Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zabawa w 50/50 może tak właśnie się skończyć......wiec czy warto się tak bawić?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-556500
Udostępnij na innych stronach

Pan od którego dostałem przepis mówił że ten kolor spowodowany jest za krótkim czasem peklowania.

Do tego niska temperatura spowolniła jescze proces peklowania.

Mówił że u nich w masarni mieso na szynkową w ,,wannach'' stoi czasem nawet tydzien.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-556520
Udostępnij na innych stronach

To wszystko masz w materiale, który Ci podałem i którego część wkleiłem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-556545
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam mam pytanie robię sobie wędzarnie 50cm50x60 i użyłem rury do doprowadzenia dymu 100 czy nie bedzie za mała?? dodam ze wędzarnia murowana z cegły 

Edytowane przez adrian2347
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557692
Udostępnij na innych stronach

I pewno podałeś jeszcze wymiary zewnętrzne? Rura dymowa fi 200. Tak koledzy robią. Ogólnie polecam poczytanie forum to pewno zweryfikujesz swój pogląd na temat budowy wędzarni i wędzenia.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557711
Udostępnij na innych stronach

Jak w temacie. Jak radzicie sobie z Muchami podczas osuszania? Niestety nie mam zbytnio miejsca gdzie by ich nie było. A ciągłe pilnowanie i odganianie to masakra.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557748
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak radzicie sobie z Muchami podczas osuszania?

 

Chyba jest na forum już taki temat ........... po prostu robisz z listewek i siatki przeciw owadom taką moskiterię  i okrywasz mięso .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557750
Udostępnij na innych stronach

W sklepach z tkaninami kup materiał  na moskitierę i po prostu przykryj nią wędliny....tak jest najprościej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557778
Udostępnij na innych stronach

Osuszaj przy pomocy wentylatora.

Troche pomoze tez kiedy na oslonie drucianej przytwierdzisz kilka ciekich wstazeczek (dl. 50-70 cm.) ktore beda powiewaly i odstraszaly owady.. ☺☺

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-557789
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witajcie, czytam i przeglądam wedlinydomowe.pl od dłuższego czasu, ale dopiero dziś piszę pierwszy post w którym chciałbym się ze wszystkimi przywitać i prosić o radę.

Mianowicie kiełbaska po uwędzeniu wygląda jak na zdjęciu. Nie wiem do końca jaka może być tego przyczyna.

 

https://zapodaj.net/6bdb41bd9c674.jpg.html

https://zapodaj.net/9255e6f84374b.jpg.html

 

Z góry dzięki,

Marcin

Ja nie dam rady? ... to patrz :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560369
Udostępnij na innych stronach

... i nad temperaturami, szczególnie parzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560374
Udostępnij na innych stronach

nadziewam alfa 32 i jeszcze pokracznie mi to wychodzi, a przed chwilą nie wytrzymałem i przekroiłem jeszcze ciepły kawałek... kiełbasa jest strasznie chuda. Dałem 2kg łopatki i 80dg ładnego podgardla.

Ja nie dam rady? ... to patrz :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560376
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj sobie w Podstawach technologii temat o wadach produktów parzonych i sposobach przeciwdziałania im. Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.

W jakiej temperaturze i ile czasu parzyłeś kiełbasę?

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560377
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa jest strasznie chuda.

No jak ma być tłusta, skoro prawie cały tłuszcz wylądował pod osłonką? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560378
Udostępnij na innych stronach

A jaka w tym czasie była największa temperatura wody? Poza tym, jak pisze Pis, niedokładne napełnienie osłonek  powoduje ucieczkę tłuszczu i powietrza na zewnątrz, gdyż z uwagi na wolne przestrzenie, nie ma ciśnienia utrzymującego farsz w ryzach (podczas obróbki elementy farszu przemieszczają się).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560380
Udostępnij na innych stronach

temperatura nie przekroczyła 80 stopni. Robiłem wcześniej kiełbasę chłopską i wyszła dużo lepsza, tutaj już na etapie mieszania masa nie była kleista tak jak przy chłopskiej i przy napełnianiu z kanalików odpowietrzających ciekła różowawa woda. Chłopską obsuszyłem w 2-3h a ta dzisiejsza wisiała 6h zanim zavząłem dymić.

Ja nie dam rady? ... to patrz :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560381
Udostępnij na innych stronach

 

 

temperatura nie przekroczyła 80 stopni.

 

Trzymaj temperaturę 72 stopnie ....   :cool:  dla dobra kiełbasy...

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560382
Udostępnij na innych stronach

 

tutaj już na etapie mieszania masa nie była kleista

Jak mieliłeś? ile wody dodałeś? Jak długo wyrabiałeś? Co robiło za ''Klej" w farszu? Dużo niewiadomych :hmm: Jeszcze jak wędziłeś? temp.?

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560393
Udostępnij na innych stronach

Ja to bym chętnie poznał skład tej kiełbasy i na jakich sitkach były mielone poszczególne klasy.Podejrzewam, że tłuszcz był mielony na drobnym sitku i w połączeniu ze źle nabitymi batonami i przekroczeniem temp. parzenia mamy co widać.Prawdopodobnie potraktowałeś tłuszcz jako klej i stąd te podcieki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560407
Udostępnij na innych stronach

 

 

i dodatkowo chyba nie dokładnie wymieszany 

 

Jeśli z tłuszczu po mieleniu na drobnym sitku otrzymał smalec to już żadne mieszanie nie pomoże .W czasie wędzenia  i złej obróbki termicznej zawsze zamieni się w płynna masę.A to po wystudzeniu da taki efekt jak na zdjęciach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/91/#findComment-560452
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.