Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

. A Jak macie taki duzy ruch przy lodowce to sobie kupcie osobną na peklowanie

I to, drogi Kolego jest cześć tej higieny o którą musimy dbać przy produkcji żywności.

Higieny, o której wspomina Arkadiusz

 

Żeby nie być gołosłownym, oto moja lodówka przeznaczona dla wędzarniczego hobby.

attachicon.gif114.JPG

 

Pozdrawiam z Bilbao.

Ale ja tego o osobnej lodówce z przekąsem nie mówiłem. Tylko poważnie. Jak jest taka sytuacja o której pisze EAnna, to jak najbardziej. Mnie ona jednak nie dotyczy i te kilka razy dziennie co uchylę lodówkę, to mi zalewa powyżej 6 st nie skoczy, bo nie ma szans. Sprawdzone. Osobna lodówka fajna sprawa. Nikt Ci tam nie grzebie i jest spoko. Dla samej wygody warto ją mieć. Chodzi tylko o to, aby nie popadać w zbędną paranoję bo nie zawsze trzeba mieć tę dodatkową. Takie jest moje zdanie.

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-633977
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wzrasta temperatura powietrza, z tym się zgadzam, ale produkty w niej umieszczone nie zmienią swojej temperatury.

 

Sprawdzone i pewne, no chyba że temperatura wyższa będzie przez 3 godziny. :cool:

 

 

 

A po co obracać ?.Zasada jest taka.Ręce precz od zalewy.

 

Popieram, bez obracania równie dobrze się zapekluje, nigdy nie odwracałem i ....  . :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-633999
Udostępnij na innych stronach

 

Wzrasta temperatura powietrza, z tym się zgadzam, ale produkty w niej umieszczone nie zmienią swojej temperatury.

Sprawdzone i pewne, no chyba że temperatura wyższa będzie przez 3 godziny. :cool:

A po co obracać ?.Zasada jest taka.Ręce precz od zalewy.

Popieram, bez obracania równie dobrze się zapekluje, nigdy nie odwracałem i .... . :cool:

Można napisać normalnie? Można.

Bez głoszenia jedynie słusznych tez i prywatnych wycieczek.

 

Piotr dzięki.????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634007
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. ;)

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634010
Udostępnij na innych stronach

Można napisać normalnie? Można. Bez głoszenia jedynie słusznych tez i prywatnych wycieczek.

Diabeł przebrał się w ornat i na mszę ogonem dzwoni. :mad: Dopiero jak Ci Pis napisał to uwierzyłeś, ale jak ja pisałem to już Ci nie pasowało. Szkoda gadać.

 

 

Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. ;)

 Ja z nim ślubu nie brałem :D , ale jak będzie wprowadzał forumowiczów w błąd to będę reagował.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634011
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. ;)

????????????

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634012
Udostępnij na innych stronach

 

Jak ktoś będzie szukał na forum Mira to go na pewno znajdzie tu gdzie jest Arkadiusz i obarotno. ;)

Po prostu przyjaźń zobowiązuje.???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-634029
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dzień dobry wszystkim. Próbowałem zapeklować na sucho boczek. Ok 30 g/kg. W sumie to natarłem boczek solą w pudełko i do lodówki na 2 tygodnie. Po 1,5 tygodnia otworzyłem i zobaczyłem białe plamki jak na zdjęciu. Co to jest?

d193552b2bb5529deb9cedf9fdc6cce2.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641816
Udostępnij na innych stronach

Jak sól to kiepsko. Jakis grzyb pleśń. Pewnie. Niena brzyskiego zapachu.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641824
Udostępnij na innych stronach

Że zdjęcia ciężko coś wywnioskować.

Czy te plamki są grudkowata, czy da się je zetrzeć, zmyć?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641833
Udostępnij na innych stronach

Że zdjęcia ciężko coś wywnioskować.

Czy te plamki są grudkowata, czy da się je zetrzeć, zmyć?

No właśnie jest to grudkowate ale miękkie niczym takie kuleczki tłuszczu. Dają się rozetrzeć pod palcem

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641835
Udostępnij na innych stronach

A mięso było przy peklowaniu suche, czy oddało osocze, płyn?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641836
Udostępnij na innych stronach

Czy to nie jest skrystalizowana sól?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641873
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to nie jest skrystalizowana sól?

 

:thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641880
Udostępnij na innych stronach

Czy to nie jest skrystalizowana sól?

Ogólnie boczek wyrzuciłem. Nie będę ryzykować. Jednak czy to była sól? Raczej nie wydaje mi się bo jak już pisałem to po przetarciu palcem rozmazywało się niczym tłuszcz. Ale nie wykluczone że to się skrystalizowała sól.

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641904
Udostępnij na innych stronach

To jeśli jak tłuszcz, to nie mogła to być sól.

Pleśń też raczej nie.

Może faktycznie drobinki tłuszczu, tylko pytanie...dlaczego akurat tak się uformowały?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-641917
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

d. Żeberka wędzone Żeberka pekluje się w beczkach z drewna bezwonnego lub w basenach cementowych. Solankę przyrządza się w ten sposób, że 100 kg soli kuchen­nej i 4 kg saletry rozpuszcza się w wodzie tak, aby uzyskać stę­żenie 12 °Be. Peklowanie trwa 3 do 5 dni przy zachowanej temperaturze solanki i pomieszczeń + 4 do 6 °C. Po zakończeniu peklowania żeberka moczy się w zimnej bieżącej wodzie przez 1 godzinę, a następnie w celu ocieknięcia za­wiesza na kijach na przeciąg 2 do 3 godzin. Po ocieknięciu żeberka zawiesza się na kijach wędzarniczych lub na S-hakach za pomocą pętli ze szpagatu przewleczonego między 2 a 3 kolejnym żeberkiem. Żeberka muszą być rozwieszone w ten sposób, aby nie stykały się ze sobą. Przygotowane tak żeberka poddaje się obsuszaniu, wędzeniu i następnie po ostudzeniu przekazuje do dystrybucji.

 

Obiecałem znajomemu uwędzić żeberka na tzw. kwaśnicę.

 

Poradźcie proszę jak to zrobić używając zamiast soli i saletry peklosoli. Nigdy jeszcze nie wędziłem mięsa z kośćmi i boję się żeby to wewnątrz nie cuchnęło albo nie daj Boże żeby się ktoś nie zatruł bo to nie dla mnie. Aha , solomierza nie mam, jeśli można to prosiłbym o wskazanie nie w procentach lub stopniach Be tylko gramach na litr.

 

Będę wdzięczny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645940
Udostępnij na innych stronach

Daj na kilo żeberek 0,4 litra wody 36 gram peklosoli. A reszta jak w opisie ktory przytoczyłeś. Bez tego moczenia. Tz podtrzymaj z 5 dni i wędzenie.Jak takie mocno miesne to nawet dłużej tak z 7 dnii. Temperatura w ktorej peklujesz 4 stopnie. Ociekanie, osuszanie i wedzenie. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645972
Udostępnij na innych stronach

 

d. Żeberka wędzone Żeberka pekluje się w beczkach z drewna bezwonnego lub w basenach cementowych. Solankę przyrządza się w ten sposób, że 100 kg soli kuchen­nej i 4 kg saletry rozpuszcza się w wodzie tak, aby uzyskać stę­żenie 12 °Be. Peklowanie trwa 3 do 5 dni przy zachowanej temperaturze solanki i pomieszczeń + 4 do 6 °C. Po zakończeniu peklowania żeberka moczy się w zimnej bieżącej wodzie przez 1 godzinę, a następnie w celu ocieknięcia za­wiesza na kijach na przeciąg 2 do 3 godzin. Po ocieknięciu żeberka zawiesza się na kijach wędzarniczych lub na S-hakach za pomocą pętli ze szpagatu przewleczonego między 2 a 3 kolejnym żeberkiem. Żeberka muszą być rozwieszone w ten sposób, aby nie stykały się ze sobą. Przygotowane tak żeberka poddaje się obsuszaniu, wędzeniu i następnie po ostudzeniu przekazuje do dystrybucji.

 

Obiecałem znajomemu uwędzić żeberka na tzw. kwaśnicę.

 

Poradźcie proszę jak to zrobić używając zamiast soli i saletry peklosoli. Nigdy jeszcze nie wędziłem mięsa z kośćmi i boję się żeby to wewnątrz nie cuchnęło albo nie daj Boże żeby się ktoś nie zatruł bo to nie dla mnie. Aha , solomierza nie mam, jeśli można to prosiłbym o wskazanie nie w procentach lub stopniach Be tylko gramach na litr.

 

Będę wdzięczny.

 

Solanka 8% - 10% czyli 80g/l lub 100g/l peklosoli ,0.5 l solanki/ kg żeberek z kością.Peklowanie 6-8 dni w temp. 4-6 C a wędzenie jak inne wędzonki.Nie ma różnicy w wędzeniu czy mięso jest z kością czy bez.Podałem wyższe stężenie solanki bo żeberka będą jeszcze gotowane i nieco stracą słoność.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645974
Udostępnij na innych stronach

No to stężenie policzyłem dobrze ale trochę za dużo tego roztworu wlałem.

Może być za słone. Ale, w sumie to i tak pójdzie do zupy więc będzie OK.

 

Dzięki panowie :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645993
Udostępnij na innych stronach

A ile wlałeś?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645994
Udostępnij na innych stronach

0,8 litra na kilogram. Mój kamionkowy garnek w którym pekluję na mokro jest zajęty przez kapustę kiszoną i improwizowałem w innym.

[Dodano: 14 lis 2019 - 22:30]

8 dni mówisz. Idealnie, w sobotę następną będę wędził :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/16/#findComment-645999
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.