Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witamy, witamy i mamy nadzieję, że zagościcie u nas na stałe. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-41499
Udostępnij na innych stronach

Witam

Naszym hasłem niech będzie - zadymić Śląsk. Witam. :smile:

Ale ekologicznie

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-41506
Udostępnij na innych stronach

Jest mi bardzo miło, że przystępujecie do konkretów (wędzarnia).

Życzę, samej satysfakcji przy produkcji i konsumpcji domowych wyrobów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-41512
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkie Siostry i Braci wędzących. Zalogoowałem się dopiero teraz, chociaż zaglądam na Waszą - Naszą Stronę już od półtora roku.

W tym czasie pilnie studiowałem Wasze posty. Jest to bardzo ciekawa i pouczająca lektura. Pod jej wpływem spróbowałem sam coś zrobić. Na pierwszy ogień poszły wędzonki tj. boczki i szynki i się udały, szczególnie szynki, boczki parzyłem zbyt krótko i wyszły ciągutki, ale smak i owszem. Następnie kiełbasa biała i kiełbasa Dziadka lekko zmodyfikowana (klasę I kroiłem-mam alfę 5). Rewelacja-aż głupio mi było jak sąsiadka powiedziała, że tak dobrej białej jeszcze nie jadła. Mięso na kiełbasę Dziadka I klasy też kroję a ostatnio zrobiłem ją z solonego mięsa i wyszła czerwona i bardzo smaczna. Była to kiełbasa pieczona. Od tej pory zrobiłem juz kilka asortymentów i rodzina bardzo chwali. W każdym bądź razie nie kupujemy wędlin w ogóle. Mam nadzieję poszerzyć asortyment, chociaż żona protestuje-jak kiełbasa, to tylko Dziadka, nie mogę rozwinąć skrzydeł. Ale powolutku.

Pozdrawiam

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44297
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Rewelacja-aż głupio mi było jak sąsiadka powiedziała, że tak dobrej białej jeszcze nie jadła.

Na początek takie pochwały , a co będzie jak nabierzesz jeszcze wprawy i zwiększysz asortyment , sąsiadkę będziesz miał na każdym śniadaniu .

 

Witam serdecznie wśród Naszej Braci :!:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44303
Udostępnij na innych stronach

Witam .

Nowego - "starego" zadymiacza :grin:

chociaż żona protestuje-jak kiełbasa, to tylko Dziadka, nie mogę rozwinąć skrzydeł. Ale powolutku.

Wyślij żonę na wczasy. A sam w tym czasie "zaszalej" z wyrobami :lol:

 

pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44308
Udostępnij na innych stronach

Witaj

 

Wyślij żonę na wczasy

sąsiadkę będziesz miał na każdym śniadaniu

Pozdrawiam ;):D

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44311
Udostępnij na innych stronach

Zalogoowałem się dopiero teraz, chociaż zaglądam na Waszą - Naszą Stronę już od półtora roku.

Witaj PePe na forum. Z tego, co napisałeś widać, że z Ciebie wytrwały podglądacz długodystansowy :lol: :lol: :lol:

Teraz, mam nadzieję, będziesz się z nami dzielił swoimi osiągnięciami. Ale i porażek nie omijaj; na błędach i potknięciach wszyscy się mogą uczyć.

Gratuluję udanych produkcji.

Przy okazji napisz, gdzie we Wrocławiu mieszkasz (dzielnica) i jak wędzisz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44322
Udostępnij na innych stronach

Serdeczne dzięki za miłe przyjęcie na Forum Zadymiaczy.

Gonzo: Żona nie pojedzie na wczasy, bo wolny czas spędzamy na działce-budowa domu, pielęgnacja ogrodu

EAnno: Były nie tylko sukcesy ale i porażki, np. zaparzona kiełbasa podczas obsadzania (wysoka temp, długi czas dojazdu na działkę 52 km) była lekko kwaśna. Boczek Staropolski wg Szczepana-Żona wzięła plasterek na ząb i od razu wypluła. Słodki, stwierdziła. Był pieczony w wędzarni, ale go jeszcze uratowałem. Po prostu parzyłem boczek jeszcze około godziny. Zjadłem go bez chleba w kilka dni. Mieszkam w dzielnicy Fabryczna na Osiedlu Kosmonautów. Wędzę na działce pod Twardogórą.

Pozdrawiam

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44340
Udostępnij na innych stronach

Witaj PePe !

EAnno: Były nie tylko sukcesy ale i porażki, np. zaparzona kiełbasa podczas obsadzania (wysoka temp, długi czas dojazdu na działkę 52 km) była lekko kwaśna

Ale jak widać to Cię nie "załamało" . Brawo !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44341
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa ... była lekko kwaśna

Bynajmniej miałeś pewność, że nie ma w niej jadu kiełbasianego :-)

Witaj PePe na forum!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44346
Udostępnij na innych stronach

Właśnie gdzie było największe prawdopodobieństwo że kiełbasa skwaśniała bo wątpię że w czasie osadzania. Ale jestem dumny pozdrów małżonkę. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44353
Udostępnij na innych stronach

Właśnie gdzie było największe prawdopodobieństwo że kiełbasa skwaśniała bo wątpię że w czasie osadzania

Przy wyrobie wędlin długodojrzewających przeważnie po okresie peklowania następuje etap "ciepło i wilgotno" (20-30st.C. i powyżej 90%), w którym właśnie rozwijają się bakterie fermentacyjne obniżające pH mięsa.

 

Czyli wydaje mi się, że w przypadku PePe był to właśnie transport kiełbasy w ciepłym samochodzie, a do tego np. w siatkach foliowych (PePe użył określenia "zaparzona")

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44355
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

 

Na strone wedlinydomowe zagladam od dawna. Jednak dopiero traz postanowilem zapisac sie na forum. Od 8lat mieszkam w Irl. Lubie jesc. Dobrze jesc i gotowac. Dla mnie i dla rodziny przedewszyskim dobrze i zdrowo, bez nawozow chemi i innych tym podobnych swinst. Uprawiam warzywnik, mam kilka kurek noisek i ze znajomym dwie swinki, ktore wlasnie w poniedzialek zawozimy do masarza. We srode wiele roboty przedamna :grin: Jednym slowem jestem fanem zdrowej (organicznej) zywnosci

W razie pytan prosze o wyrozumialosc, zarazem z ochota pomoge w miare moich mozliwosci

Jedna sprawa komp moj nie da sie ustawic na polska trzcionke z gory przepraszam za braz znakow

 

Pozdrawiam wswzystkich!

azotanom i azotynom mówie nie ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44533
Udostępnij na innych stronach

Witaj skupinbart! Forum sie rozrasta systematycznie, a zasiegiem obejmuje cały świat! Super! Jak juz ubijesz te dwie świnki to znaj czym prędzej co smacznego udało Ci sie smacznego zrobić... i znakami PL sie nie przejmuj... ja tez dopiero zaczynam przygode z wedlinydomowe... Pozdrowienia:)

 

A jak na takie tradycyjne żywienie patrzą Irlandczycy? Jak na wariata? Bo ogólnie mieszkańcy zachodniej Europy z tego co obserwuję nie za bardzo "czuję tego blues`a"...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44538
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie :grin:

Jako, że jestem nowym użytkownikiem tego forum (ale za to starym obserwatorem :grin: ), niech mi będzie wolno pokrótce przedstawić moją osobę :wink: .

Na imię mam Jurek, lat 47, pochodzę z łódzkiego. Obecnie czasowo za granicą :cry: .

Wędliniarstwem i tematami pobocznymi zajmuję się hobbystycznie, z przerwami co prawda, od lat kilkunastu. Z lepszym lub gorszym skutkiem :rolleyes: .

Postanowiłem wreszcie przyłączyć się trochę czynniej do niniejszego forum, które to

"wszechnicą wiedzy wszelakiej (kulinarnej) jest i na lodzie nikogo nie zostawia :wink: .

Pozdrawiam wszystkich bardziej doświadczonych forumowiczów i do pierwszego postu :grin:

Jurek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44713
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie :grin:

Jako, że jestem nowym użytkownikiem tego forum (ale za to starym obserwatorem :grin: ), niech mi będzie wolno pokrótce przedstawić moją osobę :wink: .

Na imię mam Jurek, lat 47, pochodzę z łódzkiego. Obecnie czasowo za granicą :cry: .

Wędliniarstwem i tematami pobocznymi zajmuję się hobbystycznie, z przerwami co prawda, od lat kilkunastu. Z lepszym lub gorszym skutkiem :rolleyes: .

Postanowiłem wreszcie przyłączyć się trochę czynniej do niniejszego forum, które to

"wszechnicą wiedzy wszelakiej (kulinarnej) jest i na lodzie nikogo nie zostawia :wink: .

Pozdrawiam wszystkich bardziej doświadczonych forumowiczów i do pierwszego postu :grin:

Jurek

Cześć Jurek ja tez pochodzę z łódzkiego :wink: i tez za granica,ale nie czasowo.Możesz zdradzić z kad pochodzisz- o ile to nie jest tajemnica . :grin:
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/32/#findComment-44717
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.