miro Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #2251 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zabawa w 50/50 może tak właśnie się skończyć......wiec czy warto się tak bawić? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-556500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brumik Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #2252 Opublikowano 29 Czerwca 2017 Pan od którego dostałem przepis mówił że ten kolor spowodowany jest za krótkim czasem peklowania.Do tego niska temperatura spowolniła jescze proces peklowania.Mówił że u nich w masarni mieso na szynkową w ,,wannach'' stoi czasem nawet tydzien. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-556520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #2253 Opublikowano 29 Czerwca 2017 To wszystko masz w materiale, który Ci podałem i którego część wkleiłem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-556545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian2347 Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2254 Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Witam mam pytanie robię sobie wędzarnie 50cm50x60 i użyłem rury do doprowadzenia dymu 100 czy nie bedzie za mała?? dodam ze wędzarnia murowana z cegły Edytowane 7 Lipca 2017 przez adrian2347 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian2347 Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2255 Opublikowano 7 Lipca 2017 za wąska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2256 Opublikowano 7 Lipca 2017 I pewno podałeś jeszcze wymiary zewnętrzne? Rura dymowa fi 200. Tak koledzy robią. Ogólnie polecam poczytanie forum to pewno zweryfikujesz swój pogląd na temat budowy wędzarni i wędzenia. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2257 Opublikowano 7 Lipca 2017 (edytowane) Czytac dzial o budowie wedzarni.. Edytowane 7 Lipca 2017 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelek Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2258 Opublikowano 8 Lipca 2017 Jak w temacie. Jak radzicie sobie z Muchami podczas osuszania? Niestety nie mam zbytnio miejsca gdzie by ich nie było. A ciągłe pilnowanie i odganianie to masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2259 Opublikowano 8 Lipca 2017 Jak radzicie sobie z Muchami podczas osuszania? Chyba jest na forum już taki temat ........... po prostu robisz z listewek i siatki przeciw owadom taką moskiterię i okrywasz mięso . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2260 Opublikowano 8 Lipca 2017 W sklepach z tkaninami kup materiał na moskitierę i po prostu przykryj nią wędliny....tak jest najprościej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2261 Opublikowano 8 Lipca 2017 Osuszaj przy pomocy wentylatora.Troche pomoze tez kiedy na oslonie drucianej przytwierdzisz kilka ciekich wstazeczek (dl. 50-70 cm.) ktore beda powiewaly i odstraszaly owady.. ☺☺ Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PapaJapa Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2262 Opublikowano 23 Lipca 2017 Witajcie, czytam i przeglądam wedlinydomowe.pl od dłuższego czasu, ale dopiero dziś piszę pierwszy post w którym chciałbym się ze wszystkimi przywitać i prosić o radę. Mianowicie kiełbaska po uwędzeniu wygląda jak na zdjęciu. Nie wiem do końca jaka może być tego przyczyna. https://zapodaj.net/6bdb41bd9c674.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/9255e6f84374b.jpg.html Z góry dzięki,Marcin Cytuj Ja nie dam rady? ... to patrz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2263 Opublikowano 23 Lipca 2017 Popracuj nad nadziewaniem i powietrzem w batonach..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2264 Opublikowano 23 Lipca 2017 ... i nad temperaturami, szczególnie parzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PapaJapa Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2265 Opublikowano 23 Lipca 2017 nadziewam alfa 32 i jeszcze pokracznie mi to wychodzi, a przed chwilą nie wytrzymałem i przekroiłem jeszcze ciepły kawałek... kiełbasa jest strasznie chuda. Dałem 2kg łopatki i 80dg ładnego podgardla. Cytuj Ja nie dam rady? ... to patrz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2266 Opublikowano 23 Lipca 2017 (edytowane) Poczytaj sobie w Podstawach technologii temat o wadach produktów parzonych i sposobach przeciwdziałania im. Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.W jakiej temperaturze i ile czasu parzyłeś kiełbasę? Edytowane 23 Lipca 2017 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2267 Opublikowano 23 Lipca 2017 kiełbasa jest strasznie chuda. No jak ma być tłusta, skoro prawie cały tłuszcz wylądował pod osłonką? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PapaJapa Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2268 Opublikowano 23 Lipca 2017 wrzuciłem jak woda miała 80 stopni i trzymałem aż w środku kiełbasy było 70 stopni... ok 15-20min to trwało. Cytuj Ja nie dam rady? ... to patrz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2269 Opublikowano 23 Lipca 2017 A jaka w tym czasie była największa temperatura wody? Poza tym, jak pisze Pis, niedokładne napełnienie osłonek powoduje ucieczkę tłuszczu i powietrza na zewnątrz, gdyż z uwagi na wolne przestrzenie, nie ma ciśnienia utrzymującego farsz w ryzach (podczas obróbki elementy farszu przemieszczają się). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PapaJapa Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2270 Opublikowano 23 Lipca 2017 temperatura nie przekroczyła 80 stopni. Robiłem wcześniej kiełbasę chłopską i wyszła dużo lepsza, tutaj już na etapie mieszania masa nie była kleista tak jak przy chłopskiej i przy napełnianiu z kanalików odpowietrzających ciekła różowawa woda. Chłopską obsuszyłem w 2-3h a ta dzisiejsza wisiała 6h zanim zavząłem dymić. Cytuj Ja nie dam rady? ... to patrz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 23 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2271 Opublikowano 23 Lipca 2017 temperatura nie przekroczyła 80 stopni. Trzymaj temperaturę 72 stopnie .... dla dobra kiełbasy... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2272 Opublikowano 24 Lipca 2017 (edytowane) tutaj już na etapie mieszania masa nie była kleistaJak mieliłeś? ile wody dodałeś? Jak długo wyrabiałeś? Co robiło za ''Klej" w farszu? Dużo niewiadomych Jeszcze jak wędziłeś? temp.? Edytowane 24 Lipca 2017 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2273 Opublikowano 24 Lipca 2017 Ja to bym chętnie poznał skład tej kiełbasy i na jakich sitkach były mielone poszczególne klasy.Podejrzewam, że tłuszcz był mielony na drobnym sitku i w połączeniu ze źle nabitymi batonami i przekroczeniem temp. parzenia mamy co widać.Prawdopodobnie potraktowałeś tłuszcz jako klej i stąd te podcieki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2274 Opublikowano 24 Lipca 2017 Podejrzewam, że tłuszcz był mielony na drobnym sitku i dodatkowo chyba nie dokładnie wymieszany Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #2275 Opublikowano 24 Lipca 2017 i dodatkowo chyba nie dokładnie wymieszany Jeśli z tłuszczu po mieleniu na drobnym sitku otrzymał smalec to już żadne mieszanie nie pomoże .W czasie wędzenia i złej obróbki termicznej zawsze zamieni się w płynna masę.A to po wystudzeniu da taki efekt jak na zdjęciach Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.