EAnna Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Nikt nie poruszył tematu że bakterie zaczynają się namnażać po 14 dniach i w temp. powyżej 10* to jak to ma się do naszego peklowania w temp. 4-6*i średnio od 5-7-10 dni czy nawet do 14. O czym ty piszesz Człowieku Nie chcę być niegrzeczna ale naczytałeś się bzdur Bakterie namnażają się natychmiast, jak mają podłoże i z szybkością stosowną do optymalnej dla nich temperatury.Zaczynają się namnażać praktycznie od 0+, a niektóre nawet w temp. zamrażarki.To, że w niższych temperaturach namnażają się powoli nie znaczy, że są uśpione.Z tego powodu czas mrożenia produktów zależy od temperatury mrożenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Coraz więcej "yutuberskich technologów". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Nikt nie poruszył tematu że bakterie zaczynają się namnażać po 14 dniach i w temp. powyżej 10* to jak to ma się do naszego peklowania w temp. 4-6*i średnio od 5-7-10 dni czy nawet do 14. O czym ty piszesz Człowieku Nie chcę być niegrzeczna ale naczytałeś się bzdur Bakterie namnażają się natychmiast, jak mają podłoże i z szybkością stosowną do optymalnej dla nich temperatury.Zaczynają się namnażać praktycznie od 0+, a niektóre nawet w temp. zamrażarki.To, że w niższych temperaturach namnażają się powoli nie znaczy, że są uśpione.Z tego powodu czas mrożenia produktów zależy od temperatury mrożenia. Laboratoryjna hodowla bakterii[edytuj | edytuj kod] C. botulinum do wzrostu na pożywce wymaga ścisłych warunków beztlenowych. Wszystkie pożywki hodowlane muszą być odtlenione przez ogrzewanie we wrzącej wodzie lub znajdować się w beztlenowej mieszaninie gazów. Również dodatek środków redukujących (np. kwasu tioglikolowego) do pożywek umożliwia beztlenową hodowlę bakterii. Dodatkowo całe szkło laboratoryjne, plastikowe pojemniki, tuby oraz końcówki do pipet wykorzystywane podczas pracy z kulturami C. botulinum powinny zostać pozbawione tlenu[7]. Podstawowe warunki wzrostu C. botulinum dla poszczególnych grup[1] Grupa IGrupa IIGrupa IIIGrupa IVOptymalna temperatura wzrostu (w °C)37254037Minimalna temperatura wzrostu (w °C)10-122,5-3,015bd.Minimalne pH wzrostu4,65,05,1bdStężenie NaCl powodujące zahamowanie wzrostu bakterii (w %)105bd.6,5 Epidemiologia[edytuj | edytuj kod]Jedynie szczepy zaliczane do grupy I i II produkują toksyny, które u człowieka są zdolne wywołać objawy chorobowe. Szczepy bakterii zaliczane do grupy III powodują choroby u ptaków i innych zwierząt. Dotychczas nie stwierdzono przypadków choroby wywołanej przez szczepy bakterii zaliczanych do grupy IV, lecz znane jest, że mogą być toksyczne dla zwierzątJedynie bakterie II grupy rozm. się już w temp. 2,5-3* ale już stężenie soli NaCI 5% może je powstrzymać, poszukam jeszcze innych bakteriiLaseczka jadu kiełbasianego – Wikipedia, wolna encyklopedia Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez dmirek62 Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Jedynie bakterie II grupy rozm. się już w temp. 2,5-3* ale już stężenie soli NaCI 5% może je powstrzymać, poszukam jeszcze innych bakterii Proste pytanie: ile soli należy użyć do posolenia 1kg mięsa, żeby uzyskać stężenie soli 5%?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Jedynie bakterie II grupy rozm. się już w temp. 2,5-3* ale już stężenie soli NaCI 5% może je powstrzymać, poszukam jeszcze innych bakterii Proste pytanie: ile soli należy użyć do posolenia 1kg mięsa, żeby uzyskać stężenie soli 5%?--Romii Wiedząc jakie powinno być stężenie solanki można określić ile kilogramów soli trzeba rozpuścić na każde 100 l wody, aby otrzymać żądane stężenie. Obliczenie to wykonuje się wg następującego wzoru: http://wedlinydomowe.pl/roboczy/peklowanie/6.jpggdzieJ - ilość soli (w kilogramach) jaką trzeba rozpuścić w 100 l wody w celu otrzymania żądanego stężenia solanki,S - żądane stężenie solanki (w stopniach Be). Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Dmirek62.Po co ciągniesz ten temat i robisz z siebie ignoranta.Pytanie dotyczy nie tego ile soli potrzeba żeby otrzymać 5% -tową solankę tylko o to ile trzeba użyć soli żeby otrzymać zasolenie 1 kg mięsa na poziomie 5%.Przestań gmerać w internecie tylko rusz głową bo to jest prosta rzecz ze szkoły podstawowej.Pytanie dotyczy peklowania na sucho a nie na mokro.P.SNie wiem jak inni ,ale ja uważam że ta dyskusję z Dmirek62 należy definitywnie usunąć z naszej strony bo ona do niczego nie prowadzi. Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Dmirek62.Po co ciągniesz ten temat i robisz z siebie ignoranta.Pytanie dotyczy nie tego ile soli potrzeba żeby otrzymać 5% -tową solankę tylko o to ile trzeba użyć soli żeby otrzymać zasolenie 1 kg mięsa na poziomie 5%.Przestań gmerać w internecie tylko rusz głową bo to jest prosta rzecz ze szkoly podstawowej.P.SNie wiem jak inni ,ale ja uważam że ta dyskusję z Dmirek62 należy definitywnie usunąć z naszej strony bo ona do niczego nie prowadzi.Sam wkładasz swoje w dyskusje, jeśli ktoś zadaje pytanie to z grzeczności odpowiadam Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Ja pierdu.Ale odpowiadasz głupoty.Albo nie rozumiesz o co pytają ,albo jesteś i tu musiał bym napisać coś przykrego dla Ciebie to może lepiej sobie odpuszczę.Romii pytał o peklowanie suche a Ty mu cytujesz ile trzeba użyć peklosoli/soli żeby otrzymać 5%-tową solankę.Widzisz różnicę ? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja pierdu.Ale odpowiadasz głupoty.Albo nie rozumiesz o co pytają ,albo jesteś i tu musiał bym napisać coś przykrego dla Ciebie to może lepiej sobie odpuszczę.Romii pytał o peklowanie suche a Ty mu cytujesz ile trzeba użyć peklosoli/soli żeby otrzymać 5%-tową solankę.Widzisz różnicę ?Za to ty wiesz wszystko, myślę że Ego ciebie przerosło, właśnie po co ciągniesz ten wątek, wchodzisz i piszesz, po prosto omiń i nie komentuj, a jak coś jest źle napisane to popraw i nie wymądrzaj się. Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez dmirek62 Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Od mojego ego to Tobie wara.No i to jest merytoryczna odpowiedź.Wczoraj i dzisiaj cały dzień tylko czytałem te Twoje wypociny,ale jest pewien próg głupoty na jaki jestem odporny,ale Ty juz go dawno przekroczyłeś.Ja Ciebie nie będę poprawial bo Ty nawet nie zamierzasz się uczyć.Dalej czekam na odpowiedź bo ta ,którą zamieściłeś jest błędna. Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Za to ty wiesz wszystko, myślę że Ego ciebie przerosło, właśnie po co ciągniesz ten wątek, wchodzisz i piszesz, po prosto omiń i nie komentuj, a jak coś jest źle napisane po popraw i nie wymądrzaj się. Dmirek - próbowałem Ci pokazać niedorzeczność solenia mięsa w celu zabezpieczenia na przykładzie, który sam podałeś.5% soli to jest 50g soli na 1 kg mięsa - nikt tego nie zje - będzie tak słone.Szkoda dalej temat ciągnąć. Do peklowania służy peklosól w dawce zalecanej przez producenta i receptury. Bez domieszek soli czy to kamiennej, czy morskiej.Wszelkie inne "proporcje i domieszki" soli do peklosoli mogą spowodować problemy - łącznie z zatruciem toksyną botulinową.EOT z mojej strony.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 No to Cię Romii uświadomił,że byś tego nie zjadł .I za mim coś napiszesz to poczytaj.Naprawdę dobrego materiału u nas na stronie jest bardzo dużu.EOT Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Za to ty wiesz wszystko, myślę że Ego ciebie przerosło, właśnie po co ciągniesz ten wątek, wchodzisz i piszesz, po prosto omiń i nie komentuj, a jak coś jest źle napisane po popraw i nie wymądrzaj się. Dmirek - próbowałem Ci pokazać niedorzeczność solenia mięsa w celu zabezpieczenia na przykładzie, który sam podałeś.5% soli to jest 50g soli na 1 kg mięsa - nikt tego nie zje - będzie tak słone.Szkoda dalej temat ciągnąć. Do peklowania służy peklosól w dawce zalecanej przez producenta i receptury. Bez domieszek soli czy to kamiennej, czy morskiej.Wszelkie inne "proporcje i domieszki" soli do peklosoli mogą spowodować problemy - łącznie z zatruciem toksyną botulinową.EOT z mojej strony.--Romii Teraz ja nie rozumiem ciebie, co ma wspólnego 5% soli? wyjaśnij . Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Nooo, bo będzie sprzątanie. Zrób sobie eksperyment i dodaj na 1 kg mięsa 50 g soli, a sam zobaczysz. Zacznij czytać odpowiednie tematy na forum. Tam znajdziesz wszystkie wyjaśnienia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) No to Cię Romii uświadomił,że byś tego nie zjadł .I za mim coś napiszesz to poczytaj.Naprawdę dobrego materiału u nas na stronie jest bardzo dużu.EOTCoś kręcisz.Jak do 1kg pekli dosypiesz kolejny 1kg pekli to masz w sumie 2 kg peklosoli o zawartości 98,4%soli i jak pobierzesz 20g peklosoli to ona bardziej słona nie będzie. .Zamiast coś doradzić to wy za wszelką cenę chcecie xxxx dowalić, złapać za słowo i po łbie. Wtedy Ego jest dumne. Brawo Wy.[Dodano: 06 kwi 2021 - 20:19]Nooo, bo będzie sprzątanie. Zrób sobie eksperyment i dodaj na 1 kg mięsa 50 g soli, a sam zobaczysz. Zacznij czytać odpowiednie tematy na forum. Tam znajdziesz wszystkie wyjaśnienia.Maxell skąd tobie też się wzięło te 50g chyba że powtarzasz po poprzednikach ale skąd oni to wzięli to ja nie wiem. Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez dmirek62 Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) A gdzie ja coś napisałem o dosypywaniu peklosoli. .A te 50 g to się wzięło z cytatu o bakteriach ,który tu nam zaprezentowałeś. Ty nawet nie czytasz tego co wklejasz Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Gdybyś na spokojnie policzył, zauważyłbyś, że te 50 g soli, to właśnie poszukiwane przez Ciebie 5%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) Jak kilogram mięsa zapeklujesz w 0,4 l dziesięcioprocentowej mieszanki, to wynikowe stężenie w mięsie, zakładając, że w pełni wyrównają się poziomy wyniesie 3,5 % W rzeczywistości będzie raczej poniżej 2% Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez MlKl Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Jak kilogram mięsa zapeklujesz w 0,4 l dziesięcioprocentowej mieszanki, to wynikowe stężenie w mięsie, zakładając, że w pełni wyrównają się poziomy wyniesie 3,5 % ??Aż głupio pisać.Mnie wychodzi około 2,8% - nie wiem czy ja mam problem z liczeniem stężeń - u mnie to było w 7 klasie szkoły podstawowowej.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 No i jeszcze czas peklowania,wielkość elementu mięsnego itp.. Kończmy te pogaduchy.Kolego @dmirek62 napisz o co Ci tak naprawdę chodzi. Proste i sensowne pytanie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 No i jeszcze czas peklowania,wielkość elementu mięsnego itp.. Kończmy te pogaduchy.Kolego @dmirek62 napisz o co Ci tak naprawdę chodzi. Proste i sensowne pytanie.Mnie o nic , to nie którzy starają się mi dowalić. Ty się pytasz ja odpowiadam. Oni pytają ja odpowiadam. Co w tym jest niedorzecznego, nie jestem murzynem by walić po łbie za to ze miałem odwagę odpowiedzieć. Wkleiłem inf. z wiki o bakteriach które giną przy stężeniu 5 i 10% soli. Cyt.dmirek62, dnia 06 Kwie 2021 - 15:06, napisał: Jedynie bakterie II grupy rozm. się już w temp. 2,5-3* ale już stężenie soli NaCI 5% może je powstrzymać, poszukam jeszcze innych bakteriiProste pytanie: ile soli należy użyć do posolenia 1kg mięsa, żeby uzyskać stężenie soli 5%? Wkleiłem wzór na obliczenie 5% solanki w odpowiedzi na moją info bakteriach. Wzór jest na obliczenie 100l. Ten wzór jest z naszego forum autor W. Pociszewski 1961 zamieszczony przez ciebie. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Mnie wychodzi około 2,8% --RomiiFakt, tak czy siak, znacznie poniżej 5% Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 06 kwi 2021 - 22:18] Wkleiłem wzór na obliczenie 5% solanki w odpowiedzi na moją info bakteriach. Wzór jest na obliczenie 100l. Ten wzór jest z naszego forum autor W. Pociszewski 1961 zamieszczony przez ciebie.[/color]Mylisz stężenie solanki ze stężeniem soli w mięsie. Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (edytowane) autor W. Pociszewski 1961???Ostatni post napisz jeszcze raz prosto i jasno. Edytowane 6 Kwietnia 2021 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Wkleiłem wzór na obliczenie 5% solanki w odpowiedzi na moją info bakteriach. Wzór jest na obliczenie 100l. Ten wzór jest z naszego forum Mylisz pojęcia. To jest wzór na obliczenie stężenia solanki do peklowania, a nie na obliczenie stężenia soli w zapeklowanym mięsie. Wyżej Koledzy nieco to wyjaśnili. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dmirek62 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Mylisz stężenie solanki ze stężeniem soli w mięsie. Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka no tak, ja cały czas o stężeniu solanki. Cytuj Nie boję się, gdy ciemno jest Lucyfer w mroku prowadzi mnie. Dusiołek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15545-peklowanie-pytania/page/24/#findComment-702985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.