Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

tak mnie to ostatnio zastanowiło:

wędząc mięso (szynka/schab kawałki < 1kg) przez ok 3h w temperaturze ok 50-60o powinniśmy uzyskać temperaturę wewnątrz wyrobu w podobnych okolicach ?

odparzając przypadkiem wbiłem termometr na samym początku "procesu" i było coś koło 40o -  ta sama sonda co wisiała w wędzarni koło szynek...

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495275
Udostępnij na innych stronach

Ale co Cię zastanowiło gdy odparzyłeś pięty ? I jak brzmi Twoje pytanie ?

To co napisałeś to norma tak jest było i będzie bo wszystko w przyrodzie dąży do stanu równowagi ... im mniejsza delta tym proces wolniejszy.

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495299
Udostępnij na innych stronach

Powietrze jest słabym przewodnikiem ciepła i tu jest problem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495309
Udostępnij na innych stronach

W ramach walki z nudą i samodoskonalenia postanowiłem zrobić "głowiznę eksportową" wg receptury na konserwy z 19.

Chodzi mi o to, czy po peklowaniu, a przed parzeniem surowce mięsne należy opłukać w wodzie czy tylko pozostawić do ocieknięcia?

W 19 nie ma o tym mowy. Jest tylko napisane, że po peklowaniu surowce parzy się przez określony czas w określonej temp..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495607
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powietrze jest słabym przewodnikiem ciepła i tu jest problem

zatem "problem" rozstrzygnięty

po prostu mnie to zastanowiło, że po tak długim czasie 3-4h jest taka różnica temperatur ;)

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-495625
Udostępnij na innych stronach

Zawsze jak pekluję mięso na kiełbasy, to mam z ty m problem.

Mianowicie, czy mięso na kiełbasy peklujemy szczelnie zamknięte czy też ma mieć kontakt  z powietrzem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-496531
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mianowicie, czy mięso na kiełbasy peklujemy szczelnie zamknięte czy też ma mieć kontakt  z powietrzem?

 

U mnie ma kontakt z powietrzem. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-496534
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy choć raz dziennie otworzyć pojemnik i wymieszać mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-496569
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

 

Miro,nie dawaj złych rad.

 

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501495
Udostępnij na innych stronach

A niby czemu nie wolno i nie powinno się mieszać mięsa?

Jakie przeciwwskazania możesz napisać?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501502
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie przeciwwskazania możesz napisać?

Jak najmniej kontaktu z powietrzem - to na początek . ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501512
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak najmniej kontaktu z powietrzem - to na początek .

 

:thumbsup:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501539
Udostępnij na innych stronach

Żeby ci Arku zapewnić spokojną niedzielę i zapewnić że moja porada nie jest zła, zacytuję biegłego w tym temacie.

Osobę która wie co robi, temat masarstwa nie jest jej obcy i czy ci się to podoba czy nie, musisz się z nią zgodzić. :)

 

 

A ja i tak będę robił po swojemu czyli na sucho wiązał później moczył tylko w ciepłej wodzie bez soli bo szkoda soli :D i każdemu polecał ten sposób :thumbsup: wielokrotnie wypróbowany i nie tylko przeze mnie. :tongue:

 

 

:tongue:

 

I będę ten sposób polecał, ponieważ azotyn przez mieszanie się uwolni z mięsa, a mnie nie będzie po nim żołądek bolał.

Poza tym wybiję bakterie beztlenowe.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501551
Udostępnij na innych stronach

Żeby ci Arku zapewnić spokojną niedzielę i zapewnić że moja porada nie jest zła, zacytuję biegłego w tym temacie.

A TY coś się do mnie przy...........lił.Wiem, wiem 20 lat na peklowni :facepalm: To nie ja Ci wytknąłem brak znajomości podstaw peklowania bo mnie się już nie chce Twoje błędy korygować.Mój sposób wiązanek osłonek nikomu nie zaszkodzi i jest skuteczny a Twoje porady od wielu lat są szkodliwe dla zdrowia innych użytkowników.Trzeba mieć dużo cierpliwości, żeby to tolerować.Ty jesteś po prostu niereformowalny a co gorsza nawet do fachowej literatury nie zajrzysz.

 

 

 

I będę ten sposób polecał, ponieważ azotyn przez mieszanie się uwolni z mięsa,

 

Ciekawe,bardzo ciekawe.Sprzedaj ten sposób zakładom mięsnym to będą robić zdrowsze wędliny. :facepalm:  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501578
Udostępnij na innych stronach

To nie ja Ci wytknąłem brak znajomości podstaw peklowania bo mnie się już nie chce Twoje błędy korygować

 

A kto napisał że to błąd?

Gdzie w instrukcji peklowania zabrania się przewracania mięsa.

 

 

Twoje porady od wielu lat są szkodliwe dla zdrowia innych

 

Wskaż o kim mówisz?

Konkretne osoby poproszę którym zaszkodziłem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501585
Udostępnij na innych stronach

Poproś o poradę Maxella albo Nestora.Ja nie udzielam porad ludziom , którzy upubliczniają prywatną korespondencję.Nie mam po prostu do nich za grosz szacunku..

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501594
Udostępnij na innych stronach

 Czegoś się wstydzisz w swojej  korespondencji, że tak się obudziłeś. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501627
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak najmniej kontaktu z powietrzem - to na początek .

Czyli, podsumowując:

1. Mięso mieszamy raz, a dobrze z mieszanka peklującą.

2. Układamy ściśle w pojemniku.

3. Przykrywamy. w miarę szczelnie.

4. Po zakończonej peklacji, odkrywamy i mielimy.

Tak?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501739
Udostępnij na innych stronach

post-55133-0-02361300-1465817602_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501743
Udostępnij na innych stronach

 

Jak najmniej kontaktu z powietrzem - to na początek .

Czyli, podsumowując:

1. Mięso mieszamy raz, a dobrze z mieszanka peklującą.

2. Układamy ściśle w pojemniku.

3. Przykrywamy. w miarę szczelnie.

4. Po zakończonej peklacji, odkrywamy i mielimy.

Tak?

 

Tak.A ten punk 3, tak jak pisał kolega Walka.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-501775
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Witam, z jakiego drewna zrobić obicie wędzarni z zewnątrz i wewnątrz. Mam Drewo sosnowe będzie dobre??

 

Może być, tylko żeby za dużo żywicznych nie było i na początku trzeba będzie dobrze przepalić (dać temperatury), żeby wypłynęło co ma wypłynąć. Najlepsze deski do budowy są z drzew liściastych.Ale jak się niem co się lubi, to ........... ;)  

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/69/#findComment-504002
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.