Mlex Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 27 Czerwca 2019 (edytowane) . A Jak macie taki duzy ruch przy lodowce to sobie kupcie osobną na peklowanieI to, drogi Kolego jest cześć tej higieny o którą musimy dbać przy produkcji żywności.Higieny, o której wspomina Arkadiusz Żeby nie być gołosłownym, oto moja lodówka przeznaczona dla wędzarniczego hobby.114.JPG Pozdrawiam z Bilbao.Ale ja tego o osobnej lodówce z przekąsem nie mówiłem. Tylko poważnie. Jak jest taka sytuacja o której pisze EAnna, to jak najbardziej. Mnie ona jednak nie dotyczy i te kilka razy dziennie co uchylę lodówkę, to mi zalewa powyżej 6 st nie skoczy, bo nie ma szans. Sprawdzone. Osobna lodówka fajna sprawa. Nikt Ci tam nie grzebie i jest spoko. Dla samej wygody warto ją mieć. Chodzi tylko o to, aby nie popadać w zbędną paranoję bo nie zawsze trzeba mieć tę dodatkową. Takie jest moje zdanie. Wysłane przy użyciu Tapatalka Edytowane 27 Czerwca 2019 przez Mlex Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-633977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Do obracania mięsa w zalewie używam widelca.Czasami robię to dwoma widelcami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-633996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Wzrasta temperatura powietrza, z tym się zgadzam, ale produkty w niej umieszczone nie zmienią swojej temperatury. Sprawdzone i pewne, no chyba że temperatura wyższa będzie przez 3 godziny. A po co obracać ?.Zasada jest taka.Ręce precz od zalewy. Popieram, bez obracania równie dobrze się zapekluje, nigdy nie odwracałem i .... . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-633999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Wzrasta temperatura powietrza, z tym się zgadzam, ale produkty w niej umieszczone nie zmienią swojej temperatury.Sprawdzone i pewne, no chyba że temperatura wyższa będzie przez 3 godziny. A po co obracać ?.Zasada jest taka.Ręce precz od zalewy.Popieram, bez obracania równie dobrze się zapekluje, nigdy nie odwracałem i .... . Można napisać normalnie? Można.Bez głoszenia jedynie słusznych tez i prywatnych wycieczek. Piotr dzięki.???? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Można napisać normalnie? Można. Bez głoszenia jedynie słusznych tez i prywatnych wycieczek.Diabeł przebrał się w ornat i na mszę ogonem dzwoni. Dopiero jak Ci Pis napisał to uwierzyłeś, ale jak ja pisałem to już Ci nie pasowało. Szkoda gadać. Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. Ja z nim ślubu nie brałem , ale jak będzie wprowadzał forumowiczów w błąd to będę reagował. Edytowane 28 Czerwca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. ???????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 28 Czerwca 2019 (edytowane) Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. Po prostu przyjaźń zobowiązuje.???? Edytowane 28 Czerwca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 29 Września 2019 Dzień dobry wszystkim. Próbowałem zapeklować na sucho boczek. Ok 30 g/kg. W sumie to natarłem boczek solą w pudełko i do lodówki na 2 tygodnie. Po 1,5 tygodnia otworzyłem i zobaczyłem białe plamki jak na zdjęciu. Co to jest? Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 29 Września 2019 Jak sól to kiepsko. Jakis grzyb pleśń. Pewnie. Niena brzyskiego zapachu. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 29 Września 2019 Jak sól to kiepsko. Jakis grzyb pleśń. Pewnie. Niena brzyskiego zapachu.Nie no peklosól. Właśnie nie pachnie w zasadzie w ogóle. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 29 Września 2019 Że zdjęcia ciężko coś wywnioskować.Czy te plamki są grudkowata, czy da się je zetrzeć, zmyć? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 29 Września 2019 Że zdjęcia ciężko coś wywnioskować.Czy te plamki są grudkowata, czy da się je zetrzeć, zmyć?No właśnie jest to grudkowate ale miękkie niczym takie kuleczki tłuszczu. Dają się rozetrzeć pod palcem Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 29 Września 2019 A mięso było przy peklowaniu suche, czy oddało osocze, płyn? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 29 Września 2019 A mięso było przy peklowaniu suche, czy oddało osocze, płyn?Trochę jakiegoś płynu było ale raczej w ilości do 50 ml. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 29 Września 2019 Czy to nie jest skrystalizowana sól? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 29 Września 2019 Czy to nie jest skrystalizowana sól? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 29 Września 2019 Czy to nie jest skrystalizowana sól?Ogólnie boczek wyrzuciłem. Nie będę ryzykować. Jednak czy to była sól? Raczej nie wydaje mi się bo jak już pisałem to po przetarciu palcem rozmazywało się niczym tłuszcz. Ale nie wykluczone że to się skrystalizowała sól. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 29 Września 2019 To jeśli jak tłuszcz, to nie mogła to być sól.Pleśń też raczej nie.Może faktycznie drobinki tłuszczu, tylko pytanie...dlaczego akurat tak się uformowały? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 14 Listopada 2019 d. Żeberka wędzone Żeberka pekluje się w beczkach z drewna bezwonnego lub w basenach cementowych. Solankę przyrządza się w ten sposób, że 100 kg soli kuchennej i 4 kg saletry rozpuszcza się w wodzie tak, aby uzyskać stężenie 12 °Be. Peklowanie trwa 3 do 5 dni przy zachowanej temperaturze solanki i pomieszczeń + 4 do 6 °C. Po zakończeniu peklowania żeberka moczy się w zimnej bieżącej wodzie przez 1 godzinę, a następnie w celu ocieknięcia zawiesza na kijach na przeciąg 2 do 3 godzin. Po ocieknięciu żeberka zawiesza się na kijach wędzarniczych lub na S-hakach za pomocą pętli ze szpagatu przewleczonego między 2 a 3 kolejnym żeberkiem. Żeberka muszą być rozwieszone w ten sposób, aby nie stykały się ze sobą. Przygotowane tak żeberka poddaje się obsuszaniu, wędzeniu i następnie po ostudzeniu przekazuje do dystrybucji. Obiecałem znajomemu uwędzić żeberka na tzw. kwaśnicę. Poradźcie proszę jak to zrobić używając zamiast soli i saletry peklosoli. Nigdy jeszcze nie wędziłem mięsa z kośćmi i boję się żeby to wewnątrz nie cuchnęło albo nie daj Boże żeby się ktoś nie zatruł bo to nie dla mnie. Aha , solomierza nie mam, jeśli można to prosiłbym o wskazanie nie w procentach lub stopniach Be tylko gramach na litr. Będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) Daj na kilo żeberek 0,4 litra wody 36 gram peklosoli. A reszta jak w opisie ktory przytoczyłeś. Bez tego moczenia. Tz podtrzymaj z 5 dni i wędzenie.Jak takie mocno miesne to nawet dłużej tak z 7 dnii. Temperatura w ktorej peklujesz 4 stopnie. Ociekanie, osuszanie i wedzenie. Edytowane 14 Listopada 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 14 Listopada 2019 (edytowane) d. Żeberka wędzone Żeberka pekluje się w beczkach z drewna bezwonnego lub w basenach cementowych. Solankę przyrządza się w ten sposób, że 100 kg soli kuchennej i 4 kg saletry rozpuszcza się w wodzie tak, aby uzyskać stężenie 12 °Be. Peklowanie trwa 3 do 5 dni przy zachowanej temperaturze solanki i pomieszczeń + 4 do 6 °C. Po zakończeniu peklowania żeberka moczy się w zimnej bieżącej wodzie przez 1 godzinę, a następnie w celu ocieknięcia zawiesza na kijach na przeciąg 2 do 3 godzin. Po ocieknięciu żeberka zawiesza się na kijach wędzarniczych lub na S-hakach za pomocą pętli ze szpagatu przewleczonego między 2 a 3 kolejnym żeberkiem. Żeberka muszą być rozwieszone w ten sposób, aby nie stykały się ze sobą. Przygotowane tak żeberka poddaje się obsuszaniu, wędzeniu i następnie po ostudzeniu przekazuje do dystrybucji. Obiecałem znajomemu uwędzić żeberka na tzw. kwaśnicę. Poradźcie proszę jak to zrobić używając zamiast soli i saletry peklosoli. Nigdy jeszcze nie wędziłem mięsa z kośćmi i boję się żeby to wewnątrz nie cuchnęło albo nie daj Boże żeby się ktoś nie zatruł bo to nie dla mnie. Aha , solomierza nie mam, jeśli można to prosiłbym o wskazanie nie w procentach lub stopniach Be tylko gramach na litr. Będę wdzięczny. Solanka 8% - 10% czyli 80g/l lub 100g/l peklosoli ,0.5 l solanki/ kg żeberek z kością.Peklowanie 6-8 dni w temp. 4-6 C a wędzenie jak inne wędzonki.Nie ma różnicy w wędzeniu czy mięso jest z kością czy bez.Podałem wyższe stężenie solanki bo żeberka będą jeszcze gotowane i nieco stracą słoność. Edytowane 14 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 14 Listopada 2019 No to stężenie policzyłem dobrze ale trochę za dużo tego roztworu wlałem. Może być za słone. Ale, w sumie to i tak pójdzie do zupy więc będzie OK. Dzięki panowie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 14 Listopada 2019 A ile wlałeś? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollum Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 14 Listopada 2019 0,8 litra na kilogram. Mój kamionkowy garnek w którym pekluję na mokro jest zajęty przez kapustę kiszoną i improwizowałem w innym. [Dodano: 14 lis 2019 - 22:30] 8 dni mówisz. Idealnie, w sobotę następną będę wędził :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.