zzzt Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1701 Opublikowano 6 Maja 2016 tak mnie to ostatnio zastanowiło:wędząc mięso (szynka/schab kawałki < 1kg) przez ok 3h w temperaturze ok 50-60o powinniśmy uzyskać temperaturę wewnątrz wyrobu w podobnych okolicach ?odparzając przypadkiem wbiłem termometr na samym początku "procesu" i było coś koło 40o - ta sama sonda co wisiała w wędzarni koło szynek... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1702 Opublikowano 6 Maja 2016 Ale co Cię zastanowiło gdy odparzyłeś pięty ? I jak brzmi Twoje pytanie ?To co napisałeś to norma tak jest było i będzie bo wszystko w przyrodzie dąży do stanu równowagi ... im mniejsza delta tym proces wolniejszy. Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1703 Opublikowano 6 Maja 2016 Powietrze jest słabym przewodnikiem ciepła i tu jest problem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1704 Opublikowano 9 Maja 2016 W ramach walki z nudą i samodoskonalenia postanowiłem zrobić "głowiznę eksportową" wg receptury na konserwy z 19.Chodzi mi o to, czy po peklowaniu, a przed parzeniem surowce mięsne należy opłukać w wodzie czy tylko pozostawić do ocieknięcia?W 19 nie ma o tym mowy. Jest tylko napisane, że po peklowaniu surowce parzy się przez określony czas w określonej temp.. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 9 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1705 Opublikowano 9 Maja 2016 Powietrze jest słabym przewodnikiem ciepła i tu jest problem zatem "problem" rozstrzygniętypo prostu mnie to zastanowiło, że po tak długim czasie 3-4h jest taka różnica temperatur Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1706 Opublikowano 15 Maja 2016 Zawsze jak pekluję mięso na kiełbasy, to mam z ty m problem.Mianowicie, czy mięso na kiełbasy peklujemy szczelnie zamknięte czy też ma mieć kontakt z powietrzem? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-496531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1707 Opublikowano 15 Maja 2016 Mianowicie, czy mięso na kiełbasy peklujemy szczelnie zamknięte czy też ma mieć kontakt z powietrzem? U mnie ma kontakt z powietrzem. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-496534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1708 Opublikowano 15 Maja 2016 Wystarczy choć raz dziennie otworzyć pojemnik i wymieszać mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-496569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sewe01 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1709 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Niektóre pytania były strzałem w 10 Niby głupie, a wiele się dowiedziałem z tego działu. Cytuj Biuro29-wroclaw.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1710 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Miro,nie dawaj złych rad.Mięso w czasie peklowania nie mieszamy.Ma być ono ubite w naczyniu i pozostawione w spokoju.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1711 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Miro,nie dawaj złych rad. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1712 Opublikowano 12 Czerwca 2016 A niby czemu nie wolno i nie powinno się mieszać mięsa?Jakie przeciwwskazania możesz napisać? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1713 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Jakie przeciwwskazania możesz napisać? Jak najmniej kontaktu z powietrzem - to na początek . Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1714 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Jak najmniej kontaktu z powietrzem - to na początek . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1715 Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Żeby ci Arku zapewnić spokojną niedzielę i zapewnić że moja porada nie jest zła, zacytuję biegłego w tym temacie.Osobę która wie co robi, temat masarstwa nie jest jej obcy i czy ci się to podoba czy nie, musisz się z nią zgodzić. A ja i tak będę robił po swojemu czyli na sucho wiązał później moczył tylko w ciepłej wodzie bez soli bo szkoda soli i każdemu polecał ten sposób wielokrotnie wypróbowany i nie tylko przeze mnie. I będę ten sposób polecał, ponieważ azotyn przez mieszanie się uwolni z mięsa, a mnie nie będzie po nim żołądek bolał.Poza tym wybiję bakterie beztlenowe. Edytowane 12 Czerwca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1716 Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Żeby ci Arku zapewnić spokojną niedzielę i zapewnić że moja porada nie jest zła, zacytuję biegłego w tym temacie.A TY coś się do mnie przy...........lił.Wiem, wiem 20 lat na peklowni To nie ja Ci wytknąłem brak znajomości podstaw peklowania bo mnie się już nie chce Twoje błędy korygować.Mój sposób wiązanek osłonek nikomu nie zaszkodzi i jest skuteczny a Twoje porady od wielu lat są szkodliwe dla zdrowia innych użytkowników.Trzeba mieć dużo cierpliwości, żeby to tolerować.Ty jesteś po prostu niereformowalny a co gorsza nawet do fachowej literatury nie zajrzysz. I będę ten sposób polecał, ponieważ azotyn przez mieszanie się uwolni z mięsa, Ciekawe,bardzo ciekawe.Sprzedaj ten sposób zakładom mięsnym to będą robić zdrowsze wędliny. Edytowane 12 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1717 Opublikowano 12 Czerwca 2016 To nie ja Ci wytknąłem brak znajomości podstaw peklowania bo mnie się już nie chce Twoje błędy korygować A kto napisał że to błąd?Gdzie w instrukcji peklowania zabrania się przewracania mięsa. Twoje porady od wielu lat są szkodliwe dla zdrowia innych Wskaż o kim mówisz?Konkretne osoby poproszę którym zaszkodziłem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1718 Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) Poproś o poradę Maxella albo Nestora.Ja nie udzielam porad ludziom , którzy upubliczniają prywatną korespondencję.Nie mam po prostu do nich za grosz szacunku.. Edytowane 12 Czerwca 2016 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1719 Opublikowano 12 Czerwca 2016 Czegoś się wstydzisz w swojej korespondencji, że tak się obudziłeś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1720 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Jak najmniej kontaktu z powietrzem - to na początek . Czyli, podsumowując:1. Mięso mieszamy raz, a dobrze z mieszanka peklującą.2. Układamy ściśle w pojemniku.3. Przykrywamy. w miarę szczelnie.4. Po zakończonej peklacji, odkrywamy i mielimy.Tak? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1721 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Mysle ze pkt 3 - nie koniecznie szczelnie /scierka wystarczy/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1722 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1723 Opublikowano 13 Czerwca 2016 Jak najmniej kontaktu z powietrzem - to na początek .Czyli, podsumowując:1. Mięso mieszamy raz, a dobrze z mieszanka peklującą.2. Układamy ściśle w pojemniku.3. Przykrywamy. w miarę szczelnie.4. Po zakończonej peklacji, odkrywamy i mielimy.Tak? Tak.A ten punk 3, tak jak pisał kolega Walka. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olszak87 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1724 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Witam,z jakiego drewna zrobić obicie wędzarni z zewnątrz i wewnątrz. Mam Drewo sosnowe będzie dobre?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-503997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1725 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Witam, z jakiego drewna zrobić obicie wędzarni z zewnątrz i wewnątrz. Mam Drewo sosnowe będzie dobre?? Może być, tylko żeby za dużo żywicznych nie było i na początku trzeba będzie dobrze przepalić (dać temperatury), żeby wypłynęło co ma wypłynąć. Najlepsze deski do budowy są z drzew liściastych.Ale jak się niem co się lubi, to ........... Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-504002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.