Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję przepisu na anchois helskie.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650063
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 545
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Poszukuję przepisu na anchois helskie.

 

Tyle znalazłem :

 

 

Składniki

RYBA - FILETY ZE SZPROTÓW solonych korzennie (Sprattus sprattus), olej roślinny (patrz nadruk w kodowaniu: S - sojowy, R - rzepakowy), sól, cukier, przyprawy korzenne, substancja konserwująca - benzoesan sodu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650268
Udostępnij na innych stronach

Cytat krytyka kulinarnego, Artura Michny:

 

Jeszcze gorzej rzecz się ma rzekomymi anchois, zwanymi też z angielska anchovies, czyli małymi rybkami z Morza Śródziemnego. Anchois ze zdjęcia to bałtyckie szproty sprzedawane pod chytrą nazwą „Anchovis helskie”. Smakują one zupełnie inaczej niż oryginał, wszak to nie sardele a szproty, zwłaszcza że są aromatyzowane przyprawami korzennymi.

Temat helskich sardeli-niesardeli poruszał w roku 2002 r. Robert Makłowicz w serii listów do Piotra Bikonta publikowanych wówczas na łamach „Wprost”. Panowie już wtedy słusznie zżymali się na producentów wykorzystujących nieeleganckie chwyty marketingowe. Minęło 9 lat i… niewiele się zmieniło. Produkty „typu” cały czas są na rynku, skutecznie udają oryginały i dobrze się sprzedają. Przechodząc wczoraj ulicą, zwróciłem uwagę na witrynę sklepu z produktami regionalnymi i ekologicznymi, w której umieszczono wątpliwej urody napis: „Polecamy sery typu oscypek”.

Źle, że niewiele się zmieniło, ale gorzej, że nikomu to nie przeszkadza, nawet singlom z dużego miasta lubiącym zjeść „na bogato”.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650269
Udostępnij na innych stronach

Heniu chodzi własnie o te korzenne jakie i ile. A może ten Twój kaszubek coś wie?

Ja pamiętam ich smak z tamtej epoki i takiego poszukuję.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650327
Udostępnij na innych stronach

 

 

własnie o te korzenne
Pomagałem robić śledzie w rodzinnym domu jako dzieciak  i do śledzi tzw korzennych - sam sypałem przyprawę do pierników  :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650330
Udostępnij na innych stronach

 

 

chodzi własnie o te korzenne jakie i ile.

 

 

 

sam sypałem przyprawę do pierników 

 

Przyprawa do pierników to jest to :thumbsup: 

 

A znalazłem jeszcze taki przepis :

 

 

Korzenne śledzie – przepis na Święta

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 5 goździków,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta papryczki chilli,
  • szczypta soli
Korzenne śledzie na Boże Narodzenie – jak zrobić?

Solone filety śledziowe wymocz w wodzie. Mocz je przez kilka godzin, a co jakiś czas odlewaj wodę i zalewaj je świeżą. Po tym czasie śledzie pokrój ukośnie na kawałki. Cebulę natomiast pokrój w piórka. Anyż i goździki rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj je z cynamonem, kardamonem, mielony imbirem, gałką muszkatołową, cukrem, solą i papryczką chilli. Na dno słoika wsyp mieszankę przypraw, potem wyłóż śledzie, a potem kolejno znów przyprawy, śledzie i tak dalej. Gdy słoik się wypełni, wlej powoli olej rzepakowy i zakręć mocno słoik. Wstaw do lodówki, spożywaj po 2 dniach, gdy śledzie się przegryzą.

REKLAMA
WIĘCEJ O:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650392
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyprawa do pierników to jest to
No i sprawdza się jako przyprawa przy grillowanych mięsach czerwonych :thumbsup: - wystarczy poczytać skład ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650396
Udostępnij na innych stronach

POdstawa w sledziu korzennym nadajacy jego charakterystyczny smak daje proszek z drzewa sandalowego  i oczywiscie tez takie przyprawy jak do piernika 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650594
Udostępnij na innych stronach

NIe z tej beczki ,ale o przyprawach -kiedyś kupiłam przyprawę grubo-mieloną [prawie płatki] i natarłam nią boczek do wędzenia -był pyszny.Nie wiem co to była za przyprawa i gdzie jej szukać :(Większość przypraw jest zmielona na "miałko" i nie  daje takiego efektu smakowego 

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650605
Udostępnij na innych stronach

Beato, najlepsze przyprawy to te, które stworzymy sami.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650606
Udostępnij na innych stronach

Dzieki za pomoc.a jesli chodzi o przyprawy to prawie nigdy nie kupuję mielonych tylko całe owoce do jeszcze babcinego młynka.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650608
Udostępnij na innych stronach

Także mam taki z szufladką. Świetnie mieli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650609
Udostępnij na innych stronach

Ja mlynka nie posiadam , ale gbijam w mozdzierzu , mieszanek nie urzywam chyba ze rakich co potrzebuje na szybko jak jestem w PL albo zeby sprobowac i zobaczyc sklad . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650667
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś ktoś zaprezentował wędzenie całego rozłożonego jak motyl karpia na siatce, ale otwartego i wypatoszonego od strony grzbietu - nazywało sie to "po litewsku", albo "po estońsku" - ktoś coś ..? Makłowicz też kieeeedyś to pokazywał....

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650669
Udostępnij na innych stronach

DZIĘKI

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650796
Udostępnij na innych stronach

 

chodzi własnie o te korzenne jakie i ile.

 

 

sam sypałem przyprawę do pierników

 

 

Przyprawa do pierników to jest to :thumbsup: 

 

A znalazłem jeszcze taki przepis :

 

 

 

 

 

Korzenne śledzie – przepis na Święta

Składniki:

  • 1/2 kg solonych filetów śledziowych,
  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • łyżeczka kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 5 goździków,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta papryczki chilli,
  • szczypta soli

Korzenne śledzie na Boże Narodzenie – jak zrobić?

Solone filety śledziowe wymocz w wodzie. Mocz je przez kilka godzin, a co jakiś czas odlewaj wodę i zalewaj je świeżą. Po tym czasie śledzie pokrój ukośnie na kawałki. Cebulę natomiast pokrój w piórka. Anyż i goździki rozetrzyj w moździerzu. Wymieszaj je z cynamonem, kardamonem, mielony imbirem, gałką muszkatołową, cukrem, solą i papryczką chilli. Na dno słoika wsyp mieszankę przypraw, potem wyłóż śledzie, a potem kolejno znów przyprawy, śledzie i tak dalej. Gdy słoik się wypełni, wlej powoli olej rzepakowy i zakręć mocno słoik. Wstaw do lodówki, spożywaj po 2 dniach, gdy śledzie się przegryzą.

REKLAMA

 

 

 

 

 

WIĘCEJ O:

 

Cebule należy sparzyć czy nie?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650809
Udostępnij na innych stronach

Nie były parzone

Dzięki za info,w takim razie idę pakować do słoika

[Dodano: 21 gru 2019 - 23:11]

Śledziki Korzenne i po Kaszubsku poczynione.

post-63315-0-44830900-1576966285_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-650824
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Mam sporą ilość ogórków średniej wielkości. Nie mam niestety słoików aby jest wszystkie zagospodarować. Na kiszone są za duże.

Jaka sałatka żebym mógł ją zrobić w słoiku 5 litrów najlepiej bez pasteryzacji? Możecie coś polecić?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-672764
Udostępnij na innych stronach

aka sałatka żebym mógł ją zrobić w słoiku 5 litrów najlepiej bez pasteryzacji? Możecie coś polecić?

 polecam moje ulubione

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/?p=440103 

tam jest jeszcze jeden na podobne tlumaczony przez Sverige2

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-672770
Udostępnij na innych stronach

 

aka sałatka żebym mógł ją zrobić w słoiku 5 litrów najlepiej bez pasteryzacji? Możecie coś polecić?

 polecam moje ulubione

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11812-lato-w-sloikui-inne-przetwory-electry/?p=440103 

tam jest jeszcze jeden na podobne tlumaczony przez Sverige2

 

 

 

Dziękuję zaczynam działać!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15556-szukam-przepisu-temat-dotyczy-ca%C5%82ego-forum/page/10/#findComment-672771
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.