miodzio101 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5751 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Witam serdecznie forumowiczów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-421401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graber Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5752 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Cześć! Będę budował zadymiarę :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5753 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Witaj wśród pozytywnie ZADYMIONYCH !!! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graber Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5754 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Są może jacyś zadymiarze z województwa warmińsko-mazurskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raulek Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5755 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Witam Wszystkich - dopiero zacznam przygodę z wędlinami - narazie szynkowar . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ziraba Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5756 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Witajcie Trafiłem na to forum dzięki koledze z którym konsultuję projekt mojej nowej wędzarni.Nie jestem całkowitym laikiem w kwestiach mięsnych ale też nie jestem specjalnym profesjonalistą. określił bym się jako pasjonata. Dzięki firmie taty już od dziecka miałem do czynienia z obróbką dziczyzny, a dokładniej z pieczeniem na rożnie w całości na imprezach różnego rodzaju, gdzie doszliśmy do fajnych efektów w przygotowywaniu i technilogii pieczenia dzików, prosiaków, jagniąt, baranów, itd. O tym temacie innym razem się rozpiszę . Z rozbiórką świń miałem też do czynienia ale na własny użytek tylko. Do tej pory używałem do wędzenia tylko metalowej przeniśnej wędzarni. Teraz postanowiłem wybudować porządną grilowędzarnię. temat opowiem w odpowiednim miejscu.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422475 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capricorn Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5757 Opublikowano 1 Maja 2015 Miło mi poznać szanowne grono Forum przeglądam już od kilku lat okazjonalnie, bo ciekawi mnie temat. Dojrzałem, nabrałem chęci z powodu wrażych zakusów unijnych urzędasów i jestem na etapie budowy, a właściwie przebudowywania żelbetowego grilla, by powstała wędzarnia.Tak więc nadszedł czas, na głębsze zapoznanie się z tematem i Waszymi doświadczeniami, z których czerpać będę i już czerpię, za co dziękuję na starcie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
araboj Opublikowano 1 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5758 Opublikowano 1 Maja 2015 Witam. Jak na razie jestem zielony. Mam nadzieję, że z Waszą pomocą za niedługi czas, nabiorę koloru jak dobrze uwędzona szynka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek S Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5759 Opublikowano 2 Maja 2015 Witam. Jestem kompletnie zielony, ale temat mnie zaciekawił na tyle, że posiedzę sobie spokojnie z boczku i popodczytuję odrobinę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlynek323f Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5760 Opublikowano 3 Maja 2015 Dzień dobry,czas przejść z roli "obserwatora forum" do aktywnego uczestnika. Przymierzam się do budowy wędzarni opartej na projekcie osławionego "Wojtka Minora" z wszelkimi późniejszymi wariacjami. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11585-w%C4%99dzarnia-i-grill-m%C5%82ynk%C3%B3wka/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-422965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonia15 Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5761 Opublikowano 3 Maja 2015 Witam serdecznie, cieszę się że mogłam dołączyć do grona Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5762 Opublikowano 3 Maja 2015 Gonia15 witaj ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flicho Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5763 Opublikowano 4 Maja 2015 Witam Was wszystkich, cieszę się, że w końcu się zarejestrowałem, chociaż bywałem już dość długo Waszym częstym gościem. Jak wielu z Was mam dosyć tego czym nas raczą masowe produkcje więc szukam prostych i sprawdzonych receptur na smaki z przed lat. Również jak wielu z was, czytam to co jest w składzie "sklepowych promocji" i przecieram oczy z niedowierzania ... dlatego co mogę/umiem robię sam Masarstwo nie jest mi obce, a smaki dzieciństwa są niedoścignione z tego powodu, że mój ojciec jak i starszy (sporo starszy) brat byli masarzami i robili doskonałe wędliny oraz kiełbasy. Niejednokrotnie, od "malucha", miałem okazję się im i ich pracy przyglądać, sporo też z nimi jeździłem po wszelkiego rodzaju weselach ... jednak tak wyszło, że z ich wiedzy nie mam jak już skorzystać. Zostały tylko jakieś szczątkowe notatki i przepisy, dlatego tak chętnie zaglądam na tę stronę jak i forum.Od bodajże już 8 czy 9 lat, za moją namową, razem z teściem szykujemy wyroby wędliniarskie na świąteczne stoły. Z powodzeniem opanowaliśmy wędzenie w najprostszej wodzarce w kształcie skrzyni, którą parę lat temu zmontowałem z kilku lipowych desek Jednak ciągle miałem wątpliwości co do wyrobu kiełbasy ... nie wiadomo dlaczego, miałem obawy co do tego, że wyjdzie nam taka zwyczajowa "swojska" kiełbasa, która nie wygląda i nie smakuje.W tym roku, przed Wielkanocą, mając na uwadze to, że jeżeli nie zrobimy jakiejś dobrej kiełbasy, to w świątecznym barszczu znowu znajdziemy coś niewiadomego smaku, przełamałem się i zrobiłem swoją pierwszą kiełbasę. Tu podziękowania dla Dziadka, na jego przepisie się opierając uzyskałem bardzo dobrą wkładkę do barszczu. Idąc za ciosem, znacznie modyfikując poprzednią recepturę, przed weekendem majowym zrobiłem dla całej rodzinki (jedyne 15 kg) białą kiełbasę na grilla/rożen, która wyszła znakomita. Wreszcie nic nie strzelało na ogniu, nic nie kipiało i po przypieczeniu kiełbasę można było śmiało ukroić ... i o dziwo w osłonce było nadzienie, co w masowym produkcie "kiełbasa biała grillowa" nie jest zbyt częste. Mam jednak jeszcze niedosyt i smaka na kilka jeszcze innych rzeczy (np. słonina podwędzana w kminku i ostrej papryce, biały salceson, czy "szynkę" golonkową), dlatego będę nadal przeglądał forum, mam nadzieję, że uda mi się i komuś innemu pomóc. już mi trochę przydługawo wyszło, ale to z tego, że naprawdę się cieszę z "zaciągnięcia" na forum oraz bardzo mnie cieszą wyniki prac i te nieporównywane smaki Każdemu kto ma ochotę na prawdziwą wędlinę polecam tę stronę jak i samodzielny wyrób, to naprawdę nie jest aż tak skomplikowane, a satysfakcja jest ogromna zwłaszcza jak dzieciaki z zadowoleniem mruczą przy jedzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5764 Opublikowano 4 Maja 2015 (edytowane) @Flicho,Witaj na forum.Masz bardzo ładne, inspirujące wejście.Biorąc pod uwagę Twoje wędzarnicze doświadczenie jak i otwartość na nowe rozwiązania sądzę, że w krótkim czasie dołączysz do grona naszych Mistrzów i sam zaczniesz szkolić wędliniarski "narybek" Edytowane 4 Maja 2015 przez EAnna lit. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiadk1 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5765 Opublikowano 5 Maja 2015 Zacznę jak w reklamie Always ... z pewną nieśmiałością ... witam wszystkich uczestników tego smakowitego Forum. Rozpoczęłam swoje eksperymenty samodzielne zachęcona dokonaniami tak Mistrzów (tak , tak) jak i osób z mniejszym stażem .Łatwo jest kupić w sklepie kilograsm kiełbasy - ale ją zrobić samemu to ho ho ho! nie lada wyczyn. Na Wędzarniczej Braci przekonałam się ,że to możliwe . Najpierw się muszę rozejrzeć , potem będę pytać a cały czas podziwiać pozytywnie zakręconych najlepszych ! Miło mi do tego grona należeć , pozdrawiam wszystkich ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5766 Opublikowano 5 Maja 2015 Witam Wszystkich nowo-przybyłych Niech dym będzie z Wami Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vandenstrup Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5767 Opublikowano 6 Maja 2015 Witam wszystkich !Jestem całkowicie zielony w temacie wędzenia i wszystkiego co jest z tym związane.Jestem w trakcie budowy Grilla-wędzarni , do tej pory korzystałem z doświadczeń 'szwagrów' i po tym jak znalazłem wasze forum ,widzę że popełniłem sporo błędów.Mam nadzieję że dzięki 'Wędzarniczej Braci' będę mógł poprawić błędyFajnie że jest takie forum ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5768 Opublikowano 6 Maja 2015 Witaj widzę że popełniłem sporo błędów Czytaj ze zrozumieniem i miej na uwadze, że wytyczne dotyczące budowy wędzarni, z biegiem lat uległy zmianom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TF4 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5769 Opublikowano 7 Maja 2015 Witam wszystkich Zadymiaczy. Wkrótce mam nadzieję, że wybuduję sobie w budynku gospodarczym własny kombajn składający się z platy, pieca chlebowego, grilla i wędzarni. Pozdrawiam z Kaszub. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5770 Opublikowano 7 Maja 2015 Witaj kolego i powodzenia w budowie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-423754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombsquad Opublikowano 13 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5771 Opublikowano 13 Maja 2015 Witam serdecznie, od początku obserwuje poczynania forum, teraz jest czas aby się do was dołączyć. Zainteresowania tematyce kulinarnej; Wędliny suche, wędzenie i nalewki... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-424870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5772 Opublikowano 14 Maja 2015 Cześć Kolego. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-425013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HCL Opublikowano 14 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5773 Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Hejka,Mam na imię Kamil i mieszkam pod Poznaniem :>Przygodę z wędzeniem rozpocząłem w wieku 3 lat (teraz mam 33) ;P czyli od kiedy pamiętam. Dziadek na działce miał wędzarnie i chodował świnki tak więc smak dobrego mięsa mam we krwi od urodzenia.Od 2008r mam własny ogródek i od tego czasu wędzę u siebie. Pierw prowizorycznie (szafa stalowa) teraz kończę budowę wędzarni z paleniskiem bezpośrednim.Jak skończę to wsadzę fotorelację z wykonania. p.s.Mała uwaga do startujących z wędzeniem - dużo cierpliwości i mało drewna do komory spalania :pMam znajomego, który wędzi od 4 lat i kiełbasę "piecze" w wędzarni w 30 min i nie da rady się przekonać, że słabo mu to wychodzi. Edytowane 14 Maja 2015 przez HCL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-425040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahlodzik Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5774 Opublikowano 15 Maja 2015 Witam Wszystkich,jestem na forum nowy, mam na imię Olek ale ponieważ taka nazwa już była wcześniej zarezerwowana (witam imiennika ) więc zarejestrowałem się jako ahlodzik. Nie mam doświadczenia w wytwarzaniu wędlin więc liczę na Wasze doświadczenie, którym się ze mną zechcecie podzielić. W zamian mogę służyć swoją wiedzą i wieloletnia praktyką w produkcji win domowych. Serdecznie pozdrawiam, liczę na życzliwe przyjęcie mnie w szeregi Wędzarniczej Braci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-425255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKLeR Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5775 Opublikowano 15 Maja 2015 Witam brać wędzarniczą,Mam nadzieję, że moja skromna osóbka będzie przydatna na tym forum, gdyż teorii już sporo w głowie - w najbliższym czasie pora przełożyć ją na praktykę i dzielić się doświadczeniami i pomysłami Pozdrawiam wszystkich gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/231/#findComment-425331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.