Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

najczęściej biorę w kilogramowych opakowaniach, dzięki temu mam zawsze ich zapas.

 

Zaraz napiszą, że po 2 latach pieprz się wypie... ups, wywietrzeje   :D

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430067
Udostępnij na innych stronach

 

Zaraz napiszą, że po 2 latach pieprz się wypie... ups, wywietrzeje   :D

 

Zanim wywietrzeje to zostanie skonsumowany :tongue: czasami muszę dwa razy do roku uzupełniać zapasy niektórych przypraw, ale tak po prawdzie to na wszystkie argumenty można znaleźć kontrargumenty, i odwrotnie, dlatego uważam że to tylko bicie piany niczemu nie służące :hmm:  zaraz ktoś wpadnie na pomysł zapytania się która sól jest najlepsza i znowu będzie  burza w szklance ;):)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430069
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

mam parę pytań zgodnych z tytułem wątku ;)

1.czy do rozpalania i wygrzewania wędzarni można używać  drewna iglastego?

2.czy drzwi do wędzarni mogą być ze sklejki liś.

3.i najważniejsze chce zrobić taka kiełbasę http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-grubo-rozdrobnione/355-kielbasa-turystyczna-wolowa

czym zastąpić podgardle,słoninę ,boczek(ponieważ będę mieć gości co maja takie preferencje żywieniowe)

bardzo proszę o pomoc kupiłam już (w Selgrosie)karkówkę i rozbratel i woł. kl.II  i teraz jak to i z czym połączyć żeby kiełbasa trzymała sie w całości

pozdrawiam Ela

Edytowane przez elzunia70
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430104
Udostępnij na innych stronach

1. Tak

2. Nie

3. Zrób inną kiełbasę skoro 3 skladniki w jednym przepisie chcesz zastąpić to nic z tego nie wyjdzie. Kiełbasa jak ma być dobra musi zawierać sporo tłuszczu 20-30% to standard ... sklei ją nie tluszcz a mięso sciegniste drobno zmielone z dodatkiem wody ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430107
Udostępnij na innych stronach

1. tak

2 . nie

3 . w przepisie jest rosbef - nie wiem po co kupiłaś rozbratel , i karkówkę

     jak nie dasz tłustego , to wyjdzie Ci wiór

     łączy się masą mięsną wyrobioną na klej

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430108
Udostępnij na innych stronach

Ad.1. - było

Ad.2. - było

Ad.3. - w tym przepisie słoniny niczym nie zastąpisz, o podgardlu, boczku i karkówce nie ma ani słowa.Przy tym składzie wg. przepisu nie musisz się martwić o to żeby kiełbasa trzymała się całości.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430109
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za szybka odp.

w trzecim punkcie jak zwykle trochę namieszałam :blush:

z przepisu do zastąpienia jest (tak mi sie zdawało)tylko słonina

miałam nadzieje ze rostbef da sie zastąpić karkówka lub rozbratlem a dlaczego takie kupiłam ?

cóż niestety proza życia -cena i dostępność mnie skusiły mogłabym dokupić uda z indyka  i dać sama skórę lub razem z mięsem lub coś innego?

Roger radzi żeby zmienić kiełbasę -ok i tak nie będzie ona taka jak w założeniu przepisu-choćby dlatego bo musiałam kupić jelita baranie czyli kal.24-26 gdyż dla moich niespodziewanych gości nawet jelita muszą być nie wieprzowe

wiec jeśli inna receptura to jaka ?

poradźcie coś -to sytuacja pilna i podbramkowa


Jesteś z tych Zaścianek obok Białegostoku ?

tak :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430115
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś Andyandy wstawił przepis na kiełbasę, niedawno też robił gościom o takich upodobaniach smakowych.

Masz tu link do poczynań Andyandiego.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page-21

 

A tu masz link do Bełzy

 

http://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/73-kielbasa-belza

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430116
Udostępnij na innych stronach

....tzn masz gości z Izraela , lub , arabów....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430144
Udostępnij na innych stronach

 

 

tzn masz gości z Izraela , lub , arabów....
 

 Nie koniecznie Jumbo,  Istnieje Koscio Sobotni,   wyznawcy tej wiatry nie spozywaja wieprzowiny

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bci%C3%B3%C5%82_Chrze%C5%9Bcijan_Dnia_Sobotniego

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430145
Udostępnij na innych stronach

jumbo zgadzam sie z kotunią

ton czy barwa (jak zwał tak zwał) twojego komentarza jest delikatnie mówiąc niefajny :(

choć niestety zgadłeś będę gościć muzułman ale to chyba nie grzech ?

nie wiem jak ty ale ja zwiedziłam różne kraje i zawarłam trochę serdecznych znajomości

doznałam wiele dobrego od tych ludzi więc chyba norma że chce się odwdzięczyc

a tak apropo to tu u nas na Podlasiu jest całkiem sporo rdzennych Polaków wyznania muz.i oni tez stosują takie rygory

no przynajmniej część :rolleyes:

w każdym razie przepis andyandy jest rewelacyjny i zmieści mi się (mam nadzieje) w jelita baranie

obym tylko wędząc coś nie sp...    to powinno być super

pozdrawiam o słonecznym poranku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430176
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za dużo przykładacie uwagi do błachostek, a za to puszczacie sprawy dużej wagi, mam tu na myśli żywność, napoje

No właśnie chyba się mylisz, bo po to zostało stworzone to forum aby z tych "błahostek stworzyć sprawy dużej wagi"

Jaki sens byłoby wyrabiać swoje wyroby używając nędznych przypraw?

Zaczynając ten temat nie interesowało mnie promowanie czy reklama firm, interesuje mnie dobry, sprawdzony produkt. Dlatego nie pytam producentów tylko użytkowników.

 

 

 

zaraz ktoś wpadnie na pomysł zapytania się która sól jest najlepsza i znowu będzie burza w szklance

Jak to która - Kłodawska  :tongue: 

 

Einshell a Ty się nie przejmuj - szkoda zdrowia. No i dziękuję za wyrażenie swojego zdania. :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430452
Udostępnij na innych stronach

No właśnie chyba się mylisz, bo po to zostało stworzone to forum aby z tych "błahostek stworzyć sprawy dużej wagi"

Jaki sens byłoby wyrabiać swoje wyroby używając nędznych przypraw?

 

Niby masz rację, lecz popatrz na nasze stoły podczas spotkań i różnego typu rodzinnych imprez, stoją własne wyroby, wędliny, wypieki, ba, nawet własne pieczywo i wszelkiej maści trunki oraz nalewki, a pomiędzy nimi dumnie prężą się pety z coca colą, pepsi, soczki i piwa, oraz  inne gotowe wyroby zakupione w marketach i sklepach, na deser zapalamy papieroska i to jest to o czym piszę.

 

Nie jesteśmy w stanie tego wszystkiego uniknąć, nie jesteśmy w stanie sami wszystko wyprodukować, i czasami musimy godzić się na kompromisy, plusem tego wszystkiego jest fakt że dzięki własnym wyrobom i produktom skonsumujemy mniej "chemicznego jadła i napitków"

 

Teraz rozumiesz co miałem na myśli pisząc tamte słowa?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430473
Udostępnij na innych stronach

No tutaj masz rację. Niemniej jednak jak chcemy coś robić to zrobić to zdrowe i dobre. Nie unikniemy chemii, ale jak już robimy coś sami, to przynajmniej ze smakiem :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430476
Udostępnij na innych stronach

Ja bym jeszcze do tego dodał.... starajmy się jak najwięcej unikać gotowych wyrobów, i starajmy się aby nasze wyroby jak najmniej  zawierały wszelkich dodatków typu "E"

 

Tak na marginesie to nawet kupując sól (której sami nie wytworzymy) nie mamy pewności czy nie dodano tam czegoś w postaci np. preparatu przeciw zbrylającego lub innego paskudztwa :hmm:  cóż, pozostaje nam malutka bezludna wyspa z dala od cywilizacji ;) wówczas zagrażać nam będą tylko napromieniowane ryby nafaszerowane związkami ciężkimi i promieniowanie UV z nieba :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430482
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak na marginesie to nawet kupując sól (której sami nie wytworzymy) nie mamy pewności czy nie dodano tam czegoś w postaci np. preparatu przeciw zbrylającego lub innego paskudztwa

Informacja o dodatku preparatu anty zbrylającego jest podawana na opakowaniu soli. Tak więc trzeba szukać soli która tego dodatku nie zawiera. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430483
Udostępnij na innych stronach

No cóż, jak Indianie - nie zatrzymamy cywilizacji. Byle byśmy tylko nie skończyli tak jak oni. :(

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430490
Udostępnij na innych stronach

 

 

malutka bezludna wyspa z dala od cywilizacji wówczas zagrażać nam będą tylko napromieniowane ryby nafaszerowane związkami ciężkimi i promieniowanie UV z nieba

 

I słona woda  :)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430491
Udostępnij na innych stronach

 

 

I słona woda :)

Bez substancji zbrylających :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430493
Udostępnij na innych stronach

czy to tak ważne skąd są? ważne,że nie uznają i kropka. Uważam to pytanie za cios w podbrzusze!

 

 

...masz jakieś ukryte fobie  - zadałem proste pytanie bez żadnych ukrytych podtekstów  - nie potrafię zejść na Twój sposób pojmowania świata podbrzuszem....

 

Popatrz , jak mądrze AMMAM podpowiedziała...

 

elzunia70 - gdzie widzisz coś negatywnego w moim sposobie wypowiedzi - oschły i już - bez żadnych "kotuniowych" podtekstów . A z nacją arabską miałem wiele wspólnego , zarówno dobrego  jak i nie tylko , i uważam to co uważam....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430506
Udostępnij na innych stronach

 

 

A z nacją arabską miałem wiele wspólnego , zarówno dobrego jak i nie tylko , i uważam to co uważam..

ok. fakt każdy ma inne doświadczenia i prawo do innego zdania

ale tak czy inaczej przepis Andyandy bez wieprzowiny jest suuuper :clap:

choć ja jeszcze nie mam za bardzo porównania jednak moi sałatozercy pochłaniają tak że te dla gości muszę schować bo nic nie zostanie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430515
Udostępnij na innych stronach

 

 

....tzn masz gości z Izraela , lub , arabów....

 

 

 

czy to tak ważne skąd są? ważne,że nie uznają i kropka. Uważam to pytanie za cios w podbrzusze!

Kotunia nie unoś się tak, spójrz w jakim temacie napisano to pytanie :D:facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/49/#findComment-430516
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.