Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 13 Czerwca 2015 najczęściej biorę w kilogramowych opakowaniach, dzięki temu mam zawsze ich zapas. Zaraz napiszą, że po 2 latach pieprz się wypie... ups, wywietrzeje Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zaraz napiszą, że po 2 latach pieprz się wypie... ups, wywietrzeje Zanim wywietrzeje to zostanie skonsumowany czasami muszę dwa razy do roku uzupełniać zapasy niektórych przypraw, ale tak po prawdzie to na wszystkie argumenty można znaleźć kontrargumenty, i odwrotnie, dlatego uważam że to tylko bicie piany niczemu nie służące zaraz ktoś wpadnie na pomysł zapytania się która sól jest najlepsza i znowu będzie burza w szklance Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Witam wszystkichmam parę pytań zgodnych z tytułem wątku 1.czy do rozpalania i wygrzewania wędzarni można używać drewna iglastego?2.czy drzwi do wędzarni mogą być ze sklejki liś.3.i najważniejsze chce zrobić taka kiełbasę http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/355-kielbasa-turystyczna-wolowaczym zastąpić podgardle,słoninę ,boczek(ponieważ będę mieć gości co maja takie preferencje żywieniowe)bardzo proszę o pomoc kupiłam już (w Selgrosie)karkówkę i rozbratel i woł. kl.II i teraz jak to i z czym połączyć żeby kiełbasa trzymała sie w całościpozdrawiam Ela Edytowane 13 Czerwca 2015 przez elzunia70 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 13 Czerwca 2015 1. Tak2. Nie3. Zrób inną kiełbasę skoro 3 skladniki w jednym przepisie chcesz zastąpić to nic z tego nie wyjdzie. Kiełbasa jak ma być dobra musi zawierać sporo tłuszczu 20-30% to standard ... sklei ją nie tluszcz a mięso sciegniste drobno zmielone z dodatkiem wody Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 13 Czerwca 2015 1. tak2 . nie3 . w przepisie jest rosbef - nie wiem po co kupiłaś rozbratel , i karkówkę jak nie dasz tłustego , to wyjdzie Ci wiór łączy się masą mięsną wyrobioną na klej Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Ad.1. - byłoAd.2. - byłoAd.3. - w tym przepisie słoniny niczym nie zastąpisz, o podgardlu, boczku i karkówce nie ma ani słowa.Przy tym składzie wg. przepisu nie musisz się martwić o to żeby kiełbasa trzymała się całości. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Jesteś z tych Zaścianek obok Białegostoku ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Dziękuję bardzo za szybka odp.w trzecim punkcie jak zwykle trochę namieszałam z przepisu do zastąpienia jest (tak mi sie zdawało)tylko słoninamiałam nadzieje ze rostbef da sie zastąpić karkówka lub rozbratlem a dlaczego takie kupiłam ?cóż niestety proza życia -cena i dostępność mnie skusiły mogłabym dokupić uda z indyka i dać sama skórę lub razem z mięsem lub coś innego?Roger radzi żeby zmienić kiełbasę -ok i tak nie będzie ona taka jak w założeniu przepisu-choćby dlatego bo musiałam kupić jelita baranie czyli kal.24-26 gdyż dla moich niespodziewanych gości nawet jelita muszą być nie wieprzowewiec jeśli inna receptura to jaka ?poradźcie coś -to sytuacja pilna i podbramkowaJesteś z tych Zaścianek obok Białegostoku ?tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Gdzieś Andyandy wstawił przepis na kiełbasę, niedawno też robił gościom o takich upodobaniach smakowych.Masz tu link do poczynań Andyandiego. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page-21 A tu masz link do Bełzy http://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/73-kielbasa-belza Edytowane 13 Czerwca 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 13 Czerwca 2015 super dzięki zaraz przekopie ten link dziękuję serdecznie to jest to czego mi trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 13 Czerwca 2015 ....tzn masz gości z Izraela , lub , arabów.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 13 Czerwca 2015 tzn masz gości z Izraela , lub , arabów.... Nie koniecznie Jumbo, Istnieje Koscio Sobotni, wyznawcy tej wiatry nie spozywaja wieprzowinyhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Chrze%C5%9Bcijan_Dnia_Sobotniego Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 13 Czerwca 2015 czy to tak ważne skąd są? ważne,że nie uznają i kropka. Uważam to pytanie za cios w podbrzusze! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 14 Czerwca 2015 jumbo zgadzam sie z kotuniąton czy barwa (jak zwał tak zwał) twojego komentarza jest delikatnie mówiąc niefajny choć niestety zgadłeś będę gościć muzułman ale to chyba nie grzech ?nie wiem jak ty ale ja zwiedziłam różne kraje i zawarłam trochę serdecznych znajomościdoznałam wiele dobrego od tych ludzi więc chyba norma że chce się odwdzięczyca tak apropo to tu u nas na Podlasiu jest całkiem sporo rdzennych Polaków wyznania muz.i oni tez stosują takie rygoryno przynajmniej część w każdym razie przepis andyandy jest rewelacyjny i zmieści mi się (mam nadzieje) w jelita baranieobym tylko wędząc coś nie sp... to powinno być superpozdrawiam o słonecznym poranku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Za dużo przykładacie uwagi do błachostek, a za to puszczacie sprawy dużej wagi, mam tu na myśli żywność, napoje No właśnie chyba się mylisz, bo po to zostało stworzone to forum aby z tych "błahostek stworzyć sprawy dużej wagi"Jaki sens byłoby wyrabiać swoje wyroby używając nędznych przypraw?Zaczynając ten temat nie interesowało mnie promowanie czy reklama firm, interesuje mnie dobry, sprawdzony produkt. Dlatego nie pytam producentów tylko użytkowników. zaraz ktoś wpadnie na pomysł zapytania się która sól jest najlepsza i znowu będzie burza w szklance Jak to która - Kłodawska Einshell a Ty się nie przejmuj - szkoda zdrowia. No i dziękuję za wyrażenie swojego zdania. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 15 Czerwca 2015 No właśnie chyba się mylisz, bo po to zostało stworzone to forum aby z tych "błahostek stworzyć sprawy dużej wagi"Jaki sens byłoby wyrabiać swoje wyroby używając nędznych przypraw? Niby masz rację, lecz popatrz na nasze stoły podczas spotkań i różnego typu rodzinnych imprez, stoją własne wyroby, wędliny, wypieki, ba, nawet własne pieczywo i wszelkiej maści trunki oraz nalewki, a pomiędzy nimi dumnie prężą się pety z coca colą, pepsi, soczki i piwa, oraz inne gotowe wyroby zakupione w marketach i sklepach, na deser zapalamy papieroska i to jest to o czym piszę. Nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego uniknąć, nie jesteśmy w stanie sami wszystko wyprodukować, i czasami musimy godzić się na kompromisy, plusem tego wszystkiego jest fakt że dzięki własnym wyrobom i produktom skonsumujemy mniej "chemicznego jadła i napitków" Teraz rozumiesz co miałem na myśli pisząc tamte słowa? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 15 Czerwca 2015 No tutaj masz rację. Niemniej jednak jak chcemy coś robić to zrobić to zdrowe i dobre. Nie unikniemy chemii, ale jak już robimy coś sami, to przynajmniej ze smakiem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Ja bym jeszcze do tego dodał.... starajmy się jak najwięcej unikać gotowych wyrobów, i starajmy się aby nasze wyroby jak najmniej zawierały wszelkich dodatków typu "E" Tak na marginesie to nawet kupując sól (której sami nie wytworzymy) nie mamy pewności czy nie dodano tam czegoś w postaci np. preparatu przeciw zbrylającego lub innego paskudztwa cóż, pozostaje nam malutka bezludna wyspa z dala od cywilizacji wówczas zagrażać nam będą tylko napromieniowane ryby nafaszerowane związkami ciężkimi i promieniowanie UV z nieba Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Tak na marginesie to nawet kupując sól (której sami nie wytworzymy) nie mamy pewności czy nie dodano tam czegoś w postaci np. preparatu przeciw zbrylającego lub innego paskudztwa Informacja o dodatku preparatu anty zbrylającego jest podawana na opakowaniu soli. Tak więc trzeba szukać soli która tego dodatku nie zawiera. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 15 Czerwca 2015 No cóż, jak Indianie - nie zatrzymamy cywilizacji. Byle byśmy tylko nie skończyli tak jak oni. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 15 Czerwca 2015 malutka bezludna wyspa z dala od cywilizacji wówczas zagrażać nam będą tylko napromieniowane ryby nafaszerowane związkami ciężkimi i promieniowanie UV z nieba I słona woda Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 15 Czerwca 2015 I słona woda Bez substancji zbrylających Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 15 Czerwca 2015 czy to tak ważne skąd są? ważne,że nie uznają i kropka. Uważam to pytanie za cios w podbrzusze! ...masz jakieś ukryte fobie - zadałem proste pytanie bez żadnych ukrytych podtekstów - nie potrafię zejść na Twój sposób pojmowania świata podbrzuszem.... Popatrz , jak mądrze AMMAM podpowiedziała... elzunia70 - gdzie widzisz coś negatywnego w moim sposobie wypowiedzi - oschły i już - bez żadnych "kotuniowych" podtekstów . A z nacją arabską miałem wiele wspólnego , zarówno dobrego jak i nie tylko , i uważam to co uważam.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elzunia70 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 15 Czerwca 2015 A z nacją arabską miałem wiele wspólnego , zarówno dobrego jak i nie tylko , i uważam to co uważam.. ok. fakt każdy ma inne doświadczenia i prawo do innego zdaniaale tak czy inaczej przepis Andyandy bez wieprzowiny jest suuuper choć ja jeszcze nie mam za bardzo porównania jednak moi sałatozercy pochłaniają tak że te dla gości muszę schować bo nic nie zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 15 Czerwca 2015 ....tzn masz gości z Izraela , lub , arabów.... czy to tak ważne skąd są? ważne,że nie uznają i kropka. Uważam to pytanie za cios w podbrzusze! Kotunia nie unoś się tak, spójrz w jakim temacie napisano to pytanie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.