Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No może ,ale tam temat rzeka-chodzi mi generalnie o to ,czy mięso można przetrzymać te 48 godz w szczelnych  workach foliowych ?[mam na myśli zwykłe zgrzanie bez próżni ,zeby można je było "masować"

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420619
Udostępnij na innych stronach

Poczekam ,niech się odważniej ktoś jeszcze wypowie ,a najlepiej jakiś praktyk ,bo szkoda mi zmarnować kilka kg dobrego mięska.[ na razie jakoś to upchnęłam  czubato w pojemniki i nakryłam folią ]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420629
Udostępnij na innych stronach

Ja tak peklowałem i wszytko jest OK.

Śmiało pakuj w worki i włącz najsłabsze odsysanie z tym, że jak już trochę wyssa to włącz z palca zgrzewanie.

Chodzi o to żeby wyssać nadmiar powietrza ale nie zrobić próżni.

Worki z mięsem oczywiście trzymaj w temperaturze około 5 stopni.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420638
Udostępnij na innych stronach

mierząc przekrój w poziomie wyszło 7cm rozumiem ,ze to fi 70?

Jeśli zmierzyłaś leżącą na płasko osłonkę i masz 7 cm  to nie jest to osłonka  o fi =70 tylko o fi = 45 (prawie) .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420640
Udostępnij na innych stronach

Uff...to nie dobrze.,bo to za mały przekrój będzie do tej krakowskiej...A już miałam posłuchać Withereggie [pisał,ze do krakowskiej spokojnie]

W takim razie jutro muszę pędzić do hurtowni po fi 65.[Jak obliczyłaś ten przekrój?]

 

Hektor -dzięki za podpowiedź -jeśli wypraktykowałeś i nie popsułeś mięsa to w sumie dobry patent,tylko ja myślałam ,zeby zostawić trochę miejsca na to mieszanie ,nie wysysać powietrza,ale zrobię tak jak mówisz jeśli sprawdziłeś i działa.Rozumiem ,ze zgrzać trzeba zostawiając jakieś 5cm wolnej przestrzeni na te ruchy mięsa?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420650
Udostępnij na innych stronach

To prosta matematyka -jeżeli złożona osłonka ma 7 cm tzn ,że obwód tej osłonki wynosi 2 x 7 =14 cm  , wzór na obwód okręgu to  2 x liczba pi x r   no a fi  to średnica czyli 2r .

2 x 3,14 x r =140mm  więc 2r = ok45 mm .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420651
Udostępnij na innych stronach

No dzięki -proste jak drut,tylko ja już o tej porze nie myślę., co nie zmienia faktu ,ze jutro muszę zrobić sobie wycieczkę do hurtowni,a w sumie to nawet dobrze wyszło,bo możę dokupię te jelita wiankowe do tej lisieckiej [jak nie dostanę to spokojnie wykorzystam te odnalezione fi 45]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420653
Udostępnij na innych stronach

No to  nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :laugh:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420654
Udostępnij na innych stronach

Witam Jakiś czas temu pierwszy raz wędzilem szynki wyszły za słone . Wszystko było wg tabeli 10 dniowego peklowania z nastrzykiem ale slonosc nie podeszła mi jak i reszcie domowników . Czy mógł bym dać o polowe mniej soli peklującej i jakie konsekwencje bedą z tym związane . Szynki po ostudzeniu ładują w zamrażalniku a jedna zostaje do zjedzenia po uprzednim parzeniu i jest w lodowce około 5 dni .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420727
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uff...to nie dobrze.,bo to za mały przekrój będzie do tej krakowskiej...A już miałam posłuchać Withereggie [pisał,ze do krakowskiej spokojnie]
 

 

Czy do TEJ Krakowskiej, czy do Krakowskiej? Jeżeli masz osłonkę białkową o w/w przekroju a nie miałabyś jechać do hurtowni to czemu się nie nadaje? Pytam grzecznościowo bo zakładam, że wsad mięsny się przez to nie zmienia. Podpowiadałem traktując sytuację jako nieco awaryjną a nie przygotowania.

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420734
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie twierdzę,że fi 45 się nie nadaje do krakowskiej.kiedyś kupiłam ten przekrój do lisieckiej [zamiast  naturalnych wiankowych ] i kiełbasa wyszła całkiem fajna.Nic się nie dzieje ,ja czasami lubię drążyć trochę temat uzyskując tym samym kilka wypowiedzi i dopiero wtedy podejmuję decyzję,zresztą ,tak jak pisała chudziak-nie ma tego złego -przy okazji nabyłam sobie te jelita fi 45 trochę przypraw i kolejne sadzonki kwiatów na moją mini rabatkę.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420737
Udostępnij na innych stronach

Czy mógł bym dać o polowe mniej soli peklującej i jakie konsekwencje bedą z tym związane .

 

 

Połowę to trochę przesada.Może na razie spróbuj z solanką 80 g peklosoli/1l wody, przez 8- 10 dni i 0.4-0.5 l tej solanki na kilogram mięsa.Za słaba solanka może spowodować psucie się mięsa.Moc solanki dobierzesz sobie niestety tylko metodą prób i błędów.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420740
Udostępnij na innych stronach

Jak jeszcze będzie dla Ciebie za mocna to możesz ew. po peklowaniu przed wędzeniem następnym razem wymoczyć trochę czasu w zimnej wodzie, ale na razie spróbował bym bez moczenia

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420743
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystko było wg tabeli 10 dniowego peklowania z nastrzykiem ale slonosc nie podeszła mi jak i reszcie domowników .

Zrób tak jak arkadiusz pisze, od siebie dodam, że jak peklujesz 10 dni, a elementy nie przekracza 10-12cm średnicy/grubości to nie rób nastrzyku albo zmniejsz go o połowę i strzykaj tylko środkowe części.

Oczywiście mam nadzieje, że posiadasz wagę (gramową) a nie szacunkowo sypiesz łyżkami, szklankami, garściami?

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420778
Udostępnij na innych stronach

Wszystko było wg tabeli 10 dniowego peklowania

Wg której?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420797
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie-moja krakowska obsycha już szósty dzień w pomieszczeniu gospodarczym.gdzie jest coraz cieplej [dziś 16 stopni i wilgotność 65]

Kiedy ją mogę stamtąd zabrać?

Czy zapakować ją próżniowo i trzymać w lodówce?

Czy zapakować ją próżniowo i do zamrażarki?

Czy nie pakować jej w woreczki?-jak ją wtedy przechować?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421771
Udostępnij na innych stronach

post-41296-0-38204500-1429954581_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421776
Udostępnij na innych stronach

No dobra ,ale jak ją przechowywać?

Wilgotności jej zalecanej nie stworzę w tym pomieszczeniu.Obsuszać ją mogę do momentu ,aż się zrobi naprawdę ciepło [co w następnym tygodniu podobno nie grozi] potem ja profilaktycznie przewędze .Rozumiem ,że po wędzeniu [na noc ] do budynku do wystudzenia i dalej...

 


Czy zapakować ją próżniowo i trzymać w lodówce?

Czy zapakować ją próżniowo i do zamrażarki?

Czy nie pakować jej w woreczki?-jak ją wtedy przechować?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421780
Udostępnij na innych stronach

To zależy ile czasu będzie sobie leżała.Ja ostatnio wszystko pakuję próżniowo i do zamrażarki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421782
Udostępnij na innych stronach

No- pytanie jest ile tak sobie może poleżeć po tych zabiegach ?

Normalnie bez woreczka w lodówce?

[No bo w zamrażarce i w próżniowym woreczku to prawie dozgonnie...]

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421783
Udostępnij na innych stronach

 

 

No- pytanie jest ile tak sobie może poleżeć po tych zabiegach ?

 

Aż się nie zepsuje. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421787
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za podpowiedź [sama nigdy bym na to nie wpadła]

Może i pytanie głupie, [bo zgrzewarkę i worki mam] ale pytałam z ciekawości  ILE  [w sensie ile dni]   może sobie tak podsuszona  kiełabasa poleżeć  bez żadnych woreczków i kombinacji w lodówce,czy nawet w chłodnym pomieszczeniu...

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421794
Udostępnij na innych stronach

...z mojego skromnego doświadczenia powiem , że nieraz mi skamieniała , ale sie nie zepsuła....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421796
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.