Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Peklowanie to nie wybarwianie

Powinno być: peklowanie, to nie tylko wybarwianie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-513062
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry :)

Mam zamiar zrobić pierwsze kabanosy i tak dwa pytania z tych "głupich" 

-do kabanosów nie dajemy wody tak jak do kiełbasy?

-peklowanie obejmuje wszystkie rodzaje mięsa w tym tłuszcze np.podgardle?

Będę korzystał z przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1710-kabanosy-wieprzowe-halusi i nie wiem czy podgardle też potraktować peklosolą w ilości 18g/kg czy to dotyczy tylko mięsa a tłuszczów jak słonina czy podgardle już nie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-513279
Udostępnij na innych stronach

Ad.1 .Nie dajemy i lekko mieszamy, żeby mięso nie puściło kleju.

Ad 2..Peklujemy wszystko włącznie z całym podgardlem

Ad 3 Słoniny nie peklujemy tylko solimy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-513285
Udostępnij na innych stronach

Proszę. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-513294
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeszcze jedno glupie pytanie :-)

Obsuszam wedliny w wedzarni elektrycznej i ........ zaczyna sie zlot much:-) czy to w czyms przeszkadza? Tez tak macie?Czy jednak lepiej ,bo juz tak sie zastanawiam podsuszac w piekarniku? Pozdro:-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515289
Udostępnij na innych stronach

Musisz po prostu zabezpieczyć wędzonki przed muchami. Przy podniesionej temperaturze w komorze nie powinny się do niej "zakradać".

Trochę z humorem: takie zloty świadczą o tym, że musisz robić niezłe delikatesy. :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515291
Udostępnij na innych stronach

:w00t: ...  A dobre masz to mięso...? :rolleyes:  Jak ''puścisz'' dym - powinny się odczepić... :cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515294
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515307
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam namoczony suszony pecherz wieprzowy i wywracalam go setki razy myjac go ,a teraz juz nie mam pojecja ktora strona ma byc do miesa jak to rozpoznac ?

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515321
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jeżeli chodzi o pęcherz to bez różnicy,która strona.Ale tak po prawdzie to zawsze napełnia się np.żołądek,kątnice,jelita grube tak żeby farsz był napełniany do tej strony która była na zewnątrz( za życia zwierza) ,rozpoznać to można po tym że na tej stronie jest tłuszcz a wewnętrzna strona jest bardziej gładka.

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515322
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Kostek  :)  czyli gladka strone musze miec na wierzchu ,pecherz ponoc tez ma byc wywrocony.Strasznie to wyglada ,szczegolnie ze pierwszy raz w zyciu wogole widze cos takiego :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-515323
Udostępnij na innych stronach

witam

dzieki temu forumowi juz od paru lat popelniam swoje wedzonki- miedzy innymi kielbase chlopska Szczepana- z malymi modyfikacjami,daje o wiele wiecej czosnku(70g na 10kg)

Ale od poczatku borykam sie z problemem pekajacych jelit-co powoduje pewna nerwowosc i wysyp slow niecenzuralnych...zmienilem nawet jelita na wieksze i mocniejsze wolowe ale i tak zdarza mi sie ze pekaja-przestalem je okrecac i przewiazuje po prostu sznurkiem-zaznaczam, ze mocze je zgodnie z przepisem

A drugim problemem z ktorym mam klopot to mieszanie zmielonego miesa (rekoma) po wyjeciu z lodowki -10-20 minut! toz odmrazam sobie reke!!!....rekawiczka lateksowa nie za bardzo izoluje i pomaga....

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516207
Udostępnij na innych stronach

Wowa, co oznacza zgodnie z przepisem?? 

 

Jeśli chodzi o mieszanie rękami zimnego farszu to kiedyś zakładałem zwykłą materiałową rękawiczkę i dopiero na nią zakładałem lateksową. Wszystko zanim kupiłem mieszarkę:) i problem sam się rozwiązał. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516208
Udostępnij na innych stronach

Nie napełniać tak mocno jelit to rozwiązanie pierwszego problemu ...(swoją drogą ciekawy jestem czym nadziewasz) ... drugi załatwi mieszarka, cienkie wełniane rękawiczki i na to gumowe/lateksowe albo przepuszczenie farszu kilka razy przez maszynkę bez sitek z samym ślimakiem ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516209
Udostępnij na innych stronach

Ale od poczatku borykam sie z problemem pekajacych jelit-co powoduje pewna nerwowosc i wysyp slow niecenzuralnych..

Pewnie potrzeba też trochę praktyki ale wypróbuj jelita stąd: http://swojskiwyrob.pl/

 

 

A drugim problemem z ktorym mam klopot to mieszanie zmielonego miesa (rekoma) po wyjeciu z lodowki -10-20 minut! toz odmrazam sobie reke!!!....rekawiczka lateksowa nie za bardzo izoluje i pomaga....

Zakładam zimową rękawiczkę i na to lateksową, zwłaszcza do parówek.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516210
Udostępnij na innych stronach

1. Zmień dostawcę jelit - na początek. 

2. Nie nabijaj jelit zbyt mocno, jeśli masz je jeszcze odkręcać.

3. Mięso peklowane, po wyjęciu z lodówki, zostaw niech troszkę się ogrzeje w temperaturze pokojowej (oczywiście przykryj szczelnie jakąś ściereczką lub pokrywą. Mięso się ogrzewa i dopeklowuje. Kiedy osiągnie temperaturę 12-14 st.C możesz brać się do dzieła.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516211
Udostępnij na innych stronach

Farszu na parówki nie trzeba mieszać ręcznie.

Można nożnie. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516220
Udostępnij na innych stronach

Taaa... a do nadziewarki można nakładać ''chochlom''...

 

Ale już w przypadku nakładania do nadziewarki zimowa rękawiczka + lateksowa nie przeszkadzją,

 

 

 

Można nożnie. 

 

 

Jak masz taką ochotę to możesz "wszystkimi nogami" 

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516224
Udostępnij na innych stronach

dzieki za wszystkie porady!....przynajmniej przy okazji troche Was rozbawilem...i o to chodzi...:)

Jelita mocze zgodnie z przepisem 2-3 godz w letniej wodzie...moze zbyt mocno nabijam-nakladam kupiona pionowa maszynka z biowinu....ale najpewniej to brak wprawy.

Ale nie bede juz napewno okrecal nawet wolowych-przewiazuje sznurkiem- tez swietnie smakuje... :)

Co do mieszania to rzeczywiscie wyjme wczesniej z lodowki + rekawiczka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516294
Udostępnij na innych stronach

Czy można zrobić kiełbasę (podwawelska) w 100% z mrożonego mięsa. 50% II z rozbioru łopatki, szynki, leżakuje kilka tygodni. 50% dokupię karkówki, przerwa od zakupu do peklowania 4 dni (taki układ) boje się trzymać w lodówce, chce zamrozić. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/72/#findComment-516902
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.