beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1051 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 No może ,ale tam temat rzeka-chodzi mi generalnie o to ,czy mięso można przetrzymać te 48 godz w szczelnych workach foliowych ?[mam na myśli zwykłe zgrzanie bez próżni ,zeby można je było "masować" Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1052 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Moim zdaniem TAK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1053 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Poczekam ,niech się odważniej ktoś jeszcze wypowie ,a najlepiej jakiś praktyk ,bo szkoda mi zmarnować kilka kg dobrego mięska.[ na razie jakoś to upchnęłam czubato w pojemniki i nakryłam folią ] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1054 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Ja tak peklowałem i wszytko jest OK.Śmiało pakuj w worki i włącz najsłabsze odsysanie z tym, że jak już trochę wyssa to włącz z palca zgrzewanie.Chodzi o to żeby wyssać nadmiar powietrza ale nie zrobić próżni.Worki z mięsem oczywiście trzymaj w temperaturze około 5 stopni. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1055 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) mierząc przekrój w poziomie wyszło 7cm rozumiem ,ze to fi 70?Jeśli zmierzyłaś leżącą na płasko osłonkę i masz 7 cm to nie jest to osłonka o fi =70 tylko o fi = 45 (prawie) . Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1056 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Uff...to nie dobrze.,bo to za mały przekrój będzie do tej krakowskiej...A już miałam posłuchać Withereggie [pisał,ze do krakowskiej spokojnie]W takim razie jutro muszę pędzić do hurtowni po fi 65.[Jak obliczyłaś ten przekrój?] Hektor -dzięki za podpowiedź -jeśli wypraktykowałeś i nie popsułeś mięsa to w sumie dobry patent,tylko ja myślałam ,zeby zostawić trochę miejsca na to mieszanie ,nie wysysać powietrza,ale zrobię tak jak mówisz jeśli sprawdziłeś i działa.Rozumiem ,ze zgrzać trzeba zostawiając jakieś 5cm wolnej przestrzeni na te ruchy mięsa? Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1057 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 To prosta matematyka -jeżeli złożona osłonka ma 7 cm tzn ,że obwód tej osłonki wynosi 2 x 7 =14 cm , wzór na obwód okręgu to 2 x liczba pi x r no a fi to średnica czyli 2r .2 x 3,14 x r =140mm więc 2r = ok45 mm . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1058 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 No dzięki -proste jak drut,tylko ja już o tej porze nie myślę., co nie zmienia faktu ,ze jutro muszę zrobić sobie wycieczkę do hurtowni,a w sumie to nawet dobrze wyszło,bo możę dokupię te jelita wiankowe do tej lisieckiej [jak nie dostanę to spokojnie wykorzystam te odnalezione fi 45] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1059 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 No to nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1060 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Witam Jakiś czas temu pierwszy raz wędzilem szynki wyszły za słone . Wszystko było wg tabeli 10 dniowego peklowania z nastrzykiem ale slonosc nie podeszła mi jak i reszcie domowników . Czy mógł bym dać o polowe mniej soli peklującej i jakie konsekwencje bedą z tym związane . Szynki po ostudzeniu ładują w zamrażalniku a jedna zostaje do zjedzenia po uprzednim parzeniu i jest w lodowce około 5 dni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1061 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Uff...to nie dobrze.,bo to za mały przekrój będzie do tej krakowskiej...A już miałam posłuchać Withereggie [pisał,ze do krakowskiej spokojnie] Czy do TEJ Krakowskiej, czy do Krakowskiej? Jeżeli masz osłonkę białkową o w/w przekroju a nie miałabyś jechać do hurtowni to czemu się nie nadaje? Pytam grzecznościowo bo zakładam, że wsad mięsny się przez to nie zmienia. Podpowiadałem traktując sytuację jako nieco awaryjną a nie przygotowania.Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1062 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Ja też nie twierdzę,że fi 45 się nie nadaje do krakowskiej.kiedyś kupiłam ten przekrój do lisieckiej [zamiast naturalnych wiankowych ] i kiełbasa wyszła całkiem fajna.Nic się nie dzieje ,ja czasami lubię drążyć trochę temat uzyskując tym samym kilka wypowiedzi i dopiero wtedy podejmuję decyzję,zresztą ,tak jak pisała chudziak-nie ma tego złego -przy okazji nabyłam sobie te jelita fi 45 trochę przypraw i kolejne sadzonki kwiatów na moją mini rabatkę. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1063 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Czy mógł bym dać o polowe mniej soli peklującej i jakie konsekwencje bedą z tym związane . Połowę to trochę przesada.Może na razie spróbuj z solanką 80 g peklosoli/1l wody, przez 8- 10 dni i 0.4-0.5 l tej solanki na kilogram mięsa.Za słaba solanka może spowodować psucie się mięsa.Moc solanki dobierzesz sobie niestety tylko metodą prób i błędów. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowicjusz83 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1064 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Dzięki za pomoc zrobię tak jak proponujesz moze trafie w odpowiednia moc solanki na dniach kupie mięsko i zdam relacje jak to wyszło . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1065 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak jeszcze będzie dla Ciebie za mocna to możesz ew. po peklowaniu przed wędzeniem następnym razem wymoczyć trochę czasu w zimnej wodzie, ale na razie spróbował bym bez moczenia Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1066 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Wszystko było wg tabeli 10 dniowego peklowania z nastrzykiem ale slonosc nie podeszła mi jak i reszcie domowników . Zrób tak jak arkadiusz pisze, od siebie dodam, że jak peklujesz 10 dni, a elementy nie przekracza 10-12cm średnicy/grubości to nie rób nastrzyku albo zmniejsz go o połowę i strzykaj tylko środkowe części.Oczywiście mam nadzieje, że posiadasz wagę (gramową) a nie szacunkowo sypiesz łyżkami, szklankami, garściami? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1067 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Wszystko było wg tabeli 10 dniowego peklowaniaWg której? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-420797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1068 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Słuchajcie-moja krakowska obsycha już szósty dzień w pomieszczeniu gospodarczym.gdzie jest coraz cieplej [dziś 16 stopni i wilgotność 65]Kiedy ją mogę stamtąd zabrać?Czy zapakować ją próżniowo i trzymać w lodówce?Czy zapakować ją próżniowo i do zamrażarki?Czy nie pakować jej w woreczki?-jak ją wtedy przechować? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1069 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1070 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 No dobra ,ale jak ją przechowywać?Wilgotności jej zalecanej nie stworzę w tym pomieszczeniu.Obsuszać ją mogę do momentu ,aż się zrobi naprawdę ciepło [co w następnym tygodniu podobno nie grozi] potem ja profilaktycznie przewędze .Rozumiem ,że po wędzeniu [na noc ] do budynku do wystudzenia i dalej... Czy zapakować ją próżniowo i trzymać w lodówce?Czy zapakować ją próżniowo i do zamrażarki?Czy nie pakować jej w woreczki?-jak ją wtedy przechować? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1071 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) To zależy ile czasu będzie sobie leżała.Ja ostatnio wszystko pakuję próżniowo i do zamrażarki. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1072 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 No- pytanie jest ile tak sobie może poleżeć po tych zabiegach ?Normalnie bez woreczka w lodówce?[No bo w zamrażarce i w próżniowym woreczku to prawie dozgonnie...] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1073 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 No- pytanie jest ile tak sobie może poleżeć po tych zabiegach ? Aż się nie zepsuje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1074 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Dzięki za podpowiedź [sama nigdy bym na to nie wpadła]Może i pytanie głupie, [bo zgrzewarkę i worki mam] ale pytałam z ciekawości ILE [w sensie ile dni] może sobie tak podsuszona kiełabasa poleżeć bez żadnych woreczków i kombinacji w lodówce,czy nawet w chłodnym pomieszczeniu... Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1075 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 ...z mojego skromnego doświadczenia powiem , że nieraz mi skamieniała , ale sie nie zepsuła.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/43/#findComment-421796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.