paweljack Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1251 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Może łopatkowo-boczkową? Taki żarcik z rana. Łopatka ma 3 klasy, z której klasy? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1252 Opublikowano 18 Czerwca 2015 której klasy? 2C S.P. w Bytomiu Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1253 Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) Jakbym powycinał tłuszczyk to by wyszła 1 i 2 klasahttps://images.tapatalk-cdn.com/15/06/18/9d2dc0da67af95f3d2ce24ee3b624bb2.jpgEnviado desde mi GT-N7100 mediante Tapatalk Edytowane 18 Czerwca 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1254 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Ewidentnie tak a i 3 troszkę się znajdzie Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1255 Opublikowano 18 Czerwca 2015 1 klasy uzyskałem kilogram. 2 klasy uzyskałem ponad 2 kilo. Reszta to 3 klasa z 4.5 kilograma łopatki z kością.Jaką kiełbasę grubą i cienką mogę z tego uzyskać?Pomyślałem nad tymi dwoma:A'la szynkowahttp://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/08/kielbasa-szynkowa/i ta cienkahttp://wyrobydomowe.blog.pl/2013/12/10/pierwsza-kielbasa-wedzona/ Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1256 Opublikowano 18 Czerwca 2015 może coś tutaj podpatrzysz ? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11744-moje-mięsiwonie-moje-wędzenie/ pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1257 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Ciekawy przepis. Dziękuję i pozdrawiam również. Moja cienka , że tak ją nazwę składa się z : 3,5 kg wieprzowiny kl II - zmielone na sitku 8 1 kg wieprzowiny kl III - zmielone na sitku 2 Po zmieleniu mięsa połączyłam i dodałam przyprawy : - peklosol/sól morska 50/50 - 20g/kg - pieprz czarny 3,5g/kg - czosnek 2g/kg - kolendra mielona 0,5g/kg - gorczyca utłuczona w moździerzu 1g/kg - majeranek 1g/kg - kminek mielony 0,5g/kg Dodałam na każdy kg 50ml zimnej wody , wymieszałam dokładnie i do lodówki poszło na 72godz. w temp.5st. - nie wiem czy poprawnie robię ale codziennie przemieszałam farsz . Po tym czasie nadziałam w jelita , osadzało się powieszone na kijku w temp.22st. 4 godz. i pojechało do wędzenia do p.Stasia Efekt na zdjęciach Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-431095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1258 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Podeśle ktoś linka do gotowego wyrobu (krok po kroku) w systemie sous vide?Szukam i szukam i nie ma nic konkretnego (czy wrzuca się na podgrzaną wodę, czy od pokojowej do konkretnej, od kiedy liczyć czas, proporcje przypraw itd)Z góry dziękuję. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1259 Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Np łosoś.: http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_sous_vide/przepis.htmlhttps://www.sousvidesupreme.com/a na tej stronie jest nie po naszemu ale bardzo dużo przepisówMam też tabele z temperaturami to jak coś to adres na pw i mogę podesłać. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1260 Opublikowano 23 Czerwca 2015 poszło Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1261 Opublikowano 23 Czerwca 2015 parzyłam wędzonki , teraz obsychają sobie na kijku w domu i mam pytanie czy najpierw włożyć je do lodówki a później do zamrażary czy od razu do zamrażary ? no nie wiem tego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1262 Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Ja wkładam najpierw do lodówki a potem na drugi dzień) do zamrażarki Edytowane 23 Czerwca 2015 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1263 Opublikowano 23 Czerwca 2015 tak zrobię , dzięki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1264 Opublikowano 23 Czerwca 2015 najpierw do lodówki czemu tak? Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edisded Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1265 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Cześć zadymiacze, dzisiaj wędziłem kiełbasę Głogowską z okolic Rzeszowa przepisu Ligawy (robiłem już kilkakrotnie) w nowo zbudowanej wędzarni elektrycznej z dymogeneratorem i wyszło mi coś takiego pierwszy raz, co zrobiłem lub czego nie zrobiłem, że wyszło tak nierównomiernie a od wewnątrz jest matowo szara, na zewnątrz mocno ciemna a od góry taka jak być powinna (widoczne na zdjęciu) . W smaku i zapachu czuć intensywnie dymem a pod jelitem delikatna, brązowa otoczka. Wędzarnia jest z termoobiegiem więc dym był w całej pojemności wędzarni równomiernie rozprowadzony (wędzarnia przeszklona więc było widać). Proszę o jakieś wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1266 Opublikowano 23 Czerwca 2015 w nowo zbudowanej wędzarni elektrycznej z dymogeneratorem daj zdjęcia tej wędzarenki. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1267 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Podaj także temperatury i czas wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edisded Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1268 Opublikowano 23 Czerwca 2015 zaraz dodam, tylko się bateria w aparacie musi doładować. Ale już chyba znalazłem przyczynę na forum, a mianowicie w wędzarni było bardzo dużo wilgoci, a wilgoć była od nowo zakupionych zrębków (aż czuć w dotyku, dodawałem łopatką i nie zauważyłem wcześniej)temp. osuszania 50 stopni przez 90 min. , wędzenie 60 stopni przez 4 godz. no i pieczenie 85 stopni do osiągnięcia 70 stopni w kiełbasie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1269 Opublikowano 23 Czerwca 2015 W smaku i zapachu czuć intensywnie dymem To właśnie mogły dać zrębki wilgotne i długie wędzenie. a wilgoć była od nowo zakupionych zrębków Ale w wybarwieniu kiełbasy według mnie trzeba szukać przyczyn gdzie indziej, tym bardziej że piszesz Wędzarnia jest z termoobiegiem więc dym był w całej pojemności wędzarni równomiernie rozprowadzony Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1270 Opublikowano 23 Czerwca 2015 temp. osuszania 50 stopni przez 90 minRaczej tu bym szukał przyczyny. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edisded Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1271 Opublikowano 23 Czerwca 2015 proszę zdjęcia, do Miro, i wcześniej przez całą noc w lodówce na kijach wisiały Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1272 Opublikowano 23 Czerwca 2015 proszę zdjęcia, Według mnie za duży "termos" zrobiłeś i za mały kominek. Grzałki z termoobiegiem rozumiem, że na tylnej ściance u dołu. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1273 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Cała noc na kijach + 1,5 h osuszania, oznacza że jelito było w dotyku jak papier.Takie wysuszone jelito nie dość że jest później twarde, to nie przyjmuje dymu i to widać na Twoich zdjęciach. Wędzarnia bardzo ładna, jednak o ile dobrze widzę również bardzo szczelna, a to nie jest dobre przy DG i grzałce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1274 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Warto zapoznać się z materiałem zawartym w tym temacie. Bardzo wiele Ci wyjaśni: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11177-część-ii-wędliny-parzone-technologiczne-odchylenia-jakości-i-przeciwdziałanie/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
edisded Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1275 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Miro, to jak powinno być prawidłowo, chodzi o suszanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/51/#findComment-432180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.