isia Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 23 Lutego 2015 na zdjęciu przed parzeniem widać że złapał koloru i to nawet sporo następnym razem wędź krócej porównaj kolory wyciągnij wnioski po paru razach dojdziesz do perfekcji a puki co jak na pierwszy raz to i tak jest super widywałem dużo gorsze dzięki gosman, tak zrobię, w sumie to w smaku niebo w gębie w porównaniu z tymi sklepowymi, chyba za bardzo się przejęłam rolą, no ale w końcu to mój pierwszy raz wędziłbym w wyższej temperaturze około 70 stopni , gęstszym dymem no dymu mogło być mało, bo co chwilę zaglądałam tam z wrażenia haha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-406817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 23 Lutego 2015 w porównaniu z tymi sklepowymi, Bo im pozostaje tylko malowanie, a my mamy prawdziwy smak starych delicji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-406819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 23 Lutego 2015 zaglądanie do komory raczej nie powinno mieć wpływu na ilość dymu bo dym musi mieć ciągłą cyrkulacje i swobodny przepływ czyli spory przekrój komina lub uchylony daszek zaspokój moją ciekawość i wstaw fotki wędzarni bo może masz za szczelną komorę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-406834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 24 Lutego 2015 osuszałam godzinę w temp 45- 50stopni Nie osuszaj na czas, osuszaj do całkowitego wyschnięcia powierzchni mięs, no chyba, że udało się Tobie osuszszyć w godzinkę. ale przy osuszaniu lepiej nie spieszyć się. Jak towar w wędzarni obeschnie to wtedy dajesz dym dosypałam wiśnię Z wisienką trzeba uważać cobu w niej żywicy nie było tylko pytanie moje brzmiało dlaczego ten boczek nie chciał nabrać koloru podczas wędzenia, a podczas parzenia zrobił się bardzo ciemny? Po mojemu słabe osuszenie, a to że ciemnieją po parzeniu to za bardzo się nie przejmuj, mi też jeszcze nieraz ciemnieją po parzeniu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-406856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 24 Lutego 2015 Ale używając "chleb czy bułkę" masz przy okazji dokładnie wyczyszczony lejek w środku. I od razu możesz zrobić mielonego. osuszałam godzinęA ile mięso ociekalo? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-406909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 24 Lutego 2015 zaspokój moją ciekawość i wstaw fotki wędzarni bo może masz za szczelną komorę gosman- nie wstawię fotek bo mnie wszyscy zjedziecie że z płyty ta wędzarnia jest na razie prowizorka ze starej szafy zrobiona na szybkiego, a męża mobilizuję wędzonkami żeby mi wyspawał w pracy ze stali, bo mąż pracuje przy produkcji drzwi stalowych i zaoferował że mi zespawa małą wędzarnię, tylko że mała wędzarnia mnie nie satysfakcjonuje komora nie jest za szczelna, przepływ powietrza był ładny, wszyscy sąsiedzi okna pozamykali A ile mięso ociekalo? ociekało mięso 4 godz. Po mojemu słabe osuszenie czytając wasze komentarze też dochodzę do wniosku że chyba za słabo osuszyłam a to że ciemnieją po parzeniu to za bardzo się nie przejmuj, mi też jeszcze nieraz ciemnieją po parzeniu ale czy ktoś może wytłumaczyć jak laikowi dlaczego ciemnieją po parzeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-406971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 24 Lutego 2015 ociekało mięso 4 godz.Za krótko. Powinnaś wieczorem, dzień przed wędzeniem rozwieszać do ociekania. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 24 Lutego 2015 wędliny ciemnieją po parzeniu dlatego bo yyyy no ten yyyyy noooo yyyyy ja nie wiem widać już taka ich uroda ale skoro już wiesz że ciemnieją to wędź tak żeby były jaśniejsze niż zamierzony kolor i op parzeniu dojdą do pożądanej przez Ciebie barwy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 24 Lutego 2015 Gosman, DOBRE . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 24 Lutego 2015 wędliny ciemnieją po parzeniu dlatego bo yyyy no ten yyyyy noooo yyyyy ja nie wiem widać już taka ich uroda hehe gosman widocznie moje pytanie nie było aż takie głupie i być może nadaje się do innego forum ale skoro już wiesz że ciemnieją to wędź tak żeby były jaśniejsze niż zamierzony kolor i op parzeniu dojdą do pożądanej przez Ciebie barwy na pewno następnym razem tak zrobię, ale mimo wszystko dalej zjawisko to nie daje mi spokoju nie wiem czy tylko mnie ciśnie żeby poznać odpowiedz, być może obsesja ta związana jest z mym zawodem wyuczonym- sterowniczy procesów chemicznych, chyba pora ogarnąć z kurzu zeszyty szkolne jeżeli ktoś z was drodzy zadymiarze pozna odpowiedz, dajcie znać proszę, będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 24 Lutego 2015 Ja też chętnie poznam odpowiedź,a na razie jak Gosman -wędze do koloru -nie na czas i do w miarę jasnego ,żeby po parzeniu były akurat[nie za ciemne] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zawsze jak robiłem białą kiełbasę to odstawiałem do lodówki na 24h. Jest to konieczne czy można wszystko zrobić od razu? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 25 Lutego 2015 Możesz robić od razu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 25 Lutego 2015 czy nabita wieczorem w jelita kiełbasa może leżeć a nie wisieć przez noc w lodówce i rano wyciągnąć ją do osadzania? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) Spokojnie można ją powiesić do osadzania już wieczorem a rano wędzić.... są tego dwa plusy:1. kiełbaska się pięknie osadzi2. będzie już częściowo podeschnięta więc w komorze wędzarniczej skróci się czas osuszania Tylko najlepiej kiełbaskę powiesić gdzieś w chłodniejszym miejscu, np. piwnica. Jeżeli zostawimy ją na leżąco to się nic wielkiego nie stanie.... jedynie kształtu nie będzie miała Z Dymnym pozdrowieniem.... Edytowane 25 Lutego 2015 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 25 Lutego 2015 Arko... Komu odpowiadasz ? Bo jak Krzychowi , to biała do sparzenia nie musi być sucha Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 25 Lutego 2015 Arko... Komu odpowiadasz ? Koleżance isia o jak Krzychowi , to biała do sparzenia nie musi być sucha Trafna uwaga w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 25 Lutego 2015 Nie wiem czy technologicznie jest to poprawne, ale ja tak robię i nigdy nic złego z kiełbasami mi się nie działo. Wieczorem nadziewam, na noc do lodówki i rano na kije. Zanim uszykuję wędzarnie to sobie jeszcze 1-2 godz wiszą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 25 Lutego 2015 Spokojnie można ją powiesić do osadzania już wieczorem a rano wędzić.... są tego dwa plusy:1. kiełbaska się pięknie osadzi2. będzie już częściowo podeschnięta więc w komorze wędzarniczej skróci się czas osuszania Tylko najlepiej kiełbaskę powiesić gdzieś w chłodniejszym miejscu, np. piwnica. Jeżeli zostawimy ją na leżąco to się nic wielkiego nie stanie.... jedynie kształtu nie będzie miała Z Dymnym pozdrowieniem.... dzięki ArkoGdynia niestety piwnicy nie posiadam, ewentualnie na noc w wędzarni mogę zostawić, ale w nocy temp ok 1 stopień więc nie wiem czy nie za zimno. stąd moje pytanie czy leżeć może.swoją drogą już w kilku przepisach wyczytałam - powiesić na noc w lodówce do osadzania- cholera, jakie wy te lodówki macie, że wieszacie w nich kiełbasy do osadzania??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 25 Lutego 2015 jakie wy te lodówki macie, że wieszacie w nich kiełbasy do osadzania??? ... Isia... Osobne Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 25 Lutego 2015 isia, dnia 25 Lut 2015 - 13:04, napisał: jakie wy te lodówki macie, że wieszacie w nich kiełbasy do osadzania??? ... Isia... Osobne albo wyjmujesz jedną półkę na czas osadzania i zamiast niej wieszasz kije docięte na szerokość lodówki i na nie kiełbaskę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
isia Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 25 Lutego 2015 Nie wiem czy technologicznie jest to poprawne, ale ja tak robię i nigdy nic złego z kiełbasami mi się nie działo. Wieczorem nadziewam, na noc do lodówki i rano na kije. Zanim uszykuję wędzarnie to sobie jeszcze 1-2 godz wiszą.dzięki Jojo jakie wy te lodówki macie, że wieszacie w nich kiełbasy do osadzania??? ... Isia... Osobne isia, dnia 25 Lut 2015 - 13:04, napisał: jakie wy te lodówki macie, że wieszacie w nich kiełbasy do osadzania??? ... Isia... Osobnealbo wyjmujesz jedną półkę na czas osadzania i zamiast niej wieszasz kije docięte na szerokość lodówki i na nie kiełbaskę tak to sobie właśnie wyobrażałam, ale chyba wolę na leżąco Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 25 Lutego 2015 Każdy rodzaj kiełbasy ma swoje określone czasy osadzania. Powinno się ich przestrzegać tka samo, jak innych etapów technologii produkcji.Niebawem wkleję obszerny materiał dotyczący odchyleń jakości wędlin parzonych i sposobów przeciwdziałania im. Przekonacie się, że na końcowy, zadowalający efekt produkcji ma praktycznie wpływ każdy jej etap. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 25 Lutego 2015 Mirku ..oczywiście masz rację Zawsze uważnie i niekiedy niejednokrotnie czytam materiały ,które wstawiasz Dlatego ( jeśli będziesz miał chwilkę ) , to ja czekam z niecierpliwością Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-407433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Zacznę tutaj bo to chyba najodpowiedniejszy dział.Zacząłem przeszukiwać forum w temacie sera i jest tego tyle że się pogubiłem. W większości znajdowałem przepisy na sery a poszukuję wiedzy o podstawach.Proszę podrzućcie mi linki od czego powinienem zacząć aby w ogóle rozpocząć przygodę z serami. Chciałbym poznać podstawy abym wiedział czy w ogóle o tym myśleć. Jeśli chodzi o gotowy wyrób, to bardzo smakuje nam "rynkowy" ser Królewski. Ciężko jest zrobić ser tego typu w warunkach domowych? Może coś przybliżonego smakiem. A w sumie to poproszę też o jakieś sugestie od jakich serów zacząć. Z góry dziękuję za pomoc.Z dymnym pozdrowieniem Edytowane 4 Marca 2015 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/39/#findComment-409268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.