso wieprzowe, aż zacznie się kleić, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i mięso wołowe. Dalej dobrze mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny do wyrównania smaku, napełniamy wcześniej przygotowane osłonki wieprzowe. Jelita napełniamy ściśle odkręcając w odpowiedające nam długości. Końce jelit wiążemy i odwieszamy na kijach do osadzenia w temperaturze pokojowej na 2 godziny. 3. Przygotowujemy wędzrnię rozgrzewając ją do 45°C. Wieszamy kiełbasę tak, aby batony się nie stykały i przy dużym ruchu powietrza osuszamy je do uzyskania suchej powierzchni. Następnie puszczamy dym i wędzimy do uzyskania odpowiadającego nam koloru kiełbasy. 4. Kiełbasę wiejską można podpiec w wędzarni lub sparzyć w wodzie do tego przygotowanej. Ja parzyłem. Podgrzewamy wodę w odpowiedniej wielkości do tego przygotowanym naczyniu do temperatury 75-77°C. Wkładamy uwędzoną kiełbasę i parzymy do temperatury w batonie 70-72°C. Po sparzeniu, chłodzimy w zimnej wodzie przez ok. 30 minut i rozwieszamy na kijach do ocieknięcia i wysuszenia. Edytowane 1 Lutego 2023 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 1 Lutego 2023 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Lutego 2023 Autor Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 1 Lutego 2023 (edytowane) Pasztetowa ze szczypiorkiem Składniki: 1 kg mięsa (ścinki z łopatki, karkówki, boczek tłusty)1 kg podgardla1,5 kg słoniny karkowej1,5 kg wątroby wieprzowej Przyprawy na 1 kg farszu:17 g soli warzonej (ja daję 10g warzonej i 7g peklowej dla koloru)4 g pieprzu naturalnego1 g pieprzu ziołowego3 g imbiru mielonego60 g świeżej cebuli60 g pokrojonego, świeżego szczypiorku Sposób wykonania:Zagotowujemy w odpowiedniej wielkości naczyniu wodę. Wkładamy mięso, podgardle, słoninę i parzymy 40 minut w temperaturze 90°C (nie gotujemy).W między czasie mielimy surową wątrobę i cebulę na oczku 2-3 mm i dodajemy całą odważoną sól. Dobrze mieszamy.Wątroba z solą zgęstnieje i będzie naszym emulgatorem co sprawi lepsze połączenie poszczególnych składników wsadu naszej wątrobianki. Przygotowujemy szczypiorek, kroimy w 5 mm odcinki. Mielimy sparzone wystudzone mięso na sitku 2-3mm, dodajemy resztę odważonych przypraw, wątrobę z solą i bierzemy blender.Blendujemy wszystko na masę konsystencji budyniu, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek i już mieszamy ręką lub drewnianą łyżką.Nabijamy w jelita sztuczne lub naturalne wieprzowe proste. Dzielimy na odpowiadające nam odcinki przewiązując sznurkiem wędliniarskimi parzymy w temperaturze 82-84°C przez okres 40 minut. Chłodzimy w zimnej wodzie i odwieszamy do ocieknięcia i wystudzenia. Jest bardzo smakowitym produktem z nutką szczypiorku i wyrazistością wątroby. Edytowane 2 Lutego 2023 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 1 Lutego 2023 Jest bardzo smakowitym produktem z nutką szczypiorku i wyrazistością wątroby. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.