Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli wędziłeś delikatnie, to nie zdążyła się wytworzyć ta druga skórka i podczas parzenia nastąpiło to o czym pisałem. Poza tym, sprawdź składniki: dobierane są do rodzaju kiełbas - inaczej do suszonych, inaczej do parzonych.

Mogła być także wada mięsa - ten biały nalot to czyste białko mięsne. Czasem występuje na wędzonkach, szczególnie delikatnej polędwicy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544470
Udostępnij na innych stronach

 

 

myślałem, że to może wina jelit

No to też była moja pierwsza myśl (jelita mam ok roku - cały czas w soli)

Druga myśl która mi się nasunęła to, to że źle wypłukałem jelita i osad z soli wyszedł, no ale ten by się zmył w parzeniu.

 

 

 

coś technologicznie sknociłem

Ja na pewno też niestety

 

 

 

Koniec końców kiełbasę po parzeniu obmyłem, osuszyłem i podwędziłem ponownie i było cacy

A my w sumie jemy tak jak zostało, prócz efektu wizualnego reszta do przeżycia.


[Dodano: 17 mar 2017 - 11:18]

Maxell ja zrobiłem ją na szynce i trochę boczku. Zobaczymy czy powtórzą się te problemy przy następnym wyrobie.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544471
Udostępnij na innych stronach

post-67266-0-75649000-1489748158_thumb.jpg

 

po wędzeniu

 

post-67266-0-78049200-1489748192_thumb.jpg

 

po parzeniu

 

post-67266-0-97639400-1489748223_thumb.jpg

 

przekrój

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544477
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego na tycz trzech plasterkach z przodu, masz czerwona skórkę? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544479
Udostępnij na innych stronach

To nowalijka z netto. :laugh:

Pracuję nad dodatkami aby moje fotki zaczęły wyglądać jak Wasze :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544480
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pracuję nad dodatkami
To jeszcze coś zielonego  :rolleyes:  dla kontrastu ...i jaki kielonek w tle... i super... :D;):thumbsup: Pozdrawiam :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544482
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pracuję nad dodatkami aby moje fotki zaczęły wyglądać jak Wasze

Dodatki nic nie zmienią, zjedź z aparatem niżej, ( znaczy nie rób z góry), bliżej obiektu i trochę więcej światła. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544483
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za cenne uwagi.

Paweł, dodatki odwrócą uwagę od baboli jakie jeszcze popełniam :laugh:  ;) 

A w ogóle to muszę odkurzyć aparat bo te były robione telefonem. :)


[Dodano: 17 mar 2017 - 12:36]

post-67266-0-23095900-1489750519_thumb.jpg

Paweł znalazło się jedno zbliżenie. :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544485
Udostępnij na innych stronach

Od razu lepiej.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544488
Udostępnij na innych stronach

Wyjąć mięso, opłukać lub wymoczyć (jeśli trzeba), osuszać i wędzić.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544534
Udostępnij na innych stronach

 

 

jest ktos kto pomoze? jak wedzic szynke schab itp, jaka temperatura i jaki czas wedzenia

 

 http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544537
Udostępnij na innych stronach

To może ten link Ci się bardziej spodoba  - masz tam wszystko opisane

 

http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544553
Udostępnij na innych stronach

jest ktos kto pomoze?

 

No przecież podałem Ci link.Wystarczy przeczytać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544580
Udostępnij na innych stronach

Witam .

jestem , wiecej niz poczatkującym , :cry:

czytam szukam , i jakoś znaleźć nie mogę, poszukuje przepisu na uwędzenie królików - posiadam kilka tuszek ,chęci  :D i brak umiejętności  :facepalm:

jaka solanka , jak przyprawic? nastrzykiwać czy nie ? i jak wędzić? suszyć w wędzarni? odsączyć przed czy wieszac na mokro? w jakiej temperaturze i jak dlugo mniej więcej go męczyć?

jeżeli ktoś już wędził królika w całości to bardzo proszęo pomoc .

bo kiełbasy białej  narobiłem już dzisiaj (nie z królika :D ) więc następne robienie kiełbasy raczej nie wchodzi w grę .

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544741
Udostępnij na innych stronach

czytam szukam , i jakoś znaleźć nie mogę, poszukuje przepisu na uwędzenie królików

 

Jestem tu kilka lat, ale przepisu na wędzonego królika to na tej stronie nie spotkałem.Osobiście bym nie polecał na zbyt chude mięso.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544755
Udostępnij na innych stronach

Proponuję zrezygnować z wędzenia, a w to miejsce zrobić pyszny pasztet. Jeśli się jednak uprzesz, choć ostrzegam, że to nie będzie hicior, pekluj jak polędwicę, a wędź jak każde mięso z zachowaniem wszystkich procedur. Nie robiłem, ale może warto by przed wędzeniem nastrzyknąć całość rozpuszczonym masłem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544757
Udostępnij na innych stronach

 

 

poszukuje przepisu na uwędzenie królików -

 

Poszukaj forum o królikach to i znajdziesz przepis na wędzonego . :D

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544758
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest cos po angielsku o wedzonym kroliku ( wrzuc sobie na tlumaca) Osoba piszac twierdzi ,ze jest wilgotne mieso

http://floridahillbilly.com/smoking-rabbit/

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544775
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544776
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest cos po angielsku o wedzonym kroliku ( wrzuc sobie na tlumaca) Osoba piszac twierdzi ,ze jest wilgotne mieso

http://floridahillbilly.com/smoking-rabbit/

niestety -jestem z epoki jezyka rosyjskiego :blush: - a tlumacz google jeszcze nie jest tak dobry by zrozumiale tlumaczyc , jednak tam podaja zeby "owedzic" przez 3 godziny w temp 110 stopni - a to raczej juz pieczenie niz wedzenie :)

 

- podoba mi sie pomysl z nastrzykiem masla :rolleyes: - zapewne wykorzystam

tylko pytanko wedzic jak drób (solanka, parzenie , wedzenie gestym dymem ) - czy tez jak powiedzmy sarnine  ? :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544784
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko pytanko wedzic jak drób (solanka, parzenie , wedzenie gestym dymem ) - czy tez jak powiedzmy sarnine ? :blush:

 

Może najpierw wytłumacz jaka jest według Ciebie róznica w sposobie wędzenia .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.