Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Z masarzami mieli niewiele wspólnego. Pytałem kutrowego kiedyś, co to za przyprawy w wiadrach. A on mówi, że nie ma pojęcia. Technolog dał taki przepis. Magazynierzy odmierzyli przyprawy,proszki na tyle i tyle kg mięsa. A oni mają to wsypać. I tyle.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534479
Udostępnij na innych stronach

Kolego tak sobie czytam Twoje posty nie tylko w tym temacie i dochodzę do wniosku że uzyskanie odpowiedzi na pytania które zadajesz wcale nie jest najważniejsze w Twojej obecności ... ale może tylko mi się tak wydaje ... dziwne to troszkę :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534480
Udostępnij na innych stronach

Z masarzami mieli niewiele wspólnego. Pytałem kutrowego kiedyś, co to za przyprawy w wiadrach. A on mówi, że nie ma pojęcia. Technolog dał taki przepis. Magazynierzy odmierzyli przyprawy,proszki na tyle i tyle kg mięsa. A oni mają to wsypać. I tyle.

Zgadza się to co piszesz.

Przeważnie tylko właściciel i technolog główny zakładu znają dokładny skład i ilości przypraw oraz dodatków funkcjonalnych stosowanych w danej wędlinie.

Chodzi jak wiadomo o konkurencję i zabezpieczenie przed wypłynięciem na zewnątrz, co dany zakład stosuje.

Kiedyś jeszcze można było wejść na magazyn przypraw, dziś jest to praktycznie niemożliwe dla osób postronnych.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534483
Udostępnij na innych stronach

Miro przyprawy tak, ale nie jak się robi kiełbasę czy klasyfikację mięsa, rozbiór itp,itd to wie również pracownik który to robi Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534484
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak @mistrz... Twój styl bardzo przypomina mi kolegę który chciał pięc/gotować schab w soli (dobrze nie pamiętam).Jak to mówią "bez odbioru" Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534489
Udostępnij na innych stronach

A Arkadiuszowi dziękuję za wyrozumiałość.

 

Dezynfekcja w naszym hobby to też ważna rzecz.  :D

[Dodano: 02 sty 2017 - 20:46]

 

 

Mi się wydaje,że rozbiór wszędzie robi się tak samo.

 

To tylko tak się wydaje .W tym fachu są i rzemieślnicy i samuraje. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534490
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro przyprawy tak, ale nie jak się robi kiełbasę czy klasyfikację mięsa, rozbiór itp,itd to wie również pracownik który to robi

Tego raczej nie da się na zakładzie ukryć i raczej nie ma po co. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534502
Udostępnij na innych stronach

po pierwsze chciał by się z wami przywitać ,, cześć'' wszystkim pasjonatom smaku wędzonki :)  po drugie zaczynam dopiero wędzenie i już udało mi się ogarnąć jeden produkt - kiełbasę którą wędziłem około 5 godzin  była oki ale jak to dla początkującego nie taka jak u dziadka , lekki posmak goryczki w niektórych miejscach i za bardzo zmielone mięso - ale znajomym i rodzinie smakowała , po trzecie za kilka dni zaczynam wędzić szynkę ,żeberka,kurczaka i boczek , część tych rzeczy będzie spożyta zaraz po uwędzeniu bo przyjedzie do mnie rodzinka a część zostanie na zapas wojenny :) i teraz mam kilka kwestii których nie mogłem znaleźć na forum a mianowicie jak już pisałem chcę wszystko wędzić razem i czas wędzenia tych wyrobów zgodnie z wytycznymi rodzinnymi wyniesie około 7 godzi przy temp 50-60 stopni po tych siedmiu godzinach mam zamiar podnieść temperaturę w granicę 85-90 stopni i tak około 30-45 minut podpiec aby wyroby nie były zbytnio surowe wewnątrz       ( u mnie w rodzinie nigdy się nie parzyło ) , oczywiście jeśli będę już widział ,że np kurczak jest już oki to go wyjmę tylko najbardziej chodzi mi o szynkę i boczek - szynka aby nie była za sucha a boczek aby nie był galaretowaty tam gdzie białe tylko miał bardziej konsystencję słoniny , jeśli ktoś mógł by coś podpowiedzieć w skrócie czy te czasy nie są za krótkie lub za długie i jak zrobić konsystencję boczku taką jaką chcę by by był bardzo wdzięczny . Tak na marginesie wędzarnia z beczki palenisko około 150 cmm temperaturę osiąga  się bez problemu z utrzymaniem też nie ma zbytnio problemu choć nie powiem ,że pierwsze wędzenie spędziłem praktycznie cały czas przy niej ;) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534716
Udostępnij na innych stronach

( u mnie w rodzinie nigdy się nie parzyło )

Witaj, na taki argument, to ja mam dla Ciebie na początek dowcip:  :)

 

W pewnej rodzinie Mama wraz z Córką przyrządzały pieczeń. Mama obcinała końce mięsa przez pieczeniem, robiła to zawsze. Zaciekawiona tym rytuałem córka zapytała
- Mamo dlaczego obcinasz końce pieczeni?
- Hmm, nie wiem Córciu, moja Mama zawsze tak robiła, więc i ja tak robię. To ciekawe pytanie, może pójdziemy do mojej Mamy i zapytamy.
Poszły więc. I znowu pytanie
- Mamo, Babciu dlaczego zawsze obcinałaś końce mięsa na pieczeń?
- Hmm, nie wiem Córciu, Wnusiu, moja Mama tak zawsze robiła, może jej zapytajmy?
Poszły dalej więc, tym razem we trzy.
- Mamo, Babciu, Prababciu, dlaczego w naszej rodzinie kobiety obcinają końce mięsa na pieczeń?
- Hmm, dlaczego Wy obcinacie to ja nie wiem, ja obcinałam bo miałam za małą brytfankę.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534717
Udostępnij na innych stronach

z wytycznymi rodzinnymi wyniesie około 7 godzi przy temp 50-60 stopni po tych siedmiu godzinach mam zamiar podnieść temperaturę w granicę 85-90 stopni i tak około 30-45 minut podpiec aby wyroby nie były zbytnio surowe wewnątrz

 

Wędzimy do kolory (u jednych godzinka u drugich kilka  zależy od drewna wędzarni ) , pieczemy do temperatury  w mięsie  lub na rączkę ( czyli praktykę pod siebie) Termometr bagnetowy  kupisz za niewielkie pieniążki. Zbytnio surowa to mało precyzyjne określenie (bo gust każdy ma inne ) . Czas pieczenia może być mały ? (to trochę zależy od wędzarni, wielkości elementu )  zwłaszcza dla szynki , boczku .

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534719
Udostępnij na innych stronach

wędzić będę dębem a z owocówek to czereśnia i grusz co do słowa surowa to chodzi bardziej aby mięso środkowym punkcie szynki nie było innego koloru niż reszta , wiem ,że ciężko to sprecyzować ,ale wolę jak jest lekko sucha niż aż z niej wyciekają soki , bo później jak się ją mrozi lub trzyma przekrojoną to w środku robi się kolor szarawo-zielony chciał bym tego uniknąć co do wędzarni to zwykła beczka . Ogólnie to nie chcę przedobrzyć ale też nie chce za krótko wędzić aby  później parzyć bo jak dla mnie wyroby parzone tracą smak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534721
Udostępnij na innych stronach

 

 

bo później jak się ją mrozi lub trzyma przekrojoną to w środku robi się kolor szarawo-zielony chciał bym tego uniknąć

Jeśli taki kolor zaczyna Ci się robić na przekroju peklowanej, dobrze uwędzonej i podpieczonej szynki, to wywalaj to czym prędzej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534722
Udostępnij na innych stronach

Ja jeszcze nie wędziłem szynek ,ale już się z takim kolorem spotkałem i chciał bym to uniknąć tego, moje szynki będą miały wagę około 1.30 kg tak samo jak boczki reszta to będzie robiona na oko i degustację , ogólnie to nie chcę tego spierdzielić bo szkoda będzie mięsa ;)  a czas jaki dobrałem jest spowodowany tym ,że 4.30 godz wędziłem kiełbasy i jak już wspomniałem były zjadliwe , co do boczku i szynki będzie to mój pierwszy raz a mam straszny apetyt już na nie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534724
Udostępnij na innych stronach

reszta to będzie robiona na oko i degustację

 

To rób tak dalej a pieski będą miały uciechę . :)

 

 

 

ogólnie to nie chcę tego spierdzielić bo szkoda będzie mięsa

 

To nie rób tego jak powyżej. :cool:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534736
Udostępnij na innych stronach

Chciałbys jeść zieloną szynkę? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534739
Udostępnij na innych stronach

Że nie była tak dobrze zapeklowana jak powinna być.

 

 

 

bo później jak się ją mrozi lub trzyma przekrojoną to w środku robi się kolor szarawo-zielony chciał bym tego uniknąć
 

To nie wina złego wędzenia, tylko braku poprawnego peklowania.

Możesz napisać jak peklujesz swoje wyroby?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534743
Udostępnij na innych stronach

Jak już wspomniałem szynki robię pierwszy raz ale już się spotkałem z takim kolorem po rozmrożeniu , że wyglądała w środku jak siniak który już schodzi z uda lekko szaro zielonkawy. Ogólnie to kumpel mi mówi aby boczków i szynek nie wędzić dłużej jak 5-6 godzin bo skóra zrobi się twarda i będą suche a boczek jeśli ma mieć konsystencję słoniny to trzeba zaparzyc -już sam nie wiem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534748
Udostępnij na innych stronach

 

 

ak już wspomniałem szynki robię pierwszy raz ale już się spotkałem z takim kolorem po rozmrożeniu

To jak zamierzasz je robić? 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534757
Udostępnij na innych stronach

najpierw wygrzeje wędzarnie potem osuszę przez 45-60 minut wędliny potem wędzenie 6-7 godzin w temp. nieprzekraczającej 60 stopni a na końcu 30-45 minut podniosę temp do 80-90 stopni oczywiście mowa głównie o szynkach i boczku resztę (ćwiartki kurczaka i żeberka )  będę doglądał , myślę ,że kurczak i żeberka ze względu na mięso i grubość szybko dojdą

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534768
Udostępnij na innych stronach

A peklowanie?

Jakie ilości wody i peklosoli w stosunku do ilości mięsa, ile czasu przewidujesz?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534772
Udostępnij na innych stronach

Teraz już Ci nie powiem jakie proporcje były bo nie pamiętam ,ale brałem je od znajomego według jak to się mówi dziadkowego przepisu , wszystko było liczone na gramy , jak wezmę ten przepis od niego to go opiszę tak samo jak moje wyroby , co do czasu jakie spędzą w zalewie to w czwartek mija tydzień i je wyciągam do osuszenia w piątek wędzenie a stresa mam jak mało kto :) , ogólnie z tego co wyczytałem to kluczowa sprawa jest osuszanie reszta to trzymanie parametrów temperatury i dymu , ostatnio jak wędziłem kiełbasę to wyszła w miarę dobrze a błąd jaki zrobiłem to właśnie przy osuszaniu , bo kolega z pracy mi powiedział aby tylko od czasu do czasu uchylić worek aby wędlina odparowała a z tego co wyczytałem na forum przez pierwszą +-  godzinę wędzarnia (beczka) ma być otwarta aż cała jej zawartość się osuszy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/82/#findComment-534774
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.