Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

 

Trafiłem na to forum dzięki koledze z którym konsultuję projekt mojej nowej wędzarni.

Nie jestem całkowitym laikiem w kwestiach mięsnych ale też nie jestem specjalnym profesjonalistą. określił bym się jako pasjonata. Dzięki firmie taty już od dziecka miałem do czynienia z obróbką dziczyzny, a dokładniej z pieczeniem na rożnie w całości na imprezach różnego rodzaju, gdzie doszliśmy do fajnych efektów w przygotowywaniu i technilogii pieczenia dzików, prosiaków, jagniąt, baranów, itd. O tym temacie innym razem się rozpiszę :). Z rozbiórką świń miałem też do czynienia ale na własny użytek tylko. 

Do tej pory używałem do wędzenia tylko metalowej przeniśnej wędzarni. Teraz postanowiłem wybudować porządną grilowędzarnię. temat opowiem w odpowiednim miejscu.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422475
Udostępnij na innych stronach

Miło mi poznać szanowne grono :)

Forum przeglądam już od kilku lat okazjonalnie, bo ciekawi mnie temat. Dojrzałem, nabrałem chęci z powodu wrażych zakusów unijnych urzędasów i jestem na etapie budowy, a właściwie przebudowywania żelbetowego grilla, by powstała wędzarnia.

Tak więc nadszedł czas, na głębsze zapoznanie się z tematem i Waszymi doświadczeniami, z których czerpać będę i już czerpię, za co dziękuję na starcie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422652
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry,

czas przejść z roli "obserwatora forum" do aktywnego uczestnika. Przymierzam się do budowy wędzarni opartej na projekcie osławionego "Wojtka Minora" z wszelkimi późniejszymi wariacjami.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422965
Udostępnij na innych stronach

Witam Was wszystkich,

 

:) cieszę się, że w końcu się zarejestrowałem, chociaż bywałem już dość długo Waszym częstym gościem.

 

Jak wielu z Was mam dosyć tego czym nas raczą masowe produkcje więc szukam prostych i sprawdzonych receptur na smaki z przed lat. Również jak wielu z was, czytam to co jest w składzie "sklepowych promocji" i przecieram oczy z niedowierzania ... dlatego co mogę/umiem robię sam ;)

 

Masarstwo nie jest mi obce, a smaki dzieciństwa są niedoścignione z tego powodu, że mój ojciec jak i starszy (sporo starszy) brat byli masarzami i robili doskonałe wędliny oraz kiełbasy. Niejednokrotnie, od "malucha", miałem okazję się im i ich pracy przyglądać, sporo też z nimi jeździłem po wszelkiego rodzaju weselach ... jednak tak wyszło, że z ich wiedzy nie mam jak już skorzystać. Zostały tylko jakieś szczątkowe notatki i przepisy, dlatego tak chętnie zaglądam na tę stronę jak i forum.

Od bodajże już 8 czy 9 lat, za moją namową, razem z teściem szykujemy wyroby wędliniarskie na świąteczne stoły. Z powodzeniem opanowaliśmy wędzenie w najprostszej wodzarce w kształcie skrzyni, którą parę lat temu zmontowałem z kilku lipowych desek ;) Jednak ciągle miałem wątpliwości co do wyrobu kiełbasy ... nie wiadomo dlaczego, miałem obawy co do tego, że wyjdzie nam taka zwyczajowa "swojska" kiełbasa, która nie wygląda i nie smakuje.

W tym roku, przed Wielkanocą, mając na uwadze to, że jeżeli nie zrobimy jakiejś dobrej kiełbasy, to w świątecznym barszczu znowu znajdziemy coś niewiadomego smaku, przełamałem się i zrobiłem swoją pierwszą kiełbasę. Tu podziękowania dla Dziadka, na jego przepisie się opierając uzyskałem bardzo dobrą wkładkę do barszczu. Idąc za ciosem, znacznie modyfikując poprzednią recepturę, przed weekendem majowym zrobiłem dla całej rodzinki (jedyne :D 15 kg) białą kiełbasę na grilla/rożen, która wyszła znakomita. Wreszcie nic nie strzelało na ogniu, nic nie kipiało i po przypieczeniu kiełbasę można było śmiało ukroić ... i o dziwo w osłonce było nadzienie, co w masowym produkcie "kiełbasa biała grillowa" nie jest zbyt częste. 

Mam jednak jeszcze niedosyt i smaka na kilka jeszcze innych rzeczy (np. słonina podwędzana w kminku i ostrej papryce, biały salceson, czy "szynkę" golonkową), dlatego będę nadal przeglądał forum, mam nadzieję, że uda mi się i komuś innemu pomóc.

 

:) już mi trochę przydługawo wyszło, ale to z tego, że naprawdę się cieszę z "zaciągnięcia" na forum oraz bardzo mnie cieszą wyniki prac i te nieporównywane smaki :) Każdemu kto ma ochotę na prawdziwą wędlinę polecam tę stronę jak i samodzielny wyrób, to naprawdę nie jest aż tak skomplikowane, a satysfakcja jest ogromna zwłaszcza jak dzieciaki z zadowoleniem mruczą przy jedzeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423140
Udostępnij na innych stronach

@Flicho,

Witaj na forum.

Masz bardzo ładne, inspirujące wejście.

Biorąc pod uwagę Twoje wędzarnicze doświadczenie jak i otwartość na nowe rozwiązania sądzę, że w krótkim czasie dołączysz do grona naszych Mistrzów i sam zaczniesz szkolić wędliniarski "narybek"  :D

Edytowane przez EAnna
lit.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423166
Udostępnij na innych stronach

Zacznę jak w reklamie Always ... z pewną nieśmiałością ... ;) witam wszystkich uczestników tego smakowitego Forum. Rozpoczęłam swoje eksperymenty samodzielne zachęcona dokonaniami tak Mistrzów (tak , tak)  jak i osób z mniejszym stażem .Łatwo jest kupić w sklepie kilograsm kiełbasy - ale ją zrobić samemu to ho ho ho! nie lada wyczyn. Na Wędzarniczej Braci przekonałam się ,że to możliwe . Najpierw się muszę rozejrzeć , potem będę pytać a cały czas podziwiać pozytywnie zakręconych najlepszych ! Miło mi do tego grona należeć , pozdrawiam wszystkich !  :)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423361
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich nowo-przybyłych :D

Niech dym będzie z Wami :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423370
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich  !

Jestem całkowicie zielony w  temacie wędzenia i wszystkiego co jest z tym związane.

Jestem w trakcie budowy Grilla-wędzarni , do tej pory korzystałem z doświadczeń 'szwagrów' i po tym jak znalazłem wasze forum ,widzę że popełniłem sporo błędów.Mam nadzieję że dzięki 'Wędzarniczej Braci' będę mógł poprawić błędy

Fajnie że jest takie forum !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423591
Udostępnij na innych stronach

Cześć Kolego.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-425013
Udostępnij na innych stronach

Hejka,

Mam na imię Kamil i mieszkam pod Poznaniem :>

Przygodę z wędzeniem rozpocząłem w wieku 3 lat (teraz mam 33) ;P czyli od kiedy pamiętam. Dziadek na działce miał wędzarnie i chodował świnki tak więc smak dobrego mięsa mam we krwi od urodzenia.

Od 2008r mam własny ogródek i od tego czasu wędzę u siebie. Pierw prowizorycznie (szafa stalowa) teraz kończę budowę wędzarni z paleniskiem bezpośrednim.

Jak skończę to wsadzę fotorelację z wykonania.

 

p.s.

Mała uwaga do startujących z wędzeniem - dużo cierpliwości i mało drewna do komory spalania :p

Mam znajomego, który wędzi od 4 lat i kiełbasę "piecze" w wędzarni w 30 min i nie da rady się przekonać, że słabo mu to wychodzi. 

Edytowane przez HCL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-425040
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich,

jestem na forum nowy, mam na imię Olek ale ponieważ taka nazwa już była wcześniej zarezerwowana (witam imiennika :)) więc zarejestrowałem się jako ahlodzik. Nie mam doświadczenia w wytwarzaniu wędlin więc liczę na Wasze doświadczenie, którym się ze mną zechcecie podzielić. W zamian mogę służyć swoją wiedzą i wieloletnia praktyką w produkcji win domowych. Serdecznie pozdrawiam, liczę na życzliwe przyjęcie mnie w szeregi Wędzarniczej Braci.   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-425255
Udostępnij na innych stronach

Witam brać wędzarniczą,

Mam nadzieję, że moja skromna osóbka będzie przydatna na tym forum, gdyż teorii już sporo w głowie - w najbliższym czasie pora przełożyć ją na praktykę i dzielić się doświadczeniami i pomysłami :)

 

Pozdrawiam wszystkich gorąco.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-425331
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.