Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wybacz, specjalistą nie jestem - wędzarnie zbudowalem miesiąc temu , odpalałem 3 razy :blush:

ale z tego co tutaj wyczytałem - to drób raczej nalezy najpierw sparzyc potem wedzic w gestym dymie , a sarnine to chyba lepiej najpierw wedzic w żadkim dymie a potem parzyc lub nie .

ale sorki , jestem laikiem i zapewne wyrazam sie haotycznie :(

- wujek google wywalil mi cos takiego "

"Cała tuszke trzymam w solance przez conajmniej dobe. Przygotowuje w miseczce drobno posiekany, lub starkowany czosnek( ok 4 sabki) Do tego wyciskam sok z 2 cytryn. W mikrofalowce rozgrzewam 4 lyzki stolowe masła i wlewam do miseczki. Dosypuje przyprawy, pieprz,sol, papryka. Po wymieszaniu nacieram cała tuszke sporzadzona mikstura.Odstawiam na 4-5 h w szczelnym naczyniu, potem tuszke  zlewam solanka tak by z wierzchu nie bylo nadmiaru czosnku i przypraw, nastepnie pakuje ja w wedzarke na temperature do 60 stopni i pale najczesciej jablonka.Po 1.5 h masz smacznego wedzonego krolika:D Takie przygotowanie miesa nadaje sie rowniez na grilla, mieso wychodzi naprawde smaczne o nie powtarzalnym smaku."

 

- czy ktos z szanownego grona mógłby sie na ten temat wypowiedziec ???

oczywiscie nie na temat przypraw czy solanki (chociaz i tu podpowiedz mile widziana ) ale o wytlumaczenie i rozwiniecie skrotu myśwlowego " nastepnie pakuje ja w wedzarke na temperature do 60 stopni......" hmmm.. co autor mógł miec na mysli ?? czy wczesniej osuszal np: godzine w temp 50stopni bez dymu ? czy od razu w gesty dym i 60 stopni ?? powtarzam jestem laikiem :blush: - z tego co tutaj wyczytalem to chyba mokrego miesa raczej nie nalezy wedzic ??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544788
Udostępnij na innych stronach

 

 

co autor mógł miec na mysli ??
... Raczej był pijany... :D

 

czy wczesniej osuszal
  Jak mógł ''osuszyć'' , jeśli natarł rozpuszczonym masłem... :facepalm:

 

Takie przygotowanie miesa nadaje sie rowniez na grilla,
... i możliwe, że do piekarnika... to już wiem po kiego sok z cytryny... bo ''KWAS''... :cool:

 

o nie powtarzalnym smaku."
  A... no to z pewnością... :yes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544835
Udostępnij na innych stronach

Dobrywieczor, mam pytanie; wedze pierwszy raz kielbase Polska i poledwiczki zimnym dymem i kielbasa zlocieje u gory i na dole a w srodkowej czesciej kielbasy jest duzo bladsza, Co jest nie tak?

Za duzy cug?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544889
Udostępnij na innych stronach

Tak, tylko pierwszej wedzenie bylo bez ogrzewania. Po dzisiejszym wedzeniu wszystko wyglada leiej z ogrzewaniem (max 23C) ale widac ze gorna czesc dym chwycil lepiej. Chyba to zle zrobilem ze wedzilem bez ogrzewania w 8C
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544924
Udostępnij na innych stronach

Jest to do ogarnięcia... :cool:  Możliwe ,że powiesiłeś ''za wysoko'' i przepływ dymu w komorze też był za duży... :rolleyes: Opanujesz z czasem...  :thumbsup:  Powodzonka życzę i pozdrawiam :)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544926
Udostępnij na innych stronach

To prawda, a po za tym babcia powinna ubrać ciepłe skarpety i nie otwierać piekarnika kiedy piecze. Przeciągi niekorzystnie wpływają na zmiany strukturalne białka i machnięcia pędzlem. Do tego ta nieszczęsna panierka... Przecież w takiej konfiguracji to nie ma szansy bytu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-544929
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Panowie zadymiacze mam pytanie co by było jeżeli do pasztetowej nie dodam jajek?Bo znalazłem przepisy bez i nie wiem czy experymentowac a wydaje mi się że mój ostatni był za bardzo zbity na 2.5 kg farszu dałem 3 sztuki robiłem zaparzany dzięki za info
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-546598
Udostępnij na innych stronach

Do pasztetowej branżowej jajek się nie dodaje .Jajka dodaje się do pasztetu a to zupełnie inny wyrób Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-546603
Udostępnij na innych stronach

Może się osadzać w lodówce, ale  nie zapomnij żeby przed wędzeniem wyciągnąć ja do wygrzania choć na  1 h.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-547660
Udostępnij na innych stronach

Hej, nie wiem czy dobry dział wybrałem ale wyszukiwarka mi nie pomogła.

Zastanawiam się czy można wędzić na bardzo mocno wysuszonym drewnie iglastym - chodzi mi o paroletnie intensywne suszenie. Próbował ktoś? wiem, że do wędzenia szynki Schwarzwaldzkiej używa się drewna iglastego.

Ale skoro na południu europy wędzą na drewnie piniowym czy cedrowym to chyba, dobre wysuszenie drewna spowoduje dużą utratę wody a za tym i żywicy. I jako dodatek można wrzucić pod koniec wędzenia.

veni vidi vino

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548603
Udostępnij na innych stronach

Utratę wody tak, urtaty żywicy nie ... drewno iglaste jeśli już to tylko do zimnego wędzenia wyrobów typu właśnie przywołana przez Ciebie szynka ... ale te wyroby są wędzone w diametralnie innych kontrukcyjnie wedzarniach ;)

 

Tapniete z Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548605
Udostępnij na innych stronach

moi drodzy dopiero zaczynam całą historię z masarstwem i stanął przede mną problem

mam zapisane 105,5 masę farszu z czego 100 to mięso (<30 % tłuszczu) 1 l wody, 4,5 kg przypraw (w tym olej).

jaki powinien być ubytek % podczas suszenia tej kiełbasy żeby można było zadeklarować mięsność 160 g mięsa wieprzowego.

 

na początku myślałem że wystarczy podzielić 100 przez 160 g mięsa - co daje mi wydajność - 62,5% i dalej procent wysuszenia 100%-62,5% - 37,5%

ale potem pomyślałem że przecież w farszu mam też inne składniki, które wpływają na % wysuszenia i żeby otrzymać deklaracje 160 g mięsa muszę mieć większy % wysuszenia.

 

 

czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zrobić to dobrze?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548954
Udostępnij na innych stronach

To nie tak latwo dla poczatkujacego..

Cisnienie baryczne miejscowosci w ktorej mieszksz, moze zagmatwac rezultat precyzyjnego wyliczenia.

A wiec skad kolega nadaje.?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548955
Udostępnij na innych stronach

To nie tak latwo dla poczatkujacego..

Cisnienie baryczne miejscowosci w ktorej mieszksz, moze zagmatwac rezultat precyzyjnego wyliczenia.

A wiec skad kolega nadaje.?

wiem, że pytanie może być głupie ale jak człowiek nie ma żadnego doświadczenia to głowa pęka....

 

pomóżcie koledzy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548957
Udostępnij na innych stronach

Zacznij od poczatku, przedstaw sie ladnie i opisz o co Ci dokladnie chodzi.. Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548960
Udostępnij na innych stronach

To proste, ale trzeba podejść nieco inaczej:

  • w 105,5 kg farszu masz 100 kg mięsa
  • 160 kg mięsa będzie więc w 105.5*160/100  = 168.80 kg farszu
  • z tego chcesz zrobić wyrób finalny, który w 100 kg będzie miał 160 kg mięsa. Więc te 168,8 suszysz, aż osiągniesz 100 kg, czyli osiągasz wydajność w stosunku do farszu: 100/168.8 * 100% = 59.242 %, a ubytek >40%
Edytowane przez mikami
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548961
Udostępnij na innych stronach

@początkujący bardzo

 

Trochę ogólniej

Początkowa zawartość mięsa 100/105,5 * 100% ~ 95%, docelowa 160% -> wydajność z farszu 95/160 * 100% ~ 59.4%

 

@Gregtom

Dziękuję i też pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-548964
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam,

 

Pytanie odnośnie budowy surowca.

 

Czy nazwy mięsień smukły i łatka oznaczają to samo? jest to ciemny przerost mieśniowy na dole szynki?

 

Natomiast dekiel oraz nakładka tez oznaczaja to samo część?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-551956
Udostępnij na innych stronach

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15562-pierwsze-pytania-i-porady/page/89/#findComment-552016
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.