Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czy mogą się zalęgnąć robaki w wędlinach w domowej wędzarni?

O tej porze roku gdy zostawisz wędliny w wędzarni to nic się nie stanie ale latem i owszem - muchy mogą złożyć jaja .

 

 

 

muszka owa inteligentny owad jest, nie składa jaj na wędzonym

Niestety składa  :hmm: wiem z autopsji  :mad: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477064
Udostępnij na innych stronach

Ona lubi padlinę niczym nie zakonserwowaną.    

 

Jak nie ma co lubi to lubi co ma ;) Potwierdzam słowa Chudziaczka, widziałem "niespodziankę" na zapeklowanym - na szczęście nie z autopsji :)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477068
Udostępnij na innych stronach

PS  Większość osób nie ma pojęcia jak wyglądają  jaja muchy. 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477075
Udostępnij na innych stronach

Piotrze, pis67

Napisałeś, że to inteligentna bestyja.

Nauczyły się i też takiego mięska nie przepuszczą....idą z duchem czasu. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477076
Udostępnij na innych stronach

No nie miałem jeszcze przypadku, może dlatego, że nie wystawiam wyrobów na kuszenie.... :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477077
Udostępnij na innych stronach

A powiedzcie mi od czego zależy kruchość boczku. Lubie kruche czyli takie które się rozpadają na części. Wczoraj wyszedł mi troche taki ciągutek. W smaku i w kolorze ok.

20 min osuszanie

ok 2 h wędzenie

parzenie 1,5h do temp 73 st. w środku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477428
Udostępnij na innych stronach

Gonzo - temat głupie pytania -  odpowiedzi też mogą być......   :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477436
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gonzo - temat głupie pytania -  odpowiedzi też mogą być......  
 

 

W sumie tak.To może ktoś wie czemu mi od rana w uchu dzwoni, spałem dobrze, nigdzie się nie uderzyłem i uprzedzając odpowiedź Jamba z elektrolitami wszystko ok. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477439
Udostępnij na innych stronach

 

Gonzo - temat głupie pytania -  odpowiedzi też mogą być......  
 

 

W sumie tak.To może ktoś wie czemu mi od rana w uchu dzwoni, spałem dobrze, nigdzie się nie uderzyłem i uprzedzając odpowiedź Jamba z elektrolitami wszystko ok. 

 

Za mało, albo za dużo wypiłeś (obstawiam to drugie) i dlatego Ci szumi ;):D

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477446
Udostępnij na innych stronach

Masakra... jednym słowem. 

Informacji trzeba szukać pośród setki idiotycznych postów. 

Nie dziwie się że niektórzy mają po pare tysięcy postów jak w każdym temacie jest pierd......... o Irenie :facepalm:

 

Dzięki za konstruktywną odpowiedź

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477459
Udostępnij na innych stronach

Hanysek ja nigdy temperatury w boczku nie mierzyłem i zawsze był mięciutki, nie wiem czy to to samo co kruchy  :rolleyes: Kruche to są np. herbatniki, twarde i kruche. Boczek wrzucam razem z pozostałymi wędlinami (jak chce mi się duży garnek wyciagać  :blush: ) I jak już wyjmę polędwice, szynki balerony to podwyższam temperaturę wody do 80-85*C i trzymam jeszcze boczek ok. godziny.Tak, że w sumie boczek parzę między 2 a 2,5h. I taki mi i nie tylko, samkuje.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477463
Udostępnij na innych stronach

Hanysek ja nigdy temperatury w boczku nie mierzyłem i zawsze był mięciutki, nie wiem czy to to samo co kruchy  :rolleyes: Kruche to są np. herbatniki, twarde i kruche. Boczek wrzucam razem z pozostałymi wędlinami (jak chce mi się duży garnek wyciagać  :blush: ) I jak już wyjmę polędwice, szynki balerony to podwyższam temperaturę wody do 80-85*C i trzymam jeszcze boczek ok. godziny.Tak, że w sumie boczek parzę między 2 a 2,5h. I taki mi i nie tylko, samkuje.

 

Dzięki. Czyli potrzebna jest wyższa temperatura i dłuższy okres parzenia..

 

Czy zna ktoś ceny mięsa wieprzowego klasy I, II a oraz b, III ?Najlepiej z Lubelszczyzny :)

 

A czytałeś Akademię Dziadka na temat klasyfikacji mięsa ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477468
Udostępnij na innych stronach

Musisz wyczuć czas parzenia.Z temperaturą to jak skacze +/- parę stopni to bym tragedii nie robił ;) 

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477472
Udostępnij na innych stronach

Ja moj boczek z szynkowaru parze do temp 76 st w srodku ,mam miekki boczus ktory sie nie ciagnie .ale czy on jest kruchy? hmmm mnie smakuje ..najlepsza metoda probowac az dojdzie sie do swojego gustu i smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477494
Udostępnij na innych stronach

 

 

To może ktoś wie czemu mi od rana w uchu dzwoni,

 

 

 Najlepiej zadzwoń do uchologa :D :D . A na początek to bym przydzwonił w to, co nie dzwoni . Może się wyrówna :D 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477523
Udostępnij na innych stronach

 

 

A na początek to bym przydzwonił w to, co nie dzwoni . Może się wyrówna  

 

Albo młotem w duży palec u nogi  :D  A pytanie było z głupich w głupich pytaniach  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477527
Udostępnij na innych stronach

 

Czy zna ktoś ceny mięsa wieprzowego klasy I, II a oraz b, III ?Najlepiej z Lubelszczyzny :)

A czytałeś Akademię Dziadka na temat klasyfikacji mięsa ?

 

A sprawdzałeś swoje IQ?Idiotyczne pytanie na prostą odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/64/#findComment-477602
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.