Pools Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 2 Grudnia 2014 A gdzież on będzie długo przechowywał? Załóżmy, że do świąt, trzy tygodnie takiego podsuszania i na święta ... upss. Jedynie pokroić krajalnicą na cieniusieńkie plasterki, a wtedy to niebo w gębie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-387570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eco-fan Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zdecydowanie odradzam, podsuszone niech lepiej leżą lub wiszą gdzieś w chłodzie i ciemności.... nic im nie będzie Chyba że "wyparują" , ale do ŚBN mamy jeszcze trochę czasu i da się temu zaradzić.Serdeczne dzięki. Nie pytałem o wędzonki tylko o podsuszane kiełbasy i kabanosy. Obecnie wiszą w zimnym i ciemnym nieużywanym tzw. wiatrołapie. co do wilgotności to nie mierzyłem, ale przy mrozie na zewnątrz nie jest chyba wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-387571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 2 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Obecnie wiszą w zimnym i ciemnym nieużywanym tzw. wiatrołapie. co do wilgotności to nie mierzyłem, ale przy mrozie na zewnątrz nie jest chyba wysoka W tym przypadku wskazana byłaby właśnie wyższa wilgotność. Ja własnie dojrzewające dojrzewam i widzę, że jak wilgotność mi spadnie (poniżej 50%) to od razu suchutka skórka się na nich robi. Zaznaczam, że powietrze jest w lekkim ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-387574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 3 Grudnia 2014 ....wyroby dojrzewające potrzebują większą wilgotność niż wyroby podsuszane... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-387664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Jaka jest wasza ulubiona kiełbasa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Poleskabyła taka parę lat temu cienka sucha robiona prze ZM Polesie ale juz nie robią Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Jaka jest wasza ulubiona kiełbasa ? Własna Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwbabilon Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Panowie żeby nie zakładać nowego tematu to tu zadam swoje głupie pytanie. Liczę że wtajemniczeni coś podpowiedzą. Chcę zapeklować troszkę boczku (jakieś 5 kg) a lodówka jest pełna. Czy można zapeklować ten boczek w temperaturze takiej jak na zewnątrz ( aktualnie jakieś +2'C) czy to raczej kiepski pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 8 Grudnia 2014 można zapeklować ten boczek w temperaturze takiej jak na zewnątrz ( aktualnie jakieś +2'C) Pewnie ,że możesz, tylko wnoś sobie do domu na kilka godzin żeby temperatura podskoczyła do +6 i z powrotem na zewnątrz. Generalnie peklowanie powinno odbywać się wtem.4-7st. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Czy można zapeklować ten boczek w temperaturze takiej jak na zewnątrz ( aktualnie jakieś +2'C) czy to raczej kiepski pomysł? U mnie wszystko teraz na powietrzu, a kłopotu z noszeniem do domu sobie nie robię, peklowanbie w temp. +2 przebiega równie dobrze jak i w wyższej . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Panowie żeby nie zakładać nowego tematu to tu zadam swoje głupie pytanie. Liczę że wtajemniczeni coś podpowiedzą. Chcę zapeklować troszkę boczku (jakieś 5 kg) a lodówka jest pełna. Czy można zapeklować ten boczek w temperaturze takiej jak na zewnątrz ( aktualnie jakieś +2'C) czy to raczej kiepski pomysł? Napisz do Miro na PW on udzieli Ci obszernej,wyczerpującej temat do maksimum,oraz najmądrzejszej i najlepszej odp.pozdro)Tu jest potrzebna wiedza na wyższym szczeblu.Taką wiedzą tu na forum są obdarzone dwie osoby...... mi.... mi.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Taką wiedzą tu na forum są obdarzone dwie osobyCzyli wychodzi z tego ,że pozostali to są idioci?Czy zapomniałeś wstawić odpowiedni emotikon ? Edytowane 8 Grudnia 2014 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 8 Grudnia 2014 Tu jest potrzebna wiedza na wyższym szczeblu. Wychyliłem się z odpowiedzią, faktycznie pytanie- Czy można zapeklować ten boczek w temperaturze takiej jak na zewnątrz ( aktualnie jakieś +2'C) czy to raczej kiepski pomysł? zasługuje na naukowe rozważenie wpływu zewnętrznej temperatury na teksturę boczku i czy dodatek cukru nie spowodował by zwiększenia jego kruchości. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 8 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 8 Grudnia 2014 zasługuje na naukowe rozważenie wpływu zewnętrznej temperatury na teksturę boczku i czy dodatek cukru nie spowodował by zwiększenia jego kruchości. I jeszcze trzeba wziąć pod uwagę fazę księżyca,geometrie naczynia i czy powierzchnia cieczy tworzy menisk wypukły,czy wklęsły ale najważniejsze to trajektoria lotu spadającej gwiazdy. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwbabilon Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Dziękuje Panowie. Nie wiedziałem że moje pytanie wywoła lawinę sarkazmu, ale przynajmniej jest wesoło. Pytanie numer 2. Jak to jest z naczyniami do peklowania? Jest tu kilka osób, które peklują w plastikowych miskach. Czy ma to jakiś wpływ na jakość wędzonek? Jak do tej pory zrobiłem kilka wędzeń i zawsze peklowałem w garnkach, lecz nie ukrywam że w plastiku będzie mi wygodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-388989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Pytanie numer 2. Jak to jest z naczyniami do peklowania? Jest tu kilka osób, które peklują w plastikowych miskach. Czy ma to jakiś wpływ na jakość wędzonek? Jak do tej pory zrobiłem kilka wędzeń i zawsze peklowałem w garnkach, lecz nie ukrywam że w plastiku będzie mi wygodniej. Elaboratu nie będę pisał Jeżeli na pojemniku z tworzywa jest piktogram"kieliszka i widelca" to można, jeżeli nie ma to bym nie peklował.W graczkach też peklowałem,ale tylko z nierdzewki, różnicy w smaku nie czułem. Dziękuje Panowie. Nie wiedziałem że moje pytanie wywoła lawinę sarkazmu, ale przynajmniej jest wesoło. To tylko dwie odpowiedzi więc lawiny nie ma i nie było to do Ciebie! Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Jako zupełny nowicjusz witam serdecznie wszystkich forumowiczów i pokornie proszę o radę doświadczonych Braci Zadymiarzy. Otóż w poprzedni weekend uruchomiłem wreszcie moją wędzarenkę własnego pomysłu wykonaną ze starej termy (bojlera), no i trochę przesadziłem z pierwszą produkcją: kiełbasa "wiejska parzona", "wiejska pieczona podsuszana", pachwina wędzona surowa i parzona, polędwica sopocka, krakowska parzona podsuszana, krakowska pieczona sucha i kabanosy. Ogólnie cały asortyment wyszedł przyzwoicie jak na pierwsze podejście do tematu kiełbas - kilka wędzonek zrobiłem wcześniej w dużym grillu.Mam pytanie: czy część podsuszonych kiełbas i kabanosów mogę zamrozić bez znaczącej utraty walorów smakowych? Będę wdzięczny za odpowiedź lub link do tematu, Jednocześnie informuję, że próbowałem "zatrudnić" przeglądarkę - niestety bez rezultatu. może to cię zainteresuje: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5722-pakowarka-pr%C3%B3%C5%BCniowa/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Zadam to pytanie w tym wątku ,czy ktoś z Was peklował mięso w pojemnikach ,które sa umieszczone na dole lodówkii i u mnie przykryte szklaną półką ,bo już nie mam pomysłu gdzie to mięso wsadzić? Edytowane 9 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Jak najbardziej możesz tam peklować mięso ktoś na forum o tym pisał i wstawił zdjęcia.Koledze się peklują w tych pojemnikach szynki, miejsca miał na około 12 kg mięsa Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Rozumiem ,ze dodatkowo to jakoś nakryć ,obciążyć mięso jakąś deseczką " czy cuś" ?Koledzy to tu różne rzeczy robią ...chodzi mi o to ,czy nie ma jakiś przeciwwskazań do tego rodzaju pojemników.Większośc pisze o zakrytych garnkach czy ostatecznie wiaderkach plastikowych stad moje obawy... Edytowane 9 Grudnia 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Pojemniki i tak są przeznaczone do żywności, a ja koledze docisnąłem talerzem na to garczek z wodą i jest ok. Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Spoko ja pekluję i żyję a pojemniki są tak jak pisze kolega dopuszczone do kontaktu z żywnością Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak56 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Z braku wolnego miejsca w lodówce peklowałem ostatnio mięso w workach strunowych.Bo i zajmują mniej miejsca niż okrągły pojemnik a dopuszczenie do kontaktu z żywnością mają.Zdjęć nie mam ale przy następnym wędzeniu pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Ale ten pojemnik to całkiem spoko -ja naładowałam mięcha po brzegi -ledwie talerz wlazł a ,a o garnku z woda to mowy nie ma!,tylko myślałam ,że mięso do peklowania powinno być w pojemniku zakrytym pokrywką ,a ten z lodówki nie do końca jest nakryty-niby ta szyba jest nad nim ...Nic to- spróbujemy się z ty patentem. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Nie do konca rozumiem o co chodzi z tym nastrzykiwaniem....dla 5 dni jest podane ilosc 1-1,50 i 60ml w jednym nastrzyku...ale na 1 kg miesa czy na calosc?Zapeklowalem 10 kg miesa w 4 litrach solanki(200g peklosoli i 200g soli) ale w tych 10 kg jest 5 malych szynek , boczek i slonina.Narazie wstrzyknalem do szynek 60ml -pewno malo... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/28/#findComment-389150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.