Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może łopatkowo-boczkową?  :D


Taki żarcik z rana.  :)


Łopatka ma 3 klasy, z której klasy?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431042
Udostępnij na innych stronach

 

 

której klasy?

2C S.P. w Bytomiu :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431044
Udostępnij na innych stronach

Jakbym powycinał tłuszczyk to by wyszła 1 i 2 klasa


https://images.tapatalk-cdn.com/15/06/18/9d2dc0da67af95f3d2ce24ee3b624bb2.jpg

Enviado desde mi GT-N7100 mediante Tapatalk

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431048
Udostępnij na innych stronach

1 klasy uzyskałem kilogram. 2 klasy uzyskałem ponad 2 kilo. Reszta to 3 klasa z 4.5 kilograma łopatki z kością.
Jaką kiełbasę grubą i cienką mogę z tego uzyskać?
Pomyślałem nad tymi dwoma:
A'la szynkowa
http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/08/kielbasa-szynkowa/

i ta cienka
http://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/10/pierwsza-kielbasa-wedzona/

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431072
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy przepis. ;) Dziękuję i pozdrawiam również. ;)

 

 

 

Moja cienka , że tak ją nazwę :) składa się z : 3,5 kg wieprzowiny kl II - zmielone na sitku 8 1 kg wieprzowiny kl III - zmielone na sitku 2 Po zmieleniu mięsa połączyłam i dodałam przyprawy : - peklosol/sól morska 50/50 - 20g/kg - pieprz czarny 3,5g/kg - czosnek 2g/kg - kolendra mielona 0,5g/kg - gorczyca utłuczona w moździerzu 1g/kg - majeranek 1g/kg - kminek mielony 0,5g/kg Dodałam na każdy kg 50ml zimnej wody , wymieszałam dokładnie i do lodówki poszło na 72godz. w temp.5st. - nie wiem czy poprawnie robię ale codziennie przemieszałam farsz . Po tym czasie nadziałam w jelita , osadzało się powieszone na kijku w temp.22st. 4 godz. i pojechało do wędzenia do p.Stasia :) Efekt na zdjęciach

 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431095
Udostępnij na innych stronach

Podeśle ktoś linka do gotowego wyrobu (krok po kroku) w systemie sous vide?

Szukam i szukam i nie ma nic konkretnego (czy wrzuca się na podgrzaną wodę, czy od pokojowej do konkretnej, od kiedy liczyć czas, proporcje przypraw itd)

Z góry dziękuję.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432120
Udostępnij na innych stronach

Np łosoś.: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_sous_vide/przepis.html

https://www.sousvidesupreme.com/a na tej stronie jest nie po naszemu ale bardzo dużo przepisów

Mam też tabele z temperaturami to jak coś to adres na pw i mogę podesłać.

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432129
Udostępnij na innych stronach

poszło

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432136
Udostępnij na innych stronach

parzyłam wędzonki , teraz obsychają sobie na kijku w domu i mam pytanie czy najpierw włożyć je do lodówki a później do zamrażary czy od razu do zamrażary ? no nie wiem tego  :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432143
Udostępnij na innych stronach

Cześć zadymiacze, dzisiaj wędziłem kiełbasę Głogowską z okolic Rzeszowa przepisu Ligawy (robiłem już kilkakrotnie) w nowo zbudowanej wędzarni elektrycznej z dymogeneratorem i wyszło mi coś takiego pierwszy raz, co zrobiłem lub czego nie zrobiłem, że wyszło tak nierównomiernie a od wewnątrz jest matowo szara, na zewnątrz mocno ciemna a od góry taka jak być powinna (widoczne na zdjęciu)post-56325-0-64111900-1435077844_thumb.jpg post-56325-0-87126100-1435077858_thumb.jpg. W smaku i zapachu czuć intensywnie dymem a pod jelitem delikatna, brązowa otoczka. Wędzarnia jest  z termoobiegiem więc dym był w całej pojemności wędzarni równomiernie rozprowadzony (wędzarnia przeszklona więc było widać). Proszę o jakieś wskazówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432161
Udostępnij na innych stronach

Podaj także temperatury i czas wędzenia. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432168
Udostępnij na innych stronach

zaraz dodam, tylko się bateria w aparacie musi doładować. Ale już chyba znalazłem przyczynę na forum, a mianowicie w wędzarni było bardzo dużo wilgoci, a wilgoć była od nowo zakupionych zrębków (aż czuć w dotyku, dodawałem łopatką i nie zauważyłem wcześniej)


temp. osuszania 50 stopni przez 90 min. , wędzenie 60 stopni przez 4 godz. no i pieczenie 85 stopni do osiągnięcia 70 stopni w kiełbasie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432169
Udostępnij na innych stronach

 

 

W smaku i zapachu czuć intensywnie dymem

 

To właśnie mogły dać zrębki wilgotne i długie wędzenie.

 

 

 

a wilgoć była od nowo zakupionych zrębków

 

Ale w wybarwieniu kiełbasy według mnie trzeba szukać przyczyn gdzie indziej, tym bardziej że piszesz

 

 

 

Wędzarnia jest  z termoobiegiem więc dym był w całej pojemności wędzarni równomiernie rozprowadzony

 

 

Pozdrawiam

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432170
Udostępnij na innych stronach

temp. osuszania 50 stopni przez 90 min

Raczej tu bym szukał przyczyny.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432171
Udostępnij na innych stronach

 

 

proszę zdjęcia,

Według mnie za duży "termos" zrobiłeś i za mały kominek. Grzałki z termoobiegiem rozumiem, że na tylnej ściance u dołu.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432177
Udostępnij na innych stronach

Cała noc na kijach + 1,5 h  osuszania, oznacza że jelito było w dotyku jak papier.

Takie wysuszone jelito nie dość że jest później twarde, to nie przyjmuje dymu i to widać na Twoich zdjęciach.

 

Wędzarnia bardzo ładna, jednak o ile dobrze widzę również bardzo szczelna, a to nie jest dobre przy DG i grzałce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432178
Udostępnij na innych stronach

Warto zapoznać się z materiałem zawartym w tym temacie. Bardzo wiele Ci wyjaśni: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11177-część-ii-wędliny-parzone-technologiczne-odchylenia-jakości-i-przeciwdziałanie/

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432179
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.