Skocz do zawartości

Ryby


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

Dyskusja powyżej toczyła się moczenia w wodzie z octem, czyli sposobu, którym ja zawsze przygotowuje

Moczymy śledzie w wodzie żeby odsolić. Ty marynujesz ale może zamiast tego procesu i takich śledzi jakich używasz, lepiej kupić od razu płaty w occie? Co do cytrusów, to pewnie jest więcej niż dwa ale to nie ważne, podsunełaś mi pomysł z ich użyciem. :) No i dostępność. Myślę, że masz bliżej nad morze niż ja i pewnie łatwiej zamówić wysyłkę świeżych, na prawdę warto. Można też wymagać od sklepu aby sprowadzał częściej ale pewnie jest tak, że większość kupuje z wiaderek, to i wiaderka są na bieżąco, no i się nie psują. ;) Jak polubisz śledzie bardziej, to zapraszam na bloga (adres na priv), mam kilka ciekawych przepisów.

[Dodano: 26 paź 2018 - 20:53]

My jemu w swieta duzo sledzi ale wiekszosc jest takich na szwedzka modle, dosc slodkie jak co dla niektorych .

Właśnie po raz dugi przygotowałem te z chrzanem, w domu szał!   :w00t:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-610859
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 113
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

jemu w swieta duzo sledzi ale wiekszosc jest takich na szwedzka modle, dosc slodkie jak co dla niektorych .

 W takim razie mogą pełnić podwójną rolę: zakąski i deseru   :D

Można też iść w drugą stronę, przyrządzać wytrawne desery.

Niedawno mój 14-letni wnuk opracował przepis na lody wytrawne na bazie zielonych ogórków, ostre, kwaskowe i bez cukru.

Znakomite  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-610863
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ty marynujesz ale może zamiast tego procesu i takich śledzi jakich używasz, lepiej kupić od razu płaty w occie?

 

Nieeee, tutaj sobie sama ostrość reguluję wg potrzeb, często też używam swojego octu jabłkowego, który w tych śledziach jeszcze bardziej podkręca smak owocowy. Równie często tak marynuję z dodatkiem przypraw, zmieniając kompozycję wg potrzeb. 

 

Z chęcią poczytam, bo ja lubię śledzie - (także podeślij mi link) ale .... tylko takie wymoczone i białe :P to jest moja baza do każdego rodzaju śledzi. No tak mam i tyle :D 


[Dodano: 26 paź 2018 - 22:01]

 

jemu w swieta duzo sledzi ale wiekszosc jest takich na szwedzka modle, dosc slodkie jak co dla niektorych .

 W takim razie mogą pełnić podwójną rolę: zakąski i deseru   :D

Można też iść w drugą stronę, przyrządzać wytrawne desery.

Niedawno mój 14-letni wnuk opracował przepis na lody wytrawne na bazie zielonych ogórków, ostre, kwaskowe i bez cukru.

Znakomite  :thumbsup:  

 

Gratuluję ! Kreatywność i nieszablonowość to jest to :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-610870
Udostępnij na innych stronach

@EAnna, ja moge sledzie i na deser , bo sledzie lubie slodkie a juz za slodkosciami za bardzo nie jestem .

Mieszkam tu juz tyle lat za smaki mi sie troche zmienily ale lubie tez te sledzie takie typowe polskie tylko w oleju czy w smietanie .

Szwedzi uwazam sa mistrzami w sledziach z roznymi dodatkami , w tym roku beda u mnie z rokitnikiem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-610923
Udostępnij na innych stronach

Ewo idę na całość jeszcze nigdy mi śledzie nie smakowały.Zrobię to wkleję fotki bo przepis jest zachęcający!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-610964
Udostępnij na innych stronach

Dobrze zawsze mi śledzie smakują,w każdej postaci! Zaraz wkleję fotkę bo śledzie już zrobione!
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-610977
Udostępnij na innych stronach

 

Dyskusja powyżej toczyła się moczenia w wodzie z octem, czyli sposobu, którym ja zawsze przygotowuje

Moczymy śledzie w wodzie żeby odsolić. Ty marynujesz ale może zamiast tego procesu i takich śledzi jakich używasz, lepiej kupić od razu płaty w occie? Co do cytrusów, to pewnie jest więcej niż dwa ale to nie ważne, podsunełaś mi pomysł z ich użyciem. :) No i dostępność. Myślę, że masz bliżej nad morze niż ja i pewnie łatwiej zamówić wysyłkę świeżych, na prawdę warto. Można też wymagać od sklepu aby sprowadzał częściej ale pewnie jest tak, że większość kupuje z wiaderek, to i wiaderka są na bieżąco, no i się nie psują. ;) Jak polubisz śledzie bardziej, to zapraszam na bloga (adres na priv), mam kilka ciekawych przepisów.

[Dodano: 26 paź 2018 - 20:53]

My jemu w swieta duzo sledzi ale wiekszosc jest takich na szwedzka modle, dosc slodkie jak co dla niektorych .

Właśnie po raz dugi przygotowałem te z chrzanem, w domu szał!   :w00t:

 

paweljack. Nie do końca jest to marynowanie. Chodzi o ścięcie białka co czyni śledzie jędrnymi. Ja takie wymoczone śledzie robię w oleju, w majonezie, śmietanie itd i nie czuć w nich octu. Dlatego ważne są proporcje wody i octu i czas moczenia. Spada słoność ryby, a zostaje smak przy miłej w odczuciu jędrności..

Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-610985
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorem śledzie z cebulą i cytryną wyłaziły ze słoika....

 

post-52093-0-80550500-1540657674_thumb.jpg

 

to je przygniotłem jak kapustę kiszoną, może troche delikatniej...

 

post-52093-0-29158300-1540657824_thumb.jpg

 

A dzisiaj wieczorem, za namową mojej LP, zjedliśmy wszystkie śledzie ze słoika z białym pieczywem.

Jeszcze jeden słoik stoi w lodówce. Śledzie białe, jędrne, nie czuć octu, dominuje smak cytryny, cebula twarda - nie ugryzę, czuć trochę goryczki z cytryny. Świetny przepis dla tych co nie lubią octowej zalewy. Po nieznacznych modyfikacjach przepisu :cebula  pokrojona w grubą kostkę i zeszklona na oleju, starta skórka z dwóch cytryn + sok , pieprz młotkowany, świeża pietruszka a nie mrożona, którą będę przesypywał kolejne warstwy w słoiku.  I to by było na tyle - nieżałuję, że spróbowałem...

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-610994
Udostępnij na innych stronach

 

 

i nie czuć w nich octu.

Potwierdzam. Wczoraj tak na szybko musiałem zrobić śledzika do %. Płaty zalałem wodą i po około 2 min. odlałem, powtórzyłem to jeszcze 4-5 razy. Następnie zalałem wodą i zostawiłem na około 10 min, powtórzyłem to, a następnie zalałem wodą z octem w proporcji 10 : 1. Po 10 min odlałem, odsączyłem i ułożyłem w słoiku przekładając cebulą. zalałem olejem. Po około 10 min poszły do konsumpcji. Były bardzo dobre, nie miały posmaku octu, no może bardzo delikatny, taki jak potrzeba.

Myślę, że gdyby postały przez noc w lodówce to wtedy byłyby wyśmienite.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-610996
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj wieczorem śledzie z cebulą i cytryną wyłaziły ze słoika....

 

to je przygniotłem jak kapustę kiszoną, może troche delikatniej...

 

 

A dzisiaj wieczorem, za namową mojej LP, zjedliśmy wszystkie śledzie ze słoika z białym pieczywem.

Jeszcze jeden słoik stoi w lodówce. Śledzie białe, jędrne, nie czuć octu, dominuje smak cytryny, cebula twarda - nie ugryzę, czuć trochę goryczki z cytryny. Świetny przepis dla tych co nie lubią octowej zalewy. Po nieznacznych modyfikacjach przepisu :cebula  pokrojona w grubą kostkę i zeszklona na oleju, starta skórka z dwóch cytryn + sok , pieprz młotkowany, świeża pietruszka a nie mrożona, którą będę przesypywał kolejne warstwy w słoiku.  I to by było na tyle - nieżałuję, że spróbowałem..

Jeżeli komuś przeszkadza intensywny smak surowej cebuli to można pokrojoną w kostkę, piórka czy plastry zasypać odrobiną cukru i zostawić na ok 20min. Po tym czasie można dodać do np. śledzi w oleju. Pod żadnym pozorem nie należy pozbywać się "odorku" cebuli zalewając wrzątkiem, nabiera wtedy nieciekawego zapachu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-611009
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli komuś przeszkadza intensywny smak surowej cebuli to można pokrojoną w kostkę, piórka czy plastry zasypać odrobiną cukru i zostawić na ok 20min. Po tym czasie można dodać do np. śledzi w oleju. Pod żadnym pozorem nie należy pozbywać się "odorku" cebuli zalewając wrzątkiem, nabiera wtedy nieciekawego zapachu.
 

 Aja dodam,ze mozna tak przygotowana cebule "utopic" na moment w soku z cytryny. Jest miekka,slodka i bardzo smaczna. Taka cebule spokojnie mozna polozyc na kanapke tylko z maslem i ..wcinac :D  Pycha.

 Tana takiej cebuli i czlowiek nie ma nawet wstecnego odoru ,ze ja jadl.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-611017
Udostępnij na innych stronach

To w końcu jaka jest ta odpowiednia proporcja octu do wody ? no i czas ??

Ja ponieważ najlepiej lubię śledzie w oleju [z odrobiną octu] to moczę je w proporcji 1;6 przez ok.2 godz. Cebulkę drobno posiekaną traktuję solą i cukrem i octem lub sokiem z cytryny.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-611051
Udostępnij na innych stronach

 nie czuć octu, dominuje smak cytryny

A jakie proporcje octu do wody użyłeś? Te co ja proponowałam czy zmniejszałeś?

[Dodano: 27 paź 2018 - 23:59]

 cebula twarda - nie ugryzę

Cebulkę zawsze sparzam :)

[Dodano: 28 paź 2018 - 00:03]

Jeżeli komuś przeszkadza intensywny smak surowej cebuli to można pokrojoną w kostkę, piórka czy plastry zasypać odrobiną cukru i zostawić na ok 20min. Po tym czasie można dodać do np. śledzi w oleju. Pod żadnym pozorem nie należy pozbywać się "odorku" cebuli zalewając wrzątkiem, nabiera wtedy nieciekawego zapachu.

 

W kulinariach cebulę się sparza po to aby w daniach nie fermentowała. Po sparzeniu wrzątkiem zatrzymuje się temperaturę poprzez polanie zimną wodą, tzn hartowanie. Smak pozostaje ten sam a zapach nieprzyjemny? Bez przesady, za wiele się nie różni :)

[Dodano: 28 paź 2018 - 00:05]

 

 

Ewo, tak wyszło, może być? Degustacja w środę.
wyglądają pięknie i kolorowo, ale to jest ten olej z sokiem i natką? Taki bardzo klarowny widać na zdj :D 

[Dodano: 28 paź 2018 - 00:08]

 

 

To w końcu jaka jest ta odpowiednia proporcja octu do wody ? no i czas ??
pytać o odpowiednią proporcję wody i octu to tak jka pytac ile łyżeczek cukru w posłodzonej herbacie jest prawidłowe. Ja robię tak jak podałam w przepisie, niezmiennie od wielu wielu lat jest to wyjściowa moja zalewa do moczenia śledzi. Każdy moczy jak lubi i jak chce, czy to z octem czy tylko w samej wodzie. Ważne, żeby dalej podążać za przepisem :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-611085
Udostępnij na innych stronach

Nie do końca jest to marynowanie. Chodzi o ścięcie białka co czyni śledzie jędrnymi

 

Wg mnie jest, wszystko co w occie nazywa się marynowane. A moczyło się śledzie solone, kiedyś jak były takowe, całe z beczki podobnie jak peklowane wędzonki w mocnej solance, aby pozbyć się nadmiaru soli. W wodzie. A co do jedrności, to przed Tobą do wiaderka już ktoś dodał octu. ;) Kiedyś kupowałem gotowe śledzie w oleju lub w wersji korzennej, dodawałem cebuli i zakąska gotowa. zreszta dostepne sa i teraz i chyba zawieraja mniej badziewia niż wiaderka. Odkąd są dostępne świeże śledzie, to takich używam - chociaż pisalem u siebie, że ostatnio odkrylem solone "majtasy". Nie piszę to po to by się chwalić, tylko jak wcześniej napisałem, to kwestia świadomości konsumenckiej. :) A jesteśmy tu po to, bo sami robimy wędliny i nie tylko, to róbmy też sami inne smakołyki, np. śledzie. A śledzie z wiaderka w solance to tak jakby kupić zapeklowaną poledwicę czy karkówkę przez ZM a potem je moczyć i peklować jeszcze raz po swojemu.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-611348
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie jest, wszystko co w occie nazywa się marynowane

Tak, taki przepis zastosowałam, taką metodą przygotowuję śledzie przed dalszymi zalewami lub smakami, jak już wielokrotnie Ci pisałam. 

[Dodano: 29 paź 2018 - 18:37]

 

 

A co do jedrności, to przed Tobą do wiaderka już ktoś dodał octu.

Nie, nikt octu nie dodał. Śledzie, które kupiłam to śledzie solone, SOLONE, z solanki, która nie zawiera octu. 

[Dodano: 29 paź 2018 - 18:38]

 

 

i chyba zawieraja mniej badziewia niż wiaderka.

wystarczy kupić dobrej jakości, sprawdzone i badziewia nie ma. Nie kupuje wiaderka 1 kg za 5 zł, tak samo jak nie kupuję mięsa z promocji marketowych

[Dodano: 29 paź 2018 - 18:39]

 

 

Odkąd są dostępne świeże śledzie, to takich używam

śweitnie, bardzo mnie to cieszy. Gdy tylko takowe spotykam, co jest rzadkością również się chętnie w takie zaopatruje

[Dodano: 29 paź 2018 - 18:44]

 

 

A śledzie z wiaderka w solance to tak jakby kupić zapeklowaną poledwicę czy karkówkę przez ZM a potem je moczyć i peklować jeszcze raz po swojemu.

cóż za bzdurne porównanie. Moczenie śledzia w wodzie z octem to kolejny krok obróbki nadający odpowedni charakter oraz smak, który chcę uzyskać. W tym wypadku nie chodzi o pozbycie się słoności a zamarynowanie, nie odmoczenie. Jest to świadomy krok do uzyskania świadomego smaku, który chcę uzyskać. Jeśli tutaj ludzie piszący wyżej boją się tej proporcji to dyskutowaliśmy wcześniej, że można tylko odmoczyć , nie trzeba wcześniej marynować.

 

Odnośnie jeszcze tego porównania, to po co kupować polędwicę? Wyhodujmy sobie krówkę lub wieprzka, od podstaw :)

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-611372
Udostępnij na innych stronach

Efffa, odpowiadałem Woytasowi. Poza tym nie czytasz dokładnie. Nie wody a octu dodano napisałem. Najlepiej zrób zdjęcie składu Twoich śledzi, bo tak to nie ma o czym rozmawiać. Ja w linku podałem składy z opakowań dwóch producentów, pozostałe które widziałem są podobne. Najpierw skład, potem wykład. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-611381
Udostępnij na innych stronach

 

Nie do końca jest to marynowanie. Chodzi o ścięcie białka co czyni śledzie jędrnymi

 

Wg mnie jest, wszystko co w occie nazywa się marynowane. A moczyło się śledzie solone, kiedyś jak były takowe, całe z beczki podobnie jak peklowane wędzonki w mocnej solance, aby pozbyć się nadmiaru soli. W wodzie. A co do jedrności, to przed Tobą do wiaderka już ktoś dodał octu.

Nie wiem o jakich Ty piszesz sledziach solonych z dodatkiem octu. Ja takich wynalazków nie kupuję. Ryby kupuję w moim ulubionym sklepie rybnym i tam w składzie octu nie ma. Wolna wola jak masz możliwość to śledzie robisz sobie sam, ja mieszkam w bloku i niestety jestem ograniczony miejscem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-611382
Udostępnij na innych stronach

A moje porównanie nie jest bzdurne, bo po prostu nie znasz składu „solanki” śledzi które kupujesz czy kupujecie.

[Dodano: 29 paź 2018 - 19:26]

Jeśli podejmujecie się dyskusji, to czytajcie proszę co się pisze i zaglądajcie do linków: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9248-paweljack-w-kuchni/?p=576921

[Dodano: 29 paź 2018 - 19:29]

Woytas, jakiego koloru są płaty, które kupujesz?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15555-ryby/page/2/#findComment-611384
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.