Maxell Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1776 Opublikowano 30 Sierpnia 2016 Peklowanie to nie wybarwianie Powinno być: peklowanie, to nie tylko wybarwianie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-513062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1777 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Dzień dobry Mam zamiar zrobić pierwsze kabanosy i tak dwa pytania z tych "głupich" -do kabanosów nie dajemy wody tak jak do kiełbasy?-peklowanie obejmuje wszystkie rodzaje mięsa w tym tłuszcze np.podgardle?Będę korzystał z przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1710-kabanosy-wieprzowe-halusi i nie wiem czy podgardle też potraktować peklosolą w ilości 18g/kg czy to dotyczy tylko mięsa a tłuszczów jak słonina czy podgardle już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-513279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1778 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Ad.1 .Nie dajemy i lekko mieszamy, żeby mięso nie puściło kleju.Ad 2..Peklujemy wszystko włącznie z całym podgardlemAd 3 Słoniny nie peklujemy tylko solimy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-513285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1779 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-513289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1780 Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Proszę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-513294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torgen Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1781 Opublikowano 9 Września 2016 Jeszcze jedno glupie pytanie :-)Obsuszam wedliny w wedzarni elektrycznej i ........ zaczyna sie zlot much:-) czy to w czyms przeszkadza? Tez tak macie?Czy jednak lepiej ,bo juz tak sie zastanawiam podsuszac w piekarniku? Pozdro:-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1782 Opublikowano 9 Września 2016 Musisz po prostu zabezpieczyć wędzonki przed muchami. Przy podniesionej temperaturze w komorze nie powinny się do niej "zakradać".Trochę z humorem: takie zloty świadczą o tym, że musisz robić niezłe delikatesy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1783 Opublikowano 9 Września 2016 ... A dobre masz to mięso...? Jak ''puścisz'' dym - powinny się odczepić... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1784 Opublikowano 9 Września 2016 Ja obsuszam wedzonki zawieszajac je na drzewku. Opatulam je luzno stara firanka.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1785 Opublikowano 9 Września 2016 Tutaj masz gotowca ze strony głównej: http://wedlinydomowe.pl/zrob-to-sam/zrob-to-sam/1605-jaro-pokazuje-jak-uchronic-nasze-wyroby-przed-owadami Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1786 Opublikowano 9 Września 2016 mam namoczony suszony pecherz wieprzowy i wywracalam go setki razy myjac go ,a teraz juz nie mam pojecja ktora strona ma byc do miesa jak to rozpoznac ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1787 Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) Moim zdaniem jeżeli chodzi o pęcherz to bez różnicy,która strona.Ale tak po prawdzie to zawsze napełnia się np.żołądek,kątnice,jelita grube tak żeby farsz był napełniany do tej strony która była na zewnątrz( za życia zwierza) ,rozpoznać to można po tym że na tej stronie jest tłuszcz a wewnętrzna strona jest bardziej gładka. Edytowane 9 Września 2016 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1788 Opublikowano 9 Września 2016 Dzieki Kostek czyli gladka strone musze miec na wierzchu ,pecherz ponoc tez ma byc wywrocony.Strasznie to wyglada ,szczegolnie ze pierwszy raz w zyciu wogole widze cos takiego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konik0 Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1789 Opublikowano 11 Września 2016 Chyba nie ma głupich pytań , tylko są trudne do znalezienie i niejednoznaczne odpowiedzi które bardzo nam trudno zaakceptować .pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1790 Opublikowano 13 Września 2016 witamdzieki temu forumowi juz od paru lat popelniam swoje wedzonki- miedzy innymi kielbase chlopska Szczepana- z malymi modyfikacjami,daje o wiele wiecej czosnku(70g na 10kg)Ale od poczatku borykam sie z problemem pekajacych jelit-co powoduje pewna nerwowosc i wysyp slow niecenzuralnych...zmienilem nawet jelita na wieksze i mocniejsze wolowe ale i tak zdarza mi sie ze pekaja-przestalem je okrecac i przewiazuje po prostu sznurkiem-zaznaczam, ze mocze je zgodnie z przepisemA drugim problemem z ktorym mam klopot to mieszanie zmielonego miesa (rekoma) po wyjeciu z lodowki -10-20 minut! toz odmrazam sobie reke!!!....rekawiczka lateksowa nie za bardzo izoluje i pomaga....pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scalarian Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1791 Opublikowano 13 Września 2016 Wowa, co oznacza zgodnie z przepisem?? Jeśli chodzi o mieszanie rękami zimnego farszu to kiedyś zakładałem zwykłą materiałową rękawiczkę i dopiero na nią zakładałem lateksową. Wszystko zanim kupiłem mieszarkę i problem sam się rozwiązał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1792 Opublikowano 13 Września 2016 Nie napełniać tak mocno jelit to rozwiązanie pierwszego problemu ...(swoją drogą ciekawy jestem czym nadziewasz) ... drugi załatwi mieszarka, cienkie wełniane rękawiczki i na to gumowe/lateksowe albo przepuszczenie farszu kilka razy przez maszynkę bez sitek z samym ślimakiem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1793 Opublikowano 13 Września 2016 Ale od poczatku borykam sie z problemem pekajacych jelit-co powoduje pewna nerwowosc i wysyp slow niecenzuralnych..Pewnie potrzeba też trochę praktyki ale wypróbuj jelita stąd: http://swojskiwyrob.pl/ A drugim problemem z ktorym mam klopot to mieszanie zmielonego miesa (rekoma) po wyjeciu z lodowki -10-20 minut! toz odmrazam sobie reke!!!....rekawiczka lateksowa nie za bardzo izoluje i pomaga....Zakładam zimową rękawiczkę i na to lateksową, zwłaszcza do parówek. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1794 Opublikowano 13 Września 2016 1. Zmień dostawcę jelit - na początek. 2. Nie nabijaj jelit zbyt mocno, jeśli masz je jeszcze odkręcać.3. Mięso peklowane, po wyjęciu z lodówki, zostaw niech troszkę się ogrzeje w temperaturze pokojowej (oczywiście przykryj szczelnie jakąś ściereczką lub pokrywą. Mięso się ogrzewa i dopeklowuje. Kiedy osiągnie temperaturę 12-14 st.C możesz brać się do dzieła. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1795 Opublikowano 13 Września 2016 Zakładam zimową rękawiczkę i na to lateksową, zwłaszcza do parówek. Farszu na parówki nie trzeba mieszać ręcznie. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1796 Opublikowano 13 Września 2016 Taaa... a do nadziewarki można nakładać ''chochlom''... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1797 Opublikowano 13 Września 2016 Farszu na parówki nie trzeba mieszać ręcznie.Można nożnie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1798 Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) Taaa... a do nadziewarki można nakładać ''chochlom''... Ale już w przypadku nakładania do nadziewarki zimowa rękawiczka + lateksowa nie przeszkadzją, Można nożnie. Jak masz taką ochotę to możesz "wszystkimi nogami" Edytowane 13 Września 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowa50 Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1799 Opublikowano 13 Września 2016 dzieki za wszystkie porady!....przynajmniej przy okazji troche Was rozbawilem...i o to chodzi...Jelita mocze zgodnie z przepisem 2-3 godz w letniej wodzie...moze zbyt mocno nabijam-nakladam kupiona pionowa maszynka z biowinu....ale najpewniej to brak wprawy.Ale nie bede juz napewno okrecal nawet wolowych-przewiazuje sznurkiem- tez swietnie smakuje... Co do mieszania to rzeczywiscie wyjme wczesniej z lodowki + rekawiczka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #1800 Opublikowano 15 Września 2016 Czy można zrobić kiełbasę (podwawelska) w 100% z mrożonego mięsa. 50% II z rozbioru łopatki, szynki, leżakuje kilka tygodni. 50% dokupię karkówki, przerwa od zakupu do peklowania 4 dni (taki układ) boje się trzymać w lodówce, chce zamrozić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.