Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

cześć 

 

Michał z Gorzowa Wlkp.

 

Witam Wszystkich 

Witaj i działaj. :)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-568564
Udostępnij na innych stronach

 

 

cześć    Michał z Gorzowa Wlkp.   Witam Wszystkich 
 

 

 

 

Witaj   "Ziomal"   

 

 

 

 To ja tez przywitam "ziomala" :D  witaj 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-568663
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie dziś trafiłem na stronę i nie omieszkałem się zarejestrować , mam niewielkie doświadczenie w wędzarnictwie ale myślę że dzięki forum to się zmieni Pozdrawiam wszystkich

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-569058
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich bardzo serdecznie dziś trafiłem na stronę i nie omieszkałem się zarejestrować , mam niewielkie doświadczenie w wędzarnictwie ale myślę że dzięki forum to się zmieni Pozdrawiam wszystkich

Witaj i pytaj przed robotą. ;) 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-569059
Udostępnij na innych stronach

Witaj Slavoo,

 

 

 

mam niewielkie doświadczenie w wędzarnictwie ale myślę że dzięki forum to się zmieni
 

 

Jeśli będziesz uważnym  czytelnikiem to na pewno "się zmieni"  :thumbsup:  - w razie czego  zawsze możesz   "dopytać" .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-569061
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich Nowo-przybyłych.

Weszliście tu raz - nie wyjdziecie nigdy :D 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-569065
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Forum przeglądam od ponad pół roku: czytam, czytam, czytam i się uczę. W międzyczasie wybudowałem wędzarnię wzorując się na pomyśle/projekcie Andyandy. Wędzarnia może nie wygląda super (czeka na upiększenie - wykończenie, niestety masa innych zajęć nie bardzo pozwala...) ale spełnia swoje zadanie - już dwa zadymiania były. Wędzarnia wybudowana przy pomocy i współudziale moich znajomych, przyjaciół.

Forum uważam za rewelacyjne - masa bezcennych informacji :clap:  Jak wszędzie w sieci są różne zdania :devil:  :angel:  ale to dodaje tylko smaczku. 

Pozdrawiam wszystkich "Zadymiarzy" :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-569561
Udostępnij na innych stronach

Witam 

Jak większość użytkowników tego forum, również ja lubię "zadymiać". 

Zaczęło się od wypchniętego przez mróz dna beczki, którą postanowiłem użyć w tej sytuacji do innych celów z korzyścią dla całej rodziny i znajomych :D .

Od tej pory nie za często bo 3-4 razy w roku robię swoje wędzonki, poszerzając stopniowo asortyment.

Właśnie jutro będzie premiera wędzenia sera typu włoskiego...według wskazówek znalezionych na tym forum.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrowienia dla wszystkich. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-570091
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

Jako nowy przywitać się chciałem z Ostrowca Św. gdzie postanowiłem nieco zwiększyć emisję spalin drewna bukowego oraz olchy do atmosfery, nie zawaham się również użyć drewna drzew owocowych.

W załączniku mój marten jak twierdzą znajomi, system szybrów jest nieco zagmatwany ze względu na chęć posiadania wszystkiego na raz, wędzarni, grilla, pieca chlebowego, suszarni, i jeszcze przy okazji tradycyjnej kuchni z fajerkami.

Moja koncepcja wykonanie znajomego mocno dyskutowane i robione na moja odpowiedzialność bo jak twierdził nie będzie działać.

Działa, suszy, piecze griluje i dymi.

Jedyne co mnie martwi to kanał jaki dałem do wędzarni, ma przekrój 14x14 cm i długość 2,5m. troszkę martwi mnie przekrój bo palenisko pod kuchnia jest duże.

 

 

Się rozpisałem :)

A chciałem się tylko przywitać i pozdrowić. 

 

Niedźwiedź .

post-88838-0-11499000-1508142409_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-571317
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jako nowy przywitać się chciałem z Ostrowca Św

 

Bardzo nam miło, witaj serdecznie  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-571368
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedyne co mnie martwi to kanał

 

Patrząc na konstrukcję    nie  powinno być problemu z   :rolleyes: "dorobieniem"  paleniska bezpośrednio pod komorą wędzarniczą.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-571371
Udostępnij na innych stronach

 

Jedyne co mnie martwi to kanał

 

Patrząc na konstrukcję    nie  powinno być problemu z   :rolleyes: "dorobieniem"  paleniska bezpośrednio pod komorą wędzarniczą.

 

 

Dokładnie jak się naczytałem to już mam plan jak to zrobić, tylko drzwi muszę u jakiegoś "szpeca" zamówić bo wymiar nie typowy, wiertnica fi 200 sprawę załatwi bo już sobie pomiary porobiłem :).

Natomiast pierwsze wędzenia pstrąga nie wykazywały smolenia i innych tego typu historii, kolor był ok wędziłem jakieś trzy godziny, dodatkowo umieszczam termometr w palenisku żeby mieć baczenie, wymiar paleniska też jest w miarę przyzwoity 55x65h40 cm przykryte blacha z fajerkami (taka typowa kuchnia bez kanałów pod blachą).

Zaadaptowałem Borniaka do drzwiczek i zamierzam uskutecznić w zimne wędzenie w najbliższym czasie. Kończy się peklować baleron, golonka, polędwice i szynka.

Rozwinę może temat w innym wątku jak będzie się czym pochwalić :), żeby nie zaśmiecać i nie dostać bana na wstępie.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-571413
Udostępnij na innych stronach

Witam ,jestem Rafal od paru lat moim marzeniem byla wlasna wedzarnia niestety nie bardzo wiedzialem jak sie do tego zabrac ale po intensywnej lekturze tego forum mysle juz wiem co nie co na poczatek .Przygode czas zaczac!!!

PS dziekuje wszystkim za to skarbnice wiedzy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-571421
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Cześć! Po długim czasie tylko czytania czas się przywitać ;)

Zdegustowany badziewiem sprzedawanym w sklepach postanowiłem sam zabrać się za robotę i tak udaje mi się już prawie 4 lata być niezależny w 95 % od gotowych wyrobów. Głównie robiłem wyroby w parzone w szynkowarze/osłonkach i wędzone szynki i balerony. Niedawno na podstawie wiedzy z forum zrobiłem swoją wędzarnie skrzyniową i dymogenerator. 

Dzięki Wam za tę kopalnię wiedzy :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-575211
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich!

jako człowiek wychowany na wsi, zawsze miałem styczność praktycznie ze wszystkim co wiąże się z domowym wyrobem wędlin i różnych innych przetworów. Przyznam szczerze, że kiedyś tego wręcz nienawidziłem - zawsze było dużo pracy, dużo smrodu i brudu przy tym. Dopiero na studiach (związanych z technologią żywności) zaczęło do mnie co nieco docierać.

 

W tej chwili wędzę z reguły 2 razy do roku, głównie przed świętami. Odbywa się to u rodziców, swojego miejsca nie mam - urok miasta i mieszkania w klocku, ale liczę, że niedługo się to zmieni: wtedy powstanie prawdziwa wędzarnia, piwniczka i miejscówka do robienia procentowych napitków, bo te interesują mnie w tej chwili najbardziej.

 

Sam jestem z siebie dumny że na Was trafiłem - aż serce rośnie jak się widzi ilu jest pasjonatów gotowych dzielić się z innymi ogromną wiedzą! Dziękuję i pozdrawiam!!!

Wyobraźnia jest jak mięśnie. Powinna być trenowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-576343
Udostępnij na innych stronach

 

 

aż serce rośnie jak się widzi ilu jest pasjonatów gotowych dzielić się z innymi ogromną wiedzą

Witaj na forum WD.

Masz solidne przygotowanie zawodowe, które na pewno zaprocentuje, gdy już będziesz na swoim i zwiększysz częstotlowość wędzeń .

Wtedy i Ty podzielisz się z forowiczami swoimi przemyśleniami i doświadczeniem.

A satysfakcja z wyrobów - bezcenna.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-576344
Udostępnij na innych stronach

Witajcie wszyscy!

 

Zadymiaczem jestem może nie takim początkującym, ale jednak mało doświadczonym. Mam 32 lata, żyję w Janowie Lubelskim (jak ktoś nie zna okolic, to zapraszam, można się zdziwić :) ) z wykształcenia tzw. specjalista przetwórstwa spożywczego, zawodowo zajmowałem się różnymi rzeczami - najdłużej przemysłowym mrożeniem owoców i warzyw, byłem kosztorysantem w firmie budowlanej, obecnie przedstawiciel handlowy w firmie sprzedającej okna i drzwi (jakby ktoś potrzebował porad w tym temacie to służę). Pozdrawiam!

Edytowane przez EAnna

Wyobraźnia jest jak mięśnie. Powinna być trenowana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/270/#findComment-576345
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.