eleizis Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2201 Opublikowano 19 Marca 2017 wybacz, specjalistą nie jestem - wędzarnie zbudowalem miesiąc temu , odpalałem 3 razy ale z tego co tutaj wyczytałem - to drób raczej nalezy najpierw sparzyc potem wedzic w gestym dymie , a sarnine to chyba lepiej najpierw wedzic w żadkim dymie a potem parzyc lub nie .ale sorki , jestem laikiem i zapewne wyrazam sie haotycznie - wujek google wywalil mi cos takiego ""Cała tuszke trzymam w solance przez conajmniej dobe. Przygotowuje w miseczce drobno posiekany, lub starkowany czosnek( ok 4 sabki) Do tego wyciskam sok z 2 cytryn. W mikrofalowce rozgrzewam 4 lyzki stolowe masła i wlewam do miseczki. Dosypuje przyprawy, pieprz,sol, papryka. Po wymieszaniu nacieram cała tuszke sporzadzona mikstura.Odstawiam na 4-5 h w szczelnym naczyniu, potem tuszke zlewam solanka tak by z wierzchu nie bylo nadmiaru czosnku i przypraw, nastepnie pakuje ja w wedzarke na temperature do 60 stopni i pale najczesciej jablonka.Po 1.5 h masz smacznego wedzonego krolika:D Takie przygotowanie miesa nadaje sie rowniez na grilla, mieso wychodzi naprawde smaczne o nie powtarzalnym smaku." - czy ktos z szanownego grona mógłby sie na ten temat wypowiedziec ???oczywiscie nie na temat przypraw czy solanki (chociaz i tu podpowiedz mile widziana ) ale o wytlumaczenie i rozwiniecie skrotu myśwlowego " nastepnie pakuje ja w wedzarke na temperature do 60 stopni......" hmmm.. co autor mógł miec na mysli ?? czy wczesniej osuszal np: godzine w temp 50stopni bez dymu ? czy od razu w gesty dym i 60 stopni ?? powtarzam jestem laikiem - z tego co tutaj wyczytalem to chyba mokrego miesa raczej nie nalezy wedzic ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2202 Opublikowano 20 Marca 2017 Poniżej masz dwa ciekawe linki http://forum.hodowla-krolikow.pl/index.php?PHPSESSID=a8a4462eae29f476c47d57c6d771ce34&topic=942.msg8693#msg8693 http://krolikarzpolski.pl/forum/printview.php?t=1985&start=0&sid=914615efa20ca4b930dd74bd4ae3cad5 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2203 Opublikowano 20 Marca 2017 co autor mógł miec na mysli ?? ... Raczej był pijany... czy wczesniej osuszal Jak mógł ''osuszyć'' , jeśli natarł rozpuszczonym masłem... Takie przygotowanie miesa nadaje sie rowniez na grilla, ... i możliwe, że do piekarnika... to już wiem po kiego sok z cytryny... bo ''KWAS''... o nie powtarzalnym smaku." A... no to z pewnością... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2204 Opublikowano 20 Marca 2017 Dobrywieczor, mam pytanie; wedze pierwszy raz kielbase Polska i poledwiczki zimnym dymem i kielbasa zlocieje u gory i na dole a w srodkowej czesciej kielbasy jest duzo bladsza, Co jest nie tak?Za duzy cug? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2205 Opublikowano 20 Marca 2017 A dobrze osuszył...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2206 Opublikowano 20 Marca 2017 Tak, tylko pierwszej wedzenie bylo bez ogrzewania. Po dzisiejszym wedzeniu wszystko wyglada leiej z ogrzewaniem (max 23C) ale widac ze gorna czesc dym chwycil lepiej. Chyba to zle zrobilem ze wedzilem bez ogrzewania w 8C Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2207 Opublikowano 20 Marca 2017 Jest to do ogarnięcia... Możliwe ,że powiesiłeś ''za wysoko'' i przepływ dymu w komorze też był za duży... Opanujesz z czasem... Powodzonka życzę i pozdrawiam Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 20 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2208 Opublikowano 20 Marca 2017 Jest silny wiatr i to tez mozliwe ze zaszybko jest dym wysany z wedzarni.Pozdowienia ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2209 Opublikowano 21 Marca 2017 To prawda, a po za tym babcia powinna ubrać ciepłe skarpety i nie otwierać piekarnika kiedy piecze. Przeciągi niekorzystnie wpływają na zmiany strukturalne białka i machnięcia pędzlem. Do tego ta nieszczęsna panierka... Przecież w takiej konfiguracji to nie ma szansy bytu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 21 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #2210 Opublikowano 21 Marca 2017 No to bedzie trzeba zrobic dach do mojej wendzarni ????Dzieki i pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pisu Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2211 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Panowie zadymiacze mam pytanie co by było jeżeli do pasztetowej nie dodam jajek?Bo znalazłem przepisy bez i nie wiem czy experymentowac a wydaje mi się że mój ostatni był za bardzo zbity na 2.5 kg farszu dałem 3 sztuki robiłem zaparzany dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-546598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2212 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Do pasztetowej branżowej jajek się nie dodaje .Jajka dodaje się do pasztetu a to zupełnie inny wyrób Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-546603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silton Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2213 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Czy są jakieś technologiczne przeszkody żeby kiełbasa osadzała się w lodówce przez jakieś 14-16h? Kiełbasa dziadka w całości na peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-547658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2214 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Może się osadzać w lodówce, ale nie zapomnij żeby przed wędzeniem wyciągnąć ja do wygrzania choć na 1 h. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-547660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocker Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2215 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Hej, nie wiem czy dobry dział wybrałem ale wyszukiwarka mi nie pomogła.Zastanawiam się czy można wędzić na bardzo mocno wysuszonym drewnie iglastym - chodzi mi o paroletnie intensywne suszenie. Próbował ktoś? wiem, że do wędzenia szynki Schwarzwaldzkiej używa się drewna iglastego.Ale skoro na południu europy wędzą na drewnie piniowym czy cedrowym to chyba, dobre wysuszenie drewna spowoduje dużą utratę wody a za tym i żywicy. I jako dodatek można wrzucić pod koniec wędzenia. Cytuj veni vidi vino Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2216 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Utratę wody tak, urtaty żywicy nie ... drewno iglaste jeśli już to tylko do zimnego wędzenia wyrobów typu właśnie przywołana przez Ciebie szynka ... ale te wyroby są wędzone w diametralnie innych kontrukcyjnie wedzarniach Tapniete z Tapatalk Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący bardzo Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2217 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 moi drodzy dopiero zaczynam całą historię z masarstwem i stanął przede mną problemmam zapisane 105,5 masę farszu z czego 100 to mięso (<30 % tłuszczu) 1 l wody, 4,5 kg przypraw (w tym olej).jaki powinien być ubytek % podczas suszenia tej kiełbasy żeby można było zadeklarować mięsność 160 g mięsa wieprzowego. na początku myślałem że wystarczy podzielić 100 przez 160 g mięsa - co daje mi wydajność - 62,5% i dalej procent wysuszenia 100%-62,5% - 37,5%ale potem pomyślałem że przecież w farszu mam też inne składniki, które wpływają na % wysuszenia i żeby otrzymać deklaracje 160 g mięsa muszę mieć większy % wysuszenia. czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zrobić to dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2218 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 To nie tak latwo dla poczatkujacego..Cisnienie baryczne miejscowosci w ktorej mieszksz, moze zagmatwac rezultat precyzyjnego wyliczenia.A wiec skad kolega nadaje.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
początkujący bardzo Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2219 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 To nie tak latwo dla poczatkujacego..Cisnienie baryczne miejscowosci w ktorej mieszksz, moze zagmatwac rezultat precyzyjnego wyliczenia.A wiec skad kolega nadaje.?wiem, że pytanie może być głupie ale jak człowiek nie ma żadnego doświadczenia to głowa pęka.... pomóżcie koledzy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2220 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) Zacznij od poczatku, przedstaw sie ladnie i opisz o co Ci dokladnie chodzi.. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2221 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 (edytowane) To proste, ale trzeba podejść nieco inaczej:w 105,5 kg farszu masz 100 kg mięsa160 kg mięsa będzie więc w 105.5*160/100 = 168.80 kg farszuz tego chcesz zrobić wyrób finalny, który w 100 kg będzie miał 160 kg mięsa. Więc te 168,8 suszysz, aż osiągniesz 100 kg, czyli osiągasz wydajność w stosunku do farszu: 100/168.8 * 100% = 59.242 %, a ubytek >40% Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez mikami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2222 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ciekawe czy nowy Kolega Ci chociaz flaszke postawi za wyliczenie.. Mikami, pozdowionka sle.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2223 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 @początkujący bardzo Trochę ogólniejPoczątkowa zawartość mięsa 100/105,5 * 100% ~ 95%, docelowa 160% -> wydajność z farszu 95/160 * 100% ~ 59.4% @GregtomDziękuję i też pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milenaa Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2224 Opublikowano 17 Maja 2017 Witam, Pytanie odnośnie budowy surowca. Czy nazwy mięsień smukły i łatka oznaczają to samo? jest to ciemny przerost mieśniowy na dole szynki? Natomiast dekiel oraz nakładka tez oznaczaja to samo część? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-551956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #2225 Opublikowano 18 Maja 2017 może to pomoże - http://ecobeef.pl/index.php?p=produkty&k=1 Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-552016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.