roger Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #851 Opublikowano 9 Stycznia 2015 A taki pierwszy z brzegu przepisik żeby koledze uświadomić "o co kaman" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-395857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #852 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Nie mamy działu "sery"? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-395865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #853 Opublikowano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Kolego ROGER rurkami z kremem z przepisów sekretarza królewskiego Stanisława Czernieckiego nie czaruj (sa ludzie którzy przepisy z Compendium ferculorum, odtwarzaja, czasem ze skutkiem ale się staraja, ale może to upływ lat i zmiany w kubkach smakowych(no i w dostepnych surowcach) ). A pierwszy z brzegu - KLIK...A nie można napisać , ze to wariacja na temat orginalnego przepisu, przepis w oparciu o..., receptura uwspółczesniona, czy cóś ... I nikogo nie chciałem urazić, obrazić, czy wytknac błedów, po rostu tak mi wpadło w oczy i dlatego w dziale pytań niekoniecznie madrych. Edytowane 9 Stycznia 2015 przez dyrek68 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-395970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #854 Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) ....i na plebejskość wasci roger , co szlacheckiego stołu sięgała - ochłoda nagła spadła ,cobyś czworaków pilnował, a nie do pańskiego okna zaglądał.... :D :D :D Edytowane 10 Stycznia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-395989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #855 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Roger dziekuje, zrobie ulipki z piana, no moze nie dzisiaj, ale jutro lub w poniedzialek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-395990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #856 Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) Kolego dyrek68 ja na początku posta odpowiedziałem wydaje mi się grzecznie na zadanie pytanie dotyczące mierzenia temperatur ..."Warację na temat" to możesz sobie na pianinku, trąbce czy skrzypeczkach pierdyknąć w jazz-pubie totalnie bez nutek ...Przepisy z tamtych lat były bardzo mało precyzyjne, składniki typu pół wołu, pularda, garniec łoju, garść runa etc... zatem to co czytasz na Naszych stronach to te same przepisy tyle że napisane zrozumiałym językiem z odtwarzalną lub dającą punkt wyjścia do szukania własnego smaku ilościówką i zrozumiałym, bezpiecznym oraz mierzalnym sposobem wykonania stąd między innymi podane temperatury i czasy obróbki a nie npPiec na ogniu aż mięsiwo koloru nabierze soczystosci nie tracąc ...Tyle do Waćpana. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 10 Stycznia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-395999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #857 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zadaję pytanie w dziale głupie pytania, majac nadzieję, ze to dział z lekkim przymróżeniem oka, i od razu odbijam się od człowieka który zakłada, że nie mam pojęcia o niczym, staropolszczyzna to dla mnie czarna magia, trzeba mi tłumaczyć na "nasze"(nie zaznaczając, że na nasze zostało przetłumaczone). Dlaczego ktoś zakłada, że dla mnie słowa łut, cetnar, grzywna, kwarta, kwaterka, garniec(dokładnie co do piątego miejsca po przecinku opisany) i inne to rzeczy niezrozumiałe Dlaczego tak wielu ludzi uważa, ze oni w przeciwieństwie do innych (jak mówił Bałtroczyk) „wią lepiej”? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-397502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #858 Opublikowano 16 Stycznia 2015 „wią lepiej Może wią i piszą, a mi się podoba to - dyrek68, i tak myślę, czy mógłbym być dyrek67? Zadaję pytanie w dziale głupie pytania, majac nadzieję, ze to dział z lekkim przymróżeniem oka, Takie pytanie w tym dziale.... właściwym... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-397504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #859 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Wiesz co kolego "sympatyczny" jak Cię czytam a w zasadzie to coś wypocił to ... abstrahując od Bałtroczyka jedno wiem ...Ty g... wiesz a resztę butą nadrabiasz ... Pokaż co robisz i wiesz może zmienię zdanie EOT ... Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-397506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #860 Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Może wią i piszą, a mi się podoba to - dyrek68, i tak myślę, czy mógłbym być dyrek67? Zmień nick i zobacz czy ładnie wygląda w postach,pis to taki mało popularny "wyraz" Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-397507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyrek68 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #861 Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) Roger czy ja Cię obrazam, czy podwazam Twoją wiedzę. Odpowiedziałeś na moje pytanie - dziękuję serdecznie. Musisz od razu komentować, pokazywać swoją "wyższość'' ? Masz wiedzę to bardzo dobrze, ale nie zarzucaj innym że wiedzą g..., bo skad wiesz co ja wiem, a czego nie, skoro mnie nie znasz?I człowieku więcej luzu w zyciu, nie bierz wszystkiego do siebie, bo w naszym wieku trzeba uwazać na ciśnienie.Jednocześnie dziekuję innym forumowiczom, którzy bardziej lub mniej dowcipnie odpowiedzieli na moje niemądre pytanie. Pis67 - taki nick wziął się od mojego chrześniaka, choć z czasem zmieniłem używane przez niego "ł" na "r" i dodałem cyferki(właściwie dyłek też fajnie).I zanim ktoś mi zarzuci naruszenie praw autorskich - do dziś wypłacam tantiemy w lizakach. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez dyrek68 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-397539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #862 Opublikowano 17 Stycznia 2015 @dyrek68, Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-397666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #863 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Czy mrozone sledzie nadaja sie do zrobienia z olejem i cebula? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #864 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Czy mrozone sledzie nadaja sie do zrobienia z olejem i cebula? Będą twarde !Najpierw bym rozmroził .... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #865 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Miro dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #866 Opublikowano 22 Stycznia 2015 A te mrożone śledzie to solone przed zamrożeniem były czy świeże /tzn.zielone/. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #867 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kruszynko zielone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #868 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Prawdopodobnie śledzie nie były solone a wczasie rozmrażania mogą namnożyć się bakterie,śledzie w stanie surowym nie nadają się do spożycia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #869 Opublikowano 22 Stycznia 2015 To tylko na patelnię moim zdaniem.Zresztą podobne zdanie ma kolega Nestor z którym wymieniliśmy w tej kwestii poglądy Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #870 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dzieki za porady ,cos z nimi zrobie , narazie pol pojdzie w olej , a druga polowa do zamrazalki, a sledzie sa swieze ,nie widziay soli tylko ta co jestw morskiej wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #871 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Eli55, rozmrożonych nie wolno drugi raz zamrażać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #872 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Nestor te sledzie nie byly zamrazane , byly kupione swieze od rybakow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #873 Opublikowano 22 Stycznia 2015 To ja teraz nie rozumiem.W pierwszym pośćie piszez,że były zamrożone.A potem co?czyli były rozmrożone czy nie były? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #874 Opublikowano 22 Stycznia 2015 pytalam czy mrozone nadaja sie do ojeju , bo pol tych sledzi to ja dzisiaj zamrozilam , a pol zostawilam do marynowania i w oleji chce wiedziec czy te mrozone beda sie nadawac do oleju ,czy tak jak napisal Kruszynka tylko na patelnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #875 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tak jak napisał Kruszynka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/35/#findComment-398916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.