basior_wol Opublikowano 22 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #751 Opublikowano 22 Lipca 2008 mogę prosić o wyjaśnienie jak skorzystać z tej opcji w firefox bo mam angilesko-języczną wersje przeglądarkijeśli nie masz jakichś szczególnych powodów to zupełnie nie rozumiem czemu Angielska wersja, skoro jest Polska - choćby na stronie http://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/ abratek wykasuje Twoje wcześniejsze posty jak nie poprawisz błędów :grin:to bardzo miło z twojej strony że o tym przypominasz może jeszcze bana dostane za te 2 posty ??? :rolleyes:A czy kolega nie widzi że Kempes żartuje? - może i usunę ale nie za błędy :lol: no potrafie ale według mnie nie ma sie o co czepiaća teraz poważnie! - my uważamy że jest o co się czepiać :rolleyes: dyskusja była na ten temat już nie raz - nie powinniśmy kaleczyć naszego języka, szczególnie osoby "wyżej wykształcone" :???: -ten punkt mamy też w regulaminie rozumiem macie prawo mieć pretensje ale ja zawsze miałem problemy z ortografią to dlatego że zamiast czytać lektury wolałem czytac książki do technologii i tak mi już zostało a teraz jest problem bo ludzie się z tego naśmiewają a co do osób wyżej wykształconych no to ja dopiero zaczne studia od października nie jest powiedziane że je ukończe to jest bardzo ciężki kierunek dużo chemi , matematyki i fizyki ale będe walczył w każdym razie dziękuje za wyrozumiałość Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #752 Opublikowano 23 Lipca 2008 Witam.Basior_wol nikt się z tego nie naśmiewa, tylko po twoich informacjach: Technikum,matura( jak ja zdawałem maturę to 2 ortografy i nie zdałeś ),studia za pasem - więc człowiek się zastanawia nad obecnym systemem szkolnictwa.Czy dojdzie do takiej sytuacji z jaką spotkałem się w Holandii gdy gość jedząc jajko na śniadanie pytał się mnie czy w Polsce też mamy takie potrawy, a drugi go przebił bo się pytał czy Polska ma dostęp do morza.Basior_wol tak jak pisał Abratek zainstaluj sobie polskiego Firefoxa. Pozdrawiam :wink:P.S. Ostatnio opowiadała koleżanka córki(5 z jęz.polskiego w gimnazjum), że w liceum może stawać na uszach i tak więcej jak 3 nie dostanie z pracy pisemnej.Postanowiła więc sprawdzić panią od jęz.polskiego.Na kolejnym wypracowaniu napisała wstęp potem jak to określiła bla,bla,bla na 3 strony i zakończenie, znowu dostała tróję. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #753 Opublikowano 23 Lipca 2008 Ja tam kolegę basior_wol rozumiem. Gdybym się urodził później miał bym zaświadczenie o dys-coś-tam i nie przechodził w czasach szkolnych męczarni z ortografią. Ratowało mnie tylko to, że byłem "zdolny". W czwartej klasie technikum czytałem wypracowanie z czystego zeszytu. Dowiedziałem się, że stać mnie na więcej i dostałem 4. Na studiach było już łatwiej.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #754 Opublikowano 23 Lipca 2008 basior_wol, lepiej robić dobrą kiełbaskę i nazywać ją "kjelpaska'' :lol: chyba widzisz jaki jest mój awatar :lol: całe moje życie to jeden wielki żart :grin: pisz pisz i nie zrażaj się :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #755 Opublikowano 23 Lipca 2008 Gdybym się urodził później miał bym zaświadczenie o dys-coś-tam i nie przechodził w czasach szkolnych męczarni z ortografią. Pzdr. Ja to teraz zaczynam przechodzić męczarnie z ortografią.Zauważyłem, że przez ciągłe używanie kompa i edytorów porawy zaczyna mnie dopadać wtórny analfabetyzm :sad: :shock: .Tak jak zauważył Kempes, dobrze że przy kręceniu maszynką nie ma tych wszystkich ę,ą,ó,ż,ź :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #756 Opublikowano 24 Lipca 2008 basior_wol, l całe moje życie to jeden wielki żart :grin: pisz pisz i nie zrażaj się :grin: pozdrawiam :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #757 Opublikowano 25 Lipca 2008 basior_wol, ale postaraj się co???... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #758 Opublikowano 25 Lipca 2008 sie robi :lol: dziś przylatuje tatko a jutro jedziemy po świniaka zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #759 Opublikowano 25 Lipca 2008 dużo chemi , matematyki i fizyki ale będe walczył Najważniejsze jest to, co napisałeś w ostatnich dwóch słowach. Matematyka i fizyka to pestka; gorzej z chemią, a to przecież podstawowa wiedza dla technologa żywności. Będziemy Ci kibicować, jeżeli pozwolisz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 25 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #760 Opublikowano 25 Lipca 2008 oczywiście że pozwolę :lol: u mnie właśnie z chemią najlepiej zdawałem z niej maturę i w ogóle lubię ten przedmiot zastanawiałem sie nawet czy nie studiować chemii na UŚ ale podczas zwiedzania katedry biotechnologii w UP Poznań zostałem zaczarowany cała ta aura najnowocześniejsza aparatura , naukowcy i świetnie zorganizowane organizacje studencki kolego jest na drugim roku i w kole naukowym biotechnologów opracował receptur na kiełbasę z probiotykiem coś jak actimel ale się rozgadałem :lol: co tam dalej eee powiem tak chemia to pestka gorzej z fizyka i matematyką bo te przedmioty miałem w technikum w bardzo ograniczonym zakresie a poza tym nie za bardzo mnie interesują a chemii miałem dużo na analizie żywności i tak się wkręciłem w temat że dostałem 6 no ale podtrzymuje to co pisałem wcześniej będę walczył Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #761 Opublikowano 26 Lipca 2008 kolego jest na drugim roku i w kole naukowym biotechnologów opracował receptur na kiełbasę z probiotykiemCzy wiesz jaki jest rodzaj kiełbaski, i czy weszła do produkcji masowej? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basior_wol Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #762 Opublikowano 26 Lipca 2008 nie nie na pewno nie weszła to są tylko takie wewnętrzne projekty które potem są odczytywane na jakiś spotkaniach konferencjach itp raczej długo jeszcze nie zostaną zrealizowane ale gdyby jednak to zawsze są nazwiska osób które opracowały technologie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #763 Opublikowano 26 Lipca 2008 Probiotyki (gr. pro bios - dla życia) - są to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, a niekiedy także korzystne działanie ogólnoustrojowe.Według definicji WHO probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne działanie w organizmie gospodarza[1] Najczęściej probiotyki stosuje się by przywrócić naturalną równowagę flory jelitowej, także pochwy m.in. po leczeniu antybiotykami i chemioterapeutykami. A juz myślałem, że to odzysk z surowców wtórnych :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #764 Opublikowano 2 Września 2008 Cześć wszystkim zadymionym forumowiczom. Od kilku tygodni przeglądam stronę, nawet miałem się wybrać na ostatni zlot, ale jakoś tak... nie swojo mi było nie znając nikogo.Zadecydowałem się zarejestrować i oto jestem. Aktualnie jestem na etapie budowy wędzarni (skromna, drewniana z rzeczy które wpadły w ręce), kończę ją w najbliższy weekend, więc w sobotę choć na pusto zapewne "przepalę" ją po raz pierwszy.Co do samej budowy to w trakcie majstrowania robię kilka zdjęć więc podzielę się relacją z budowy już niebawem. Prawdziwe pierwsze odpalenie szykuję za dwa tygodnie, jak "kolekcja wsadowa" swoje odleży Jeszcze raz pozdrowienia i gorące powitanie dla wszystkich.Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39464 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #765 Opublikowano 2 Września 2008 Witam. Przed pierwszym wędzeniem musisz nie tylko "przepalić" (obowiązek), ale wypadało by i "oblać" (nie za mocno) :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #766 Opublikowano 2 Września 2008 Witam Prawie sąsiadami jesteśmy. Ja aktualnie na Bródnie urzęduje :-) (a wcześniej, przez 20 lat na Gocławiu, gdzie może niebawem z rodzinką na stałe wrócimy). Co do zlotu to szkoda, że się nie zdecydowałeś, ja pierwszy raz byłem i rewelacja. Wspaniała atmosfera, mnóstwo życzliwości i integracja natychmiastowa. Powodzenia życzę w pierwszych wędzeniach. Tak z ciekawości, na Kabatach zadymiać będziesz, czy gdzieś dalej ? Pozdrawiam POOLS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 2 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #767 Opublikowano 2 Września 2008 Tak z ciekawości, na Kabatach zadymiać będziesz, czy gdzieś dalej ? Nie - na Kabatach nie mam szans... Ale mam działkę w Błoniu, więc tam buduję wędzarenkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #768 Opublikowano 3 Września 2008 W piątek wędzarka będzie ukończona... Skrzynia drewniana schnie i jest malowana impregnatem z zewnątrz co 16 godzin... Dziś ostatnie kolejne malowanie ukończone i schnięcie do piątku na wolnym powietrzu... Skrzynia wykonana jest z modułowego systemu pakowania skrzyniowego na połówkę europalety, segmentami nakładana na siebie z siedmiu modułów na wysokość ok. 1,6 m - cokolwiek to komu mówi... Podstawą jest europaleta (ta połówkowa) w której wycięte jest okno do komory wędzarniczej, dla bezpieczeństwa wsadu zabezpieczona drucianą siatką ogrodzeniową.W środku zamocowałem progi na których opierać się będą kije wędzarnicze - a te zrobiłem z drewnianych kijów do szczotki odpowiednio przyciętych na szerokość wędzarki - kupionych za 2 PLN.Pokrywa wędzarki jest płaska drewniana, oryginalna od tej skrzyni - jest ze sklejki więc wzmocniłem ją nieco i ustabilizowałem aby pod wpływem temperatury się nie odkształciła. Zamocowana na zawiasach z regulacją wysokości otwarcia - docelowo będzie komin z regulacją przepływu. Moduły pomiędzy sobą uszczelniłem na zakładkę ścinkami wykładziny podłogowej (nowej), kanty z zewnątrz obite są tą samą wykładziną - sporo szpar w tych segmentach jest na zawiasach. Tunel wykopany jest w ziemi na głębokość ok. 50 cm i długość 2 m - tak aby między paleniskiem a wędzarką było wzniesienie. Tunel wyłożony jest cegłą, uszczelniony i dodatkowo zakryty ziemią. Samo palenisko to dziura w ziemi - dość głęboka - obłożona cegłą.Czekam jeszcze tylko na zamówiony termometr, który będzie zamontowany w komorze wędzarni. W sobotę planuję pierwsze "przepalenie" na pusto (ale nie sucho... ) drewnem ze śliwy, porzeczki, jabłoni, jesionu i olchy. Wypalania planuję na ok. 6-8 godzin w różnych temperaturach i stopniu zadymienia. Niebawem pochwalę się kilkoma zdjęciami - jeśli oczywiście kogoś to zainteresować może. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #769 Opublikowano 3 Września 2008 Witam Cię Arecki, miło jest mi powitać pozytywnie zadymionego sąsiada z Ursynowa, życzę udanych wędzeń w nowowybudowanej wędzarni, na początek proponuję uwędzić pstrągi (służę przepisem), weż na powaznie rady Gonzo, bo bez mokrego dodatku wędzarnia może sie rozpaść :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #770 Opublikowano 3 Września 2008 Witam Cię Arecki, miło jest mi powitać pozytywnie zadymionego sąsiada z Ursynowa, życzę udanych wędzeń w nowowybudowanej wędzarni, na początek proponuję uwędzić pstrągi (służę przepisem), weż na powaznie rady Gonzo, bo bez mokrego dodatku wędzarnia może sie rozpaść :tongue: Witaj Wiesław, Dziękuję za miłe przywitanie sąsiada Jeśli mógłbym poprosić o przepis na Twoje pstrążki to prośba o recepturę na PW. Dziękuję i do zobaczenia ps. Jak napisałem - przepalanie będzie się odbywać na pusto, ale nie "sucho" - odpowiednie destylaty uszczelnią..... zadymiacza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #771 Opublikowano 3 Września 2008 Witaj ponownie, utwierdziłes mnie w przekonaniu, że juz wiesz na czym polega nasza zabawa :lol: :lol: (przepis oczywiście prześle na PW) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 3 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #772 Opublikowano 3 Września 2008 Witam zadymiaczy.Wiesław, ten przepisik to lepiej tu, na forum. Też chętnie go zobaczę bo pojęcia o wędzeniu ryb to nie mam. Sam dym i ryby to chyba nie wszystko. Ale o absolutnie niezbędnym dodatku to wiem. Pozdrawiam i udanych wędzeń życzę. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #773 Opublikowano 4 Września 2008 Aktualnie jestem na etapie budowy wędzarni (skromna, drewniana z rzeczy które wpadły w ręce), kończę ją w najbliższy weekend, więc w sobotę choć na pusto zapewne "przepalę" ją po raz pierwszy. Prawdziwe pierwsze odpalenie szykuję za dwa tygodnie, jak "kolekcja wsadowa" swoje odleży Czemu na pusto. :shock: W piątek do sklepu po pstrągi. Rybki na noc do solanki. Zanim się rano osuszą to przepalisz wędzarnię. Potem wędzenie rybek i w sobotę wieczorem czekamy na relację z pierwszego zadymiania. :lol: Pamiętaj rybka lubi pływać. :wink: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki Opublikowano 4 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #774 Opublikowano 4 Września 2008 Tak będzie - Wiesław mnie już "wyleczył" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iza i Jan Opublikowano 25 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #775 Opublikowano 25 Września 2008 :grin: Witamy serdecznie i mamy nadzieję zostać na dłużej Jesteśmy na etapie budowy wędzarni (przez ostatnie deszcze prace stanęły na dwa tygodnie) Cytuj Iza Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-41498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.