Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mogę prosić o wyjaśnienie jak skorzystać z tej opcji w firefox bo mam angilesko-języczną wersje przeglądarki

jeśli nie masz jakichś szczególnych powodów to zupełnie nie rozumiem czemu Angielska wersja, skoro jest Polska - choćby na stronie http://www.mozilla-europe.org/pl/firefox/

 

abratek wykasuje Twoje wcześniejsze posty jak nie poprawisz błędów :grin:

to bardzo miło z twojej strony że o tym przypominasz może jeszcze bana dostane za te 2 posty ??? :rolleyes:

A czy kolega nie widzi że Kempes żartuje? - może i usunę ale nie za błędy :lol:

 

no potrafie ale według mnie nie ma sie o co czepiać

a teraz poważnie! - my uważamy że jest o co się czepiać :rolleyes: dyskusja była na ten temat już nie raz - nie powinniśmy kaleczyć naszego języka, szczególnie osoby "wyżej wykształcone" :???:

-ten punkt mamy też w regulaminie

rozumiem macie prawo mieć pretensje ale ja zawsze miałem problemy z ortografią

to dlatego że zamiast czytać lektury wolałem czytac książki do technologii i tak mi już zostało a teraz jest problem bo ludzie się z tego naśmiewają

a co do osób wyżej wykształconych no to ja dopiero zaczne studia od października

nie jest powiedziane że je ukończe to jest bardzo ciężki kierunek dużo chemi , matematyki i fizyki ale będe walczył w każdym razie dziękuje za wyrozumiałość

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37186
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Basior_wol nikt się z tego nie naśmiewa, tylko po twoich informacjach: Technikum,matura( jak ja zdawałem maturę to 2 ortografy i nie zdałeś ),studia za pasem - więc człowiek się zastanawia nad obecnym systemem szkolnictwa.Czy dojdzie do takiej sytuacji z jaką spotkałem się w Holandii gdy gość jedząc jajko na śniadanie pytał się mnie czy w Polsce też mamy takie potrawy, a drugi go przebił bo się pytał czy Polska ma dostęp do morza.

Basior_wol tak jak pisał Abratek zainstaluj sobie polskiego Firefoxa.

 

Pozdrawiam :wink:

P.S. Ostatnio opowiadała koleżanka córki(5 z jęz.polskiego w gimnazjum), że w liceum może stawać na uszach i tak więcej jak 3 nie dostanie z pracy pisemnej.Postanowiła więc sprawdzić panią od jęz.polskiego.Na kolejnym wypracowaniu napisała wstęp potem jak to określiła bla,bla,bla na 3 strony i zakończenie, znowu dostała tróję.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37196
Udostępnij na innych stronach

Ja tam kolegę basior_wol rozumiem. Gdybym się urodził później miał bym zaświadczenie o dys-coś-tam i nie przechodził w czasach szkolnych męczarni z ortografią. Ratowało mnie tylko to, że byłem "zdolny". W czwartej klasie technikum czytałem wypracowanie z czystego zeszytu. Dowiedziałem się, że stać mnie na więcej i dostałem 4. Na studiach było już łatwiej.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37201
Udostępnij na innych stronach

basior_wol, lepiej robić dobrą kiełbaskę i nazywać ją

"kjelpaska'' :lol:

chyba widzisz jaki jest mój awatar :lol:

całe moje życie to jeden wielki żart :grin:

pisz pisz i nie zrażaj się :grin:

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37202
Udostępnij na innych stronach

Gdybym się urodził później miał bym zaświadczenie o dys-coś-tam i nie przechodził w czasach szkolnych męczarni z ortografią.

Pzdr.

Ja to teraz zaczynam przechodzić męczarnie z ortografią.Zauważyłem, że przez ciągłe używanie kompa i edytorów porawy zaczyna mnie dopadać wtórny analfabetyzm :sad: :shock: .Tak jak zauważył Kempes, dobrze że przy kręceniu maszynką nie ma tych wszystkich ę,ą,ó,ż,ź :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37206
Udostępnij na innych stronach

dużo chemi , matematyki i fizyki ale będe walczył

Najważniejsze jest to, co napisałeś w ostatnich dwóch słowach.

Matematyka i fizyka to pestka; gorzej z chemią, a to przecież podstawowa wiedza dla technologa żywności.

Będziemy Ci kibicować, jeżeli pozwolisz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37332
Udostępnij na innych stronach

oczywiście że pozwolę :lol: u mnie właśnie z chemią najlepiej zdawałem z niej maturę

i w ogóle lubię ten przedmiot zastanawiałem sie nawet czy nie studiować chemii na UŚ ale podczas zwiedzania katedry biotechnologii w UP Poznań zostałem zaczarowany

cała ta aura najnowocześniejsza aparatura , naukowcy i świetnie zorganizowane organizacje studencki kolego jest na drugim roku i w kole naukowym biotechnologów opracował receptur na kiełbasę z probiotykiem coś jak actimel ale się rozgadałem :lol: co tam dalej

eee powiem tak chemia to pestka gorzej z fizyka i matematyką bo te przedmioty miałem w technikum w bardzo ograniczonym zakresie a poza tym nie za bardzo mnie interesują a chemii miałem dużo na analizie żywności i tak się wkręciłem w temat że dostałem 6 no ale podtrzymuje to co pisałem wcześniej będę walczył

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37335
Udostępnij na innych stronach

kolego jest na drugim roku i w kole naukowym biotechnologów opracował receptur na kiełbasę z probiotykiem

Czy wiesz jaki jest rodzaj kiełbaski, i czy weszła do produkcji masowej?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37360
Udostępnij na innych stronach

nie nie na pewno nie weszła to są tylko takie wewnętrzne projekty które potem są odczytywane na jakiś spotkaniach konferencjach itp raczej długo jeszcze nie zostaną zrealizowane ale gdyby jednak to zawsze są nazwiska osób które opracowały technologie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37362
Udostępnij na innych stronach

Probiotyki (gr. pro bios - dla życia) - są to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, a niekiedy także korzystne działanie ogólnoustrojowe.

Według definicji WHO probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne działanie w organizmie gospodarza[1]

 

Najczęściej probiotyki stosuje się by przywrócić naturalną równowagę flory jelitowej, także pochwy m.in. po leczeniu antybiotykami i chemioterapeutykami. A juz myślałem, że to odzysk z surowców wtórnych :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-37390
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Cześć wszystkim zadymionym forumowiczom.

 

Od kilku tygodni przeglądam stronę, nawet miałem się wybrać na ostatni zlot, ale jakoś tak... nie swojo mi było nie znając nikogo.

Zadecydowałem się zarejestrować i oto jestem.

 

Aktualnie jestem na etapie budowy wędzarni (skromna, drewniana z rzeczy które wpadły w ręce), kończę ją w najbliższy weekend, więc w sobotę choć na pusto zapewne "przepalę" ją po raz pierwszy.

Co do samej budowy to w trakcie majstrowania robię kilka zdjęć więc podzielę się relacją z budowy już niebawem.

 

Prawdziwe pierwsze odpalenie szykuję za dwa tygodnie, jak "kolekcja wsadowa" swoje odleży :)

 

Jeszcze raz pozdrowienia i gorące powitanie dla wszystkich.

Arecki

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39464
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Prawie sąsiadami jesteśmy. Ja aktualnie na Bródnie urzęduje :-) (a wcześniej, przez 20 lat na Gocławiu, gdzie może niebawem z rodzinką na stałe wrócimy). Co do zlotu to szkoda, że się nie zdecydowałeś, ja pierwszy raz byłem i rewelacja. Wspaniała atmosfera, mnóstwo życzliwości i integracja natychmiastowa. Powodzenia życzę w pierwszych wędzeniach.

 

Tak z ciekawości, na Kabatach zadymiać będziesz, czy gdzieś dalej ?

 

Pozdrawiam

 

POOLS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39468
Udostępnij na innych stronach

W piątek wędzarka będzie ukończona... Skrzynia drewniana schnie i jest malowana impregnatem z zewnątrz co 16 godzin... Dziś ostatnie kolejne malowanie ukończone i schnięcie do piątku na wolnym powietrzu...

 

Skrzynia wykonana jest z modułowego systemu pakowania skrzyniowego na połówkę europalety, segmentami nakładana na siebie z siedmiu modułów na wysokość ok. 1,6 m - cokolwiek to komu mówi... :)

Podstawą jest europaleta (ta połówkowa) w której wycięte jest okno do komory wędzarniczej, dla bezpieczeństwa wsadu zabezpieczona drucianą siatką ogrodzeniową.

W środku zamocowałem progi na których opierać się będą kije wędzarnicze - a te zrobiłem z drewnianych kijów do szczotki odpowiednio przyciętych na szerokość wędzarki - kupionych za 2 PLN.

Pokrywa wędzarki jest płaska drewniana, oryginalna od tej skrzyni - jest ze sklejki więc wzmocniłem ją nieco i ustabilizowałem aby pod wpływem temperatury się nie odkształciła. Zamocowana na zawiasach z regulacją wysokości otwarcia - docelowo będzie komin z regulacją przepływu.

 

Moduły pomiędzy sobą uszczelniłem na zakładkę ścinkami wykładziny podłogowej (nowej), kanty z zewnątrz obite są tą samą wykładziną - sporo szpar w tych segmentach jest na zawiasach.

 

Tunel wykopany jest w ziemi na głębokość ok. 50 cm i długość 2 m - tak aby między paleniskiem a wędzarką było wzniesienie. Tunel wyłożony jest cegłą, uszczelniony i dodatkowo zakryty ziemią. Samo palenisko to dziura w ziemi - dość głęboka - obłożona cegłą.

Czekam jeszcze tylko na zamówiony termometr, który będzie zamontowany w komorze wędzarni.

 

 

W sobotę planuję pierwsze "przepalenie" na pusto (ale nie sucho... :) ) drewnem ze śliwy, porzeczki, jabłoni, jesionu i olchy. Wypalania planuję na ok. 6-8 godzin w różnych temperaturach i stopniu zadymienia.

 

Niebawem pochwalę się kilkoma zdjęciami - jeśli oczywiście kogoś to zainteresować może. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39577
Udostępnij na innych stronach

Witam Cię Arecki, miło jest mi powitać pozytywnie zadymionego sąsiada z Ursynowa, życzę udanych wędzeń w nowowybudowanej wędzarni, na początek proponuję uwędzić pstrągi (służę przepisem), weż na powaznie rady Gonzo, bo bez mokrego dodatku wędzarnia może sie rozpaść :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39579
Udostępnij na innych stronach

Witam Cię Arecki, miło jest mi powitać pozytywnie zadymionego sąsiada z Ursynowa, życzę udanych wędzeń w nowowybudowanej wędzarni, na początek proponuję uwędzić pstrągi (służę przepisem), weż na powaznie rady Gonzo, bo bez mokrego dodatku wędzarnia może sie rozpaść :tongue:

Witaj Wiesław,

Dziękuję za miłe przywitanie sąsiada :)

Jeśli mógłbym poprosić o przepis na Twoje pstrążki to prośba o recepturę na PW.

Dziękuję i do zobaczenia :)

 

ps. Jak napisałem - przepalanie będzie się odbywać na pusto, ale nie "sucho" - odpowiednie destylaty uszczelnią..... zadymiacza :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39583
Udostępnij na innych stronach

Witam zadymiaczy.

Wiesław, ten przepisik to lepiej tu, na forum. Też chętnie go zobaczę bo pojęcia o wędzeniu ryb to nie mam. Sam dym i ryby to chyba nie wszystko. Ale o absolutnie niezbędnym dodatku to wiem.

 

Pozdrawiam i udanych wędzeń życzę.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39594
Udostępnij na innych stronach

Aktualnie jestem na etapie budowy wędzarni (skromna, drewniana z rzeczy które wpadły w ręce), kończę ją w najbliższy weekend, więc w sobotę choć na pusto zapewne "przepalę" ją po raz pierwszy.

Prawdziwe pierwsze odpalenie szykuję za dwa tygodnie, jak "kolekcja wsadowa" swoje odleży :)

 

Czemu na pusto. :shock: W piątek do sklepu po pstrągi. Rybki na noc do solanki. Zanim się rano osuszą to przepalisz wędzarnię. Potem wędzenie rybek i w sobotę wieczorem czekamy na relację z pierwszego zadymiania. :lol: Pamiętaj rybka lubi pływać. :wink:

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/31/#findComment-39743
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.