Maxell Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2176 Opublikowano 17 Marca 2017 Jeśli wędziłeś delikatnie, to nie zdążyła się wytworzyć ta druga skórka i podczas parzenia nastąpiło to o czym pisałem. Poza tym, sprawdź składniki: dobierane są do rodzaju kiełbas - inaczej do suszonych, inaczej do parzonych.Mogła być także wada mięsa - ten biały nalot to czyste białko mięsne. Czasem występuje na wędzonkach, szczególnie delikatnej polędwicy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2177 Opublikowano 17 Marca 2017 myślałem, że to może wina jelit No to też była moja pierwsza myśl (jelita mam ok roku - cały czas w soli)Druga myśl która mi się nasunęła to, to że źle wypłukałem jelita i osad z soli wyszedł, no ale ten by się zmył w parzeniu. coś technologicznie sknociłem Ja na pewno też niestety Koniec końców kiełbasę po parzeniu obmyłem, osuszyłem i podwędziłem ponownie i było cacy A my w sumie jemy tak jak zostało, prócz efektu wizualnego reszta do przeżycia.[Dodano: 17 mar 2017 - 11:18]Maxell ja zrobiłem ją na szynce i trochę boczku. Zobaczymy czy powtórzą się te problemy przy następnym wyrobie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2178 Opublikowano 17 Marca 2017 po wędzeniu po parzeniu przekrój Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2179 Opublikowano 17 Marca 2017 A dlaczego na tycz trzech plasterkach z przodu, masz czerwona skórkę? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2180 Opublikowano 17 Marca 2017 To nowalijka z netto. Pracuję nad dodatkami aby moje fotki zaczęły wyglądać jak Wasze Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2181 Opublikowano 17 Marca 2017 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2182 Opublikowano 17 Marca 2017 Pracuję nad dodatkami To jeszcze coś zielonego dla kontrastu ...i jaki kielonek w tle... i super... Pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2183 Opublikowano 17 Marca 2017 Pracuję nad dodatkami aby moje fotki zaczęły wyglądać jak Wasze Dodatki nic nie zmienią, zjedź z aparatem niżej, ( znaczy nie rób z góry), bliżej obiektu i trochę więcej światła. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2184 Opublikowano 17 Marca 2017 Dzięki za cenne uwagi.Paweł, dodatki odwrócą uwagę od baboli jakie jeszcze popełniam A w ogóle to muszę odkurzyć aparat bo te były robione telefonem. [Dodano: 17 mar 2017 - 12:36]Paweł znalazło się jedno zbliżenie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2185 Opublikowano 17 Marca 2017 Od razu lepiej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly82 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2186 Opublikowano 17 Marca 2017 zalewa stoi 12 dni i zrobila sie metna po 11 dniach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2187 Opublikowano 17 Marca 2017 Wyjąć mięso, opłukać lub wymoczyć (jeśli trzeba), osuszać i wędzić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly82 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2188 Opublikowano 17 Marca 2017 jest ktos kto pomoze? jak wedzic szynke schab itp, jaka temperatura i jaki czas wedzenia[Dodano: 17 mar 2017 - 20:28]w niedziele pierwsze wedzenie!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2189 Opublikowano 17 Marca 2017 jest ktos kto pomoze? jak wedzic szynke schab itp, jaka temperatura i jaki czas wedzenia http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bioly82 Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2190 Opublikowano 17 Marca 2017 jest ktos kto pomoze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2191 Opublikowano 17 Marca 2017 To może ten link Ci się bardziej spodoba - masz tam wszystko opisane http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1173-czesc-vii-wedzonki-peklowanie-wedzenie-i-gotowanie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2192 Opublikowano 18 Marca 2017 (edytowane) jest ktos kto pomoze? No przecież podałem Ci link.Wystarczy przeczytać. Edytowane 18 Marca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleizis Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2193 Opublikowano 19 Marca 2017 Witam .jestem , wiecej niz poczatkującym , czytam szukam , i jakoś znaleźć nie mogę, poszukuje przepisu na uwędzenie królików - posiadam kilka tuszek ,chęci i brak umiejętności jaka solanka , jak przyprawic? nastrzykiwać czy nie ? i jak wędzić? suszyć w wędzarni? odsączyć przed czy wieszac na mokro? w jakiej temperaturze i jak dlugo mniej więcej go męczyć?jeżeli ktoś już wędził królika w całości to bardzo proszęo pomoc .bo kiełbasy białej narobiłem już dzisiaj (nie z królika ) więc następne robienie kiełbasy raczej nie wchodzi w grę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2194 Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) czytam szukam , i jakoś znaleźć nie mogę, poszukuje przepisu na uwędzenie królików Jestem tu kilka lat, ale przepisu na wędzonego królika to na tej stronie nie spotkałem.Osobiście bym nie polecał na zbyt chude mięso. Edytowane 19 Marca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2195 Opublikowano 19 Marca 2017 Proponuję zrezygnować z wędzenia, a w to miejsce zrobić pyszny pasztet. Jeśli się jednak uprzesz, choć ostrzegam, że to nie będzie hicior, pekluj jak polędwicę, a wędź jak każde mięso z zachowaniem wszystkich procedur. Nie robiłem, ale może warto by przed wędzeniem nastrzyknąć całość rozpuszczonym masłem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2196 Opublikowano 19 Marca 2017 poszukuje przepisu na uwędzenie królików - Poszukaj forum o królikach to i znajdziesz przepis na wędzonego . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2197 Opublikowano 19 Marca 2017 Tutaj jest cos po angielsku o wedzonym kroliku ( wrzuc sobie na tlumaca) Osoba piszac twierdzi ,ze jest wilgotne miesohttp://floridahillbilly.com/smoking-rabbit/ Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2198 Opublikowano 19 Marca 2017 http://www.doradcasmaku.pl/przepis/371068/wedzony-krolik-.html Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eleizis Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2199 Opublikowano 19 Marca 2017 Tutaj jest cos po angielsku o wedzonym kroliku ( wrzuc sobie na tlumaca) Osoba piszac twierdzi ,ze jest wilgotne miesohttp://floridahillbilly.com/smoking-rabbit/niestety -jestem z epoki jezyka rosyjskiego - a tlumacz google jeszcze nie jest tak dobry by zrozumiale tlumaczyc , jednak tam podaja zeby "owedzic" przez 3 godziny w temp 110 stopni - a to raczej juz pieczenie niz wedzenie - podoba mi sie pomysl z nastrzykiem masla - zapewne wykorzystamtylko pytanko wedzic jak drób (solanka, parzenie , wedzenie gestym dymem ) - czy tez jak powiedzmy sarnine ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2200 Opublikowano 19 Marca 2017 (edytowane) tylko pytanko wedzic jak drób (solanka, parzenie , wedzenie gestym dymem ) - czy tez jak powiedzmy sarnine ? Może najpierw wytłumacz jaka jest według Ciebie róznica w sposobie wędzenia . Edytowane 19 Marca 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/88/#findComment-544786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.