Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1451 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Przepraszam , za zamęt. Jest pokrojone i właśnie miałem zalewać. ( byłem pewien że dobrze robię więc pisałem że "mam zrobione") teraz to pewnie zamrozić mi zostaje skoro wedzenie w niedzielę.Moje składniki to4.9 Szynki2.4 wołowiny1kg słoniny wszsytko na fi 8 + przyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1452 Opublikowano 14 Grudnia 2015 zresztą patrz jakikolwiek przepis na tym forum.... Poza przepisami dla Zosi ..... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dance3.gif Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1453 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) ...chwilę temu dałeś skład na chłopską dużo masz tej wołowiny , no ale dobry klej będzie tylko zmiel na 3 zamiast słoniny dałbym 2 kg podgardla lub ew. boczku.. A mrozić - po co? miro - niektórych nawet zośka przerasta :D Edytowane 14 Grudnia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1454 Opublikowano 14 Grudnia 2015 "zapekluj na sucho te pokrojone mięso dawkką PEKLOSOLI 18 - 20gram na kilogram i przykryj miske folią i daj w chłodne miejsce" Czyli mięso natrzeć pektosolą? wytrzyma tyle dni w lodówie? Tera akcja- biegnę do sklepu mam nadzieję iż dostanę pektosól Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1455 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) przykryj miske folią i daj w chłodne miejsce Chłodne to jakie ... bo dziś + 15 to gorąc na zewnątrz...http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/0rofl.gif Edytowane 14 Grudnia 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1456 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Może najpierw ustalmy to są Twoje składniki które masz są tylko pokrojone w duże kawałki ? 4.9 Szynki 2.4 wołowiny 1kg słoniny Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1457 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) przykryj miske folią i daj w chłodne miejsce Chłodne to jakie ... bo dziś + 15 to gorąc na zewnątrz...http://emotikona.pl/emotikony/pic/0sarcastic.gif http://emotikona.pl/emotikony/pic/0rofl.gif miro - tu u Ciebie na Katowickiej - zresztą widziałem Cię w szortach -ale chłopak jest z krainy ziemniaka , a to daleko od BB Edytowane 14 Grudnia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1458 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Thaifu...też ześ se nicka wymyślił.....ciężko zapamiętać. Skup się i na spokojnie napisz jeszcze raz na czym "stoisz"...nie pisz że na podłodze.... Napisz co masz, w jakim stanie rozdrobnione, zapeklowane, nie zapeklowane i co chcesz zużyć na kiełbasę.. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1459 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Tak Maciek mam wielkie kostki koło 4x4 pokrojonej szynki (4.9) i wołowiny (2.4) -słoniny nie mam dokupię.Surowe niezapeklowane - zalewa stoi ObokTeraz dojrzałem na tackach datę do sporzycia _ DO Dzisiaj_ poddaje się , a pektosoli ni ma w sklepie -7 rodzajów soli, himalajska morska ale pekto oczywiście nie!Brnąć dalej czy zamrozić to na gulasz? i Pekto teraz w Poznaniu nigdzie nie dostanę.Miro w kąciku zośki byłem - filmiki oglądałem ale temat zszedł na to iż właśnei kącik nikomu niby niepotrzebny .. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Thaifu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1460 Opublikowano 14 Grudnia 2015 ....napisał - dwa składy.....zauważyłeś ? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1461 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) skład podałem na chłopską bo mi ktoś taką zasugerował- a ja wszsytko odmmiene od składu posiadam- wię podałem co mam !Ach trochę paniki się wkradło ot co i za dużo osób i rad Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Thaifu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1462 Opublikowano 14 Grudnia 2015 ....a pytałeś o pektosól czy peklosól ? a tescu makru czy innym realu leży toto na półkach .. i nazywa się PEKLOSÓL... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1463 Opublikowano 14 Grudnia 2015 to jadę do tesco, Natrzeć to wszytko peklosoloą rozumiem? , w piątek zmielić dodać przyprawy, w sobotę osadzić w niedzielę wędzić tak?jescze jedna prosta odpowiedź ile dodać słoniny? 1 kg będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1464 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) ..masz pokrojone , odmierz ilość peklosoli na ilość mięsa (ja bym dał 18g/kg) wsyp do pokrojonego mięsa w misce i dokładnie wymieszajpotem ubij w pojemniku lub worku i do "chłodnego miejsca" byle nie do mira reszta jak piszesz - no ale raczej piątek i sobota w jeden dzień...apropo's słoniny to ja bym dał 2 kg ale lepiej podgardla...a wołowinę potem zmiel na 3 i wyrób osobno na klej no jedź do tesco Edytowane 14 Grudnia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1465 Opublikowano 14 Grudnia 2015 W drodze do selgrosu jestem.Tam też chyba będzie, Podgardla też 1.5 kg czy wiecej?dziękuję za wsparcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1466 Opublikowano 14 Grudnia 2015 ja lubię tłuste , więc dałbym nawet 2,5 na te mięso co masz , ale te 1,5 kg to minimum Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1467 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) W Intermarche (ostatnio kupowałem w Lubońskim) występuje peklosól w opakowaniach 600 g (+ 10%) za niecałe 3 zł. Taka : http://www.osole.com.pl/pl/index/html/id:476/Sol_peklowa W Selgrosie raczej nie będzie - podgardla również tam raczej nie kupisz. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1468 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Wlasnie taką kupiłem w selgrosie w ilości "na wszelki wypadek" jak by Putin czy cuś... Podgardle też mam, 2, 5 a co bedzie tlusto! Czteropak na skołatane nerwy też jest. Dziekuje wszytkim za pomoc a tobie drogi Jumbo w szczególności:) Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Thaifu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-462928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1469 Opublikowano 15 Grudnia 2015 ...jasne z modrym.. ...rozczuliłem się.... ...Thaifu pochwal się co Ci z tego wyszło.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-463199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1470 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Czy ktos moze mi powiedziedz co oznaczaja te 2slowa po miemiecku- Frischhefe i Gekochte, znalazlamje w jednym przepisie , reszty sie domyslilam oprocz tych 2 slow Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-463813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okeramo Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1471 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Świeże drożdże,gotowane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-463815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1472 Opublikowano 19 Grudnia 2015 ??? drozdzy sie nie gotuje , przynajmniej tak mysle Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-463816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1473 Opublikowano 19 Grudnia 2015 (edytowane) ??? drozdzy sie nie gotuje , przynajmniej tak mysle Pewnie to tłumaczenie bezpośrednie.Może chodzi o trzymanie rozczynu drożdży w cieple albo o drożdże suszone ? Edytowane 19 Grudnia 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-463817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thaifu Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1474 Opublikowano 20 Grudnia 2015 (edytowane) ...Thaifu pochwal się co Ci z tego wyszło.... Tak więc chwalę się Zrobiłem cztery szyneczki - dwie po uwędzeniu sparzyłem w 80 stopniach przez 20 min, a dwie powiesiłem, moja lepsza połowa lubi surowe.Peklowana były przez 5 dni nastrzykiem 5kmiesa/290gram peklosoli. Czy teraz gotowane i surowę mogę sobie powiesić i sięgnąć po nie kiedy chcę? czy lepiej zamrozić lub trzymać w lodówce?Ile taka szynka może "wytrzymać "?. Na zdjęciu - w przekroju parzona. Zaraz część druga vel nieszczęsna kiełbasa wiec wieczorkiem zrobię zdjęcie podwędzonej, tymczasem:Trochę kiełbasy chciałbym również poduszyć - czy taka chłopska się nadaje? czy w całości zamrażalnik? pozdrawiam Edytowane 20 Grudnia 2015 przez Thaifu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-464051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1475 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Ładnie to wygląda, następnym razem to nie parz wyrobów na czas, tylko używaj termometru. Moim zdaniem 20 minut, to za mało aby osiągnąć prawidłową temperaturę w środku szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/59/#findComment-464066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.